Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Druhý ještěr

 

NápovědaFórum » Ještěři  

+ přidat příspěvek
Druhý ještěr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.10.2013 23:06 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Dušan
Záleží na umístění terka v místnosti a umístění místnosti samotné, taky na povaze konkrétních zvířat, a pak i na tom, zda se mohou či nemohou proběhnout kolem a nakolik často...
Za určitých okolností by např. dvěma samicím mohlo stačit přebohatě.
Naše nebožka Agátka (P. vitticeps) přes léto bydlela prakticky nepřetržitě na dvorku na borovici a jejím přilehlém okolí před domem (čili ranec metrů čtverečních prostoru), podzim a zimu pak trávila na osvětlovacím tělese akvária v ložnici. Prakticky půl roku se nehla z místa 45x15 cm malého (zhruba její parametry s roztaženýma packama). Pokud jsme se ji ale pokusili dát do poměrně velkého terka, okamžitě málem agorafobicky šílela a snažila se probourat čumákem zeď ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2013 14:25 Dušan
A jak velké by stačilo terko na obě agamy? Ten náš má právě jen 95x 50x 50 cm. Což se mi zná hrozně málo na dvě dospělé agamy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2013 05:07 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: fajfmen
ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.10.2013 22:44 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Dušan
Ještě drobná (nenucená) rada: máte-li už doma jednu vousatku, druhá by se k ní hodila moc - jsou to společenská zvířata s úzkými psychickými vazbami na spřátelené zkušenější jedince od kterých se učí, solitérně chovaní jedinci do značné míry strádají. Dobře nasycené agamy se nemají moc tendenci hýbat, což je vlastně pro ještěry všeobecně obvyklé, dva vzájemně sympatizující tvorové v tomto směru vystačí i s polovičním terkem...
Rozhodně tu nechci propagovat držení ještěráků v "krabičkách od sardinek" (ostatně otevřít terko a nechat "obludky" proběhnout kolem taky není prolém ;-) ), tohle zvíře prostě potřebuje svoji adekvátní vnitrodruhovou společnost, anebo mu časem rupne v kouli. Chovatel to samozřejmě nepozná, ale koho by to zajímalo... má-li zvíře jenom na okrasu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2013 17:43 Dušan
Dobře :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2013 23:28 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Pogona
Až ho pořídíš, dej vědět a založ si prezentaci, ju?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2013 14:45 Dušan
Děkuji :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.10.2013 20:41 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Dušan
Koukám, že jsi z Pardubického kraje, takže např. do Dvora Králové nad Labem to máš relativně blízko, tam prodává své vlastní odrostlé odchovy např. pan Mvdr. Kočí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2013 13:58 Dušan
Aha, tak to ne hmm Takže už jiný než scink asi nezbývá. Sice se mi vzhledově příliš nelíbí, ale povaha je to nejdůležitější :-) A dá se běžně pořídit na fauna trzích, nebo je lepší se s někým domluvit přes net či musím zajet někam mimo Česko?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.10.2013 13:38 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Dušan
Nenapsal bych to lépe než koloega Fajfmen. Leguánci určitě nejsou "na mazlení",jak jsi původně chtěl. Jsou to jedny z nejplašších a nejrychleších ještěrek, nejednou mi frnkli při krmení malinkatou škvírou a chytit je, pak byl úkol pro několik lidí na několik dní ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.10.2013 00:52 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Dušan
Leguánci obojkoví jsou harémová zvířata. Pár je málo, potřebuješ nejméně dvě samice na jednoho samečka :-)

Dvě samičky jsou OK, ty se spolu sžijí bez problémů, je to pro ně normální. Jenomže jsou barevně nevýrazné a poměrně skrytě žijící, atraktivní a výrazní bývají právě ti protivové děsně nadržení samečci. Bez nich se to ale nakonec neobejde. Aby mohlo společenstvo doopravdy fungovat, musí tam být onen "silný chlápek", který to celé stmeluje ;-)
Mmch. např. u vousatek v čistě samičím společestvu už byly opakovaně odpozorovány tendence fyzicky nejsilnějších samic "zesamcovatět"! Začaly suplovat chybějícího "chlapa" včetně despotického chování a pokusů o páření...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.10.2013 00:46 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: VaJzi
Drtivou měrou to bývají plašani schopní se vyděsit při pouhém otevření dveří do místnosti, prudce vystartovat a následně se rozsekat o protější zeď! Zveráčová mláďata (vyčištěné sklo terka samozřejmě nevidí a tak to do něj napálí s plnou parádou) s nevratně rozsekanými čumáky jsou toho dokladem - zmínil jsem to letmo v oné doušce níže o pralesních agamách ;-)
Vyjímky ovšem jsou - před lety jsem na na jednom webu pokecal s chovatelem, který svou kočinčinu nechal běhat volně po pokoji jako já své vousatky a taky ji nosil v létě ven - s velice podobnými výsledky. Pohodové klidné zvíře, jen musel tak trochu dávat bacha na to, aby mu buď nevylezlo moc vysoko na strom anebo v náhlém popudu nepřeběhlo řeku (bazilišci to umí sice líp, i tyhle agamy ale na krátkou vzdálenost dovedou přeběhnout hladinu)... Podle něj prý úplný kliďas. Věřím mu. Podle mě ale spíš vyjímka z pravidla ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2013 16:12 Dušan
A je nutnost, aby byl ten leguánek obojkový v páru? Nám by postačil tenm jeden :-D A kdyby jeden nešel, mohou být dvě samice?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2013 14:33 Dušan
Další vousatku nechceme z pár důvodů. Např. máme terárko velikostně vyhovující jen jedné agamě, čili by jsme museli koupit buď ještě jedno velké a dát je spolu (což nechceme z důvodu mláďat, nemáme inkubátor, nejme ještě tak moc zkušení na chov a taky nevíme, co s nimi) nebo druhá možnost (která se mi zdá poněkud hloupá) koupit druhé terárko vyhovující opět jedné agamě a agamy mít každou v jiném. Tak ještě pouvažujeme buď o scinkovi nebo se mi hodně líbí leguánek obojkový, jenže se musí chovat v páru a narážíme zase na problém s mláďaty. Takže zatím "vyhrává" scink :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2013 21:55 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: fajfmen
Co Agama kočičínská? O jejím sociálním chování nic nevím, ale v chovech se občas vyskytují...
Osobně bych raději pořídil další vousatku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2013 19:20 Dušan
Moc děkuji za shrnutí ještěrů, určitě mi moc pomůže :-) Agamku vousatou už právě doma máme, a když vidím, že se dcera o něj dobře stará a má z něj radost, tak bych ji chtěl koupit druhého. Mě osobně se líbí felsuma madagaskarská, ale ta se k dceři absolutně nehodí. Nezvládla by neustálé vytahování z terárka a matlání a nošení v rukách, které si dcera vzhledem k jejímu věku nemůžu odpustit :-D Proto raději zvolím jiného ještěra, který by s tím problém neměl :) Tak ještě jednou děkuji a manželkou o výběru ještěra ještě pouvažujeme :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   29.09.2013 18:52 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Dušan
Pro dítě bych např. zmíněného chamíka úplně vynechal a zaměřil se na výběr robustnějších ještěrů s rozvinutým sociálním jednáním. Třeba ty vousatky by byly ideální - snadno dostupné, přizpůsobivé a docela chytré, schopné se i do jisté míry učit. Dost velké aby jim dítě při kontaktu či přímo manipulaci náhodou neublížilo, zároveň dost malé na to aby samy nemohly dcerku poranit. Tělesný kontakt je pro ně navíc přirozenou součástí utužování vztahů ve skupině, mnohé z těchto agam proto vyhledávají kontakt s člověkem kterému důvěřují přirozeně, nejde o nějaké vnucené chování - prostě ho zahrnou do svého klanu ;-)

Protože Tě ale nezaujaly, bude další výběr problematický (ony jsou mezi ještěry relativně vzácný fenomén):
- rovněž snadno dostupní leguáni zelení s podobnou povahou jsou v dospělosti pro většinu domáctností obrovští (adekvátní terko pro dvoumetrové hovádko = předělaný průměrný obývák)
- pralesní agamy či baziliškové zas (až na vyjímky mezi jednotlivci) celoživotně plaší
- velcí scinkové jako např. pogonou doporučená Tiliqua by byli vynikající, jenom o ně příliš často v ČR nezakopneš, takže zbývá vymetání německých a rakouských teraburz, což Tě nejspíš vysosne z peněz
- menší pouštní leguáni (např. barevně atraktivní obojkoví) by byli fajn, jenže jsou nároční na prostor a teplotu, jejich na společně sdílených teritoriích přirození spolubydlící z řad větších vegetariánských leguánů čukvala (rod Sauromalus) rovněž vyžadují až extrémní teploty a dík častému vyprskávání solí z nosu na velkou vzdálenost (mají to namísto močení aby šetřili vodou v těle) spolehlivě zasviní skla terárka klidně do deseti minut po pečlivém vyčištění, navíc, ačkoli jsou někteří samci barevně atraktivní (viděl jsem snímky jedinců s černou hlavou a rameny, červeným trupem a bílým ocasem), většinou bývají jenom asfaltově šedaví s postavou připomínající tlustá mláďata varanů, můžeme je po odmítnutí "fousáčů" rovnou vyškrtnout. Nadto je jich jen pár desítek kusů v republice (většina v expozicích ZOO Plzeň, Praha ad.)...
- menší varani: opět nároční na prostor a i když jsou na ještěry až neuvěřitelně inteligentní, predace je u nich na prvním místě, nepokouší se Tě sežrat jen dokud je to pro ně výhodné (a to si mohou kdykoli rozmyslet)
- velcí gekoni bývají bojovní: nejdřív kousnou a pak se teprv podívají koho
...
Čili zbývají jen prťavé ještěrky:
- gekončík noční není příliš komunikativní, zase ale celkem tolerantní. Plus je vizuální atraktivita a celková nenáročnost, nevýhodou jeho obvyklá doba aktivity (jak už druhový název napovídá)
- agamky např. r. Trapelus (a celé řady dalších): komunikativní, snadno ochočitelné, povahou podobné pogonám, ovšem výrazně drobnější a nezřídka atraktivně barevné... v ČR opět prakticky k nesehnání
- anolisové (leguánovití): většina jsou droboulinké půvabné druhy ke koukání jenom přes sklo... často nabízený rytířák je mezi nimi sice macek kterého nezašlápneš, rozhodně se ale nebude chtít kamarádit s nikým, kdo nevypadá jako ovulující samička rytířáka...

Bez ohledu na druh bude lépe když si seženeš samičku, ty bývají obecně mírnější a komunikativnější, zatímco povaha dospělých samců bývá spíše egoistická se zaměřením na hájení teritoria. I když i zde vyjímky existují, obvykle to bývají nevrlí morousové kteří chtějí svůj klid ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.09.2013 17:27 Dušan
A jaké pohlaví je pro dcerku lepší? Nebo v tom není rozdíl? Protože třeba u jemeňáka jsou prý samci agresivnější...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2013 21:47 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Pogona
Třeba náš Bublís mazlení miluje (čili Ti v tom budu trochu oponovat, ačkoli např. s Tebou zmíněným psem je to skutečně nesrovnatelné), při výběhu vlastně nedělá skoro nic jiného než že se někomu vtírá za účelem odrbávání za hlavičkou (to se pak nastavuje jako papoušek :-D ). Bude to ale dost individuální, jeho samička Beruška na sebe prozměnu nedá ani po letech sáhnout...
Každopádně i někteří ještěři vysloveně přítulní být mohou, jen to chce mít štěstí na výběr takového jedince (větší leguánovití mají oproti jiným ještěrkám poněkud složitější mozek, což je při delším kontaktu znát). A samozřejmě se mu hodně hodně věnovat, nejlíp asi v solitérním chovu (jinak si přirozeně bude hledět svých a na člověka se vykašle ;-) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   27.09.2013 18:20 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Dušan
Určitě bude, ta moje vždycky skáče radostí do stropu, když pořídím domů nového obyvatele smich
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2013 15:50 Dušan
Nemyslím přítulnou, která se bude mazlit, ale přítulnou tak, že bude např. ráda sedět na rameni, bude ráda, když si ji dcerka vyndá z terárka... Nechci, aby byla nějaká agresivní, neochočitelná či aby utíkala. Prostě povahu vousatky, ale jiný vzhled :) Pouvažiji o té tiligue, ale nevím jestli bude manželka z případného pořízení šťastná :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2013 15:44 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Dušan
Přítulný je akorát tak pes, nebo kočka. Přítulná ještěrka neexistuje. Existují jen více či méně agresivní druhy, více či méně aktivní a "zbrklý".
Tiliqua patří mezi neagresivní, spíš plaché ještěry ( samozřejmě i tady platí, že každý má svou povahu a mezi stovkou bude jeden agresivnější ).

Čili chceš-li zvíře na mazlení určitě nepořizuj ještěra. Původně ses ptal na ještěrku, která je "důvěřivá a neagresivní" nikoli na to, že se s ní chceš mazlit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2013 14:50 Dušan
A není něco víš "ještěrovatějšího" :-D Manželka hady nesnáší, ještěry taky nemusí, ale rozhodně jí vadí míň než hadi. Ten scink (nebo co je to za druh ještěra) se mě osobně hrozně líbí, ale vypadá jak had s nožičkami :-D Není nějaká přítulná ještěrka? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 20:51 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Dušan
A co blavor žlutý? Jestli teda neva že nemá nožičky - je to skoro metr dlouhý robustní slepýš z Bulharska a přilehlého okolí. Jeho hlavička se tvarem dost podobá např. ještěrce zelené a může být docela divoch, dá se ale snadno ochočit až rozmazlit (s tuzemským jemným slepýšem vlastně nemá mnoho společného, krom těch chybějících paciček) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2013 17:57 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Dušan
Tiliqua gigas ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2013 16:40 Dušan – Druhý ještěr
Zdravím, chtěl bych dceři pořídit druhého ještěra. Momentálně máme agamu vousatou a chtěl bych jí na narozeniny koupit druhého, protože ještěry miluje. S vousáčem hodí ven, nosí ho na rameni, bere ho do postele... Prostě s ním jedná jak s psem :-D Jaký druh ještěra jí mám pořídit (chci jiného než vousatku), aby měl povahu hodnou a důvěřivou jako vousatka. Existuje takový? A aby se o něj zvládala starat, aby nebyl moc háklivý na nemoci atd. Předem díky za odpovědi :)

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 344x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1107-druhy-jester