Chameleon jemenský - nateklé oči a zastavený růst
0 02.05.2012 18:47 Michaela Jelínková –
Re: Sewer Vlhkost 60-70% pije každý den a hodně a je to foceno den po svlečení.obalujeme každého cvrka v nutri mixu a papá je z pinzety takže vitamíny
na ni nich zůstanou a UVB má Repti glo 5.0 26 Wattů, ale ty očička má už tak ten týden co jsme ho koupili. Na té jedné straně to má až
dolů k pusince takové černé a zdá se mi že má i odchlíplý kousíček kůže u pusinky.Nemá tam normální zelenou kůžičku ale takovou
růžovou. při zvětšení fotky to jde vidět občas se to snaží sundat a otírá se o větvičku a dneska sem mu to navlhčila mokrou
štětičkou.děkuju
0 02.05.2012 16:30 ® Sewer [97] - Ještěři Má na sobě zbytky nesvlečené kůže...na té fotce je krátce po svleku a nebo na něm takhle zůstává? Mohl by to pak být problém s nízkou
vlhkostí. Mimochodem, jaký má zdroj UV-B záření? A přísun minerálů má také?
0 02.05.2012 14:41 Michaela Jelínková - Ještěři – Hnědé okolo očiček

Nebo kdokoli prosím kdo má s tímto zkušenosti.Chamíček vše má,vodu pije z čehokoli denně sní tak 7 cvrků,má 6 měsíců, je vitální v
terárku 31 st. velikost 50x40x80.Nic si s tím nedělá jen to kolem nich má takové hnědé a poschlé viz foto. nechci ho hned tahat k
veterináři máme ho teprve 6 dní a už zažil chudák stresu dost.Děkuji moc za jakoukoli radu
Ahoj vyřešila si nějak to očičko náš chamíček to má na obou takové hnědé kruhy a trochu kvůli tomu vyšiluju napiš mi prosím na
mail.Jelinkova.misa@gmail.com děkuju
Starší reakce
Nazdar Jani, rázná jako vždy ( hihi ), ten hrbolek, pokud to nic nedělá ( nezvětšuje se, neloupe, nerudne,... ) by mohl být
"tukový" váček, to je neškodné a v podstatě s tím nic neuděláš - resp. pokud chceš vyhodit několik tisíc, pak Ti jej rádi v HK
na klinice odstraní ( teda né Tobě, ale chamíkovi

).
Ta očka pak určitě značí nějaký problém, zkus zapřemýšlet, nestěhovali jste terárium, nekupovali nové osvětleníá, rostliny,.....atd.
Mohla by to být nějaká alergie, infekce - to po netu nikdo na 100% neporadí.
Nicméně pokud se to opakuje, klidně mu to oko potírej odvarem z heřmánku, aspoň jednou denně, klidně po dobu jednoho měsíce a sama
uvidíš, zda se to zlepší ( ať je to co je to - heřmánek mu neublíží )
0 16.04.2012 12:50 dorka84 - Ještěři –
Re: Sewer Ten hlen jsem neodstraňovala já, ale on si to otřel o větvičku, nejsem odborník,a to že je to špatně, to už vím taky, chtěla jsem jen
názor někoho jiného, omlouvám se že jsem tak obtěžovala!!
0 16.04.2012 07:06 ® Sewer [97] - Ještěři Chameleon Jemenský žádný "růžek" nemá, netuším sice, co je to za bouličku, ale každopádně to není normální a na té fotce to
vypadá dost děsivě.
před měsícem se mu začali zalepovat oči jakýmsi průhledným hlenem a lehce mu očka zapadla,ale po odstranění se vždy nažral a
dobrý
...tohle má být co? Proč něco takového řešíš odstraněním hlenu, když se stále vrací a o problém se začneš zajímat, až když dojde
na nejhorší - chameleon přestal jíst. Špatný přístup!!
Problémy s očima a ta boule by mohly souviset s nevhodně zařízeným teráriem, nedostatkem UV-B záření, minerálů či vitamínů.
Ve své prezentaci píšeš, že používáš reptiglo 5.0 ...to je málo (a už máme první problém - nedostatek UVB záření), víc potřebných
informací jsem z prezentace už nevyčetl (topná žárovka, minerály, vitamíny ... )
0 15.04.2012 20:08 dorka84 - Ještěři – Hrbolek
Ahoj mám cca2 roky starého chamíka a dostala jsem ho již s takovým malým hrbolkem mezi očima, bylo mi řečeno že je to jako rostoucí
růžek, ale nechce se mi tomu věřit, protože je to měkké a hlavně jsem podobně vyzdobeného chamíka ještě neviděla,tak se chci zeptat jak
to teda je? Díky za odpověď PS: Je to vidět na fotografii v mém profilu
Mám ještě něco asi před měsícem se mu začali zalepovat oči jakýmsi průhledným hlenem a lehce mu očka zapadla,ale po odstranění se vždy
nažral a dobrý, jenže teď přestal téměř žrát.
Starší reakce
0 11.04.2012 20:24 Jakub - Ještěři – Chameleon má skvrny
Ahoj chovám chamíka 3 a půl měsíčního chamíka a před půl měsícem se mu začaly dělat takový modročerný skvrny a občas přehlíží
cvrčky i když je pak uloví ale nejdřív si jich ani nevšimne ty skvrny má pořád dokola zejména na tlamičce a pak znova zmizí a pak objeví
není to zbarvení to jsem si jistý nevíte někdo čím by to mohlo být? za odpověď předem děkuji

PS.: hned pošlu fotku
Starší reakce
0 27.02.2011 02:13 Kochy - Ještěři No to by me taky zajimalo jak to dopadlo.
Starší reakce
0 08.01.2011 21:51 R -
® Pogona [301] - Ještěři – Re: Ebi
Tak, jak to vypadá?
Starší reakce
0 05.01.2011 06:37 ® Sewer [97] - Ještěři – Re: Ebi
Bylo by dobré zjistit,
proč má nedostatek vápníku
Jinak držim všecky palce, ať je jeden z těch, kteří to zvládnou a vzchopí se...
0 04.01.2011 22:32 Ebi - Ještěři Tak já jsem zjistila že má nedostatek vápníku tak zítra jde na injekci. A jelikož nemá zapadlé oči tak doufám že to pomůže...
0 04.01.2011 20:40 R -
Pár dní, max. 2 týdny, je to smutný, ale je to tak. Takové zvíře, než jej nechat trápit je vhodné dát do mrazáku. Je to nejhumálnější
způsob, jak mu pomoct od trápení, jednoduše a bezbolestně usne a zmrzne. Možná se to může zdát kruté, ale je to opravdu nejlepší způsob,
bohužel.
0 03.01.2011 23:24 R -
® fajfmen [164] - Ještěři Bodejť
0 03.01.2011 23:17 R -
® Pogona [301] - Ještěři – Re: fajfmen
¨Dobře dělám jen to, že píšu, co je pravda,....
0 03.01.2011 23:14 R -
® fajfmen [164] - Ještěři Dobře děláš, že optimismus nesdílíš. Upřímě, já taky ne. Ale i mě se už párkrát povedlo z reklamy na Dachau udělat zas plnohodnotnou
čipernou bytost
0 03.01.2011 22:58 R -
paradoxně zvýšit přísun vitamínů a minerálů oslabené zvíře zabije 3krát rychleji, bohužel, není zde pomoci

je to smutné, ale je
to tak.
0 03.01.2011 22:54 R -
Hmmm pokud "chovatel" prodá takovéto zvíře, není chovatel

Osobně jsem jich prodal miž mnoooho a ani jedna "reklamace (
ťuk, ťuk, ťuk ), mezi slušnými chovateli ale platí pravidlo, že pokud zvíře uhyne do 6ti týdnů, pak jej vezme nazpět a vymění ( příp.
vrátí peníze ).
Nrozdíl od kolegy Sašy nezdílím jeho optimismus, rukou mi "proteklo" několik tisíc ( spíš desítek tisíc ) a troufám si říci,
že ani toto, bohužel nepřežije. Málokdy se povede záchrana ( a i mě a mým kolegům takováto zvířata umírají,... ).
0 03.01.2011 22:26 R -
® fajfmen [164] - Ještěři – Re: Ebi
Tak asi by se i dalo. Prostě nasadit co nejlepší výživu a tak... sice s nejistým výsledkem, ale už se mockrát stalo, že chovatel ukradl
nějaké zvíře doslova hrobníkovi z lopaty

.
Malér ale je, že chamíci všeobecně jsou náročnější zvířata patřící do rukou jen zkušenějším dobře vybaveným chovatelům, a
specielně chameleon jemenský pak (paradoxně) spadá mezi nejobtížněji chovatelné choulostivé a stresu snadno podléhající druhy.
Konec konců známe i druhy např. středoafrických chamů, které se bez problémů v teráriích dožívají i přes deset let. Tři či čtyři u
nezřídka dvakrát většího jemena jsou tím pádem spíš něčím jako - touto cestou radši ne
Je to v praxi něco podobného, jako když si průměrný japonec myslí, že kočka se dožívá tak maximálně 5-ti let. Obvyklý věk je u nich
ale přitom někde kolem dvaceti
0 03.01.2011 21:19 Ebi - Ještěři – Re: Ebi
mělo tam být že ji nemám ze zverimexu ale od chovatele...
0 03.01.2011 21:16 Ebi - Ještěři – Re: Pogona
tak to já ji mám ze zverimexu...a nedalo by se s tím ještě něco dělat? Nasadit vícekrát vitamíny? Je zrovna tak hodná, nekouše, nepíska

prostě miláček
0 03.01.2011 20:07 R -
® Pogona [301] - Ještěři – Re: fajfmen
I v našich ( a bohužel asi všude ) až na vyjímky, samozřejmě
0 03.01.2011 20:03 R -
® fajfmen [164] - Ještěři Tak to je přesně případ mladých chamíků hned v několika zdejších zverimexech

(sorry za OT)
0 03.01.2011 19:17 R -
Nedostatek ( resp. nepoměr ) vitamínů AD a vápníku, z 90ti% taková zvířata, bohužel uhynou.
0 03.01.2011 19:02 Ebi - Ještěři Ahoj můj chamík těď pořád leží na zemi a už i spí na zemi. Na větev vyleze jen když si chce nachytat cvrčky. A pozorovala jsem že i
nějak často padá když už někam vyleze. Nevíte čím by to mohlo být? Děkuji za odpověď
Starší reakce
0 18.11.2010 16:58 bára - Ještěři – Re: Sewer
má to pořád stejný

zkouším i trochu víc rosit a nasadila jsem ještě jedny vitamíny (ReptoSol) tak uvidíme
0 18.11.2010 06:29 ® Sewer [97] - Ještěři A co to očičko? Lepší? Horší? Stejný?
0 17.11.2010 18:31 bára - Ještěři – Re: Pogona
má...ale bylo vidět že se jí to nelíbilo. A je normální že čas od času otevře pusu a nadechne se a zase úplně vydechne?
0 17.11.2010 10:19 ® dan999 [9] - Hadi tak to jo, jsem si nedokázal představit jak se to delá...
0 17.11.2010 09:57 R -
® Pogona [301] - Ještěři – Re: dan999
Jemně ji chytneš mezi prsty a buďto je měkká - což je špatně, nebo je tuhá, což je dobře. A kladívko můžeš nechat v dílně
0 17.11.2010 09:32 ® dan999 [9] - Hadi to jako normálně poklepeš, nebo jak to poznáš?
0 16.11.2010 21:09 R -
® Pogona [301] - Ještěři – Re: bara
Má tvrdou přilbu?
0 16.11.2010 14:43 bara - Ještěři – Re: Sewer
Ne vlhkost má 80-90 procent.
0 16.11.2010 13:43 ® Sewer [97] - Ještěři 
Hmm... tam už je patrné, že to očičko není úplně v pořádku
Chovatel chamíků nejsem a ani s podobným případem zkušenosti nemám, ale někdo určitě poradí.
Nemá malou vlhkost?
0 16.11.2010 13:40 Bára - Ještěři – Re: Sewer

Tak snad tahle pomůže
0 15.11.2010 20:54 R -
® Pogona [301] - Ještěři – Re: Bára
Špatná kvalita fotky, nic není vidět
0 15.11.2010 20:32 Bára - Ještěři – chamík

Ahoj, můj chamík se minulý týden svlékl a jedno oko se mu nepodařilo. Po pár dnech mu zhnědlo a je trochu nateklé oproti tomu zdravému.
Každý den pije pár kapek vody. Krmim ho z krabičky s nutrimixem. Jsou mu 2 měsíce. Na fotce to není tolik vidět ale trochu pro představu.
Předem děkuji za odpověď
Starší reakce
0 14.10.2010 20:34 R -
® Pogona [301] - Ještěři – Re: Hanz98
Ta "červená věc" by mohla být vyhřezlá kloaka, někdy je to nutné operovat u silných a zdravých jedinců se může objevit a zhojit
sama ( není ale pravidlem ). Tekutá stolice by mohla způsobovat bakteriální infekce ve střevech a s tím spojená i ona vyhřezlá kloaka. Na
místě je co nejdřívější návtěva veterináře.
0 14.10.2010 17:02 ® dan999 [9] - Hadi no tak to netuším, proč mu dáváš pít z pipety?
0 13.10.2010 17:49 Hanz98 - Hadi
dobrý den pozoroval jsem dnes ráno mého chameleona jak kaká a všiml jsem si že
mu z dupy teče jakokdyby moč (průhledná voda) domnívám se že je to proto že jsem
mu včera dával napít z pipety asi 1,5 ml vody 3 dny odstáté.a potom kakal tak že
rostáhl řítní otvor vylezlo mu něco červeného z dupy a pak mu vylezlo hovínka a
pak tu červenou věc zase zatáhl do řitního otvoru a šel se vyhřívat myslíte že
je to normální a oběvily se na mém chamíkovi takové černé skvrny asi 2 ale ne černé jako uhel ale s lehkým nádechem černé to neměl až
dnes pomocte děkuji spěchá
Starší reakce
0 08.06.2010 13:35 R -
® Pogona [301] - Ještěři – Re: Kakamylka
TO se takhle radit nedá ( obzvlášť bez fotek a podrobnějších info - velikost terária, stáří, teplotě v teráriu, čím krmíš, zdroj UVB
je jaký,...), honem na veterinu. Mohlo by to být předávkovaní vitamínem A, nebo infekce apod. Ale to tady nikdo z nás na 100% neurčí. To se
prostě vaří z vody,...
0 08.06.2010 12:37 Kakamylka - Ještěři – Hnědá barva očí a olupování víček
Ahoj, chtěla jsem se zeptat jestli někdo má zkušenosti s hnědou barvou kolem očí a následné olupování víček u chamíka? Někdy si to i
škrábe.
Zapadlost očí už jsem zjistila, že to byla dehydratace, ale toto mě znepokojuje
Díky
Starší reakce
0 15.04.2010 19:23 ® connic [1] - Ještěři – Jak to dopadlo?
Ahoj, tak jak chamik dopadl?
Starší reakce
0 07.04.2010 13:42 ® connic [1] - Ještěři – Re: Maaja
Toto ma nas samecek uz potreti. Je to jakoby angina, tak mi to vysvetloval veterinar. Dojdi na veterinu co nejdrive z fotky je videt, ze je
chameleonek uz hodne podvyziveny. Veterinar nam na to dava ENROBIOFLOX 10% michany s vodou 1:1 do inzulinove strikacky. 2x denne mu davame 2 kapky do
tlamky. Dobre je zvysit teplotu v terariu a pokud nepije, tak mu opatrne otevrit tlamku a dat mu par kapek odstate vody z inj. strikacky do tlamky. Po
teto lecbe cca 5 dnu je nas chlapik vzdy zdravy. Nekteri chamici jsou nachylnejsi na pruvan ci zmeny klimatu...
PS: tlamku otevres tak, ze si ho vezmes do ruky. Prsty zafixujes hlavu a jednim prstem opatrne zacnes odhrnovat ret. Chameleon zacne hubu otvirat sam.
Pak mu napriklad strcis mezi celisti drivko od nanuku. (Veterinar pouziva pinzetu, kterou mu strci do tlamky a pak ji rozevira)
Starší reakce
0 04.04.2010 12:09 R -
® Pogona [301] - Ještěři – Re: Maaja
Tak co, byla jsi na té veterině ?
Starší reakce
0 31.03.2010 10:33 R -
® Pogona [301] - Ještěři Další věcí, je, že po netu, dle fotek se děsně špatně provede správná diagnostika, utíkej na veterinu, třeba půjde opravdu o střevní
infekci a ATB to rozeženou a zjistíme, že se mýlím...prostě vycházím z jedné fotky a pár informací...
[1] 2 
Zpět na obsah sekce Ještěři • Přidat reakci • Zobrazeno 5741x