Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

"zimování" chameleonů

 

NápovědaFórum » Ještěři  

+ přidat příspěvek
"zimování" chameleonů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2013 07:16 Muž Střelec [74] - Ještěři – pokles teploty
Probíral jsem zimování chamíka se zvěrolékařem a bylo mi sděleno, že pokud nemohu zajistit po dobu zimování stabilní pokles teploty na 12-15°C, postrádá to smysl. A to v garsonce uprostřed paneláku opravdu nezajistim. Jako další možnost připadá v úvahu pokles teplot v rámci možností (u mě cca 20°C) a zkrácení "dne", tedy svícení a s tím spojené omezení krmení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2013 12:52 Muž Střelec [74] - Ještěři – zimování téměř akutní
Projel jsem znovu instruktážní článek k zimování a shrnu to:
1 týden snížit krmné dávky na polovic/na třetinu
2 týden přestat krmit a hojněji rosit
3 týden všechno vypnout a zaplachtovat terárko (prostěradlem?), snížit teplotu, omezit rosení na minimum
4 týden zvednout teplotu v cimře, odplachtovat, dva dny svítit "netopnými" zdroji a až potom rozjet i "topný" zdroj

Problémy:
Rosení po dobu "spánku": automatika jede v denním cyklu - mám ji nastavit na minimum, nebo vypnout úplně? Ručně můžu orosit cca po pěti dnech a ne doporučovaných třech.
Svícení a oteplování v "probouzecím" týdnu: Mám instalovanou UVB a topnou v jednom, na "rozkoukání" můžu svítit přenosně instalovaným ReptiGlo a "univerzálku" nahodit až po dvou dnech. S návratem bude spojené spuštění topení v místnosti na vyšší výhřevnost...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2013 06:40 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: Pogona
Takže pokud předpokládám delší výpravu na jaře, bude lepší nezimovat na vánoce a nechat to na to jaro? Nebo zimovat na vánoce a na jaro sehnat hlídání?

Je nějaká norma (poměr velikost/hmotnost) pro stav vykrmenosti před zimním spánkem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2013 15:22 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Střelec
Ano, dá se vycházet i z velikosti, nicméně na další otázky neexistuje univerzální odpověď. Ve svém článku jsem záměrně uvedl délku zimování týden - to neublíží žádnemů zdravému chamíkovi. Ovšem každý chamík v závislosti na mnoha faktorech - chovné podmínky, celková kondice, staří, krmení, velikost,..... vydží jinak. Takže zatímco jeden chamík se spokojí s týdnem, jiný může vydržet i dva měsíce.

Zimování je vhodné, stajně jako v přírodě dvakrát, vícekrát by to byl experiment, do kterého bych se osobně nepouštěl, čili periody mezi zimováním ideálně půl roku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2013 07:59 Muž Střelec [74] - Ještěři – "zimování" chameleonů
Našel jsem tu odkaz na dobrý instruktážní článek o zimování ještěrů a pár instrukcí se sešlo i v diskusi. Přesto bych uvítal doplnění, zejména co se týká časového rozmezí a případných intervalů "zimního spánku".
1) Minimální věkový limit pro zimování chamíka se uvádí jako jeden rok. Může jako limit místo věku posloužit velikost?
2) Většinou se uvažuje o zimovánáí jednou ročně, Pogona zmínil v diskusi o rosení dvojí zimování - zimní a letní. Kolikrát lze v průběhu roku chamíka bez rizika zazimovat?
3) Jaký je minimální interval mezi zimováním, pokud se provádí vícekrát ročně?
4) Délka zimování chamíka se ve většině zdrojů uvádí týden. Jaká je největší přípustná délka zimování a jaké intervaly by měly mezi dlouhým zimováním být?

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 85x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1079-zimovani-chameleonu