Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Jak často rodí pískomilové ?

 

NápovědaFórum » Hlodavci » Rozmnožování 

+ přidat příspěvek
Jak často rodí pískomilové ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2012 00:07 Muž Felix [754] - Ještěři
Technicky vzato se pískáči množí jak banda myší ve vlněný fusekli - tzn. lavinovitě, pokud dostanou příležitost ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2012 12:23 Žena Vini [34] - SavciRe: Imii
Buď vděčná za každou radu, neznám sice pískomily, chovám jiné hlodavce a tak se v nich nevyznám takže kdybych je měla tak je asi oddělím ale když Sewer říkal, že se oddělovat nemají tak je nech tak.. ;-) mám specializaci v jiných druzích kdy se samci u samic ponechávat nemohou ani normálně, ani před porodem a ani po něm a tak to neznám, každopádně mi známá slíbila pískomilí holátka pro Nagi :-D :-D Prej jich je 5
Ono totiž na teraristickym fóru sotva najdeš někoho přes křečky, natož přes pískomily - tohle je taková ta pravá teraristika kde jsou hlavně plazi a obojživelníci :-D Tohle bych asi hledala jinde :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2012 22:27 R Muž Pogona [762] - Ještěři
No,... my na náš první vrh s dcerou netrpělivě čekáme :) doufám tedy, že rodí často.... :) ( a mohu slíbit že mláďata z prvních vrhů neskončí jako potrava ) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2012 20:26 Muž dox93 [8] - Hadi
A samec byl pořád s ní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2012 20:25 Muž dox93 [8] - Hadi
Já jsem piskomili taky choval asi před 3 rokama a nikdy se mi nestalo že by samice poradila, když má ještě mláďata o který se stará a ještě je neodstavila jinak po odstavení mláďat jsem měl další asi tak za měsíc a půl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2012 18:16 Muž Sewer [151] - JeštěřiRe: Rorri
Odpověď najdeš i ve zdejším atlasu ...

Pískomilové pohlavně dospívají ve věku 70 – 85 dnů (samečci), samičky už o něco dříve. Březost trvá přibližně 26 dnů. Březí samičky neoddělujeme, ostatní členové skupiny rodičce pomáhají. I sameček má důležitou funkci při výchově mláďat, na druhou stranu tím vystavujeme samičku možnosti dalšího nakrytí. Rodí se 2 – 8 mláďat, která jsou holá a slepá. Samička je kojí měsíc, otvírají oči zhruba ve dvou týdnech.

* takže neoddělovat, ale může se stát, že samička znovu zabřezne

... terarka.net/hlodavci/atlas/piskomil_mongolsky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2012 17:48 Rorri – MĚ TAKY :/
mĚ SE TO TED DĚJE TAKY DVA DNY MAJÍ MLADÉ A UŽ P NÍ SKÁČE MÁM HO ODDĚLIT??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2009 14:12 Orfeus
osmak-degu.net nenech se zmást názvem ale je to foórum kromě osmáků i o pískomilech a jsou tam zkušení chovatelé ti ti poradí a máš tam i třeba inspiraci s klecma atd. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2009 20:02 Imii – Re: l3nka
Mě jde hlavně o to, jestli ti starší nemohou třeba těm nově narozeným nějak ublížit.


Včelaři, tobě samozřejmě děkuji.
Jen jsem si naivně myslela, že někdo má osobní zkušenosti s odchovem =)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2009 18:22 Žena l3nka [4] - Hlodavci
jak nasel vcelar v tom clanku je psano ze muzou mit mladata az 6x do roka takze bych rekla ze samicka se bez problemu o vsechny mlade postara a ze je vse ok ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2009 18:20 Muž včelař [3] - Ještěři – Re: Imii
tak promin že jsem se snažil pomoci ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2009 17:57 Imii – Re: včelař
To jsem si mohla najít sama ... já čekala rady od někoho, kdo pískomily a jiné hlodavce ... no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2009 17:32 Muž včelař [3] - Ještěři – Re: Imii
něco jsem našel Pohlavní dospělosti dosahují pískomilové v různé době u samců a samiček.Samci dosahují pohlavní zralosti ve věku 70-85 dnů. Samičky pohlavně dospívají dříve, a to ve věku 65-85 dnů. Pohlavní cyklus samice trvá 4-6 dnů. A vlastní estrus z toho představuje kolem 16 hodin. Pískomilové jsou plodní zhruba rok a půl. Samička by měla být připuštěna do tří měsíců od dosažení pohlavní dospělosti nedoporučuje se množit poprvé samičky ve starším věku (rok a výše), jelikož srůstá pánevní spona nebo jsou s březostí a porodem spojeny komplikace, které mohou vyústit až ve smrt.
Březost trvá v průměru 26 dnů. Maximální počet vrhů se pohybuje kolem šesti za rok. Počet mláďat ve vrhu se pohybuje v rozmezí 2-8. Ale může jich být i více. Mláďata se rodí obyčejně v nočních hodinách. Rodí se slepá a holá a dosahují hmotnosti zhruba 2,5g. Oči otvírají po druhém týdnu života a ve třech týdnech už přestávají pít mateřské mléko a postupně přijímají normální krmivo. Odstavovat by se měla kolem 30 dnu života.
Při březosti, obzvláště v posledních dnech by se mělo se samičkou zacházet velmi jemně. Mělo by se dbát i na velmi dobrou výživu. Obzvláště je vhodné doplňovat bílkoviny a minerální látky. Také by měla mít dostatek vody.
Po porodu by se neměla klec čistit minimálně dva týdny, aby matka ani mláďata nebyli příliš stresováni. Pro kojící matku platí stejně kvalitní výživa jako pro březí. Pokusy bylo prokázáno, že je-li samec přítomen u výchovy mláďat, mláďata dříve otevírají oči a celkově lépe prospívají. Za to mláďata vyrůstající bez otce mají pomalejší vývoj a jsou i více bázlivější. Ovšem pozor, necháte-li samečka se samičkou příliš dlouho (do doby další říje) znovu ji nakryje. Samička pak nemá možnost si před dalším vrhem odpočinout a je pak čím dál tím více vyčerpaná a při velkém počtu vrhů ji to může i zabít. Další nebezpečí hrozí při ponechání mláďat s otcem příliš dlouho a může se stát, že by nakryl i své mláďata v příliš brzké době (ihned po dovršení pohlavní zralosti), což také není dobré. Rozhodnete-li se nechat samce se samicí po celý průběh těhotenství, musíte ho před porodem odstranit. Samec sice neublíží vlastnímu potomstvu, ale samice by mohla velmi brzy po porodu zabřeznout. /poznámka: Samice se do říje dostane následující večer, 10-24 hodin po porodu (přinejmenším však 10 hodin poté). Tento jev se nazývá estrus postpartum. Ovšem díky laktaci se vajíčka nemohou usadit v děložní sliznici ihned. Samice tedy může velmi brzy po porodu znovu zabřeznout, ale březost je prodloužena asi na 32 dní (+ - 1 den), přičemž normální březost trvá 21-24 dní./
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2009 17:03 Imii – Jak často rodí pískomilové ?
Ahojky ahoj

Před 5ti týdny se nám narodili pískomilové. U samičky to byl první vrh a měla jich hned 7kusů.
Nyní se mi zdá, že má zase velké břicho a když ji pozoruji tak se jí tam i něco hýbe.
Sameček je hubenej a nehýbe se mu v břiše nic, tudíž samice, bude mít asi zase mladé. (je to tak?)

Hlavní věc co mě trápí ...
Mladí se mohou oddělit od rodičů prý v 6. týdnu. Ještě teď sají od matky mléko a nevšimla jsem si, že by zkoušeli i tuhou stravu (směs pro hlodavce, piškoty aj.).

Za jak dlouho může mít matka už mladé ? Všimla jsem si, že když vrhla mladé, tak po ní sameček 2 dny skákal ...

Je možné očekávat mladé během týdne ???


V případě, že mladé budou, je možné mít i starší sourozence s nimi ? Bojím se, aby těm prckům neublížili. Zároveň je ale nechci dávat od matky, protože pořád sají mléko ...


Co máme dělat ?

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Hlodavci • Zobrazeno 773x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/99-jak-casto-rodi-piskomilove-