Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Lvíček zlatý

 

Atlasy » Atlas drobných savců » Lvíček zlatý 

Leontopithecus rosalia | © včelař
Velikost
20
cm
33
Latinsky: Leontopithecus rosalia
Čeleď: Cebidae
Objeveno: (Linnaeus, 1766)
Rozšíření: Žije na velmi malém území na jihovýchodě Brazílie. Většina populací obývá území v rezervaci Poço das Antas, v bažinatých lesích státu Rio de Janeiro.
Potrava: Krmí se ovocem zeleninou, hmyzem, myšátky a přílohami jako kosmani bělovousí.
Rozmnožování: Samice rodí nejčastěji jedno nebo dvě, velice vzácně i tři mláďata po 132 až 134 dnech březosti. Matce pomáha i samec, kterému je samice jen občas půjčuje a to pod přísným dohledem. Nejprve je několik týdnů kojí, poté jim začne pomalu dávat i pevnou potravu (nejčastěji hmyz), kterou pečlivě rozmačká ve svých prstech.
Charakteristika: Pro lvíčka zlatého je nejtypičtější jeho zlatá a zlatohnědá srst, podle které dostala tato poloopička i svůj název. Jeho chlupy na tvářích jsou delší a tmavší a tvoří půvabnou hřívu na vrcholu hlavy, lících a hrdle, což se stává pro lvíčka zlatého dalším charakteristickým znamením. V této husté srsti se ztrácejí i ušní boltce. I přesto, že má štíhlé nohy, má i dlouhé drápy, které jsou schopny zdatně škrábnout, a které se stávají nedocenitelnou pomůckou při jeho stromovém životě. Ačkoli je jeho ocas poměrně dlouhý, není chapavý. Výjimku ve zbarvení představuje jenom jeho konce tlapek, obličej a občas i ocas, které mají barvu černou.

Jeho krásné tělo měří na délku circa 335 milimetrů (13,2 cm, ale obvyklejší je 19-22 cm) a jeho ocas dorůstá 400 milimetrů (může dosáhnout i 36 cm, ale obvyklejší je 26-34 cm). Samci dosahují hmotnosti jen kolem 700 gramů v přírodě, ačkoli v zajetí dosahují i vyšší váhy. Těhotná samice může vážit nad 790 g, ale u netěhotné samice se hmotnost obvykleji pohybuje kolem 550 g.

Většina divokých populací žije na území biologické rezervace Poço das Antas, v chráněné oblasti v bažinatých lesích ve městě Rio de Janeiro. To je důležité území určené pro lvíčky zlaté, jen 2 % tohoto území představuje původní území rozšíření lvíčků. Mimoto, jeho existující lokalita má zničené životní podmínky a zemědělství; to má postupně za následek izolaci populací a plemenění zvířat mezi s sebou, což postupně vede pravděpodobně k vyhynutí.

Jeho hlavními predátory jsou dravci, velké kočky a hadi. Baldachýn také poskytuje důležitý zdroj o potravě lvíčka; malý lvíček spoléhá na dešťovou vodu a na dostatek hmyzu u vodních nádržích na různé plody a jiná menší zvířata obývajících kůru na stromech.
Žije v terárku:
Zobrazit » Zobrazit vše « Vypsat pouze chovatele z kraje:
Zakoupeno:
Zobrazit » Zobrazit ceny v obchodech « (získáno z Výdajů v teráriích návštěvníků)
Biolib.cz: odkaz
Podobné:
Hledat fotografie Lvíček zlatý
GooglePicSearchYahooYouTube videaPoslat vlastní fotku Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Zobrazit » Zobrazit fotky z nádrží návštěvníků «

© TERARKA.NET - http://terarka.net/atlasy/savci/lvicek_zlaty