Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Zmije obecná

 

Hadi » Atlas » Zmije obecná 

Vipera berus  | © Petr Balej, biolib.cz
Velikost
60
cm
80
Latinsky: Vipera berus
Čeleď: Zmijovití
Objeveno: Linnaeus, 1758
Rozšíření: Celá Evropa mimo Středomoří a nejsevernější Skandinávie.
Potrava: Zmije obecná se živí výhradně hlodavci, občas ještěrkami, obojživelníky a drobnými ptáky.
Rozmnožování: Zmije bývá často uváděna jako typický vejcoživorodý živočich, ve skutečnosti ale v jejím případě jde o přechodný stav mezi vejcoživorodostí a živorodostí, neboť vejce jsou u ní během pobytu v těle vyživovány primitivní placentou. Právě tato adaptace hraje nesmírně důležitou úlohu v mimořádné odolnosti tohoto druhu vůči chladnému klimatu. Jedna samice porodí obvykle 5–20 mláďat, resp. snese odpovídající počet vajec, z nichž se mláďata ihned klubou (v našich podmínkách se tak děje na přelomu srpna a září). Mláďata jsou 9–20 cm dlouhá. Nástup na zimní hibernaci nastává v našich podmínkách v říjnu.
Charakteristika: Silná zmije s tlustým tělem a velkou trojúhelníkovitou hlavou. Zbarvena bývá bíle, žlutě, šedě či hnědě s černým klikatým pruhem na hřbeťe. Existuje jednobarevně černá i červená forma.
Vyskytuje se na slunných okrajích cest, pasek s pařezy a hromady kamení. Ve střední Evropě spíše v horách.
Jde o velmi odolnou zmiji, ze všech evropských hadů je rozšířena nejdále na sever. Jde o pomalého a klidného hada. Jedná se o jedovatého hada.
Žije v terárku:
Zobrazit » Zobrazit vše « Vypsat pouze chovatele z kraje:
Zakoupeno:
Zobrazit » Zobrazit ceny v obchodech « (získáno z Výdajů v teráriích návštěvníků)
Biolib.cz: odkaz
Podobné:
Hledat fotografie Zmije obecná
GooglePicSearchYahooYouTube videaPoslat vlastní fotku Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Zobrazit » Zobrazit fotky z nádrží návštěvníků «

© TERARKA.NET - http://terarka.net/hadi/atlas/zmije_obecna