želva chce klást vejce - poradte
Už jenom podle toho že jsou "bílá" a pěkně tvarovaná jsou oplodněná. Neoplozená by byla zašedlá a vypadala... tak nějak ošklivě. Ten proužek co zmiňuješ je jistota, tak přeji ať se zadaří
Tak se povedlo, želva strávila v kladišti celé odpoledne zahrabaná až po hlavu a večer jsem našel 3 vejce
, dal jsem je do vermikulitu a staré akvárko proměnil v inkubátor. Držte mi palce, ať se mi můj první odchov podaří.
PS: Podle tmavého pruhu uprostřed jsou oplodněná, pokud se tomu dá věřit.
Ono je to mozne, oni su dost narocne na vyber kladiska... Skus ju vybrat a pustit.
Potřebuji poradit: mám pár klapavek obecných, samice už má teoreticky váhu pro kladení(cca 3 roky, 140 g)a opakovaně jsem je viděl pářit se. Dnes v noci mě pořád budila, když lezla do kladiště (prohlídněte si terárium
terarka.net/terarka/1456), ráno jsem ho tedy prohledal, ale vejce jsem nenašel. Odpoledne jsem jí zase viděl, jak se viditelně snaží utéct z akvaterária a škrábe se po pozadí. Žere a vypadá v pořádku, jenom je strašně tlustá, takže se jí snažím krmit méně. Kvůli obezitě ani nemůžu určit, jestli nemá zadrženou snůšku. Co si o to myslíte? Je možné, že jí nevyhovuje kladiště? Díky.
0 25.08.2013 18:32 allysh [0] - Želvy já právě četla toto od pana Junka: Když tedy máme připraveno vložíme vajíčka do prostoru, nejlépe v nějaké misce se substrátem vermikulit, který je vyzkoušen a chovateli hojně používán, nebo můžeme zvolit i jiný, ale musí být suchý, na toto je potřeba si dát vyloženě pozor, a to hlavně v případě, že máme vajíčka nějaký čas v pokojové teplotě a inkubátor doděláváme dodatečně a na poslední chvíli. V případě umístění přímo do vlhkého substrátu z pokojové teploty dojde k "zadušení vajíčka" a veškerá snaha je pak už marná. Proto nejdříve do sucha a po dostatečném prohřátí za několik hodin můžeme v klidu umístit do vlhkého substrátu tam již nic nehrozí, samozřejmě s přihlédnutím k potřebám druhu želv od kterého vajíčko pochází
tak mě to tak trochu vyděsilo..naštěstí jsem vajíčka dala do substrátu navlhčeného teplou vodou ale to zadušení vajíčka mě děsí..no, musim to brát sportovně, bud z toho neco bude nebo ne :/
Ideální teplota v inkubátoru 28-30C, vlhkost jsem nikdy nesledoval ani neměřil.
Jinak pokud necháš zdravá vejce i několik hodin ve přílišném vlhku, teplu, chladu, atd. nic se jim nestane. V přírodě jsou vystavená také poměrně velkým výkyvům teploty, období sucha/dešťů, atd.
super, zařízeno
díky!! jen ještě jedna otázka,optimální teplota? vlhkost? teplotu mají vajíčka vedle sebe 31°C, ale vlhkost nemam jak měřit, sklo se rosí, tak asi dobrý..tu teplotu můžu ještě zvýšit, dneska oblepím akva polystyrenem..
Lepší je určitě krabičku zakrýt děrovaným víčkem, jednak Ti na ně nebude kapat a jednak až se mláďata vylíhnou nevypadnou z krabičky do vody
Zakryj ho anechej někde na klidném místě s co pokud možná nejvíc stálou teplotou, neměj strach vajíčko Ti takhle vydrží i měsíc, do té doby v pohodě vyrobíš inkubátor
Neoplodněná vajíčka samice klidně odloží kamkoli, má-li ale dojem že by z nich něco mohlo vzejít, snaží se pro ně nalézt vhodné inkubační prostředí. Pokud se intenzivně snaží o únik z terka, je v něm z jejího hlediska něco špatně a tady se nedá poradit nic jiného, než ji "vypustit do terénu". A nabídnout jí různá kladiště se správnou teplotou, vlhkostí, materiálem a pokud možno "ukrytím"...
Protože Pogona má pro želvy bezvadné zázemí včetně velkorysého venkovního výběhu, zatímco Ty "jen" terárium (soudě dle prezentace), budou se zvířátka chovat zákonitě jinak. Obzvlášť nezimující jedinci. Narozdíl od "venkovních" si "interiérová" zvířata nemají jak vytvořit biorytmus a tak Ti budou snášet vejce klidně v listopadu...
0 22.08.2013 21:47 allysh [0] - Želvy fíha to je vejce jak od slepice
no byla bych ráda kdyby snesla, než aby to v sobě držela
ale třeba je to jen falešný pokus...
třeba to má jen pobouřené hormony ne? nebo myslíte, že to myslí vážně??
protože je úplně mimo sezonu plodící a taky vždy dělá douru mimo ten čas který všude píšou..a klidně pod žárovkou...
Prosinec 2012
Jukni na mou prezentaci hermanek,.... posledních asi 5 let nejsou zimované ( mám samce i samice ) a i přes to si v pohodě kladou dvakrát do roka vejce ( někdy oplozená, někdy ne ). Většinou mi snáší v zimě v teráriu a v létě venku ve výběhu
A neboj, až to na ní příjde, vejce snese i na podkladu z novin
Moje samice testudo hermanni, již po druhé za poslední 2 týdny hrabe jamku..problém je ale že v terárku, kde není dostatečně tvrdá zemina, jen substrát.. poslední dny stále přechází po teráriu, tříská do skla jako by chtěla utéct..to vše nasvědčuje, že má v sobě vajíčka (v teráriu mám i samce), nikdy jsem nezimovala ani, je možné aby snesla? co s tim pak? Opravdu bude snášet, nebo jen tak z nudy dělá všechny tyhle přípravy?
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Primáti • Zobrazeno 195x