Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Matamata třásnitá

 

Atlasy » Atlas želv » Matamata třásnitá 

Chelus fimbriatus | © Pogona
Velikost
40
cm
45
Latinsky: Chelus fimbriatus
Čeleď: Chelidae
Synonyma: Želva třepenitá
Objeveno: (Schneider, 1783)
Rozšíření: Jižní Amerika: Severní a střední Brazílie, Francouzská Guyana, Guyana, Venezuela, Kolumbie, Ekvádor, Peru, Bolívie, Surinam, Trinidad.
Potrava: Potravu tvoří především rybí maso (filé) a živé ryby. Jinou potravu přijímá jen výjimečně.
Rozmnožování: Snůška vajec je 12-28 ks vajec. Inkubační doba je asi 208 dní.
Charakteristika: Při zařizování paludária je třeba výšku vodního sloupce udržovat tak, aby mohla ze dna hlavou dosáhnout nad hladinu. Je to sice vodní želva, ale neumí plavat! Na dno je vhodný jemný písek nebo hlína, do které se zahrabává a číhá na ryby. Aktivní je převážně za soumraku. Potravou jsou pro ni především ryby. Krunýř je plochý, jednotlivé štítky vystupují do hrbolů. Hlava je plochá, trojboká a čumák je protažen v dlouhý rypáček. Krk je dlouhý a široký, porostlý kožovitými výrůstky. Hlava a krk jsou tak dlouhé jako karapax. Oči jsou velmi malé. Má žlutý až nahnědlý, červený plastron. Když se k ní přiblíží ryba, vystrčí hlavu a ve svém hrdle vytvoří takový podtlak, že kořist spolu s vodou nasaje hluboko do úst.
Žije v terárku:
Zobrazit » Zobrazit vše « Vypsat pouze chovatele z kraje:
Zakoupeno:
Zobrazit » Zobrazit ceny v obchodech « (získáno z Výdajů v teráriích návštěvníků)
Biolib.cz: odkaz
Podobné:
Hledat fotografie Matamata třásnitá
GooglePicSearchYahooYouTube videaPoslat vlastní fotku Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Zobrazit » Zobrazit fotky z nádrží návštěvníků «

© TERARKA.NET - http://terarka.net/atlasy/zelvy/matamata_trasnita