plaz pro začátečníka
10-13hodin denně, na noc jakýkoli zdroj světla či tepla vypni
Celou dobu,po kterou svítíš a topíš ostatními zdroji.
0 23.10.2011 18:29 ® Rajce63 [0] – felsuma madagaskarská
...ještě se zeptám, jak dlouho mám na felsumu svítit UV žárovkou (Repti Glo 10)?
Starší reakce
Super
Netřeba zabíjet holátka,..

Nagini nalezena dnes za skříní kolem 18:30 v mém pokoji kde se teplota v zimě udržuje okolo 19-20 stupňů,
Nagini byla zřejmě pěkně aktivní ale ven z pokoje kde je už větší zima (kolem těch 17) se jí nechtělo, tudíž je dosti mazaná ale né
na naší loveckou techniku, snad o bezpečném odchytu napíšu článek, pokud mi to teda vy, zkušenější chovatelé dovolíte protože o tom
víte taky dost,..

No, pokud zdrhne had na zimu, je téměř jisté, že někde zazimuje. Na druhou stranu, je to lepší, pže na území, kde bude zimovat s velkou
pravděpodobností zůstane i po odzimování - takže se zjara najde, pže se někde ukáže. Kdyby utekla v létě, pak je skoro jisté, že uteče
Bůhví kam......
Já takhle jednou v létě vezl do práce pro kolegu mládě korálovky campbelovi a ono mi z auta uteklo ( resp. z nezabezpečené krabičky, když
jsem si kupoval svačinu ) no a našlo se po víc než roce asi o půl kilometru jinde ( v paneláku ), jelikož jsme malé město a všichni se
známe
dostala se letos zjara zpět ke mě. Takže opravdu neházej flintu do žita. Teď je důležitá, bohužel, jen trpělivost
No tak já jí mám 4 měsíce takže to snad ještě nebude tak horké. Cože?

takhle dlouho? No to je teda machr,..

No máme kočky a
myši jsou kolem baráku téměř všude protože žijeme na venkově a kočky nosej domů každou chvíli klidně i potkana..jinak Šklíbu se
podařilo chytit pomocí klasické pasti na potkany kterou jsme v Praze včera koupili, v noci se chytla,..

Tyjo ale to je sakra blbý já nechci
aby byla takhle dlouho nenalezená, no co se dá dělat, nějak to vydržím,..
Pokud někde v domě zazimuje, pak do jara neumře na 99%, pak bude na jaře záležet, zda si obstará potravu,.... bez ní po zimování vydrží
mládě, dejmě tomu mesíc dva, pak už bude zesláblé a nedokáže si nic ulovit,....tzn. bez potravy přežije pohodlně do května až července
příštího roku ( záleží kdy se na jaře probudí ). Pokud máte dům např. někde u lesa, kde je pohyb myší či jiných hlodavců, může v
domě žít i celý život
Paradoxně má takhle větší šanci na přežití právě mládě, jelikož se bude umět přizpůsobit, není zvyklé na nějaké rituály, své
teplé terárium a týdenní krmení.
Dospělák, který je na tento komfort navyklý a několik let žije v teráriu má s takovým přizpůsobením při útěku daleko větší problémy
A to neumře hlady? Já vím že když odpočívá tak tolik nevyužívá svou energii kterou čerpá z krmení ale že by to vydržela až do jara?

Vyzkouším ještě ta holátka a uvidím,..jinak skvělé je, že nám teď zdrhla ještě Šklíba (potkanice) pod záchod a už je tam přes
noc takže tam Nagini asi nebude otázkou ale je jak jí chytit když vylezla jen v noci, to už ale řeším taky a je to jednodušší než s
hadem,..

katsim: Nagini v koupelně není, jinak by si už navzájem něco dávno udělaly protože v koupelně je teplo, tudíž by byla Nagini aktivní a
něco by se Šklíbou podnikla, odhaduji, že by se obě zabily navzájem..jinak už na ní máme nastraženou past tak doufám že se jí tam
neskřípne ocásek a až se chytí tak jí hned šoupnem do klece k Blešce,..

0 15.10.2011 19:22 ® katsim [9] Většina plazů má plíce párové, tzn. obě-dvě.
Jen se jejich plíce evolucí přizpůsobily tvaru a velikosti těla konkrétních ještěrů či hadů. Většinou je levá plíce zakrnělá (nebo
úplně chybí) a slouží především ta pravá, může to však být i naopak, nebo mohou sloužit obě ( třeba hroznýši mají obě funkční ).
V případě spepýše je to stejné, většina jich má pravou plíci větší.
A to neumře hlady? Já vím že když odpočívá tak tolik nevyužívá svou energii kterou čerpá z krmení ale že by to vydržela až do jara?

Vyzkouším ještě ta holátka a uvidím,..jinak skvělé je, že nám teď zdrhla ještě Šklíba (potkanice) pod záchod a už je tam přes
noc takže tam Nagini asi nebude otázkou ale je jak jí chytit když vylezla jen v noci, to už ale řeším taky a je to jednodušší než s
hadem,..

Já jednou našel gutátu po víc než roce, taky mi utekla doma, takže hlevu vzhůru pokud je někde zalezlá a odpočívá - může odpočívat i
do jara než vyleze.
0 14.10.2011 22:00 ® Vini [27] - Savci – :(
Tak já jí ještě furt nenašla a začínám z toho být docela zoufalá protože máme velký barák a ségra je strašně neoptimistická a to mi
náladu stahuje až příliš pod bod mrazu..

Starší reakce
Ta holata v kombinaci s vlhkým prostředím v krabičkách by byla ale fakt lepší.
Když nezvládneš nakrájet živé holátko, dej ho na půl hodiny do mražáku, mražené se krájí
mnohem lépe, navíc je to bez krve, pískotu a jiných pro mnoho lidí nepříjemných věcí
0 11.10.2011 00:35 ® Sewer [97] - Ještěři Jojo, přesně takhle jsem gekončíka chytil. Byl na půdě pod podlahou a zrovna zalejzal do krabičky, když sem je kontroloval... Takže
doporučuju Pogonovu radu vyzkoušet

.
Taky mě napadlo ... nemohl by do takovéhle krabičky ještě lépe hada přilákat pach nastřihnutého holete nebo myši? Pravda...trochu
morbidní, ale fungovat by to mohlo.
Rada je jednoduchá, už jsem to tu psal Mirkovi - Sewerovi když mu utekl gekončík a hned první večer ho chytil.
Musíš "nastražit" po bytě nekolik krabiček s vlhkým rašeliníkem, mechem, nebo alespoň s rašelinou.
Je možné že hádě si tam zaleze, jen takových krabiček musíš rozmístit hodně a v noci vykonat "nečekanou kontrolu"
No taky z toho důvodu,..a myslíš že když jí někde nastražím mističku z vodou - tedy pokud bude mít žízeň tak se napije? Nebo třeba
někam šoupnu Whity v přepravce (myšku), že by si k ní vlezla a pozorovala ji? Totiž ona strašně ráda sledovala myš v krabičce...
0 10.10.2011 20:39 R -
® Pogona [303] - Ještěři Vini napsala: No, vzhledem k tomu že nikde nebyl přístup ven bych řekla že ven nezdrhla,....
Na to moc nespoléhej, hadi jsou mistři úteku těmi nejneuvěřitelnějšími škvírami. Nicméně venku je chladno, takže tam téměř určitě
nezamíří
No, vzhledem k tomu že nikde nebyl přístup ven bych řekla že ven nezdrhla,...bojler a krb máme ve spodním patře, nahoře je zima a suchý
vzduch - jediný možný ohřev je horní koupelna, kde je vytápěná podlaha a větší vlhkost, avšak zašupovací dveře takže nevím jestli by
se tam dostala,...ale zas je pravda že nahoře máme přívod horkého vzduchu z krbu a komín takže by se teoreticky mohla vyhřát i o to, kdyby
chtěla ale docela o tom pochybuji protože v těchto místech se nemá kam schovat...
NEvím jaký máte byt, dům,.... ( zda je někde u řeky, u pole, sušší/vlhký, na kopci v údolí,..... )
Pokud je ale po domě všude okolo 16C pak je někde zalezlá a nehýbe se. Pokud jsou někde teplejší místnosti ( příp. bojler, ústřední
topení, komín ) a jiné možnosti lokálního ohřevu, to pak po domě cestuje,.....
0 09.10.2011 19:40 ® Vini [27] - Savci Dobře, díky,..takže si myslíš že je někde schovaná a moc se přesouvat nebude? Jedla před 9-ti dny, myslíš že vyleze až bude mít hlad?
No 16C není na zimování ( tito hadi zimují při teplotách okolo 8 - 12C ). Nicméně při teplotách okolo 16C přestanou být aktivní, to ano,
ale nejedná se o opravdové zimování, když ji najdeš, pak ji raději dej do terária ( vypni veškeré zdroje tepla a světla ) a co týden
pomalu přidávej na teplotě o cca 2 - 4C až se dostaneš na "normální provoz"
Druhá varianta by byla ji zazimovat, to ale nedělej, jelikož jí nemáš pod kontrolou, nevíš jak je vyprázdněná, jak dlouho už takhle
"odpočívá" apod. Takže by jí takové zimování mohlo zabít
0 09.10.2011 18:33 ® Vini [27] - Savci Néé jakože mi Nagini zdrhla a je prý možné že se mi někde doma zazimuje - teď tu máme poměrně chladno kolem 16 stupňů..protože ještě
netopíme, topíme jen v obýváku ve spodním patře a ona utekla do horního - tím jsem si jistá jinak bych jí potkala na schodech, zas tolik
času na únik neměla..
Jak zazimovanýho? Jako když najdeš hada v přírodě?
0 09.10.2011 14:52 ® Rajce63 [0] – Vitaplastin
zjistil jsem, že u vitaplastinu forte je (jenom) více hořčíku a fosforu,
konkrétně v 1kg:
fosfor 76 g x plastin: fosfor 15 g
hořčík 11 g x ?
Odpovím těžko,protože vitaplastin neznám a nikdy jsem ho nepoužíval.Roboran H a plastin míchám 1:1.Na otázku proč zrovna takto,ti
neodpovím.Takto mi to kdysi doporučil jeden chovatel a za celou dobu,kdy to takto používám,jsem neměl žádné problémy se zvířaty.Co tak
vím,tak v mém okolí to takto používají všichni gekonáři.
Hmmmm, ale jak pak udržíš vhodný poměr minerálů a vitamínů i mezi sebou. Např. suchozemské želvy musí mít pro správný metabolismus
vápníku poměr vápníku a fosforu 1:0,3, u ostatních ještěrů je také žádoucí dodržet poměry mezi AD3kou, vápníkem,
železem,.......
Takový poměr ale díky míchání je těžko odhadnutelný,.......
Já 17let používám NutriMix pro nosnice a jsem víc než spokojený
( mmch. když už mícháš a reaguješ v diskuzi, bylo by dobré odpovědět na otázku jaká byla položena, a to, v jakém poměru,.... )
Já je míchám cca 25 let a jsem s tím více než spokojený.On třeba ten plastin obsahuje jen minerály.
Proč jsi kupoval oba přípravky, ....
Bohatě stačí jeden, míchat je spolu je nesmysl. Stačí si jen vybrat mezi přípravky jako
NutriMix, Roboran, Plastin jeden z nich a ten používat, jakékoli "smíchávání" je zbytečné
0 08.10.2011 14:43 ® Rajce63 [0] – felsuma madagaskarská
0 08.10.2011 09:43 ® Vini [27] - Savci jo a žrala před osmi dny...
0 08.10.2011 09:41 ® Vini [27] - Savci Fajfmen - jo, to je možné...podívám se po ní ještě. V noci jsem slyšela různé zvuky ale protože bydlím uprostřed chodby tak nevím z
které strany to vycházelo protože ta místnost je "zalezlá" a když vylezu tak právě na tu chodbu takže jsem mimo a nevím..

Evil -
zatím topíme pouze v krbu který je ve spodním patře..

ona je pořád ještě takové nemehlo..sice se jí podaří utéct ale pak dělá
bordel..

jo a co mám dělat když jí najdu už zazimovanou?
0 08.10.2011 07:17 ® Evil [11] - Ještěři jestli se u vás topí tak se podívej kolem radiátoru jestli tam není obmotaná
Prudce poklesla teplota a u podlahy obecně bývá tak trochu průvan... Asi se někde bokem zazimovává. Kdysi jsem v tomto období uprchlého hada
našel až na jaře. Nech tomu zvířátku čas. Až ho to v úkrytu přestane bavit, najde se
Starší reakce
tak jj díky moc za rady
Jestli chceš, tak bych ti mohl sehnat ty standingi, jsou nádherní. Jestli máš zájem, tak napiš na ICQ 213-224-393
To je samozřejmě nesmysl.Že je zvíře z tropů,neznamená,že v teráriu musí stát voda a vlhkost musí být jako v prádelně.Z běžně
chovaných denních druhů máš na výběr třeba Phelsuma grandis,kochi,standingi.Všechno krásné,velké,barevné denní zvířata.Ta poslední
mimochodem potřebuje sucho.
no jo ale to jsou same plazy z destních pralesu a ja bodu mít terárko z dřevotřísky nebo ze skříne a já se bojim že ta dřevotříska
schníje ne bo tak neco
Tak nekupuj gekončíka,když chceš denní zvíře,ne?Druhů vhodných pro začátečníky jsou mraky,ne jen gekončík.
Přesně tak, jsou to individuality a mají své "osobnosti" a aktuální nálady. Takže zatímco jeden gekončík je přes den aktivní,
škrábe na sklo a dožaduje se pozornosti, jiný nemusí i několik měsíců přes den vylézt,........
To ti nikdo neřekne... Moji gekončíci občas vylézají i ve dne, jindy jsou zase celé dny zalezlí v úkrytech.
a vylezl by přes den alespon na chvíly
1 27.09.2011 15:31 R -
® Pogona [303] - Ještěři Je zbytečné, psát několikrát dokolo ten samý dotaz ( ty duplicitní jsem již smazal ).
Jak již bylo zmíněno, uživatelé jsou v práci, ve škole, apod. Na každý dotaz se tu vždy odpoví,....
K tomu gekončíkovi, ano, většinou jsou aktivní v noci a přes den zalezlí v úkrytech.
[1] 2 3 
Zpět na obsah sekce Ještěři • Přidat reakci • Zobrazeno 1808x