Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Leguán Zelený - Iguana Iguana

 

Články » Leguán Zelený - Iguana Iguana 

Leguán Zelený - Iguana Iguana

Publikováno: 04.05.2009 • Autor: © slajza • Rubrika: Ještěři

Často chovaný ještěr proslulý snadnou péčí. Chovatelé však dosud bohužel dělají spoustu chyb. Ale hlavní chybou je, že si lidé kupují mladé leguány, aniž by věděli jaké délky mohou dorůstat.

Vzhled : Dosahuje délky 1,5-2 metry, přičemž trup měří u samce 50 cm, u samice 40 cm. Je to denní stromový ještěr. Má šedozelenou barvu, často s tmavšími pruhy na těle a na ocase. Na hřbetě a kořeni ocasu je hřeben. Pod tupou hlavou visí velký žlutý krční lalok. Pod dolní čelistí je velká kulatá šupina. Podruh I.i.rhinolopha pochází ze severní Kostariky a má na nose dva až tři měkké rohy, na rozdíl od Iguana iguana, který žije v jižní Kostarice.

Rozšíření : Střední a Jižní Amerika, některé ostrovy v Karibiku. Tento leguán obývá nejrůznější biotopy, především pak deštné pralesy, zvláště v blízkosti vody.

Základní podmínky chovu : Před zakoupením Leguána zeleného si uvědomte, že dospělí jedinec potřebuje terárium velikosti minimálně 200x100x200 cm. Sem se vejde jeden samec a dvě samice (leguáni jsou pospolitá zvířata). Ve větším teráriu můžete chovat více zvířat. Dominantní samci se vzájemně nesnášejí. Mladé leguány můžete vychovat v menším teráriu, které musí být vysoké, se spoustou větví ke šplhání. Leguán zelený rád odpočívá na vodorovné větvi u stropu terária blízko lampy. V teráriu napodobujícím deštný prales musí být teplota minimálně 25-30 stupňů, s teplými místy pod bodovými reflektory z lisovaného skla až 35-40 stupňů. Noční teplota je 20-25 stupňů. Zvířata postřikujte každý den po celý rok, ale nesmí pak být příliš mokro (relativní vlhkost 60-80% ve dne, 80-100% v noci). Od prosince do dubna je chladnější, sušší období (teplota 30-35 stupňů přes den, 15-20 stupňů v noci). Terárium musí obsahovat velkou nádobu s vodou, nejlépe ještě vyhřívanou. Leguáni se rádi vyprazdňují nad vodou, což musíte mít na paměti a vodu opravdu velmi často měnit. Leguáni často odfrkávají přebytečné soli, čímž znečišťují stěny terária, které je třeba často čistit. Nikdy nepoužívejte do terária materiál, který by mohl leguán spolknout, jako štěrk a vodu absorbující granule. Od května do září můžete leguány zelené chovat v teplých dnech ve venkovním teráriu. Mohou zůstat i v noci pokud teplota neklesne pod 20 stupňů.

Potrava : Dieta musí být co nejrozmanitější. Převažuje rostlinná strava. Je zvláštní, že téměř nikdo nedává těmto stromovým ještěrům listy stromů. Březí samice mají po několik prvních týdnů březosti obrovskou chuť k jídlu, potom však žerou jen velmi málo nebo vůbec. Mláďata do dvou let věku a březí samice krmte asi 15 % živočišné stravy (hmyz namočené suché krmivo pro kočky a vajíčka). Dospělým jedincům dávejte maximálně 5 % živočišné stravy,protože jsou převážně býložraví. Přílišné množství živočišné potravy způsobuje ve věku 3-7 let ledvinové potíže.

Určení pohlaví : To je velice obtížné. Samec má obvykle krční lalok, který je ve věku 1-2 let o 30 % větší než u samice, hřbetní hřeben, femorální póry 1-4mm (samice 1mm), silnější kořen ocasu, širší hlavu a dominantnější chování. Během období páření je samec často jasně červený, oranžový nebo zlatavé barvy, zvláště u podruhu I.i.rhinolopha. Samci jsou obvykle větší. Podřízení samci často připomínají po nějakou dobu samice.

Páření : Ve volné přírodě probíhají námluvy a páření na počátku období sucha, většinou od listopadu do ledna. V zajetí tomu však bývá jinak. Pokud se párek leguánů jeden druhému líbí, nastanou dlouhé námluvy provázené kýváním hlavy a následně dochází k páření. Páření můžete také stimulovat oddělením samečka od samičky. Čas od času se samičky pokouší také pářit mezi sebou. Kladení vajec: Ve volné přírodě kladou leguáni vejce v suchém období od února do dubna, 2-2,5 měsíce po páření. Samice klade 20-40 (někdy až 80) vajec do vlhké, písčité půdy. V přírodě to může být na břehu řeky nebo na ostrůvku v řece. Do terária dejte 40 cm hlubokou krabici, která je dost velká, aby se do ní vešla samice a mohla zde zahrabat vejce. Krabice by měla mít úzký otvor (například vyrobený z trubky). Vytápějte ji na teplotu 30 stupňů, a to buď infračervenou lampu ze shora, nebo podlahovým vytápěním. Krabici naplňte vlhkou směsí rašeliny a písku. Vejce vyhrabte co nejdříve . Pokud nemá samice k dispozici vhodnou nádobu, zadrží vajíčka, což může mít vážné následky. Nutnost operace, neplodnost, případně úhyn samice. Někdy poslouží ke kladení také otevřená nádoba naplněná hlínou, případně samice upustí vejce přímo z větve. Oplodněná vejce mají rozměry asi 38x27mm, zatímco neoplodněná bývají menší. Vajíčka uložená ve vodou nasáklém vermikulitu (poměr 1:1), rašeliníku a pod. a uchovávaná při teplotě 28-30 stupňů se líhnou po 65-90 dnech (může to však trvat i 115 dní). Při vyšší teplotě se líhne více samečků. Ve volné přírodě spadá líhnutí do období dešťů od května do června.

Odchov mláďat : Jasně zelená mláďata leguánů asi 6 cm dlouhá se 17 cm dlouhým ocasem, chovejte společně v menším teráriu, zpočátku stačí 50x50x100 cm poté 100x60x100 cm. Nebudou tak plachá a příklad ostatních je donutí k přijímání potravy. Odolnost vůči chorobám zvýšíte, pokud do potravy přimícháte trochu trusu dospělých a zdravých jedinců, případně zahradní prsti. Dřevěné hobliny mohou způsobit ucpání vnitřností. Mláďata nesmějí růst příliš rychle. Po roce by hlava a trup měla měřit asi 15 cm. Leguán zelený pohlavně dospívá po 3-4 letech, souboje o nadvládu v teráriu začínají však už v jednom roce života. Jakmile se utvoří hierarchie souboje ustanou. Totéž platí pro nové přírůstky.

Manipulace a obrana : Leguáni nezvyklí na přenášení mohou sekat ocasem, škrábat a kousat. Taková zvířata přenášejte v kožených rukavicích. Opravdu doporučuji, sám jsem byl několikrát ošklivě podrápán dospělým samcem, mají drápy skutečně jako břitvy. Je však lepší je odmalička učit navykat na lidský dotek, proto je co nejčastěji krmte z ruky. Subadultního nebo dospělého divokého leguána zkrotíte jen s velkou dávkou trpělivosti a za cenu mnoha krvavých škrábanců. Při přenášení si položte leguána na paži, pevně ho držte ve výši očí, mluvte na něj a postupně stisk uvolňujte. Položte ho teprve až se uklidní.

F

F

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 2x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 04.05.2009 Upraveno: 04.05.2009 Přečteno: 4561x

Schválili: Rexik * 22.11.13 • Rex * 22.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ještěři
28.10.2012*****Gekončík noční, užitečné poznatky a informace277x
21.06.2012*****Výstavba ubikace pro chameleona218x
13.11.2012*****Jak jsem k "Eublíkovi" přišel...176x
26.01.2011*****Druhy terárií - stručné rozdělení1858x
15.03.2011*****Časté otázky začínajících teraristů I.díl1514x
03.07.2009*****Chameleon jemenský - jak, kde a u koho správně koupit7608x
26.03.2009*****Chameleon jemenský - Chamaeleo calyptratus4502x
21.07.2009*****Agama vousatá - jak, kde a u koho správně koupit4530x
15.03.2009*****Nemoci ještěrů2494x
24.09.2018*****Jak založit paludárium68x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články

© TERARKA.NET - https://terarka.net/clanky/23-leguan-zeleny-iguana-iguana