Želva nádherná v naší přírodě
Len doplním, v akvarku tu rybu dokážu uštvať ale v rybníku ? U mňa som ich nikdy nevidel loviť rybičky aj keď ich tam bola kopa žrali
radšej rastliny ...
Tak ty informace mám naprosto přesné - rozmnožuje se jen ve středomořské oblasti, v tuzemských podmínkách klima neumožňuje vývoj
zárodků, naše jaro je příliš studené a podzim nastupuje brzy. Ony ani ty dospělé želvy nedokáží v naší "přírodě" (od 18.
století se jen na území dnešní ČR rozšířilo a populačně převládlo přes 2 000 nepůvodních druhů živočichů a rostlin, včetně
hlavních stromů v tom, čemu pro nedostatek jiných výrazů říkáme např. les) přežít více než tři čtyři zimování

.
Agresivní taky nejsou, ale naopak velmi snášenlivé a tolerantní, a původní či spíš rádoby "původní" Emys orbicularis (tuzemská
populace byla prakticky beze zbytku vyhubena člověkem v průběhu 20. století a těch několik desítek zde doslova živořících a
rozmnožování neschopných kusů jsou jedinci importovaní za bolševika z Bulharska) v jejich společnosti prospívají naprosto stejně jako bez
nich.
Tito mírní (!) tvorové jsou oběti lidské blbosti, rozhodně ne příčina problému. Svého času si rybníkáři vzali do hlavy, že emysky
vyžírají potěr v sádkových rybnících a začali je intenzivně hubit. Dnes se rozhodli, že pitomci vyházené trachemysky (největší
zjištěná relativně stabilní populace nerozmnožujícíchse dospělých jedinců v ČR činí 20-25 kusů v Polabí) představují stejný
problém. Přitom ani v akvateráriu (!) nedokáže zdravou rybu želva ulovit... A dál už asi není o čem...
Starší reakce
0 18.05.2012 15:40 ® sfox [0] - Bezobratlí Hunter: Mohl bys býti prosím přesnějí co se lokalit týče.Díky.Śalom.
tuším že mladé sa vyskitujú asi na dvoch lokalitách, ale zimu neprežijú, u vás v ČR
0 18.05.2012 13:34 ® sfox [0] - Bezobratlí Źelva nád. je agresivní zavlečený druh a s jako takovým by se sí mělo zacházet. Ovšem já jako milovník zvířat si nedovedu představit
že bych si z ní uvařil polévku.Jestli prosím někdo zvás má informace o jejím rozmnožování na našem území, byl bych velmi vděčen za
jejich poskytnutí.Dík
0 18.05.2012 11:51 ® sfox [0] - Bezobratlí Já jsem rybář,a mohu vá sdělit že mám několik přátel kterým se již úlovek želvy nádherné povedl, hlvně v okolí mělnicka.
Heh, ja ani niesom povodny majitel.
No jo no, tak Rakousko
93petr19 napsal: Stejně to nikdo kontrolovat nebude
To je pravda ale keby si ju trebárs prepravoval v aute a zastavia ta policajti? tak neviem ako by sa to riešilo a v takom Rakúsku by ťa aj zavrely
Stejně to nikdo kontrolovat nebude
. : Hunter : . napsal: no minule som dakde čítal že na slovensku je aj zákaz chovu TSE, vraj musia byt registrované, nieje
to blud ? a vsetky odchytene jedince by mali putovať do zoo bojnic. Hehe.
Nie je to blud! na nejakej stránke som to čítal, že sa to musí registrovať len k tomu potrebuješ doklad o kupé a ten nemám, takže ju
nemôžem registrovať ale kto si 15 rokov odkladá bloček?

je to cele vymysel EU.....
no minule som dakde čítal že na slovensku je aj zákaz chovu TSE, vraj musia byt registrované, nieje to blud ? a vsetky odchytene jedince by mali
putovať do zoo bojnic. Hehe.
Putovala k babičce do jezírka
dúfam že si si ju nechal ...
a lidi co ji ulovit chcou tak nic

to musí být nějaký zákon tohle
Gratuluju k super úlovku

. Nechali jste si ji?
pžeřila, akortá byla asi dost překvapená
chudák.. a přežila to?

0 14.05.2012 17:18 ® D@n!€L [0] - Želvy 
Když jsem byl s mamkou 12.5.2012 na soutěžní výstavě miniakvárií v Líšni, tak nevlastní taťka s bráchem zajeli na ryby a místo ryby
chitili na žížalu tuto želvu. Měla omotaný vlasec kolem krku

.
Starší reakce
0 01.05.2012 19:25 R -
® fajfmen [164] - Ještěři Trachemysku je problém chytit i na suchu - když se do toho opře, kmitá neskutečně rychle

. Pokus o odchyt ve vodě, kde je ještě mnohem
hbytější, by byla naprostá šílenost, asi by mi to ale nedalo a chodil tam číhat s podběrákem
Starší reakce
Hmm a najprv boli blizko pri.brehu, minule boli v takej plytkej, asi tak po pas

este ze som sa ustrazil a nevletel tam.
Hmmm, fotka vypadá pěkně jednolitě modře... ale pro ty želvy bych tam asi vletěl, jak se znám. Jistě bych nechytil nic, tak akorát rýmu

, ale stejně by mi to nedalo

Nó takže dnes som zase pozoroval, pravdepodobne ten istý párik, aj som ich odfotil ale fotka je o ničom lebo boli ´daleko, skúsim ich asi
nalákať na to mäso.
Starší reakce
Hehe, no ono budem radšej keď tie.samičky nebudú mať vôbec vajíčka aby ich nezadržali, čo myslíte 15 ročné prvý krát zimované
samičky, budu mať vajicka ? Trochu sa o nich bojím aby ich nezadržali, už aby som mal pláž

inak fajfmene ďakujem za navrh, možno raz, je
tu aj možnosť že tie krpky co mam ma budu samci, budem mať parik.T.s.scripta a T.s.venusta

možno
0 27.03.2012 21:56 R -
® fajfmen [164] - Ještěři Tak ani mne nerobi problem ci ich mam 2 alebo 10, jazierko je dosť veľké, a aj tak to pol roka spí

Pokud něco odchytíš a nebude se Ti to hodit, písni mi a při některé z návštěv babičky mé paní to cestou do východního Slovenského
příhraničí vezmem přes Tebe

. O jednu želvu víc už u nás nebude přílišný rozdíl...
Asi.si spravim podberak z udice, udica sa da.zlozit, no a s podberakom mam vacsiu sancu teraz ked su este take malatne.
Traduje se - často a rádo, v reálu ale trychemyska nemá naprosto žádnou šanci zdravou rybu ulovit

. Z rozborů obsahu žaludků T. scripta
z jejich přirozeného prostředí - 50% okřehek a další vodní rostliny, 40% napadaný hmyz posbíraný z hladiny, cca 8% drobní korýši a teprv
pak ten triviální asi 2% zbytek tvořený rybkami - obvykle náhodné nálezy uhynulých či umírajících drobných jedinců

Podle osobních pozorování: TSE o délce karapaxu 17 cm si nedokáže poradit ani s mrtvolkou devíticentimetrového kančíka příčnopruhého
(Amatitlania nigrofasciata, jehož ekvivalentem u nás by mohl být mladý okoun). Jen ho ožvýká, nanejvýš vykouše bříško a vše ostatní pak
nechá ležet. Ideální je pro ni slunka - velikost tak akorát, tvarem dobře klouže do krku a rybářům jejich úbytek rozhodně nevadí... jen
je ty želvy fakt nedovedou odchytit
No ved to, ale tak ja mam korky s rybami a nic im nerobia, ono by podla mna mohli byt radi ze sa snazim tie korky chytit. Inak nemate nejake typy
na.pasce ? Nejaku sľučku, sice to by sa mohla aj uskrtit.
0 27.03.2012 20:51 ® Sewer [97] - Ještěři Myslím, že z jejich hlediska je to "škodná"... Likviduje mladé ryby a to docela dost. Zase na druhou stranu když narazíš na
porybného-blbce, tak mu budeš těžko vysvětlovat, že tam chytáš želvy

...zkrátka chytáš bez povolenky a basta ... jsi pytlák.
No škoda je ich tam, je mi ich ľúto, no ale mne aj tak nejde o.tie vajička, ani o mlade, ja chcem dospele. Inak vtedy boli odo mna asi na dva
metre a smejdili po dne, som mal chut tam skocit. Ale vzdy ked nejaku vidim, nemam pri sebe maso. Asi si kupim nejaky podberak, ale.co mi povedia
rybari.
0 27.03.2012 20:09 R -
® fajfmen [164] - Ještěři A jéje, já jsem vůl

. Nepřečetl jsem si Tvůj dotaz pořádně - úvod o tom, že po roztátí ledu chodíš hledat... a tak nějak
automaticky předpokládal, že jde želvušu v některém z Tvých jezírek
Ve středoevropských podmínkách se trachemysky nedokáží rozmnožovat. Bez ohledu na to, že občas k páření dojde i v naší přírodě a
vyjímečně samička vejce dokonce snese (obvyklý vzorec ovšem je: páření - gravidita - zadržení snůšky - úhyn samice), nemáš prakticky
šanci objevit je včas. Vzhledem k době snášení - v noci zastydnou a šmitec...
To si raději zkus počíhat na zdivočelého samce. Úspěšnost odchytu je sice mizivá, kdyby Ti to ale vyšlo, budeš mít jistě ve svém chovu
výhledově mláďat habaděj, navíc od jedince nejvyšší genetické kvality ("mírný" pás je pro ně hodně drsné darwinovské
sýto), kterému tím prakticky vzato i zachráníš život. Podle odborníků jsou 3-4 roky venku i u zdatných kusů u nás v životnosti strop
Fajfmene, preco myslis ze som to napisal do " Želva nadherna v nasi prirode." ?

ja nevlastnim žiadneho.samca, ale asi som mal dodat
ze.som ich pozoroval na jazere, kam ich ľudia vyhadzuju. Tak teda kedy kladu vajicka, myslel som.ze by som ju chytil pri kladeni vajec.
0 27.03.2012 18:40 R -
® fajfmen [164] - Ještěři Aha, taky mi to mohlo docvaknout - když se např. náš Ferda rozběhne, kmitá na krátkou vzdálenost zhruba stejně rychle jako ještěrky

a
výlovem želvy z pidirybníčku tak 150 na 100 cm jsem loni v miniZOO strávil dobře půlhodinu, než jsem ji ode dna vyšťoural...
Budeš zkrátka muset vytvořit kladiště přímo ve výběhu a stále kontrolovat všechna rozhrabaná místa
To by som ju musel najprv chytit

chcel som aj skocit do vody, ale tak 14 stupňova voda no.
0 26.03.2012 22:44 R -
® fajfmen [164] - Ještěři Asi nejlepší bude napářenou samičku přestěhovat do akvaterka s vloženým kladištěm a sledovat ji v něm, jinak ta vejce ani nemusíš
zavčas objevit
Zdravim, odkedy sa.roztopil lad chodim hladat korytnacky, pred par dnami som jednu videl a dnes som pozoroval pár pri " namluvach " samicka
cca 20 cm s o trochu mensim samcom. Okrem tychto troch som videl este jednu ale len ako zdrhala.pod vodu. Cize teraz v tychto dnoch prebieha parenie
tak kedy asi zacnu klast vajicka ? Mam par tipov kam by ich mohli naklast, kedze na vacsine brehov je udupana hlina alebo rakos, tak su tam take
tônky s naplaveninami. Alebo skusam ich chytit na maso priviazane snurkou, podla.mna by to slo ale este som ho nemal so sebou ked som ich vydel ...
Starší reakce
0 14.09.2011 22:27 R -
® fajfmen [164] - Ještěři To mi povídej. Jen na území ČR je zaznamenán výskyt víc než 2 000 zavlečených druhů rostlin a živočichů, a obecně evropská divoká
příroda neexistuje již několik set let. Africká divočina, jak ji známe z knížek zakladetele safari ve Dvoře Králové pana Vágnera, už
taky téměř beze zbytku (za pouhých 30 let od jeho tamního působení!) zanikla, a o podmínkách v Asii už ani nemluvě. Např. u číňanů
začala masově vymírat většina želv paradoxně krátce poté, co Čína přistoupila k Whashingtonské konvenci (CITES)... Pro tamní
"tradiční" rádoby léčitelství: cokoli je chráněné, tzn. vzácné, má určitě bezva léčebné účinky na potenci a kde co...
takže se to začalo masakrovat ve velkém
Starší reakce
Jen aby jsme se včas poučily dokuď tu budou vůbec ňáky zviřata.
4 09.09.2011 20:00 R -
® fajfmen [164] - Ještěři Jasně, vymizení obojživelníků, plazů atp. máme na triku zas a jenom my. Když si přitom vezmeš, že největší hlášená (nerozmnožující
se) populace T. scripta v ČR čítá 20 - 50 kusů v polabí a jinde jsou to obvykle jen jednotlivé nálezy, tak ty už to fakt nevytrhnou

Dnes jsem shodou okolností držel v ruce knihu (z r. 2007) o introdukovaných druzích a velice mě překvapilo, že mezi plazy tam byla jako první
zmiňována právě želva bahenní - většina jedinců u nás prý nemá s původní populací geneticky nic společného, jedná se o uměle
vypuštěné kusy importované z jihu, neschopné se v našem klimatu dokonce ani úspěšně rozmnožovat...
Tam, kde se dokáží níže zmiňované trachemysky množit, jistě problém pro endemické druhy představují. I tak ale bohužel jen druhotný,
tím prvním je ivazivní druh číslo 1 - Homo sapiens, díky němuž to celé vzniklo. A napadá mě rouhačská myšlenka: možná jsou pro
celoplanetárně vymírající želvy jako celou skupinu právě takovéto megaadaptabilní druhy zavlečené snad na všechny kontinenty jedinou
nadějí, jak přežít i lidský věk

. Přežít naše řádění a pro následující miliony let (snad i) vytvořit nové formy v
ekosystémech co se znovuvytvoří až po nás, až tu přestaneme všemu škodit. Holt takové to darwinovské sýto...
No to co tu piše zní hezky, ale ve vychodních čechách na želvu bahení už nenarazíš.

A vydět čolka nebo mloka je velkej zazrak.
Souhlasim že pro přírodu jsme největší tragedie my.
2 07.09.2011 22:04 R -
® fajfmen [164] - Ještěři Vtip ale je, že tam introdukované trachemysky (zdá se) nepředstavují pro původní želvy bahenní s nimiž žijí v naprostém míru až takový
problém potažmo konkurenci, ale naopak to vypadá, že se E. o. daří lépe ve společnosti těchto "nežádoucích konkurentů". Kdekoli
se introdukované americké želvy vyskytnou, neubírají Emys orbicularis životní prostor ani potravu, ale naopak s nimi v pohodě koexistují
(viz. fotky). To hlavní a téměř jediné, co negativně ovlivňuje stavy místních živočichů jsou lidé. Vše se vyasfaltovalo, zmeliorovalo
atp... "Špatné" zde totiž je, že když se parta libovolných želv nastěhuje do sádkového rybníka, tak tam bude baštit rybky ve
velkém a (narozdíl od například kormoránů) neodtáhne za týden pryč - a rybáři začnou okamžitě hulákat cosi o ekologickém
problému.
Pár jedinců T. scripta vedle pár jedinců stejně velkých a stejně žijících E. orbicularis fakt neudělá díru do (už beztak totálně
rozsekaného) ekosystému v lokalitě, kde ještě před sto lety žilo emysek na desítky tisíc kusů a sedláci si z nich vařili polívku, nebo je
po celých nůších nosili za tím účelem na nejbližší trh (!)
0 07.09.2011 21:53 R -
® fajfmen [164] - Ještěři 
A druhá, taky odtamtud (převzato z jednoho slovenského tera webu):
0 07.09.2011 21:51 R -
® fajfmen [164] - Ještěři 
Slovensko, poblíž Bojnic:
To bych neukecal asi na želvu. Ale už to je asi jedno. Včera večer tady byli přivalový deště tak je to asi vzalo do řeky (a kdyby ne tak je
ňák chytím).
[1] 2 
Zpět na obsah sekce Želvy • Přidat reakci • Zobrazeno 674x