Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Mýty a fakta o hadech

 

Články » Mýty a fakta o hadech 

Mýty a fakta o hadech

Publikováno: 01.07.2012 • Autor: © Vini • Rubrika: Hadi

Tak přednáším další článeček, tentokrát se týká vědeckých faktů, a i nesmyslných mýtů, které si člověk vymyslel, aby mohl toto krásné zvíře odsuzovat (hlavně kvůli jeho vzhledu). Nevím, jestli se Vám to bude líbit, tentokrát je to i na můj vkus trochu od rány, ale je to jen můj názor a udělejte si o tom takový obrázek, jaký chcete vy. :) A jestli mi to admini schválíte, tak Vám tímto děkuji :D ;)

F

Proč se někteří lidé vlastně tak moc bojí nebo štítí hadů? Toť otázka, kterou dnes nechce chápat snad žádný hadař*. Vždyť je to stejně úchvatný zázrak přírody zrovna tak jako pestrobarevný papoušek či domácí mazel jako je pes či kočka. Tak proč? Pojďme to prozkoumat trochu detailněji.

*hadař - tak od teď budu nazývat člověka, který doma hada má nebo by chtěl mít a nebo když k nim má prostě kladný vztah. ;)

Důvody, proč by to tak mohlo být:

1. had je prý slizký

Mýtus: To opravdu ne, kůže hada je na dotek neuvěřitelně jemná, suchá a příjemná. Pokud je had slizký, tak asi pouze proto, že je nemocný a nebo se jedná o mořského hada či jiné podvodní stvoření, které na první pohled vypadá jako had (např. úhoři aj.). Tento mýtus je tedy z části opravdovým nesmyslem. Jak už jsem říkala, had může být slizký pouze tehdy, když je nemocný a ani hadi, co se občas rádi vykoupou ve vodě (např. místní užovka obojková nebo třeba anakonda) slizcí nejsou. Snad pouze mořští hadi by mohli být, ale ani to nevím jistě, protože mají taky šupiny a taky se normálně svlékají z kůže. :)

2. nemá nohy

Fakt: U hadů se opravdu končetiny nevyskytují a je to snad jediný obratlovec, který ani náznaky zakrnělých nohou třeba narozdíl od slepýše opravdu nemá. Dovolila bych si tvrdit, že buď se postupně přizpůsobovali okolí a nohy jim poté úplně zakrněly a zmizely (tzn. vývoj z ještěra na hada) a nebo to byli jedni z prvních suchozemských tvorů a někteří zůstali takto a jiným narostly nohy, aby se přizpůsobili svému okollí (tzn. vývoj z hada na ještěra). Ale tyhle vývoje jsou jen teorie, takže kdyby to tak náhodou nebylo, nekamenujte mě za to :D Každopádně je jisté, že had nohy nemá, a že proto nelze třeba slepýše považovat za hada, jelikož je to jen ještěrka se zakrnělými končetinami.

3. všichni hadi vás chtějí za každou cenu uškrit nezávisle na velikosti

Mýtus: Takový holý nesmysl dokáže z úst vypustit opravdu jen člověk, který hada snad nikdy neviděl a nebo s ním nepřišel do osobního kontaktu. Had není žádný blbeček, jedná se o plaz z docela vyvinutou inteligencí a tak se opravdu nebude 55ti centimetrový hádeček snažit uškrit dospělého člověka - max. že občas zkoušejí uškrit vaší ruku jo, ale tak na tom přece nic není a moc často se to nestává :D A ani u velkých hadů to nebývá tak moc běžné, lidé co mají doma 5ti metrové hady taky žijí,..občas jsou dokonce mírumilovnější víc než ti malí, ale to je věc povahy. Každé zvíře má jinou povahu a je jedno jestli je to had, králík, nebo kůň. Taky si někdy lze splést škrcení se šplháním, když si např. namotám Nagi na ruku a tu dám vysoko nad hlavu, omotá se mi kolem ruky a dělá jakési zvláštní vlnité pohyby, přičemž se pomalu sune dolů tak, aby nespadla. Je to velmi zajímavý úkaz, alespoň podle mě a taky důkaz o tom, že had je dokonale přizpůsoben k pohybu a přemýšlení při překonávání nejrůznějších překážek.

4. lidé se štítí hadího jazyka

Fakt: hadův jazyk je holt trošku jiný než jazyk savců a krom chuti slouží ještě k trochu jiným účelům. Nezbývá mi nic jiného, než se nad touto větou pousmát, protože na jazyku hada není nic zlého a kamarádky věta, že se Nagini tváří vražedně, když si jí s rozeklaným jazykem prohlíží, mě dost rozesmála :D Jak mnoho z nás ví, hadi mají na jazýčku pachová čidla a tak vyplazováním jazyka přenášejí zaznamenané informace do Jacobsonova orgánu, kde se to všechno pak identifikuje. Ano, hadi čichají jazykem, ale to není pro spoustu z nás žádná novinka. ;) Jinak si opravdu nemyslím, že by na jazyku hadů mělo být něco extra zvláštního, snad krom tvaru vidlice. :)

F

5. had je hnusný

Mýtus (?): To už je obrázek, jaký si o tomto zvířeti udělá každý sám podle daných okolností. Víte co je zajímavé? Kdybych o psovi/kočce prohlásila, že je nechutný/á, 95% lidí by mě ukamenovalo, ne-li by mi řeklo, že jsem tyran a tak podobně, (já si to o nich ale nemyslím a nikdy bych nemyslela), ale když někdo prohlásí to samé o hadovi, o ještěrovi nebo jiném terarijním zvířeti, pak je to na denním pořádku a ještě se občas ozvou pozitivní ohlasy. Stejně jako je tomu ve společenství mezi lidmi, i tady výtězí předsudek. Pes je na první pohled chlupatý, roztomilý a veselý mazel, kdežto had je jen holý provaz, co má oči a tlamu a zlověstně vyplazuje ten svůj divný jazyk. A k tomu se ještě přidá těch pár těch mýtů a jsme opět na začátku :D Každopádně jen tak mezi námi, někteří (ale opravdu jen někteří), co zastávají tvrdohlavý názor bez řádného odůvodnění, že jsou hadi hnusní, by se občas měli trochu víc zajímat o svůj vlastní vzhled, dřív než se pustí do zvířete, které se ani nemůže bránit. ;). Asi nejvíce mě dostává, když se člověka zeptám, co mu na hadech vlastně vadí a on mi odpoví "já nevím". Tak sakra nemá důvod, proč by mu mělo něco vadit ne? :D Můj názor na tohle je: Milujte zvířata taková, jaká jsou. Příroda všechno stvořila tak dokonale, jak to "považovala za vhodné" a tak jí není třeba křivdit. Každé zvíře na tomto světě má něco do sebe (ale myslím, že zrovna u komárů tohle neplatí :D).

6. "ten zlý had žere ubohé maličké myšičky a jiné roztomilé chlupáčky"

Fakt: To už je "nenávist" člověka, který není schopen akceptovat, že v přírodě existuje rovnováha a něco, čemu se říká potravní řetězec. Kdyby se tyto ubohé maličké myšičky přemnožily, tak nás totiž sežerou zaživa, ale to už nikomu zřejmě nedochází (vyjma pár inteligentních lidí) :D Vezměte si v potaz např. Austrálii, kdysi tam nějací mořeplavci sebou dovezli králíky. Protože tam nebyl žádný dostatečně velký predátor, který by je lovil, přemnožili se a zničili spoustu rostlin a tím pádem mohli napomoct vyhynutí  místních druhů a hlavně cenných endemitů*, které se těmi rostlinami živili. Vědci stvořili vir, který měl za úkol tyto králíky zabíjet (dnes známá myxomatóza), jenže ejhle, vymklo se jim to z rukou a dnes je myx rozšířená po celém světě a ohrožuje naše chovy. ;) Takže když se vrátíme zpátky,.. kdyby nežili hadi, kteří myši požírají, dopadlo by to stejně strašlivě jako s těmi králíky - takže by se bouřliví zastánci maličkých, roztomilých a chlupatých stvořeníček mohli zase trošku zklidnit, protože to zas není tak jednostranné, jak to na první pohled vypadá. :) Samozřejmě, že se nechci vědomě do nikoho navážet, jen poukazuji na některé hloupé připomínky k těmto zvířatům, protože já mám skoro ke všemu blízký vztah a tak trochu nedokážu pochopit lidi, že jim to vadí. A když do toho zahrnem i laboratorní myši, tak to vezmu asi takhle: Kdybychom hady nechovali, tak tyto myši nežijí, protože by je nikdo nemnožil. Takže by to vyšlo nastejno.

*Endemit = zvíře žijící pouze v jedné lokalitě na celém světě

 

Toť ode mě asi vše, nyní se do mě zastánci názoru hnusoty hadů pusťte a klikněte na záporný palec, velice mě to potěší (No samozřejmě, že to byla ironie, jak jinak) :DDD

P.S. nezapomeňte na negativní koment ;)

P.S.2 přála bych tenhle článek někomu, kdo hady opravdu nemá (bezdůvodně!) rád, aby viděl jak ho teraristé mé povahy vnímají :D Jak říká článek, jsou to jenom mýty a fakta a nemají za úkol nikoho urážet, nic víc v tom lidi nehledejte a přeci jen, já jsem jsen 15ti letý magor do zvířat, tak to přeci nemusíte brát vážně. :)))

Teď už je to úplně vše.

S poctou ke všem teraristům,

ViNi

F

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 6x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 01.07.2012 Upraveno: 01.07.2012 Přečteno: 193x

Schválili: Rexik *** 16.11.13 • Rex *** 16.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Hadi
13.02.2011*****Epicrates cenchria - nepochopitelně opomíjený druh1051x
29.07.2011*****Barevné formy užovky červené323x
13.08.2011*****Palmetto a Tessera - Mé osobní +plus+158x
13.12.2023*****Ako som začínal 113x
19.10.2011*****Rady pro chovatele vlastnící uprchlé plazy - had a ještěr240x
04.01.2010*****Výroba levného pozadí do terária10341x
18.06.2009*****Vícedruhová terária3412x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
02.07.2012*****Jak odchovat? Aneb pár otázek a odpovědí kolem březosti králíků,..139x
19.05.2012*****Něco málo o hototských králících61x
15.04.2012*****Není králík jako králík181x
19.10.2011*****Rady pro chovatele vlastnící uprchlé plazy - had a ještěr240x
13.08.2011*****Palmetto a Tessera - Mé osobní +plus+158x
29.07.2011*****Barevné formy užovky červené323x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/clanky/133-myty-a-fakta-o-hadech