Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Agama Vousatá

 

NápovědaFórum » Bezobratlí » Nemoci 

+ přidat příspěvek
Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Agama Vousatá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2022 23:40 chamca-pavouci
Něco nevíte? Mrkněte sem, asi něco nového, vůbec neznám :) mojeterarko.cz/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2022 18:20 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: danka.sk
To je problém, 10°C je už blízko hybernační teplotě. Zvíře bude ztuhlé, ospalé a skoro nepohyblivé, pro nejrůznější malé predátory pozvánka k svačině. Obávám se, že pokud jste agamu nenašli doposud, šance na její přežití/odchyt jsou mizivé. Občas se sice zázraky stávají (nám takhle leguán čukvala před lety zálesačil deset dní na chajdě, vždycky se nám někde schoval, jenže za celou dobu neopustil pozemek. Plaňkový plot kterým mohl kdykoli snadno prolézt si zvolil jako optickou hranici teritoria... jakmile se ze dne na den ochladilo, průlezem pro kočky napochodoval do chajdy, rozplácl se u topení a úplně v klidu se nechal sebrat a odvézt domů) spíš to už ale nevyjde :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2022 15:49 danka.sk Re: Felix
Ahoj, ako dlho myslíš, že vydrží agama vonku v takomto chladnom počasí? V noci bolo len 10 stupňov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2022 15:20 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: danka.sk
Vylákat se nedá ničím, ani tak vysoce společenští plazi jakými agamy vousaté jsou, toto nemají v povaze. Kamkoli položené (i známé) tričko je pro ni jen nezajímavý předmět. Buď přijde sama, to zpravidla když se pokazí počasí anebo vyhladoví (což jí ale na louce plné hmyzu prozatím nehrozí) protože si pamatuje kde na známých místech nalezne teplo a krmení, anebo nepřijde vůbec. To je v současném počasí pravděpodobnější. Bez ohledu na to jak je ochočená, svými instinkty je stále divokým zvířetem žijícím v přítomném okamžiku, což si právě teď nejspíš ohromně užívá. Je tedy vcelku možné, že Vás všechny bude při pátrání po sobě se zájmem pozorovat z nějakého úkrytu, svou pozici ale neodhalí ani když bude kdokoli z Vás v její těsné blízkosti... Také je tu možnost že ji něco ulovilo, i to se mohlo bohužel snadno stát.
Nezbývá než se obrnit trpělivostí a doufat.

Co se týče čichu, mají ho podobně slabý jako my, takže v jejich orientaci hraje jen velice podružnou roli. Hlavními smysly agam jsou výborný zrak a dobrý sluch, doplněné relativně slušnou schopností vnímat hmatem vibrace a otřesy (působené např kroky) z povrchu na kterém se nachází :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2022 10:20 danka.sk Re: Felix
Ďakujem za odpoveď, stále hľadáme, lebo ju máme všetci obľúbenú a hlavne môj najstarší syn ju mal dobre skrotenú, je to jeho miláčik. Hlavne ma teší, že asi nebude ďaleko. Myslíte, že by som jej mohla nechať napríklad synove tričko ktoré mal oblečené, keďže boli spolu na seba naučení? Mohol by ju takto prilákať jeho pach?To bol len taký nápad, neviem, či má agama taký dobrý čuch?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.07.2022 23:03 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: danka.sk
Ahoj, vousatky jsou zvířata s vazbou na známé prostředí, obvykle nemají tendenci chodit moc daleko a jako stanoviště upřednostňují vyvýšená místa odkud mají výborný rozhled po okolí a samy jsou na nich zároveň skryté. Proto bych důkladně prohlédl zmiňované keře, pravděpodobně bude sedět ve větvích některého z nich. Protože výborně a rády šplhají, může být i poměrně vysoko (naše agamy na chajdě s velkou oblibou hřadovaly na jedné konkrétní větvi stromu ve výšce přes 3 m). Jestli je přírodně zbarvená, bude třeba hledat opravdu pozorně - pokud se nehýbe, díky skvělému maskování dokáže splynout s okolím natolik dobře, že si jí člověk nemusí všimnout ani na vzdálenost menší 2 m, přestože se dívá jejím směrem.
V případě že ji objevíš, snaž se ji nevyplašit, vyvaruj se prudkých pohybů a divokého chytání. Dobře vyhřátá Ti v nepřehledném porostu spolehlivě (a snadno) uteče a pokud tímto ztratí důvěru, nemusíš ji už podruhé najít. Dobré je nabídnout jí s pomalým přiblížením např nějaké červíky v krabičce a teprv pak ji v klidu vzít a odnést.
Snadné to asi nebude, nezbývá než popřát štěstí a držet palce :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2022 18:02 danka.sk – Agama
Ahoj, chcela by som sa spýtať, či by niekto vedel poradiť, naša agama má asi rok a utiekla nám na dvore asi 2dni dozadu. Bývame na dedine, okolo máme vysoké trávy a kríky. Neviete ako ďaleko by mohla odbehnúť? Ako ju prilákať domov?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2022 07:16 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: Annette
Myslím, že Felix to shrnul nejlépe jak šlo, takže určitě se není čeho bát, i mně se za 12 let chovu nestalo, že by mě nebo děti agama někdy kousla. palec ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.06.2022 00:11 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Annette
Ahoj, narozdíl od samotářského chameleona, upřednostňujícího svůj klid a soukromí, je agama vousatá vysoce společenský tvor který začne brzy svého chovatele považovat za příslušníka sociální skupiny k níž náleží a sama vyhledávat i fyzický kontakt s ním. Ochočí se neuvěřitelně rychle. S člověkem se následně snaží komunikovat jako by to dělala s jinou agamou a má-li náhodou (výjimečně) špatnou náladu kdy nechce být rušena, dá to viditelně najevo nafukováním se, roztahováním krčního límce a hrozením dokořán otevřenou tlamkou, zkrátka důrazně varuje. Ke kousnutí se pak uchyluje jen ve skutečně vyhrocených situacích (za přibližně dvě dekády chovu těchto ještěrů se mi to nikdy nestalo), ve většině je spíš přátelská a přítulná. Pokousání tímto ještěrem je tedy krajně nepravděpodobné :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.05.2022 20:59 Annette Re: Landvir
Díky za odpověď :-). Je pravda že nekouse? Omlouvám se za hloupý dotaz smich. Ale cham taky prej nekouse a ten náš tehdy kousal jak blbej. A jako ne že by to nebolelo :-D.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2022 18:35 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: Annette
Ahoj, za mně jednoznačně agamu vousatou (předpokládám, že jsi myslela tento druh), je to mnohem kontaktnější zvíře než chameleon jemenský. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2022 18:01 Annette – Agama k dítěti?
Ahoj, přemýšlím jestli pořídit chameleona nebo agamku. Mám pětiletou dceru. A chovem chameleona už zkušenost z minulosti mám, s agamkou ne. Co by jste doporučili vy? Samozřejmě nechci zvíře pořídit dítěti "na hraní". Ale přeci jen v kontaktu budou. Díky za názor :-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2022 19:50 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Alexej Matin
Proboha proč ji vyndavas a násilím ji nutis pod světlo? To zvíře má tisíckrát lepší instinkty než my.... chovatelé. Chce zimovat...v teráriu tak vydrží i 3 měsíce. Pokud snížis teplotu, zvýšíš vlhkost, zakryješ terarium a uděláš ideální podmínky pro zimování pak vydrží od listopadu do března...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2021 18:15 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Alexej Matin
Jak už jsem odpověděl ve vedlejším vláknu, chce zimovat. Pro její kondici i délku a kvalitu života je to nezbytné.
Pokud už spí, nerušit, pokud ještě občas běhá, už nekrmit a vykoupat ji v teplé vodě kvůli vyprázdnění střev. Potom jí umožnit zahrabat se, zhasnout, vypnout veškerá topítka a nechat ji v klidu a relativním chladu. Průběžně kontrolovat. Pokud bude celou dobu fyzicky v pořádku, rozhodně nebudit. Biologické hodiny zvířete samy nejlíp poznají kdy je čas vstát, je to individuální, konkrétní "předpisová časová lhůta" neexistuje. Může to být za měsíc stejně dobře jako za dva nebo víc ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2021 14:15 Muž Alexej Matin [0] – Agama chce spat a nezere
Fotka k příspěvku Zdravim,
Chci se zeptat, kdyz Vam agama zaleze do jeskyne a spi, jak dlouho to muze trvat?

Kdyz ji rano nezvednu jeskyni a nedam na vyhrev, tak o to zajem nejevi..

Zrala posledni cas uz jen sarancata a svaby.
Nic zelenyho, ani pod.
Vodu taktez nic.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2013 21:53 Muž xicht [-3] - ObojživelníciRe: Verčák
ok dík ;-) ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2013 21:36 Žena Verčák [112] - JeštěřiRe: xicht
může jeli to samice ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2013 21:14 Muž xicht [-3] - Obojživelníci – 4letá agama
mohu se prosím zeptat jestli může být 4letá agama vousatá březí??? hmm
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 18:52 Muž vitticeps [21] - www.davidmuzicek.cz
Snížená žravost může souviset i s blížící se zimou, touhle dobou některé se žrádlem zlobí. Pokud méně žere, méně se vyprazdňuje, na tom nic není. To dýchání může být problém, ale stejně tak to může být banalita. Zkontroluj ji od pohledu nozdry zda v nich nevidíš zbytky nesvlečené kůže. Tak jak to popisuješ to vypadá spíš na ucpané nozdry, což ji nutí k občasným nádechům tlamou. Problém může být ale i na plicích, což by ale doprovázely nejspíš nějaký zvuky - říhnutí, kváknutí apod. Tam pak bývá příčinou prašný písek, časté rosení nebo třeba nedostatečné větrání terária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.10.2013 20:02 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Stene
Běž na veterinu, pokud se ti to nezdá,....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2013 19:48 Stene
Ještě jsem si všimnul, že tak trochu zvláštně vydechuje
Při pozorování hrudníku probíhá nádech plynule. Když agamka začně vydechovat, nejdřív se ji zmenší hrudník o kousek, pak má chvilku pauzu (cca 1-2 vteřiny)a za chvilku udělá ještě jeden rychlej výdech. Pak zase nádech..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 15:43 Stene
Jediný zvuk co je slyšet je, že se při výdechu odlepí rty od sebe (nic zvláštního). Jinak žádné výtoky z očí nejsou. Stejně tak se nedusí ani se u nosu nedělajíbublinky.. Když porovnám se samečkem, její dýchání je daleko hlubší..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 15:32 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Stene
Pokud při odfukování sýpe, či se dusí, dělají se jí u nosu bublinky, nebo má výtoky z očí,
pak určitě zajdi na veterinu. Může to být od rýmy nebo taky od zápalu plic....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 15:24 Stene – Potíže s agamkou
Ahoj. Moje agamka (6 měsíců, necelých 200g, samička) se mi zdá, že je v nepořádku. Poslední dobou nejeví moc zájem o žrádlo - denně cca 5 středních cvrčků. Včera asi 20, což jsem se divil. Dnes nežrala nic
Problém je v tom, že se mi zdá, že málo kadí. Když něco sežere tak vždy při výdechu odfoukne i z pusy. Čím víc se nadechuje, tím víc odfoukává. Někdy kvůli tomu i otevře tlamu a vypadá, jako by chtěla zvracet. Ale jídlo vyzvrátila jenom jednou, když byla malá.

Terárium 80x80x60. Teplota 25-50°C. Zdroj UVB reptiglo 10.
Zeleninu a ovoce podávám zhruba obden

Děkuju za rady..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.08.2013 21:02 Muž vitas [27] - JeštěřiRe: Ivetacz
A což takhle jí dát cvrčka nebo jiný hmyz. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2013 16:08 Ivetacz
Malá Agamka nechce žrát a jen leží co s ni mam dělat nežere ani ovoce ani zelené

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2013 16:00 Ivetacz
dobrý den mám malinkou agamu vousatou a potřebuji poradit.Poradí mi někdo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2013 15:57 Ivetacz
:-D
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 20:36 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Martinezz
Podle mě, i když ta fotka není moc kvalitní i těch zbylých 6 asi nebude oplodněných... nech je inkubovat a uvidíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 18:47 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Martinezz
Může být ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 18:25 Muž Martinezz [0] - Ještěři
Cim to ze je tak malo oplodnenych? Muze to byt tim ze samec je jeste mlady?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 18:12 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Martinezz
Světlá buclatá vajíčka jsou oplodněná, zmuchlaná a tmavá pukavce ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 17:33 Muž Martinezz [0] - Ještěři
Fotka k příspěvku Ahoj,potřebuju radu. Dnes nebo možná už včera mi jedna samice nakladla vajíčka. Je stará přibližně rok a pul a je to její první snůška. Většina vajíček se mi ale jeví jako nepoužitelná... 6 vajíček si myslím že bude OK a co ten zbytek? poraďte, má cenu je dávat inkubovat?

 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 14:00 Neytiri Re: Pogona
Máme v plánu tu druhou možnost - větší terárko a ještě jednu, dvě samičky.. jenže otázka je jestli mám opravdu pravdu a nejsou to dva samci. I v tomhle případě bych byla smířená s tím, že jednomu z nich bychom museli najít nový domov :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 13:38 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Neytiri
Pokud je to párek, jak píšeš, může se klidně stát,že se budeš muset jedné vzdát. Někdy si prostě nesednou a samec v lepším případě zmrzačí, v horším uštve k smrti. Rada je jediná, oddělit, nebo pořídit velké terko a další dvě samice,aby svoji pozornost samec rozdělil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 12:00 Neytiri Re: Pogona
Mám dvě, terárko má 95x45x45 - vím není to nic moc, říkala jsme si, že tam budou jen jako mláďata ale rostou jako z vody. Budeme objednávat velké terárko na zakázku, jen potřebuju aby to ještě těch pár dní vydržely:-( Dost mě to mrzí, protože oba jsou zlatíčka a komici a celé to začalo o víkendu. Taky jsem si všimla, že Eragon narozdíl od Draca je hrozně temperamentní a pořád pobíhá po terárku a zvedá přední packy ( vypadá to jako tanec ), četla jsem ,že si takto brání teritorium. Ale normálně spí u sebe stulení, nebo se těsně vedle sebe vyhřívají a vše v pohodě. I s jídlem nemají problém se mezi sebou dělit.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2013 20:13 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Neytiri
Není podstatné proč se to občas stává (proč je jeden jinak dobře vychovaný pes agresivní, zatímco se ostatní jen očichají a hrají si?), ale spíš jak zabránit újmě napadaných zvířátek ;-)
Agamám ocásky nedorůstají! Agresora proto okamžitě od skupiny odděl, jinak své společníky brzy trvale zmrzačí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2013 16:47 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Neytiri
Většinou to dělají když se nudí a když je jich hodně na malém prostoru, kolik jich máš c jak velkém terárku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2013 08:40 Neytiri Re: HammerJoe
Ptám se, protože mi příjde zvláštní, že až teď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2013 08:40 Neytiri
Ale proč tak najednou z ničeho nic? Celou dobu pohoda a najednou se jeden druhými zahryzne do ocasu. Podle všeho, zatím .. to odhadujeme že kousavec je samec a napadený samička. I když to jde fakt těžce poznat a vycházím jen z obrázků v encyklopedii :-( Tak jako tak mě to znepokojuje. Napadlo mě, jestli to třeba není malým prostorem v teráriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2013 21:37 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Neytiri
Tak tak, navíc tenhle neduh se objevuje i u subadultních jedinců a to na 4ch měsících rozhodně nejsou,...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.07.2013 20:55 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Neytiri
Když vše víte proč se ptáte ? 4 měsíční agama je u mě furt mládě, rozhodně to není adultní zvíře a jak píše Pogona situace je furt stejná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2013 20:23 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Neytiri
To nevadí, ukousnout ocásek si můžou i na půl roce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2013 16:30 Neytiri Re: HammerJoe
Tohle vím, ale toto nejsou malá mláďata. Psala jsem, že už jsou větší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2013 16:04 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Neytiri
Ano to se stát může, většinou bývá ve skupince agam z jedné snůšky při odchovech jeden "kousavec" kterého pokud neoddělíme po čase pokouše ocásky všem agamám v daném teráriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2013 10:38 Neytiri
Ahoj všem, máme doma dvě mláďata cca 4 měsíce stará. Mám je tři týdny a všechno v pohodě, ale dneska jsem si všimla že jeden z nich druhému okusuje ocas.. Má s tím tady někdo zkušenosti?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2013 00:31 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Nessy
Ještě k Tvému příspěvku/dotazu z 5. 6. 2013 - Terárko na skříni základnou alespoň metr nad úrovní podlahy a na místě odkud ještěrku nepoleká ani náhlé otevření dveří, opatřené čímsi jako průlezem pro kočky a dostatečně robustním (např.) sisalovým lanem vedoucím od něj na podlahu je docela dobrý základ ;-)
Agama si díky tomu může výletničit a zas se do terka vracet podle vlastní potřeby. Bohužel je to ale jen zanedbatelná položka v rámci dalších pro takový chov nutných bytových úprav a korekcí, aby se zvířátku nestala nehoda...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2013 21:09 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Nessy
Prokousej se přehršlí fotek mé ještěrčí prezentace. Protože se většina z nich zaměřuje na jejich pobíhání navolno, dříve či později tam vychytáš základní vzorec míst, která si instinktivně vybírají ;-)
Je to ale jenom nápověda, doporučení, rozhodně ne dogma. Každá vousatka si vybírá dle svého. Jsou to docela často vyhraněné individuality, které jednotlivě dovedou překvapit a (obecně platné) literární poučky doslova postavit na hlavu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2013 10:38 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: Nessy
Nepolámou neboj, nebo jen malinko...Mě doma spouzí po fíuksu, takový ty klasický(asi benjamínek)...nevím přesný název. Sem tam upadne lístek ale jinak to zvládá :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2013 10:35 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: Landvir
Palmičku nebo dracenu? To nepolámou? V dospělosti to nejsou žádná peříčka, ne?

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Bezobratlí • Zobrazeno 975x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/786?r=93