Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Klapavka obecná

 

Atlasy » Atlas želv » Klapavka obecná 

Sternotherus odoratus | © Pogona
Velikost
12
cm
14
Latinsky: Sternotherus odoratus
Čeleď: Kinosternidae
Objeveno: (Latreille, 1801)
Rozšíření: Jižní Kanada, východ a jihovýchod USA.
Potrava: Všežravec - není nijak vybíravá, masitá strava by neměla chybět, nutný je přísun vápníku.
Rozmnožování: Samice snáší jen 1-4 vejce, ale i vícekrát do roka, inkubace trvá 100-150 dní.
Charakteristika: Nejsou sice tak pestře zbarveny jako jiné druhy, ale jedná se o zajímavé želvy, které nepotřebují velkou nádrž. Chováme je v paludáriu s menším podílem souše a nepříliš hlubokou nádrží tak, aby se při nataženém krku mohla pohodlně nadýchnout. Nejsou dobrými plavci a proto se po dně pohybují lezením. Teplota vody by se měla pohybovat při 26 – 27 stupňů. Nádrž je možné osázet vodními rostlinami, které poškozují minimálně. Při dobré péči vydrží až 15let. Dno písečné, většinu času tráví v mělké vodě. Má olivově hnědý až černý karapax (zbarvení je variabilní), dobře vyvinuté nohy. Má vysoce klenutý oválný karapax a malý plastron tvaru kříže. Hlava je robustní se silnými čelistmi. Na spodní čelisti jsou hmatové výrůstky. Na hlavě má dva žlutavé pruhy táhnoucí se až na krk. Při uchopení do ruky často vylučuje ostře páchnoucí výměšek. Je aktivní ve dne i v noci, pohromadě lze chovat i více jedinců (jednoho samce a několik samic). Samci mají delší ocas a mohutnější hlavu.
Žije v terárku:
Zobrazit » Zobrazit vše « Vypsat pouze chovatele z kraje:
Zakoupeno:
Zobrazit » Zobrazit ceny v obchodech « (získáno z Výdajů v teráriích návštěvníků)
Biolib.cz: odkaz
Podobné:
Hledat fotografie Klapavka obecná
GooglePicSearchYahooYouTube videaPoslat vlastní fotku Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Zobrazit » Zobrazit fotky z nádrží návštěvníků «

© TERARKA.NET - https://terarka.net/atlasy/zelvy/klapavka_obecna