Hafici.netKocici.netPtacci.netRybicky.netSkalky.netTerarka.netTipynavylety.net
PřihlášeníRegistrace TERARKA.NET »

Chovani vodni zelvy..

NápovědaZpět na obsah sekce Fórum » Želvy  

+ přidat reakci
Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku  
Chovani vodni zelvy..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2012 21:58 R - ® fajfmen [164] - Ještěři
S ruduchou? Vůbec nic ;-)
Jediný způsob jak se této řasy zbavit spočívá v dlouhodobé dokonalé chemické čistotě vody v nádrži. Dokud je v ní spousta organických nečistot (další plus pro bujení ruduchy je vyšší obsah železa a dřevní hmota taky její skóre vylepší), není to zkrátka možné. A vlastně ani žádoucí. Ona ta ruducha ničemu nevadí (samozřejmě pokud neřešíme její růst na akvarijních rostlinkách, které by dusila, což u želv nemá ani cenu zmiňovat), naopak kvalitně odbourává ony zmíněné škodliviny, takže želvušám až "prospívá" ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2012 16:37 mirda - Ještěři – Zelva Zlutolica
Prosim, poradte co s rasou asi Stetickou na krunyri.Dik

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2011 12:22 ® . : Hunter : . [3] - Želvy
Fotka k příspěvku
Takze vcera dostali rybu bojovnicu ktoru zjedli a ta mini sa aspon zakusla do mucneho cerva, dnes maju zase harmancekovy kupel s Uvb

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 20:17 R - ® fajfmen [164] - JeštěřiRe: Pogona
Hmmm... Jo/ne, jak kdy, jak pro co a jak která jeho část :)
A čert aby se v tom teď vyznal :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 20:05 R - ® Pogona [303] - Ještěři
Jůůů, jsem tu chvíli nebyl a už se v tom taky ztrácím, je teda to hovězí v pořádku nebo ne?....
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 19:53 ® . : Hunter : . [3] - ŽelvyRe: fajfmen
heh, to tá venusta stále vyskakuje za prstami :-D aj za prázdnou špajlou ide :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 19:43 R - ® fajfmen [164] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
Zvykej si :-D . Zatažení do krunýře je nepodmíněný reflex, tzn. jen mizivé procento želv jej dokáže vědomě (v rámci zkušeností) potlačit. Reagují tak automaticky a zpavidla dřív, než si vlasně uvědomí proč ;-)
U mě třeba jen Mrňouska (která je ale tak tak trochu cvok :-D ) vletí dobrovolně a s chutí do mé otevřené dlaně a chňape i po neexistujícím žvanci "v mé ruce" klidně i v pozici na zádech smich
Pak ještě Mája (shodou okolností taky T. s. scripta) není nijak plachá, tři ostatní želvy ovšem reagují na mé přílišné přiblížení poplašně - čím jsme kterou želvušu získali vzrostlejší, tím výraznější je u ní tohle chování :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 19:35 ® . : Hunter : . [3] - ŽelvyRe: elegans1
hehe, inak už žerie, síce málo a len blbosti ale žerie, ale stále je nejaká ľakavá a neistá ... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 19:25 ® elegans1 [63] - JeštěřiRe: fajfmen
Jasně,máš pravdu.Už jsem se v tom nějak ztrácel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 19:23 R - ® fajfmen [164] - JeštěřiRe: elegans1
Máš pravdu ano
A teď si, prosím, projdi mé předchozí příspěvky a potom mi vysvětli, v čem zásadním konkrétně tu spolu až TAK nesouhlasíme, že si to vyžaduje stále další a další polemyku.
Neptal se náhodou původně .:Hunter:. na to, jak krmit svoji malou želvu? Na to jsi mu dal odpověď Ty, Pogona, já... Pak padl nějaký ten vtípek na nějakou zbrklou a naprosto tématicky nepodstatnou hlášku...
Co tady ještě vůbec řešíme?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 19:03 ® . : Hunter : . [3] - ŽelvyRe: fajfmen
Hmm inak to asi nebude troosti ale nejaka pseudemys floridiana ... Troosti vyzera kus inak, ape to je jedno ...sice no floridiana tak je asi z floridy :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 19:00 ® elegans1 [63] - JeštěřiRe: fajfmen
Ony ho potkávají zcela běžně.Tyhle želvy žijí v podstatě ve většině severní Ameriky,hranice výskytu je někde na pomezí USA a Kanady.Bizon se na celém tomto území historicky vyskytoval.Bizon není jen zvíře plání,severnější populace jsou výhradně lesní zvířata.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 18:56 R - ® fajfmen [164] - JeštěřiRe: elegans1
Ale já to vím ;-) . Stejně jako vím, že Hunterem zmiňovaná T. s. troosti je poddruh ze severnějších (rozhodně ale ne pro daný druh nejsevernějších) výskytišť (jakkoli ta konkrétně její se nacházejí o celé klimatické pásmo jižněji, než kudy vede hranice Států s Kanadou) a teoreticky by toho tatanku mohla i potkat. Dělal jsem si jenom srandu z toho, jak někdy tuzemští přispěvatelé zapomínají v aplikaci na severoamerická měřítka násobit vzdálenost mezi dědinami Horní a Dolní stem (a ještě k tomu v majlích :-D )
Představa bizona (i ve stavu dávno chcíplém a dodaleka odplaveném "otcem vod") uprostřed subtropických blat, jak na něm hodují ŽELVY, je doopravdy absurdní (osobní zkušenost - plně vzrostlá trachemyska si neporadí ani s mrtvolkou kančíka příčnopruhého Amatitlania nigrofasciata dlouhého cca 13 cm - musí vynaložit velké úsilí už jen na roztržení břišní dutiny a vytažení některých vnitřních orgánů, maso apod. už je mimo její možnosti) ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 18:42 ® elegans1 [63] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
Źelvy těchto rodů se vyskytují až u hranic s Kanadou.To je taky důvod,proč jsou bez problémů schopné přežít naši zimu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 18:40 ® elegans1 [63] - JeštěřiRe: fajfmen
On zase bizon není jen zvíře velkých plání.EXistuje poddruh,který je ryze lesní zvíře.

Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 18:39 R - ® fajfmen [164] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
Ano ano, bizon je fakt panamerické zvíře (to jsi dobře naťuknul ;-) ). Prstem na mapě a bez měřítka jsou totiž Paha Sapa, Velké pláně, kde jsou bizoni doma, jen taková větší louka mezi Dolní Lhotou s blízkým rybníčkem Brčálníkem (floridské bažiny), pískovištěm pro mrňata (poušť Sonora, Údolí smrti atp.) a támhletím lesíkem, kam chodíme na houby (kanadský prales). A támhle u přehrady (pacifické pobřeží) je kapánek deštivo, takže z flóry spíš ty mechy, nežli tráva (stát Whashington) :-D

Hele, trefils hřebík na hlavičku - žádná trachemyska (pokud řešíme nominátní poddruh) v přírodě jaktěživo neviděla bizona. Co by taky v subtropických bažinatých luzích dělal, že jo? smich palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 18:09 ® . : Hunter : . [3] - ŽelvyRe: elegans1
Bizona? Urcite neziju na severe ale v teplejsich castiach a nehadajte sa uz nqchcem to mat na svedomi, zajtra idem kupit sardinky a uvidi sa. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 18:07 R - ® fajfmen [164] - JeštěřiRe: elegans1
Juj, pardon (a dík za opravu). Teď jsem si to znovu prošel a měl to tam Tom v reakci na Tebe (fakt jsem se v tom krapet zamotal a stratil, jak naťuknul níže HammerJoe) X-) . S tím hovězím pro příkrm (např. oslabených jedinců) měl ale recht ano . Kvalitní, pokud možno mladé zadní hovězí je hodnotné a stravitelné natolik, že dokáže solidně suplovat obvyklé krmení, pokud toto není právě k dispozici (rozhodně líp, než drahé granule podezřelého obsahu na téma "vyrobeno z éček") :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 18:04 ® elegans1 [63] - JeštěřiRe: fajfmen
Jinak přesně ty rybičky z Kauflandu mám na mysli.Ve spojení s celými plži,žížalami,hmyzem a v odrostlém věku i zeleným je to ideální krmení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 17:59 ® HammerJoe [15] - JeštěřiRe: elegans1
Máš pravdu.....fajfmenovi se to občas stává že v té změti odpovědí to občas prohodí .... nemyslel to ve zlém :-D ...... ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 17:58 ® elegans1 [63] - JeštěřiRe: Pogona
Já ti nevím,ale představa,jak malá želva trhá skrz chlupy maso z bizona nebo medvěda mi moc reálná nepřijde.Nevím,jak mají ve zvyku umírat zvířata v severní Americe,ale do rybníku většina z nich strávit poslední chvilky nepoleze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 17:55 ® elegans1 [63] - JeštěřiRe: fajfmen
Ať to čtu jak chci,tak o cholesterolu jsem nenapsal nikde ani čárku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 17:11 R - ® fajfmen [164] - Ještěři – RE: Pogona vers. elegans1
Teda přátelé, oba máte kus pravdy, zároveň se Vám oběma ale tu i támhle drobná chybka vloudila (a snad mě někdo opraví, pokud se tam vloudí mě ;-) ):

V níže zmiňovaném Zychovi lze např. nalézt výsledky rozborů obsahu žaludků Trachemys scripta různých věkových skupin (týká se hlavně nominátního poddruhu) i když je to bohužel dost rozházené v rámci různých kapitol. Zde mj. zjistíme, že zdravou rybu nemá takováto želva v přírodě prakticky žádnou šanci ulovit, většinu oněch mršin potom tvoří leklé ryby a i ty představují jen zanedbatelné procento (spíš promile) na jejich jídelníčku. To obvyklé je - na hladinu spadlý hmyz, nejrůznější larvy, vodní šneci (převažují) a pak korýši všeho druhu. Zbylých až 50% (nejen u dospělých, i když u prcků je to jenom z nezbytí) tvoří všude běžný okřehek...

Nutriční hodnota masa? Tu snad ani není nutné řešit (vyjma negativních dopadů tučného - metabolismus "studenokrevných" se s tím dost obtížně pere), všichni predátoři bez rozdílu jdou totiž a priori po vnitřních orgánech, vše ostatní pak sežerou dodatečně, v druhém sledu, když už se pořádně nacpali tím doopravdy výživným (a jak jsem si všiml u Mrňousky, ta dokonce po vyžrání bříška rybky vyrve obratně páteř s kostičkami, schřoupe to... a pak jde teprv na to maso - mohla by si sice ušetřit námahu a zhltnout rybku celou naráz, instinkt je ale instinkt, a s tím se nenadělá nic) ;-)

Martine, ačkoli Tebou nastíněná strava pro želvy je praktický ideální, s tím cholesterolem (u lidí) jsi se docela dost sekl (není se ale moc čemu divit, je to cíleně šířená pověra). On totiž ten "špatný" cholesterol NELZE získat z potravy. Ten si totiž tělo vyrábí samo, a to jen a pouze dík celkově špatnému životnímu stylu. I kdyby jsi snědl třicet vajec a půl kila prorostlého bůčku denně, Tvé tělo jej vyloučí úplně stejně, jako nadbytečný vitamín C ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 16:43 R - ® fajfmen [164] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
Želvy jsou tvorové přímo milující stereotyp, takže na jakoukoli novou (sebekvalitnější) potravu nepovědommého pachu a vzhledu reagují minimálně a s největší opatrností. Zároveň bývají ale zvědavé, takže jim to tak za týden nedá, zobnou si, zhodnotí... a pak obvykle začnou preferovat zase tohle lepší ;-)
Zkus jí dávat grundle (ančovičky). Já je kupuji v Kauflandu, půlkilový pytlík z mrazáku za 75 Kč - a všem pěti to vystačí na celý měsíc pohodlně (plus samozřejmě s krevetami, šneky, zeleným ad.) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 15:46 ® . : Hunter : . [3] - ŽelvyRe: Pogona
tak slimaky im tam lozia stale, ta najvacsia ich lovi ( skor okruzakov ako levatky ) a na mucne cervi je dost mala, u nas maju len takých veľkých. Skúšal som patentky ale nechce to, len Venusta žerie patentky, zajtra skusim hovädzie srdce no. :-O
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 14:30 R - ® Pogona [303] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
Jak přinutit želvu žrát rybky bude asi oříšek,.... sám nevím jak bych to dělal.
Tak jí zkus nabídnout třeba zophobáky, vodní šneky, apod. Třeba na něco zabere ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 14:08 ® . : Hunter : . [3] - Želvy
Inak niekto krmi serou a korky mu pekne vyrastu, ja mam doma seru, vytakraft,...a skoro vobec to nepouzivam.ani velke tie suche veci uz nechcu, za par dni sa preorientovali na maso ale ryby im aj tak nechutia
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 14:03 ® . : Hunter : . [3] - Želvy
Dobre ako ich mam donutit zrat rybky ? Zive, mrtve, pokrajane oni aj ked su hladne tak to nechcu. Mam dve velke korky ktore vyrastli na racikoch, vmalom akvarku bez uvb, to neznamena ze to je dobre...a nehovoriac o tom ze som akvarista a zabijat rybky mi je luto, beriem tak maximalne mrtve. Ale dlho v akva niesu lebo kazia vodu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 13:46 R - ® Pogona [303] - JeštěřiRe: elegans1
Jenže v okolí Mississipi žijí i např. medvědí, jelenovití, či jiní drobní savci ( jezevci, skunkové, lasice,.... ), tu a tam se nějaký určitě utopí, zemře, zraní se, opustí stádo, stane se kořistí jiného predátora ( krokodýla ), takže si myslím, že na mršiny teplokrevných zvířat narážejí často,.....

Navíc jsi to by Ty kdo napsal doslova :

"Tyhle želvy se v přírodě k masu teplokrevných zvířat nedostanou."

k tomu všemu se přeš i o tom, že rybí maso má vysokou výživnou hodnotu, což taky není pravda, je na spodu žebříčku mas vůbec,....

navíc jsem psal, že to hovězí bych dával zezačátku, než se želva rozežere ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 13:38 ® elegans1 [63] - JeštěřiRe: Pogona
Tak mršina automaticky neznamená chcíplou krávu.Mršina je i leklá ryba.Je hodně nepravděpodobné,že uprostřed rybníka chcípne kráva a želvy velikosti pětikačky si z ní budou ukusovat.Já netvrdím,že jednou za čas kousek masa želvě ublíží,ale používat hovězí nebo jinou čistou svalovinu jako základ krmení,je špatně.Že želva do sebe při krmení celými rybkami dostane i kosti,vnitřnosti,atd předejde problémům s rachitis a podobně.Pak není třeba vůbec řešit dodávání syntetických vitamínů.Je to stejný případ jako u hadů.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 13:30 R - ® Pogona [303] - Ještěři
K těm mršinám asi toliko,
nepředpokládám, že želvy ( trachemys, graptemys,.... ) žijí v lokalitách pouze samy,.....

Juknul jsem do knížky Želvy od Zycha u rogu graptemys je doslovně toto:
" živí se především vodními plži, hmyzem a mršinami ".

po použití seznamu mi vyplinlu první odkaz o rodu trachemys tento :

http://www.zelvy.cz/galerie/chryspic.html

Citace z odkazu :
"Živí se především rostlinami, hmyzem, menšími živočichy a občas i mršinami."

Nejsem odborník přes vodní želvy, nicméně mi zdravý rozum ( k němu internet i literatura ) říká, že zákonitě na nějakou mršinu narazit musí hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 13:11 R - ® Pogona [303] - JeštěřiRe: elegans1
Určitě můžu, dle slov našeho pana třídního učitele a učebnice Potravimy a výživa, má hovězí maso biologicky a nutričně nejhodnotější,......

Oproti tomu rybí, které se mj. dělí na červené i bílé, kdy bílé rybí maso, tvoří z cca 60 - 70% voda se hodí především k dietám, je lehce ztravitelné apod.,......

Stačí použít google a najít si nutriční hodnoty obou mas. Netvrdím, že rybí je špatné, obsahuje taktéž řadu prospěšných látek, vitamínů i minerálů.
Jenže hovězí je oproti němu 100krát výživnější.
Schválně se zkus zeptat lidí z přímořských států na stav jejich chrupu, vlasů, nehtů,......
Vše má totiž své pro a proti, takže ano, tito lidé se dožívají většího věku, nicméně je to stále něco za něco. Většinou mají nedostatek tuků ( a i ty jsou prospěsné ), trpí nedostatkem železa a tím spojenými méně či více vážnýmíí problémy,....

Oproti tomu "našinec" cpoucí se především levnějším a nezdravým tučným vepřovým sice netrpí chudokrevností a vypadáváním zubů, zato má díky těmto masům zvýšený cholesterol, s tím mnohdy spojenou obazitu, vysoký tlak apod.,.....

Jak jsem psal, oboje má bezesporu své pro i proti, nicméně hovězí maso JE
nutričně výživnější ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 13:05 ® elegans1 [63] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
Ty rybičky jim dávej třeba mrtvé.Tyhle želvy jsem kdysi,asi snad jako každý terarista,choval.Byly jen pod obyčejnou žárovkou a krmené byly jen celými rybkami,šneky,žížalami,hmyzem a v dospělosti k tomu i různé zelené.Měl jsem je od maličkých mláďat a vyrostly z nich nádherné velké želvy bez sebemenších deformací.Nepodával jsem ani žádné vitamíny,jen jsem do vody hodil pár skořápek od vajíček.Krmení čistou svalovinou je jen nouzové krmení,základ je to,co jsem ti napsal.Tyhle želvy se v přírodě k masu teplokrevných zvířat nedostanou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 12:51 ® . : Hunter : . [3] - Želvy
No a co jej mam tu rybku vtlacit do ust ? Oni su s rybickami kamarati. Skusim este tie patentky, ale tie im tiez velmi nejdu a ani rybie maso nemaju az tak radi, skor morcacie a hovedzie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 12:39 ® elegans1 [63] - JeštěřiRe: Pogona
Rybí maso má nulovou výživnou hodnotu?Běž o tom poreferovat třeba Japoncům,nebo přímořským národům,pro které jsou ryby základ jídelníčku a kde se červené maso jí jen výjímečně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 12:34 ® elegans1 [63] - JeštěřiRe: Pogona
Opravdu obsahuje hovězí více pro želvu důležitých látek než celá rybka včetně šupin ,kostí,vnitřností,obsahu žaludku?To bych se opravdu divil.Je nesmysl krmit želvu pro ni absolutně nepřirozenou potravou,když jí je možné krmit potravou,která je pro ni přirozená.Místo hovězího bych zkusil třeba patentky,moje želvy se po tom chtěly zbláznit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 12:26 ® . : Hunter : . [3] - ŽelvyRe: Pogona
Skušal som to hovedzie ale nechce, snad casom zmudrie, spravil som im harmancekovy kupel tak dufam ze im to pomoze .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 11:58 R - ® Pogona [303] - JeštěřiRe: elegans1
Jo, hovězím, jakožto vyučený kuchař můžu říct, že červená masa obsahují dost stavebních látek pro organismus, oproti tomu rybí či kuřecí maso má výživnou hodnotu téměr nulovou....

Pokud želva delší dobu nežrala, potřebuje nejdřív něco nabrat na váze a nastartovat organismus a věř nebo ne, po rybím příp. kuřecím mase nenabere nic,...

Samozřejmě rybky taky, ale určitě bych u déle nežeroucí želvy podal ze začátku něco "výživnějšího". V přírodě si jidtě tu a tam nějaké mršiny taky zobnou.
Navíc pokud o rybky nemá zájem, pak si myslím, že na kus "krví" páchnoucí hověziny by zabrat mohla,....

Jsem v tomhle teoretik, ale určitě bych to takhle udělal...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 10:51 ® . : Hunter : . [3] - Želvy
A este jedna vec, ked jej dam normalne ku hlavicke jedlo tak to ,zje, a krstna hovorila ze nic nechce, podla mna sa im len s
nou nechcelo piplať, a to maju len korytnačky, ja omnoho viac... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 10:46 ® . : Hunter : . [3] - ŽelvyRe: Pogona
Tak teplota je okolo 27, uvb svietim, a zelene cupuju tie dve moje ( su od tej mini o dost mladsie ) problem je len v tom ze je zvyknuta len na racikov, tie moje zeru hovadzie, kuracie, morcacie, rybie,.. Ale ked im dam normalne rybu tak sa jej ani nedotknu, v akvarku s nimi žiju dve rybky a zabka, nic im nerobia. A toho zelvika mam a struham im tam aj kriedu..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 09:29 ® elegans1 [63] - JeštěřiRe: Pogona
Ideálně hovězím?Ty jsi už někde viděl mláďata vodních želv se v přírodě cpát krávou?
pro tyhle želvy je přirozená potrava různé rybky,plži,žížaly,hmyz,atd.Místo hovězího steaku bych v obchodě koupil mražené rybičky,tzv grundle.Pak už až tak nemusíš řešit vápník a podobně,v těch rybkách je všechno,co želva potřebuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2011 08:24 R - ® Pogona [303] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
No určitě šanci má, jen to "zelené" do ní necpi, na to přechazejí až větší mláďata či dokonce dospělí jedinci. Tahle prťátka jsou vyloženě masožravá ;-)
Určitě jich nech v samostatném želvárku, dopřej jí zdroj UVB záření, teplotu vody drž někde mezi 27 - 30C.
Do vody přidej "želvíka" ( minerální blok - kvůli vápníku ) a kapej denně pár kapek AD3ky, např. tady:

Beaphar vitam plazi Turtle Vit želva 20ml

želvu krm předevčím masem ( ideálně hovězím ), to má největší výživovou hodnotu a vysoký obsah stavebních látek.

Držím pěsti ať to přežije, na rachytis to nevypadá, tak věřím, že to půjde ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2011 18:39 ® jarmila58 [6] - HlodavciRe: . : Hunter : .
Zdravim. Mame stejnou zelvicku a meli jsme 2, a taky problemy. Je mozne ale ze ta tvoje je jiz zazimovana a svym zpusobem zere min. Jinak me osobne nezrala ta jedna vubec a tak jsme ji vzali na veterinu, doktorka zjistila ze byla nachlazena.Ale vzhledem k tomu ze byly obe stejne velke jak ta tvoje nebyly mozne jim podavat leky. Tak mi doporucili koupit pro vodni zelvy multivitaminy rozpustne ve vode od firmy Beaphare a samozrejme vice svitit UVB svetlem. Bohuzel jedna zelvicka nam umrela a ta druha nachlazena se z toho dostala. Jo a jeste jedna vec-tak mala zelvicka mi nezrala ani maso jen moucny cerviky na ktery jsme ji teda naucili..A ta velikost zelvy se lisi podle toho jak zere, nekdy vic nekdy min. Je dobre si zelvu treba kazdy mesic merit.. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2011 10:54 ® . : Hunter : . [3] - Želvy
Fotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2011 10:51 ® . : Hunter : . [3] - Želvy
Fotka k příspěvku
Zdravím, tak som tu zas, začnem tým že sa ku mne dostala mini T.s.troosti, má cca trištvrte roka ale len 4 cm ( mala by mať 7 min. podľa mňa ) skoro polroka nemala UVB, už dva mesiace poriadne nežerie, leží pri brehu, ale na to všetko normálne pláva ( keď ju dám do vody ) a vyzerá byť v pohode ( ... ), podľa veľkosti by som ju odhadol na pár mesiacov ale tak vidíte. Pred nedávnom si nemenovaný kúpili druhú korku, ktorá bola tak isto veľká ako táto ale o pár týždňov ju prerástla ( už majú aj UVB o ktorom som im hovoril od začiatku, ... ). Teraz niečo o strave, keď kúpili tú troosti tak mala len ráčiky, ja som im tak jemne nanútil nejaké DAJANA granulky, ktoré mali aj vit. D3 ( toto žrala celý život ), teraz sa dostala ku mne a ja ju chcem naučiť na mäso, šalát,... Chcem sa spýtať či má nejakú šancu že sa z toho dostane, inak je vyššia ako širšia. Ďakujem.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2011 20:50 R - ® fajfmen [164] - Ještěři
OK. Takže problém je u starousedlíka... No, pokud se jí to fakt zvětšuje, určitě s ní zajdi k vetovi (samozřejmě takovému, co rozumí plazům)! Na zimování se v takovém případě radši vážně vykašli a nastěhuj ji doma do akvárka s kusem korku nebo polystyrenu jako souší (a výhřevnou lampičkou nad ní). Nemusí to být nic extra, stačí celkem "malé brouzdaliště". Důležitá je ale čistota - nová voda pokud možno každý den, poměrně silná mechanická filtrace (vnitřního filtříku se vůbec neboj, musí být ale malý, aby nepůsobil příliš silný proud), kvalitní výhřev (ve vodě i na suchu - tam ale jen shora!), možnost oschnutí i zdola na plastronu, a při problémech s karapaxem dost pomáhá UVB. A ten Betadine a později jen (místo něho) troška soli, plus hodně pestrá strava se skutečně velkorysými přídavky vápníku - prostě nalámaná školní křída za pár korun, kterou jí tam nahážeš a ona už si ji podle vlastní potřeby a chuti rozpozná a zchřoupe :-)
Projistotu také na nějaký čas taky vysaď příkrm krevetami, ty jsou pro takto oslabené želvy údajně rizikové kvůli možnému přenosu bakterie Beneckia chitinovora, parazitující právě na takovýchto poškozeních krunýře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2011 17:22 ® . : Hunter : . [3] - ŽelvyRe: fajfmen
Nie, t.s.scripta je v poriadku, tú ranku má 16 cm eleganska, SPôSOBILO TO šUCHNUTIE O KAMEň, BOL SOM PRI TOM, JE TO LEN MALá RANKA a už zimuje čiže s kŕmením je problém, inak nikdy na seba neútočili ani keď som pridal novú korku, sú to len samičky, takže tak, no, a neviem čo to má so zákazom elegansiek - majú cca 15 rokov a viac,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2011 21:44 R - ® fajfmen [164] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
Tak jsem juknul na Tvé želví prezentace a typnul bych si, že postižená je ta žlutolící želvuška (T. s. scripta), protože elegansky jsou v unii toho času zakázané, takže je problém pravděpodobnější u nově přidaného zvířátka... a bla bla bla... :-D (ty Tvé elegansky vypadají vymazleně ;-) ). Matlej jí to BETADINEm a láduj ji celými rybičkami, hmyzem, rostlinkami a vápníkem, co se do ní vejde ;-)
V neposlední řadě ber i v potaz to, kde ta želvička CHCE být. Psychická stránka má na uzdravování dost možná největší vliv - např. naše Mája (T. s. s.), svého času na smrt nemocná a silně podvyživená, se rychle začala zotavovat poté, co si "prosadila" své nastěhování k mnohem větší, ovšem mimořádně mírné Jůlince (T. s. e.) :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2011 13:10 ® . : Hunter : . [3] - ŽelvyRe: fajfmen
je to len na tom jednom mieste, rýpla sa o kameň no a najprv to bolo len tak trošku a teraz to tak vybledlo, inak ju čulá ( sice už spí ) mám ju možno tak dva mesiace, keď som ju dostal tak mala dosť zadrbaný pancier od vodného kameňa a tak som jej to dal dole, no a už má len tento problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2011 23:29 R - ® fajfmen [164] - Ještěři
Je to vodní želvička? Nech ji důkladně oschnout a zkontroluj jí plastron. Pokud se tohle projeví na karapaxu, bývá už bříško dlouho zasaženo (ne vždy se to ale na pohled pozná, dokud želva dokonale neoschne).
Rozhodně si v nejbližší lékarně kup roztok Betadine a tím jí začni postižená místa matlat. Dá se to přidávat i do vody v nádrži (jako plus k tomu fyzickému ošetření) ;-)
Rozhodně se ale vyvaruj všech přípravků s obsahem antibiotik, ta jsou pro želvy (všeobecně) silně toxická!
Určirě ale vyhledej veterináře, existují totiž dva typy nekrózy krunýře, které laicky téměř nelze odlišit, přitom se jeden poměrně snadno léčí (r. Beneckia), zatímco ten druhý bývá nezřídka smrtelný (SCUD - hlavní původce r. Citrobacter). Oba typy si chovatelé samozřejmě rádi pletou ;-)

Žádná předchozí stránka [1] 2 Přejít na další

Zpět na obsah sekce Želvy Přidat reakci • Zobrazeno 931x

© TERARKA.NET - http://terarka.net/forum/428-chovani-vodni-zelvy