Gekončík nočný---Pomoc,nič nežerie
Já krmím z pinzety a někdy držím cvrčka v prstech a Amálka si přijde a sní si ho i z ruky

Dneska jsem jí dávala vodu a přišla a začala
mi čmuchat a olizovat prsty

asi čekala že bude zase cvrček a ono nic
já nekrmím denně. Přijde mi to zbytečný a pak snědí málo ... oni vydržej bez příjmu potravy celkem dlouho. nemusí mít přísun každý
den. já jsem je naučil z pinzety takže mám celkem přehled kolik toho kdo sežere a něco jim i naházím aby měli možnost přirozenýho lovu.
Ale jak je moje terko velký tak se stává že to všechno nevylověj a pak mi to doma cvrká, takže lepší z pinzety. Co se týče toho topnýho
kamenu tak nevím . Já ho mám a řídí ho termostat a žádné problémy tak nevím ...
a na jak dlouho to asi tak mužou mít?Já jsem vypozorvala, že Amálka sní tak dva na den a třetího už nechce
Já mám sice tři Gekončíky,ale podle rady zkušenějšího,kterou jsem dostal při ubytování mých potvůrek

.Dávám cvrčku do
terárka,asi kolem 15-20 a další dávám,když už nevidím že by tam nějaký pobíhal.Tak to snad dělám správně.
Ještě bych se ráda zeptala, kolik cvrčku dáváte ke skrmení na den.Manžel má pocit, že Amálka je tlustá a 2 cvrčci jsou moc...
zajímavý článek, můžeme o tom polemizovat, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak asi jediné co se s tím dá dělat

Založím určitě, už mám jednu prezentaci ještě z dob kdy jsem mívala krabíky, a celkem mě to i bavilo.A v podstatě jsem ráda že jsme
Amálku zachránili ze zverimexu, chudinka tam neměla ni kam se jít schovat jenom kamínky a žárovka a nic no hruza.....
0 02.02.2012 16:05 ® sarka [5] - Ještěři Tak založ prezentaci a ukaž nám ji, holku jednu.
Já mám oba gekončíky přímo od chovatele, zvíře ze zeverimexu bych si nekoupila, už jen proto že nehodlám podporovat nějaké šupáky.
Amálka by podle informací prodavače měla mít něco přes rok, nevím přijde mi celkem velká, navíc mě zarazilo i to že pan prodavač
nevěděl odkud gekončíci pochází

nikdy sem tomu neruměla jak takový lidé mohou prodávat zvířatka a nic o tom nevědět.Fotky mám
zatím jen ve fotáku, ještě neztažené a navíc Amálka si asi poprvé v životě užívá klidu a je zalezlá pod ukrytem z kůry

bud si
ohřívá jenom hlavičku, nebo se otočí a má vystrčený jenom ocásek

a celá bývá venku jen když má zhasnuto
Muj chlap mi Amálku koupil za 870,-což je dost peněz, ale jsem za ni strašně ráda je krásná a zrovna po svleku, taková baculatá

Před ní
jsem měla krabíky a ty byli celkem nároční, ale ted už si to kvuli času nemužu dovolit....takže gekončík padl do oka hned

0 02.02.2012 14:28 ® Evil [11] - Ještěři abecedu teraristy o gekončících mám taky a píše se tam že cvrčky vařit mixovat a podávat injekční stříkačkou bez jehly pouze když si
gekončík nedokáže sám ulovit a strávit potravu jinak ho tím nestresovat a doufám že tuhle radu nebudu potřebovat
A jak dlouho jí máš ? a jak je stará ? máš foto ?
No, ono se taky např. v edici "bydlí s námi" píše o suchozemských želvách, že je dobré je krmit tvarohem, vejci, syrovým masem,
rajčaty a červy,....
nic si z toho nedělej já jí mám taky.

Ale to je dobře jen čti co se dá.
No jo, když si člověk pořídí takové zvířatko a nemá zkušenosti tak první co ho napadne koupit knížku a začít shánět informace
Pan prodavač byl spíš rád že prodal gekončíka, směs Lignocelu a kamínku nam poradil on, ale dočetla jsem se i o ruzných variantách v
kombinacých s pískem, nebo Mikešem tak nevím...ted máme kamínky a Lignocel, ale je pravda, že by mohl stačit i písek protože gekončíci
žijí v suchých, teplých a písčitých oblastech.Uvidíme jak to pujde, Amálka je zatím zalezlá v ukrytu, když jsem ji viděla v obchodě bylo
mi jí líto:(chudina neměli tam pro ni ani žádnej ukryt jenom jedem placatý kámen a misku s vodou no hruza, když vidím jak to zverimexi vedou
je mi těch zvířátek líto

Dneska jsem krmila s pinzety slupla hned dva cvrčky a chci se zeptat jak často krmíte a jaké množství.Naše
Amálka nám přijde celkem tlustoučká

tak mám strach abychom ji nepřekrmili...
Má pravdu to děvče,opravdu to tam je.

Další důvod proč tuto brožuru hodit co nejhloub do knihovny,nebo vyhodit úplně.
Gekončík noční - abeceda teraristy napsal pan Jaroslav Forejt....
0 31.01.2012 19:09 R -
® Pogona [303] - Ještěři Vařit cvrčky pro gekončíky

to jsem ještě neslyšel
Já je naposledy vařil, když jsme z nich na jedné nejmenované terarijní sešlosti vařili guláš

a na "cvrčkohubky" jsme je
používali čerstvé.
0 31.01.2012 17:48 ® jkoll [0] Tak gekončík už sám loví, snad je to v pohodě. Samozřejmě bych taky gekončka jinak "nešlejškoval" ale tady šlo o to, že ve
stavu, v jakém byl, by nebyl schopný sám žrát, natož něco ulovit.
0 31.01.2012 11:59 ® sarka [5] - Ještěři Taky jsem měla ze začátku směs lignocelu a písku. Ale lignocel když vyschnul, tak to ukrutně prášilo, navíc je prý lignocel plný plísní.
Lignocel jsem tedy vypraskala ven a koupila žlutý, jemný terarijní písek a ve vlhkém koutku mám rašelinu. Písek je super, i lépe vypadá.
K tomu krmení násilím, přijde mi to docela dost brutální. Nedovedu si představit takhle šiškovat ani jednu z načich cácorek. Ta naše
mladší se nenechá ani chytit do ruky, když nechce. Musí to být pro zvíře strašně moc stresující.
Tento postup jsi četla kde?
Lignocel vyhoď, je to pěkné svinstvo.Gekončík je zvíře ze suchých oblastí,proto se jako substrát používá písek nebo štěrk.Pan
prodavač evidentně potřeboval prodat,tak ti poradil tuhle pitomost.
Ahoj, my jsme si včera dovezli gekončičku Amálku ze zverimexu, vypadá zdravě je právě po svleku a zatím otukává terárko.Když jsem
zjištovala informace co a jak narazila jsem na spoustu rozpoluplných názoru.Jako třeba co dát na dno terárka? My jsme použili Lignocel a na
něj drobné kamínky, to nám doporučil pan prodavač, ale chovatelé používají Lignocel s Mikešem....Amálka je zvyklá na ruku od pana
prodavače, ale když otevřu terárko tak sama za mnou nepřijde ale ani neutíká a neplaší se.Asi sem dneska udělala chybu, když jsem jí vzala
do ruky trošku mrskala předníma nožičkama, ale pak se sklidnila a očichávala mě

asi je to ještě brzo na to navykovat ji na
vatahování, měla jsem jí na rukou jen pár minut a pak jsem ji vrátila na puvodní místo, kde jsem ji vzala a ona chvilku koukala a pak
pomaličku odešla se schovat do ukrytu....
Ahoj já jsem někde četla, že při nechutenství k potravě je dobré gekončíkum potravu rozmělnit na "kaši" a podávat to v
injekční stříkačce s potřebnou dávkou vitamínu.Cvrčky je potřeba uvařit bez zadních nohou a rozmixovat.Po té gekončíkovi otevřeš
tlamku pomocí špejle a pak strčíš stříkačku (samozřejmě bez jehly)i s potravou do hltanu, pak se chytí tlamička a palcem mu stimuluješ
polykání...má se to dělat tak dlouho dokud se gekončíkovi neobnoví správné trávení, pak mu mužeš dávat cvrčky pinzetou. je to takové
násilné a nehezké, ale lepší než ho nechat umřít
Starší reakce
0 20.01.2012 12:39 ® Sewer [97] - Ještěři – Glukopur
U nás glukopur prodávají i v potravinách

Přesně tak, platí u většiny. Používá se např. po nemocích úrazech, když zvíře viditelně hubne. Hroznový cukr jim dodá tolik
potřebnou energii a většinou tím nastartuje i chuť k jídlu
myslím že to bude platit i u jiných ještěrů včetně lidí

Jojo, jmenuje se Glukopur, 250g stojí okolo 50Kč. Vodu, kterou budeš sladit oslaď zhruba tak, jako by sis "trochu" přesladil čaj
0 18.01.2012 20:14 ® jkoll [0] díky za radu. Jdu na to ještě i tak, že mu otřu červa o čumáček a on to pak olizuje, to ho snad moc nestresuje. Ten hroznový cukr se dá
koupit v lékárně?
Násilím ho rozhodně nekrm, spojí si jídlo se stresem a bude zle
Jediné co můžeš udělat je rosit jej vodou s Glukopurem ( hroznovým cukrem ), nechat ho v klidu v teráriu, dopřát mu teplo a doufat, že se
rozežere,....
0 17.01.2012 22:26 ® jkoll [0] – gekončík Kájínek :-)
Zdravím, skoro před 5 měsíci mně utekl malý, v té době asi 3 měsíční gekončík a nyní jsem ho našel. Je ve špatném stavu, divil jsem
se, že žije, nechce žrát, podařilo se mně do ně dostat půlku velkého červa a za dva dny cvrčka, ale musel jsem mu ho tam násilně
"narvat". Víc se bojím, nechci to nijak přehnat, ale problém je, že gekončík sám žrát zatím nechce. Myslíte, že se to zlepší?
Mám mu zatím opatrně zvyšovat dávky potravy a dál mu to cpát přímo do tlamičky? Děkuji...
Starší reakce
0 05.07.2010 10:07 ® Hansol [1] Ahoj všetkým,samička žerie o 100 6 a pomaly priberá.Cvrčkov dávam poprášených v Reptivite a už si na to zvykli aj druhý dvaja
Genkočíci.Lignocel som vymenil za jemný riečny štrk(kamienky velké cca2-4 mm) a do toho sa chystám ešte primiešať prepraný kopaný
piesok(ten žltý).
Moja druhá samička zasa zniesla vajíčka a už asi týžden ich mám v plastovej nadobke s Vermikulitom(2-3mm) a pri skoro konštantnej teplote
28,4 °C.Uvidíme čo z toho bude.Prvý pokus nevyšiel
http://terarka.net/forum/214?r=22
dufam,že druhý už áno.
Starší reakce
0 25.06.2010 23:16 R -
® Pogona [303] - Ještěři – Re: Rendy
0 23.06.2010 22:17 ® Rendy [0] - Ještěři – Re: Hansol
Navíc dokáže lignocel v jejich zažívacím traktu napáchat hodně škody. Může, ale nemusí. Lepší je jemný štěrk a nejsou v prodeji jen
drcené, ale i jemný říční štěrk, který má zaoblené hrany. Já jsem měla tento a nakonec jsem v nových terárkách přešla na
obyčejného Mikeše. Je úžasně dekorační (šedý, bez vůně, nebarvený)a při požití se jim rozpustí v žaludku. Navíc se skvěle
odklízejí hovínka...

Čistému jemnému písku bych se taky radši vyhla. Zvlášť pokud máš notorického ochutnávače...
0 23.06.2010 20:42 R -
® Pogona [303] - Ještěři – Re: Hansol
Celý život používám u takových ještěrů klasickej písek ( říčák, betoňák, jemnej, hrubej ) hlavně písek. Moc lignocel nevyznávám a
u gekončíků obzvlášť jsou pouštní - v Afghanistánu taky neběhaj po lignocelu,...
Navíc lignocel může být zdrojem plísní, bobtná, a když uschne tak děsně práší,...
0 23.06.2010 17:53 ® dan999 [9] - Hadi rozhodně nekupuj ty kamínky co se dávají do akvárek(vetšinou bíle a černé), je to drcené a myslím že by se mohli poškrábat stejně jako
rybičky
0 22.06.2010 22:52 ® Hansol [1] Tie cvrčky sú tým práškom uplne zblbnuté a pomalé.Nie je preto problém pre tú slabšiu samicu ich pochytať aj troch behom chvíle.Evidentne
jej to velmi chutí.Myslím,že už to bude v poriadku.Teraz len počkať až naberie tú správnu váhu
Ked sme už u toho,ako podklad mám použitý Lignocel.Myslíte,že to je v pohode alebo ho radšej vymeniť za napr. drobné kamienky čo sa dávajú
do akvarka alebo nejaký iný podklad.
0 22.06.2010 07:34 R -
V těch minerálech ty cvrčky teď tak 14 dní obaluj vždy. Potom je postačí obalit cca 4krát do týdne ( tzn. zhruba obden ).
0 22.06.2010 00:19 ® Hansol [1] Dnes som kúpil Glukopur a Reptivite.3 cvrčkov som hodil do pohara s Reptivite,zatriasol a hodil do terárka.Samica ich hned aj zožrala.Len neviem
ako často a aké množstvo toho Reptivite dávať.
Rozdrvil som aj vaječné škrupiny,nasypal do misky a vložil do terárka.Vyzerá,že si teraz všetci pochutia
0 20.06.2010 22:41 R -
Od toho jsme tu. Kdyby něco piš a ptej se
0 20.06.2010 22:32 ® Hansol [1] Tak dnes zjedla dalších dvoch.Dúfam,že to bude OK.
Dám na Vaše rady a kúpim tie vitamíny a minerály.Vdaka za rady.
0 20.06.2010 17:53 R -
® Pogona [303] - Ještěři – Re: Rendy
To mi nějak uteklo, že nic nepoužívá

to je samozřejmě taky špatně
0 20.06.2010 17:52 ® Rendy [0] - Ještěři – Re: Pogona
On ale nepoužívá nic. Myslím, že se to jednou projevit musí. Navíc si myslím, že právě potřeba vápníku a jeho hledání je příčina
nadměrného "ochutnávání" substrátu, které může při nevhodném podkladu opravdu zazlobit. Mám jednu samici, která ač nebyla
ještě u samce, bere misku s vápníkem útokem.
0 20.06.2010 17:41 R -
® Pogona [303] - Ještěři Ono pokud se nejedná o zvířata určená především ke snůškám, kdy samice samozřejmě vápník potřebují, aby vejce byla kvalitní, což
zjevně tento případ není, nemusí být prísun minerálů až takový.
Tím nechci říct, aby mu minerály nepodával, ale ze zkušenosti vím, že když se jim minerály podají 3 - 4krát do týdne, pak to bohatě
stačí.
[1] 2 
Zpět na obsah sekce Ještěři • Přidat reakci • Zobrazeno 1520x