Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Pomoc s výběrem komponent u želvy vodní (nádherné)

 

NápovědaFórum » Želvy » vodní 

+ přidat příspěvek
Pomoc s výběrem komponent u želvy vodní (nádherné)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2016 10:56 Akala – Výběr světla
Zdravím, do akvária o velikosti 32l si chci pořídit malou želvu nádhernou ( samozřejmě až vyroste pořídím ji větší.. ;-) ) nevím si ale rady s výběrem světla.... nevím kolik W a ani jaký druh.... proto Vás prosím o radu ;-) :-( (pokud možno cenově dostupné) ;-)
v místnosti je teplota většinou 21 stupňů, akvárko bude kryté s odvětráváním, s filtrem, popř. topítkem??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.08.2013 02:04 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Lukas18
Taky bych se zdráhal vrtat do tak drahé věci. Jak už jsem ale níže nastínil, nevycházím u vnějších filtrů z osobních zkušeností (prozatím používám vnitřní) ale z diskusních vláken věnovaných na akva fórech právě Tebou zmíněnému možnému riziku a tyto dvě alternativy prevence mi utkvěly v paměti. Nejlepší ale samozřejmě bude když se obrátíš přímo na uživatele takových filtrů, na akvaristických webech jich je dost ;-)
- Aby byla filtrace účinná musí být samozřejmě v chodu neustále, jinak budou užitečné aerobní bakterie brzy nahrazeny anaerobními - zkrátka a dobře to bude ve filtru hnít, o stavu vody nemluvě. Jak o tom ale přesvědčit rodinné příslušníky, bůh suď...
- Pokud nezanedbáš základní bezpečnostní pravidla, nemáš se v použití zmiňovaných žárovek čeho bát, v teráriích je má kde kdo.
- Potravu (rybky, slávky, krevety atp.) podávám jednou denně z pinzety a každý čtvrtý den je půst, kdy želvy dostávají jen nějakou tu hrstičku sušených krevet nebo granulek na chuť (aby vytrávily ale zároveň neměly pocit hladu). Rostlinnou složku přidávám namátkou bez nějakého systému, v tom se řídím jen momentální chutí želviček.
Protože Tvá želva trpí obezitou a jako solitér nebude (narozdíl od skupinově chovaných) ani ve větší nádrži cítit potřebu vydávat mnoho energie, krm ji raději hmyzem - např. cvrčky a stěhovavými sarančemi (leklou rybu by v přírodě taky nenašla každý den a úplně vynech tučné larvy potemníkovitých) v kombinaci se sušenými krevetami, příkrm akvarijními šneky je velice vhodný. Krmnou dávku si ovšem budeš muset vytvořit sám na základě vlastních pozorování :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2013 14:59 Lukas18 Re: fajfmen
No jelikož to bude můj první filtr a ne zrovna nejlevnější, tak nechci do něj hned dělat díry :). Nějak to nechápu, tyhle filtry jsou pro velé akvária. Pokud tedy vypadne proud a filtr stále bude nasávat, tak 140 litrů je na zemi? To je celkem drahé nasledná oprava, proč na toto neupozorňuje výrobce? Jinak jsem spíš narazil na těsnost hlavy, než výpadky elektřiny. Navíc elekřina vypadává dost často přeci všem při bouřkách například, nemůžou mít přeci všichni hned zničený obývák coze

Dobře, to vzduchování navíc vynechám pro tvou radu. Aspoň bude více místa potlesk

Foto bohužel nemůžu udělat, už jsem mimo domov. Želva nemá skoro žádný pohyb, má malé akvárium. Proto řeším nové.

Jak často krmíš ty? Jinak jsou ty žárovky bezpečné? Jak mám argumentovat proti tomu, že to nemůže jít, když nikdo není doma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.08.2013 21:09 Muž Felix [752] - Ještěři
U vnějších filtrů skutečně vytečení hrozí pokud např. vypadne proud - filtr umístěný u nádrže zpravidla dost pod úrovní hladiny pak vodu přirozeně podtlakem dále nasává (efekt akvarijního odkalovače či odpouštění vody hadičkou) ale už nevrací zpět. Na to existuje jednoduchá vychytávka - perforuj nasávací trubici kousek pod hladinou. Ale opatrně, abys to nepřehnal! Pokud k výpadku elektřiny dojde, nasaje při poklesu hladiny pod Tebou nastavený limit vzduch a přestane odsávat ;-). Další možností je instalace plováku jako ve vaničce WC, zde samozřejmě musíš ústí sacího koše nasměrovat vzhůru, což ale není pro stahování poměrně velkých a těžkých zbytků želví potravy a exkrementů nejlepší...
Při následném "šrotování na sucho" se ale filtr jistě spálí, tady bohužel neumím poradit. Sám prozatím používám vnitřní bateriový, který ovšem musím často propírat, jiní kolegové želvičkáři Ti v tom jistě poradí líp.
Bublací kamínek vynech, to je věcička spíš na parádu a protože poskytuje vynikající prostředí aerobním bakteriím, ve filtrační hmotě velmi užitečným, velice brzy se jejich šlemovitými koloniemi zanese až k naprostému nepoužití... Voda se prokysličuje cirkulací hlavně dík proudění hladiny, stoupající bublinky mají na zmíněné jen zanedbatelný anebo prakticky vůbec žádný vliv.

S obezitou želvy bude problém - a trachemysky mají k tloustnutí docela silné sklony. Asi nejvhodnější bude když si zde založíš prezentaci s dostatkem fotek, abychom mohli stav věcí co nejlépe posoudit a poradit Ti podle toho. Jedna fotka vydá za tisíc slov ;-)
Rozhodně to ale chce želvu nějak (nenásilně) přinutit k pohybu a jednak jí i důsledně upravit výživu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2013 20:31 Lukas18 Re: fajfmen
Děkuju za zkušenosti. Eheim je sice asi špička, ale už taky spoustě lidem vytekl :-) .

Takže by se nedalo říct, čím víc vzduchování, tím delší čistota? Měl jsem vybraný velký krásný kámen na vzduchování i jako dekoraci. Vzduchováním navíc nic nezkazím? :-)

S teplotou si budu muset ještě vyhrát. Jinak jsem četl, pokud se želvy nezimuje, tak je dobré snížit teplotu vody aspoň, proto mě překvapilo, že zvyšuješ teplotu.

Vzhledem k tomu, že se do teď o želvu staral někdo jiný z rodiny jsem zjistil, že je hrozně tlustá. Jak často krmíte, dávali jí každý den nažrát sušený raky plus občas kuřecí atd. Je optimální krmit třikrát týdně? Má šanci želva zhubout? Neskutečně se jí zvětšil krunýř do výšky. Packy samozřejmě nemá šanci zasunout do krunýře. Už několik let jsem mimo domov a hrozně jsem se zděsil. Kdybych si chtěl vzít želvu k sobě, znamenalo by to stěhování se do většího bytu.
Jinak dnes jsem se dostal do kofliktu, že nebude moci jet světlo ani filtr (kravina že), když někdo není doma. Mohlo by něco chytnout. Uznvám nemám žádné argumenty. Ale všude vidím, jak každý chodí do práce a řeší to přes spínač. Je tam skutečně nějaké nebezpečí?


Díky za odpovědi ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.08.2013 02:36 Muž Felix [752] - Ještěři
Ahoj, parametry nádrže jsou dobré a výpusť usnadňující údržbu bonus k nezaplacení palec
Pro udržení kvality vody je filtrace samozřejmě nezbytná, přídatné vzduchování ale zavádět nemusíš, o to se postará samotný filtr. Eheim je naprostá špička na trhu, fluval je ale také solidní takže ani jím nic nezkazíš. V obou případech můžeš průtok vody regulovat nastavením, příliš silný proud jednoduše "přiškrtíš" dle potřeby.
S četností výměny vody to není tak jednoznačné, záleží na spoustě faktorů, s takto výkonným filtrem by to ale u jediné želvy možné být mohlo. Přesto bych Ti ale doporučil provádět částečné výměny vody jednou týdně (pro jistotu).
UV lampu je vhodné umístit hned vedle výhřevné, vzdálenost 20 cm nad "slunící se" želvou je v pohodě. UVčko se chová jako úsporka, takže vydává jen zanedbatelné minimum tepla, popálení tedy nehrozí. Pro lokální výhřev stačí obyčejná bodovka (watáž si musíš vychytat podle specifických podmínek ve svém teráriu) umístěná tak, aby se jí zvíře nedokázalo dotknout a samozřejmě se na ni nedostala voda (např. roztříknuté kapky při rychlém šplouchnutí z břehu)...
Poškození zraku bych se neobával, zvíře se obvykle nepokouší dívat přímo do zdroje ;-) a dík cilindru lampy je světlo zaměřeno jen na poměrně malou plochu.
K termostatu - osobně jej nepoužívám (i když by jistě lecos usnadnil), veškeré korekce teploty řeším přes spínačky - např. v nedávných parnech vynechání lokálního ohřevu v hodinách největšího horka, anebo v chladnějších měsících výměnou slabší bodovky za silnější. Na jaře a na podzim využívám i akvarijní topné tělísko (teplota vody ale musí být vždy o něco nižší než teplota okolního vzduchu).
Teploměr vkládaný do určitých míst nádrže (např. pod výhřevku než si zjistíš její nejvhodnější umístění) Ti určitě pomůže vytvořit optimální teplotní rozhraní ve všech jejích částech, časem si pro totéž ale jistě vypěstuješ odhad (hodně Ti napoví i případné změny chování želvičky) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 13:45 Lukas18 – Pomoc s výběrem komponent u želvy vodní (nádherné)
Zdravím,

cca 15 let máme vodní želvu (Trachemys scripta elegans) v klasickém akváriu s normální žárovkou. Nedávno jsem si uvědomil, že je malinko přerostlá a tak by si zasloužila pořádný byteček :-). Paradoxně nemám s chovém žádné velké zkušenosti. Do teď se o želvu staral někdo jiný. Želva bde mít toto akvárium 120x50x40 cm (cca 140 L), jedná se pouze o ilustraci jinak to je to samé akvárium.


[img]http://img.pictureup.cz/31072013/91a9fea5f3966aa6ad32b5ac95bfaf4806d0a6c2.jpg[/img]


Akvárium bude mít dole výpusť. Filtr + vzduchovaní navíc pro co nejdelší kvalitu vody.

Otázka nastává, zvykne si želva na filtr a vzduchování, když do teď byla relativně v klidným prostředí? Rozhoduji se mezi:

www.akva-tera.cz/…
www.akva-tera.cz/…

S tím, že fluval je určitě cenově dostupnější. Je reálné se těmito filtry a vduchováním dosáhnout výměny max. jednou za měsíc? Samozřejmě s čištěním filtru a postupném dolévání. na dně budou hrubší kameny, aby se nečistoty nedržely pod podkladem a mohl je vzít filtr.

Další věc v čem si nejsem jistý je otázka ohledně svícení a vytápění. Z toho všeho, co jsem si přečetl nejsem vůbec moudrý.
Každopádně chci použít tuto žárovku s UVB zářením, maximálně podle měření má být 20 cm nad želvou. Četl jsem, že málo vyzařuje teplo, ale nepopálí se?

osvetleni-do-terarii.heureka.cz/…/
a tento reflektor
osvetleni-do-terarii.heureka.cz/…

Je tam sice uvedeno 50 cm, ale podle testů na jednom servru maximálně 20cm.

Dále by tam mělo být nějaká vyhřívací světlo, můžete mi prosím dát nějaký tip? Pokud ho umístím do stejného reflektoru mají být vedle sebe nad ostrůvkem? Jakým způsobem měříte teplotu pod žárovkou, ve vodě atd? Používáte termostat? Ten stojí kolem 1500 Kč a už teď jsem silně nad rozpočtem :-) Ohřívací světlo by mělo svítit celý den, ale nerad bych ji spálil, když bude na ostrůvku. UVB stačí třeba na 5 hodin přes spínač? Nepoškodí si želva oči?

V pokoji mám stabilní teplotu + teplo od zahřívací žárovky, je potřeba pořídit topítko?


Prosím najděte si někdo čas, kdo tomí rozumí. Budu určitě reagovat. Díky moc :-)

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Želvy • Zobrazeno 108x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1087-pomoc-s-vyberem-komponent-u-zelvy-vodni-nadherne