Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Klapavka malá

 

Atlasy » Atlas želv » Klapavka malá 

Sternotherus minor | © Pogona

» další fotky

Velikost
10
cm
12
Latinsky: Sternotherus minor
Čeleď: Kinosternidae
Synonyma: Klapavka pižmová, Klapavka pižmová menší, Klapavka skvrnitá, Klapavka zploštělá
Objeveno: (Agassiz, 1857)
Rozšíření: Jižní Kanada, východ a jihovýchod USA.
Potrava: Masožravec - krmíme ji vodním hmyzem a plži, nítěnkami, rybami a kousky hovězího masa atd.
Rozmnožování: Odchov se v zajetí daří. Želva na jaře naklade vajíčka do písku. Za několik týdnů se lihnou mladé želvy, které přijímají drobnou živou potravu.
Charakteristika: Karapax (horní část krunýře) má tmavě olivový někdy šedavý, vysoce klenutý, s nepravidelnými tmavými pruhy a fleky. Plastron (dolní část krunýře) bývá světle žlutohnědý a malý. Středový kožnatý pruh zůstává měkký. Hlava je tmavo-olivová, na bocích leží dva světlé pruhy. Chováme ji v paludáriu s malou souší a větší vodní nádrží s písečným dnem a výškou vody tak, aby se při nataženém krku mohla pohodlně nadechnout, nepatří mezi zdatné plavce. Většinu času tráví ve vodě. Je čilá ve dne i v noci. Nádrž je možné osázet vodními rostlinami, které poškozují minimálně. Při dobré péči vydrží až 15let. Nejsou útočné, lze chovat pohromadě i více jedinců, ovšem pouze za předpokladu dostatečného prostoru. V ohrožení vypouští sekret páchnoucí po pižmu. Zimování je individuální, záleží na původu. Na podzim je nutné želvu sledovat. Tato želva je nejmenší s hmatovými vousky.
Žije v terárku:
Zobrazit » Zobrazit vše « Vypsat pouze chovatele z kraje:
Zakoupeno:
Zobrazit » Zobrazit ceny v obchodech « (získáno z Výdajů v teráriích návštěvníků)
Biolib.cz: odkaz
Podobné:
Hledat fotografie Klapavka malá
GooglePicSearchYahooYouTube videaPoslat vlastní fotku Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Zobrazit » Zobrazit fotky z nádrží návštěvníků «

© TERARKA.NET - http://terarka.net/atlasy/zelvy/klapavka_mala