Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

krajta královská - roztoči

 

NápovědaFórum » Hadi » Nemoci 

+ přidat příspěvek
krajta královská - roztoči
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2013 11:31 Joker
A ještě jedna otázka: jaký byte doporučili substrát? Chci něco, co dobře drží vlhkost, ale neplesniví a neucpává to hadovi při žraní tlamu. Zatím jsem četla dobré reference na piniovou kůru, ta prý parametry splňuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2013 11:10 Joker
Přidám se k dotazu: v pátek se mi začala svlékat krajta královská (stáří asi jeden rok, 80 cm, já ji mám 5 měsíců), ale svlékla si jen po cárech břicho, hřbet a hlava jí zůstala. Když jsem ji v neděli prohlížela, všimla jsem si, že nad okem a na krku má klíšťě. Navíc má kousek hřbetu rozedřený, asi jak lozí pod kámen. Klíšťata jsem odstranila, starou kůži svlékla, odřený hřbet zdesinfikovala hypermanganem. Vyhodila jsem substrát (mulčovací kůra), obrousili jsme hrany na kameni a prozatím ji nechali bez podestýlky, jen na skle.
A teď: chtěla bych terárko i hada zdesinfikovat Neostomosanem, poradíte mi, jak na to? Mám představu, že stěny (polystyrém obalený pískem), kámen i větev postříkám důkladně rozprašovačem, hada jemně vykoupu. Je to tak správně? Za jak dlouho můžu hada vrátit do terárka?
Ještě si lámu hlavu, jak se na ni klíšťata dostala - je možné, že je měla už od chovatele a projevila se až po 5 měsících? Nebo ze substrátu?
Jinak tuto krajtu jsem řešila už tady: terarka.net/forum/979-krajta-kralovska-nezere tehdy to dopadlo tak, že nežrala skoro tři měsíce, na konci března se svlékla (po cárech, ale celá během pár hodin), po svleku sežrala myš, celkem za tu dobu, co ji mám, sežrala 3 myši po 14 dnech, teď by měla dostat zase, ale nevím, zda ji krmit teď nebo až po "odklíštění".
Za všechny rady a tipy předem moc děkuju.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2013 05:08 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: smart734
Paj jsou paraziti už od chovatele, než se "rozjedou" tak, aby je člověk zaregistroval, trvá to měsíc,...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2013 21:49 Muž smart734 [0]
Hada mám 3 dny, první den jsem ho neprohlížel, všiml jsem si toho až druhý den večer. První den jsem hadovi do terária umístil kořeny a kameny, které jsem vyčistil kartáčkem pod horkou vodou. Substrát je to tento www.robimaus.cz/… . Snad to neni z tech kořenů, páč jsem je našel na půdě ve skřínce. Řekl mi, že už tam jsou 20 let, původně z toho chtěl vyřezat hůl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2013 19:15 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: smart734
Co je to za substrát?
Jinak roztoči se nejvíce dotáhnou od nepořádných rádoby chovatelů, z krmení ( z myší, potkanů - opět od nepořádných chovatelů ), návštěvou u někoho, kdo parazity na hadovi má ( dokáží se přemístit i na oblečení ),...možností je mnoho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2013 12:56 Muž smart734 [0] – trouba
Ještě mě napadlo dát to do trouby na 200 C. Otázka, aby se to dřevo nevznítilo. Taky mě napadlo, jestli ti roztoči nejsou z substrátu. Mám toho doma ještě 10 l. Nenapadá někoho nějaké preventivní opatření?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2013 12:39 Muž Střelec [74] - Ještěři – spálit, vyžíhat
Kameny by možná šlo vyžíhat, ale na vyvářku u ostatního materiálu bych nespoléhal a raději to spálil. Roztoči jsou mrchy odolný. Preventivně můžeš vyvařit nový materiál, samotný terárko důkladně vydezinfikuj raději několikrát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2013 12:25 Muž smart734 [0] – krajta královská - roztoči
Zdravím, chci se zeptat, na radu Pogony jsem terárium vyklidil a hada potřel Frontlinem, po půl hodině opláchnul. To původní vybavení, jsou to dřeva a kameny, dají se z nich nějak dostat ty roztoči, abych je tam mohl vrátit (to vybavení). Napadlo mě to dát do vařící vody, že by je to zabilo, ale nevím. Prosím o radu

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Hadi • Zobrazeno 128x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1050-krajta-kralovska-roztoci