Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Nemoci ještěrů

 

Články » Nemoci ještěrů 

Nemoci ještěrů

Publikováno: 15.03.2009 • Autor: © Jya • Rubrika: Ještěři

Nemoci ještěrů

Roztoči

Symptomy-šedobílý trus parazitů na kůži-převážně v okolí očí. Roztoči jsou viditelní jako malí živočichové (velikost špendlíkové hlavičky a černé zbarvení), pohybují se po ještěrovi. Živí se krví hostitele a napadají především místa s měkčí pokožkou pod šupinami.

Terapie-Frontline Spray.Aplikujeme sprej a rozetřeme po kůži, vyvarujeme se očím.

Jestliže zvíře získá roztoče ve svém teráriu, je nutno terárium vyčistit a použít můžeme opět Frontline a vymýt.

 

Klíšťata

Symptomy-klíšťata jsou organismy, které se zakusují pevně do hostitele a sají z něj krev. Jsou to viditelní silně zploštělí jedinci, přisávají se v místech s měkčí kůži-oblasti ramenního a kyčelního kloubu.

Terapie-klíšťata bychom neměli násilím odtrhávat, jelikož je zde riziko špatného vyndání a často zůstane kousací aparát v ráně. Můžeme opět použít Frontline a klíště otrávit, pro zběhlé je možné i ruční vytažení, ale musíme být opatrní.

 

Poranění

Symptomy-rány po kousnutí, vylomené zuby, ulomený ocas či odtržené prsty.

Terapie-proti infekci je dobré potírat ránu 3x denně mastí či naředěným roztokem Betadine nebo ATB mastí (Framykoin). Rány nezavazujeme a ani nepřelepujeme. Při větším zranění je lepší zvíře umístit do karantény.

 

Problémy se svlékáním kůže

Symptomy-obtíže při svlékání kůže, časté svlékání. Příčinou mohou být chyby v chovu, vnější parazité,nedostatek či přebytek vitamínů.Při nadměrném svlékání vzniká nebezpečí vyčerpání zvířete a příčinou může být nadměrné podávání vitamínů.

Terapie-zkontrolovat podmínky chovu, podávat více či méně vitamínů.

 

Otok očních víček

Symptomy-nateklá oční víčka, výtoky z očí. Nedostatek vitamínu A nebo také záněty očí můžou způsobovat tyto otoky.

Terapie-poskytnout dostatek UVB paprsků a vitamínů, zalepené oči 3x denně vyplachujeme sterilní oční vodou (Opthalmo) a podávat kapky (Opthalmo Septonex), také možno dotovat zvíře Combinalem po dobu 2 týdnů.

 

Třesavky a křeče

Symptomy-ze začátku pouze nepatrné vibrace a chvění ,po čase se chvějí končetiny a ocas pokaždé, když ještěra vyrušíme. Když se vezme zvíře do ruky, lze cítit vibrace jeho těla. S pokračujícím neléčením této poruchy zůstává již zvíře polehávat, nepřijímá potravu, nechá se obrátit na záda a nevrátí se zpátky. V takovém stádiu již nebývá možnost zvířeti pomoci.

Terapie-včasné a vysoké dávky vitamínu B, nutno stanovit dávky veterinářem a 3-5 dní píchat injekce do svalů předních končetin.Při injekcích je možné ještě zvíře dotovat tabletami B-komplex.

Edamatózní otoky

Symptomy-otoky především končetin, často doprovází třesavku.

Terapie-stejně jako u třesavky, k tomu ještě zvýšená dotace vápníku(sépie), provádět nejméně 4 týdny.

 

Křivice(rachitis)

Symptomy-deformace páteře, končetin a ocasu a také deformace čelisti. Vyskytuje se především v době růstu. Je způsobena dlouhodobým nedostatkem vitamínu D a vápníku, nedostatek UVB a nepřiměřeně rychlý růst způsobený nadměrnou teplotou a stereotypní potravou.

Terapie-pomáhá dotace multivitamínových preparátů s mineráliemi, nedoporučuje se aplikace velkého množství vitamínu D, jelikož hrozí předávkování.Zvýšit dotaci vápníku.

 

Hniloba tlamy a čelisti

Symptomy-dávivý hlen z dýchacích cest, které dráždí. Nedostatek vitamínu či poranění může způsobit hnisání čelisti. Nános hustého hlenu, tečkované abscesy a rozpad tkáně na čelistech i v tlamě.

Terapie-čištění heřmánkovým roztokem, při zanícení natírat čelist léčivou suspenzí, kterou navrhne veterinář. Dále podávat orálně multivitamin jako podporu léčby a hojení.

 

Kožní nekrózy

Symptomy-hnisavá ložiska na kůži, vyvoláno poruchou látkové výměny či nedostatkem UVB záření.

Terapie-rozříznutí abscesu a vyčištění roztokem peroxidu vodíku, nanášet ATB mast. Zkontrolovat podmínky chovu, potravu, vitamíny a dostatek UVB záření.

 

Zápal plic

Symptomy-snížená aktivita, bublinky u nosních dírek,houbovitý hlen v tlamě,kýchání,trhavé otevírání a zavírání tlamy a chraplavý dech.Infekce je vyvolávána bakteriemi,které si hoví v teráriu s vyššími teplotami a bez poklesu noční teploty.

Terapie-podávání antibiotik či chemoterapeutik (sulfonamidy),ATB se používají různé a to dle původce onemocnění.Terapii stanovuje veterinář,jelikož ATB mohou mít nežádoucí účinky a je zde také riziko anafylaktického šoku.Opět dotace multivitamíny pro rychlejší léčbu,doba podávání ATB přibližně 7 dní.

Onemocnění a záněty zažívacího traktu

Symptomy-snížená aktivita, odmítání potravy, řídký a zapáchající trus a někdy také zarudlá kloaka.

Terapie-vyloučení parazitů či odčervení nebo nasazení ATB, podobně jako u zápalu plic.

 

Kožní mykózy (dermatomykózy)

Symptomy-různě velké ploché skvrny se změnami na pokožce, nehnisavé. Onemocnění způsobují parazitické houby, které se snadno rozmnožují hlavně v nepříznivém klimatu-nižší teplota a vysoká vlhkost.

Terapie-obtížná léčba pokud je již podhoubí hluboko v pokožce, také komplikované určení druhu mykózy a následné léčby. Léky nasazuje veterinář a účinky se dostavují nejméně za 2 týdny.

Výhřez kloaky

Symptomy-patrné změny na kloace, výhřez sliznice. Příčinu nelze určit, vzácné, možno vyvoláno tvrdým trusem, který se snaží zvíře z těla vypudit ven.

Terapie-při včasném zjištění je možnost vmasírovat sliznici zpět pomocí vazelíny či dětského oleje, sliznice musí být očištěná. Při pozdním zjištění a zánětu je nutné nasadit mast s obsahem ATB, denně nanášet a snažit se kloaku vmasírovat zpět. Dokud kloaka není zpět, zvíře nekrmíme. Zvíře umístíme do sterilního terária.

 

Výhřez hemipenisu

Symptomy-vyhřeznutý hemipenis, příčinu nelze určit, vzácné.

Terapie-vyhřeznutá část bývá značně poškozená, nelze jí obvykle vmasírovat zpět, častější je však amputace.

 

Problémy s kladením vajec

Symptomy-deformace břicha samičky, samice tlačí na prázdno, vysoká viditelnost vajec přes kůži. Příčiny nejasné, neklid a vyrušení při kladení je jednou z příčin.

Terapie-veterinář aplikuje do svalu vápník s hormonem oxytocinem, který vyvolává porodní stahy. Jestliže tento krok nepomáhá, musí být vejce vyjmuta chirurgicky. Vejce, která samice nedokáže snést, umírají v těle a matka by po čase uhynula také na otravu.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 2x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 15.03.2009 Upraveno: 15.03.2009 Přečteno: 2495x

Schválili: Rexik ***** 26.11.13 • Rex ***** 26.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ještěři
27.03.2023*****Co nevíme o chameleonech10x
02.06.2023*****Jak vybrat správné terárium?8x
03.07.2009*****Chameleon jemenský - jak, kde a u koho správně koupit7608x
08.03.2011*****Chlamydosaurus kingii612x
09.03.2012*****Noční osvětlení terária. Ano či ne?248x
09.02.2010*****Jak předělat akvárium na terárium4106x
16.03.2013*****Snadná domácí výroba inkubátoru438x
26.01.2011*****Druhy terárií - stručné rozdělení1858x
27.05.2011*****Rostliny do terária pro nejčastěji chované druhy ještěrů433x
26.06.2009*****Chameleon jemenský - zařizujeme terárium10742x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
26.03.2009*****Chameleon jemenský - Chamaeleo calyptratus4502x
06.03.2009*****Agama kočičínská4054x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/clanky/13-nemoci-jesteru