Fórum » Ještěři » Nemoci » Chameleon jemenský - nateklé oči a zastavený růst
08.06.10 13:35:25
0 R -
Pogona® Ještěři – Re: Kakamylka
TO se takhle radit nedá ( obzvlášť bez fotek a podrobnějších info - velikost terária, stáří, teplotě v teráriu, čím krmíš, zdroj UVB
je jaký,...), honem na veterinu. Mohlo by to být předávkovaní vitamínem A, nebo infekce apod. Ale to tady nikdo z nás na 100% neurčí. To se
prostě vaří z vody,...
08.06.10 12:37:16
0 Kakamylka (1073449737219) – Hnědá barva očí a olupování víček
Ahoj, chtěla jsem se zeptat jestli někdo má zkušenosti s hnědou barvou kolem očí a následné olupování víček u chamíka? Někdy si to i
škrábe.
Zapadlost očí už jsem zjistila, že to byla dehydratace, ale toto mě znepokojuje
Díky
Starší reakce
15.04.10 19:23:33
0 R -
connic® Ještěři – Jak to dopadlo?
Ahoj, tak jak chamik dopadl?
Starší reakce
07.04.10 13:42:01
0 R -
connic® Ještěři – Re: Maaja
Toto ma nas samecek uz potreti. Je to jakoby angina, tak mi to vysvetloval veterinar. Dojdi na veterinu co nejdrive z fotky je videt, ze je
chameleonek uz hodne podvyziveny. Veterinar nam na to dava ENROBIOFLOX 10% michany s vodou 1:1 do inzulinove strikacky. 2x denne mu davame 2 kapky do
tlamky. Dobre je zvysit teplotu v terariu a pokud nepije, tak mu opatrne otevrit tlamku a dat mu par kapek odstate vody z inj. strikacky do tlamky. Po
teto lecbe cca 5 dnu je nas chlapik vzdy zdravy. Nekteri chamici jsou nachylnejsi na pruvan ci zmeny klimatu...
PS: tlamku otevres tak, ze si ho vezmes do ruky. Prsty zafixujes hlavu a jednim prstem opatrne zacnes odhrnovat ret. Chameleon zacne hubu otvirat sam.
Pak mu napriklad strcis mezi celisti drivko od nanuku. (Veterinar pouziva pinzetu, kterou mu strci do tlamky a pak ji rozevira)
Starší reakce
04.04.10 12:09:26
0 R -
Pogona® Ještěři – Re: Maaja
Tak co, byla jsi na té veterině ?
Starší reakce
31.03.10 10:33:59 / 31.03.10 10:34:23
0 R -
Pogona® Ještěři Další věcí, je, že po netu, dle fotek se děsně špatně provede správná diagnostika, utíkej na veterinu, třeba půjde opravdu o střevní
infekci a ATB to rozeženou a zjistíme, že se mýlím...prostě vycházím z jedné fotky a pár informací...
31.03.10 10:32:13
0 R -
Pokud ale cvrčci běhali po teráriu, pak ze sebe tento přípravek setřásli...a i kdyby jednoho, dva sežral přímo po vhození do terária, je
to moc málo. Nejlepší je proto krmit z ruky, nebo mít dvrčci ve sklenici s minerály, kde se ustavičně obalují.
Podávám mu Reptivite na každé krmení..
31.03.10 10:29:20
0 R -
Mláďata do cca 6ti měsíců MUSÍ mít přístup k potravě nepřetržitě, mláďata sporádají i 25 mikro cvrčků za den, předpokládám, že
cvrčci byli odpovídající velikosti, pže když mu budeš nabízet velké, ty nesežere. Pokud měl problém cvrčky chytat, znamená to, že byl
asi ve velké teráriu, to už se dávno měl přemístit do menšího ( kde by neměl problém cvrky vychytat - např. já mám na 10mláďat do cca
3 měsíců teária 30*30*25cm ), nebo druhá možnost, dávat cvrčky na dno do skleničky od přesnídávky aby nevyskákaly s tím, že se do
skleničky dá větvička - ta nesmí sahat až na dno aby po ní nevylezli cvrčci a chamík si tam sleze a nažere, jak bude chtít.
Předpokládám, že minerální směsi typu NUTRI MIX mu nebyly podávány - ty však jsou stejně důležité, jako záření UVB, pže v nich je
vápník a spolu s vit. A a D, který získá ze žárovky se chameleonovi ukládá do kostí.
Obávám se, že zvíře je podviživené a tudíž zesláblé a tak nemá ani náladu a sílu lovit
Nevím v jakém to je stadiu, ale předpokládám, dle fotky, že do pár dní ( max. týdnů ) pojde.
Je to možná kruté, ale je to realita, podle informací, které mám.
No takže je 5měsíců starý..dostával 5-10cvrčků denně..jenže se mu schovávali a on je nemohl najít..tak sem mu je začla dávat do
krabičky..to žral tak 3 denně co sem teda viděla..pak přestal tak týden už neměl žádnýho..já vím že je to blbý že takhle nemám moc
přehled kolik toho sežral ale když na něj civim tak se radši schovává za větvičku než aby lovil :(
30.03.10 20:10:05
0 R -
Pogona® Ještěři Jak je starý ( myslím chameleon... ) a čím, jak často a v jakém množství krmený, přijde mi na samce dost pohublý a trochu dehydratovaný.
Repti Glo 10.0 je v pořádku ( a i ta je pro chamíky slabá ), nelze věřit všemu co výrobce napíše na krabičku
Minerální směsi, příp. vitamíny podáváš ???

Děkuju za radu..snažím se mu tedy podávat vodu s Glukopurem..a zasílám tady fotku
29.03.10 20:36:10
0 R -
Chtělo by to fotku, pokud nepije, pak použij mírné násilí a do vody mu přidej trochu Glukopuru ( hroznový cukr - k dostání v lékárně za
cca 50Kč ). Veterináři se ale nevyhneš, může mít nějakou střevní infekci a budou nutná ATB.
Ahoj, mám doma chameleona asi měsíc - je tedy 5měsíců starý..pomalu mi přestal žrát, celý den má zavřený oči a občas se někam
přesune ale jen pomalu o kousek..ted už sedí spíš kousek nad zemí a má tmavě hnědou hlavičku..má terárko 90x70x30..svítím mu normální
žárovkou 60W a ReptiGlo 10.0..ted tady čtu že je to spíš pro pouštní teraria tak jesli nemůže být dehydrovaný..voda se totiž dost rychle
vypařuje..rosim mu 1-2x denně..zkoušela jsem mu dát vodu ze stříkačky ale nvm jak otevřít mu tlamu abych ho nějak neporanila..k veterináři
s ním moc nechci naposledy mi při převozu chamík chcípnul..můžete mi prosím poradit??
Starší reakce
26.03.10 15:07:24
0 R -
Pogona® Ještěři – Re: Pavel
Vypadá to opravdu na plíseň, ale radši s tím běž k veterináři, mohlo by se jednat i o zánět, kdyby se chamík o něco poranil.

Ale to
určí veterinář až zvíře uvidí.

Můj chameleon má v místech nosních dírek žlutobílé bulky na kůži, vypadají jak naschlý hlen.Potírám to jednou denně Canestenem na
kožní plíseň.Mažu to asi 4 dny a stále beze změny.Jinak je vitální.Jedná se jen o kožní problém, nebo musím k veterináři?
Starší reakce
20.03.10 20:41:23
0 R -
Pogona® Ještěři – Re: lukisoft
určitě je, písek pomáhá chamíkovi s trávením
Starší reakce
no může se smíchat ale i nemusí. Ale připouštím že to je asi lepší.
07.03.10 19:15:13
0 R -
Pogona® Ještěři – Re: lukisoft
.....smíchaná s pískem
no lignocel není moc dobrý. protože ve vlhku bobtná a když ho chamík sní což se stát může tak mu to může ublížit.lepší je čistá
rašelina.
Starší reakce
01.03.10 18:20:42 / 01.03.10 18:22:25
0 Ousteen® Ještěři Ahoj. Problém zdá se vyřešen (viz foto v prvním příspěvku tohoto tématu). Vyměnil jsem substrát a pomaličku to odeznívá.

Oči
jsou normální a záčíná být celkově silnější. Tak snad už to bude v pořádku. Jen ještě doplním...původně jsem používal substrát
pro želvy (rašelina + písek) koupený ze zverimexu. Teď je tam už pouze čistý lignocel. Tak doufám, že to bylo jen tímto (alergie?) Časem
budu informovat jak to pokračuje dále. Hezký den.
Ousteen
* OČI:
Oči jsou u chameleona velice spolehlivým indikátorem toho v jaké je kondici. U zdravých jedinců vyčnívají oči homolovitě nad úroveň
hlavy. Jsou-li oči zapadlé není zvíře v pořádku. Může se jednat o dehydrataci, kterou však lze v krátké době „vyléčit“
dostatečným přísunem vody. Většinou jsou, ale takové oči známkou vážné nemoci, která často končí tím nejhorším.
* TLAMKA:
Je-li tlamka trvale otevřená a uvnitř jsou viditelné hleny má jedinec napadenou soustavu parazity či chorobou. Čelisti by neměly být
nateklé nebo zhmožděné. Tento jev totiž může signalizovat zlomenou čelist nebo napadení bakteriemi pseudomonas (hniloba tlamky). Takto
postiženého chameleona určitě nekupujte!
* PŘILBA A ROHY:
Má-li chameleon na hlavě přilbu nebo rohy, zkusíme je jemně zmáčknout. Ucítíte-li, že se deformují, trpí chameleon zřejmě
nedostatkem vápníku.
* OCAS:
Jsou-li na ocasu vidět vystupující obratle je chameleon zřejmě podvyživený nebo dehydrovaný.
* KONČETINY:
Jsou-li klouby končetin špatně pohyblivé a jejich okolí je zduřelé je chameleon postižen dnou.
* TĚLO:
Jsou-li na těle viditelná žebra je chameleon podvyživený.
* TRUS:
Trus zdravého chameleona by měl být poměrně suchý a mít soudečkovitý tvar. Řídký beztvarý trus není v pořádku.
* KŮŽE:
U zdravých jedinců je kůže vypjatá bez zbytků staré nesvlečené kůže. Drobnými nehnisavými oděrkami se není třeba příliš
znepokojovat, protože se většinou dobře hojí. Větší odřeniny kůže, které mají až černou barvu jsou zřejmě napadeny kožními
plísněmi. Jsou-li pod kůží viditelné kulovité nebo provázkovité útvary je chameleon napaden podkožními parazity.
Ahoj.Mám rok starého chameleona který byl vždy v pohodě.Ale poslední dva dny se plazí po zemi,často pije a má pokrčenou přilbu.Potřebovla
bych poradit jestli někdo o tom něco neví.Předem děkuji
Starší reakce
19.02.10 20:54:48
0 R -
Pogona® Ještěři – Re: zuza
"Nej" rozměry jsou 1m výšky a základna 50cm na 50cm, takové terárium mu bude bohatě stačit a pokud se bude moct čas od času
prolézt po bytě, bude maximálně spokojený.
Mlhovač pořídit můžeš, to je spíš věc "pohodlí" a peněz, ale rosit jej rozprašovačem bohatě stačí
19.02.10 18:59:05
0 zuza® Ještěři – Re: Pogona
Ještě se chci zedptat. Rozhodli jsme se, že mu uděláme nové terarko. Jeké by měly být rozměry. Chce mu dopřat to nej. A ještě je pro
něho duležité aby měl v terárku rozprašovač nebo mlhovač? Do ted jsme mu to rosily z rosprašovače.
17.02.10 20:52:37 / 17.02.10 20:53:10
0 R -
Pogona® Ještěři – Re: zuza
Neodymové žárovky používáme v menších teráriích v naší Mini Zoo, mají výhodu, že na rozdíl od klasické žárovky, která šíří
teplo prakticky na všechny strany, tak tato jej soustředí do určitého bodu ( nemluvě, že při vyhřátí na stejnou teplotu má o proti
klasické žárovce menší spotřebu el. proudu , mají delší životnost a jsou menší a kompaktnější tudíž se dají lépe
"schovat". Doma místo nich používám klasické reflektorové žárovky za 15 Kaček a deFacto mi udělají stejnou službu. Tudíž je to
spíše na Tobě, ale k chamíkovi bych volil spíš klasiku/nebo reflektorovou, pokud však máš terárium "vytuněné" s nějakým 3D
pozadím apod. pak bych do něj schoval neodymovou. Záleží jen na Tobě, službu Ti udělají obě stejnou.
K té žárovce Repti Glo, já u všech doma chovaných zvířat používám jen 10.0, pže jsou to, co se záření UVB týče jedny z nejslabších
žárovek vůbec, níže přidám odkaz, kde je srovnávací tabulka intenzity UVB světla různých výrobců UVB zářivek. Repti glo 10.0 je jedna
z nejslabších, stačí si ji prostudovat. Např. žárovka Bright sun jungle - je určena i pro chamíky má na 10cm účinnost 675 UVB na cm2 ,
Repti glo 10.0 26W pak na stejnou vzdálenost "jen" 110jednotek UVB ( a po 140hod. provozu už jen pouhých 77jednotek UVB na cm2. Takže se
neboj, že bys chamíkovi s touto zářivkou ublížila. Já je také používám, ale jelikož jsou velmi slabé prakticky pro jakékoli zvíře,
které potřebuje složku světla UVB tak všem zvířatům podávám injekčně i AD3 combinal.
Proč myslíš, že takovéto "profi" UVB žárovky stojí od 1200 - 4500Kč a obyčejná Repti Glo pár stovek
http://www.euzelva.cz/stranka/zelvy-uva_b-lampy
A k chamíkovi - určo na veterinu
17.02.10 20:10:59
0 zuza® Ještěři – Re: connic
Chci se zeptat jeslti nemáte někdo skušenosti s neodymovou bodovou žarovkou. Poradily nám to ve zverimexu a nevíme jestli se to hodí pro
chamika. Předem dík
17.02.10 17:15:58
0 R -
connic® Ještěři – Re: zuza
Neni videt, ze by casto polykal? K te UVB by bylo lepsi Repti Glo 5.0, repti glo 10.0 je spise pro poustni teraria (Ma totiz vetsi podil UVB zareni,
ktere je typicke v poustnich prostredich). To ze ma zavrene nebo privrene oci pres den a minimalne se pohybuje je znamkou nemoci. Urcite zaskocte na
veterinu. Nam chamik marodil uz 2x a vzdy nam na veterine dali antibiotika a byl vyleceny. Jak se ta nemoc jmenovala presne nevim, ale veterinar rikal
ze je to podobne angine. A pry to vznika nahlou zmenou klimatu (prudke ochlazeni, pruvan...) Budu drzet palce. Kazdopadne jestli nezere, tak rychle
slabne. Pije? Pokud ne, tak klidne aplikuj par kapek vody primo do tlamky injekcni strikackou.
Starší reakce
14.02.10 14:10:05
0 zuza® Ještěři – Re: Pogona
Ahoj, takže je mu asi jeden rok. Nevíme to přesně, protože ho máme doma měsíc. Vzaly jsme si ho od známých , protože se o něho neměl kdo
starat. Terarium je v80/š60/h40, teplota je v rozmezí 24-28°C.
Na dně má terarijní substrát je to směs rašeliny a písku. Má tam větve a umělý kytky. Taky tam má vodopád . Uvečko tam neměl, tak jsme
se poptaly a koupily jsme repli glo 10.0 26W. Prý to tam má být. Ještě tam má bodovou výhřevnou žárovku. Osvětlení je v horní části
teraria. A ještě to terarko je na zemi. Oni to tak měli a u nás to taky jinak nešlo. Předem dík za radu
13.02.10 20:32:01
0 R -
Pogona® Ještěři Jak je starý ( chameleon

), jak má velké terko, jaké UVBéčko jsi koupila, jakou má v terku teplotu, kde a od koho byl koupen,co
používáš na dně,.... z tvých strohých informací ti nikdo neporadí.
Ahoj, chtěla bych poradit s našim chamikem. Koupily jsme mu novou UV žárovku. Podle rady měla být tak akorát do našeho teraria. Nějakou dobu
to bylo v pořádku, ale už dva dny nám nepřijímá potravu.
Nedokáže odhadnout vzdálenost potravy. Pořad má bud zavřené oči nebo jen mžourá. A ani moc nám neleze, spíš pořad odpočívá. Taky nám
ztmavnul , ale jen na půl těla. Myslíme si jestli to nemůže být tou žárovkou. Předem děkuji za odpověd
Starší reakce
06.02.10 20:59:50 / 06.02.10 21:00:18
0 R -
Pogona® Ještěři Ještě mě napadlo nějaké poranění a následný zánět z případného "souboje", mladí chameleoni rostou dost nestejnoměrně a
když jsou velikostní rozdíly patrné musí se rozdělovat jinak se perou, nepuští k jídlu a hynou - jednu snůšku mám někdy po čase
rozdělěnu i v 5ti teráriích.
06.02.10 20:51:09
0 R -
Pogona® Ještěři A co rostliny - namáš tam něco jedovatého - i chameleon může být alergik - zkus je vyměnit, nebo popřemýšlej, zda jsi v poslední době
neměnil podestýlku, dekorace, větve - i z toho by se mu mohl udělat zánět.
06.02.10 20:49:57
0 R -
Pogona® Ještěři Tak pokud mají vše co píšeš, pak je to opravdu na veterináře a myslím, že i pro něj bude oříšek přijít na původ otoků. Ještě
prosím napiš, jak velké terárium mají a jaký typ, wattáž a sílu UVBéčka používáš + jaké minerály. Zvyš každopádně zatím přísun
vit. A.
06.02.10 10:03:19
0 Ousteen® Ještěři – Chameleon jemenský - nateklé oči a zastavený růst

Ahoj, před 7 měsíci jsem si koupil dvě samičky chameleona jemenského ve věku 6 týdnů. Obě dvě byly zdravé, vitální, s pravidelnými
svleky a rychlým růstem. Cca před 3 měsíci se jedna z nich naprosto zastavila v růstu. Ta druhá ji již předběhla o 3 svleky. Což by zase
nebyl takový problém, ale ta menší samička má občas (hlavně k večeru) jakoby pytlíky kolem očí, otvírá pusu a nadechuje se. Naprosto
zastavila svůj růst, takže vypadá na 3 měsíční mládě a ne na 7 měsíčního chameleona. Cvrčky žere normálně, i když už ne s takovou
dravostí jako dřív. Druhá samička je naprosto v pořádku, velká, silná a zdravá s pravidelným svlekem. Obě dvě žijí v naprosto stejném
prostředí jednoho terária. Mají UVB, které svítí většinu dne, teplotu od 23 do 40°C (pod žárovkou), pravidelné rosení - pijí i přímo
s kapátka, takže tekutin dostatek. 3x týdně mají potravu poprášenou Reptivitem a 4x týdně vápníkem. Nemáte s tím někdo také zkušenost?
Nebo nezbyde nic jiného než veterinář? Díky za jakoukoliv radu. Fotografie přiložena. Ousteen
» Vypsat podobná témata v diskuzním fóru «
Zpět na obsah sekce Ještěři • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora