Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Chameleon pardálí - málo vit. D?

 

NápovědaFórum » Ještěři » Nemoci 

+ přidat příspěvek
Chameleon pardálí - málo vit. D?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2013 20:35 Drobek Re: Pogona
Děkuji, máte asi pravdu, když jsme si ho přivezli, tak mu to trvalo skoro 2 měsíce než se adapoval..po Novém se budu stěhovat zpátky na kolej a povezu s sebou i Zefíra. Není možné, že potom pozná svůj domeček a bude vše v pořádku? Příští rok na Vánoce vezmu tedy i jeho terárium domů, ale nerada bych, aby to odnesl už tento rok a veterinářů se docela bojím, znám jich dost a většinou nevědí o chameleonech nic moc. S chameleonem jsem ještě u vet nebyla, nedoporučíte mi nějakého v Praze a okolí? Mám strach, aby mu ty převozy navíc více neublížily, než pomohly... Každopádně děkuji. Zkusím se se Zéfou poradit :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2013 19:14 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Drobek
Kdykoli se Ti nezdá, že se zvíře chová "normálně" a zdá se, že něco není v pořádku , pak je až na vyjímky ( zimování, před snůškou,... )veterinář nutný.

Pardalisové jsou navíc velmi, velmi choulostiví na jakékoli razantní změny. Pokud si na něco zvyknou ( terárium, krmení,... ) je to alfou a omegou jejich života.

Pár dní bez UVB samozřejmě zdravý, dospělý jedinec vydrží v pohodě, to stěhování a změna prostředí mohla však udělat své,.... já doporučuju tedy veta ( a pozor vyber opravdu odborníka ). ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2013 18:18 Drobek – Chameleon pardálí - málo vit. D?
Dobrý den,
mám ročního samečka chameleona pardálího. Normálně mu svítím UVB a krmím cvrčky obalené ve směsi Plastinu a Roboranu H...krmím takto už chameleony 7 let a zatím bylo vše v pořádku. Před Vánoci jsme přestěhovali chameleona z koleje do provizorního terária s normálním žárovkou s tím, že to vydrží, cvrčky měl asi 2 dny neobalené, pak normálně ve směsi. O Štědrý den si ale něco udělal s nohou, nenašlapoval na ni, navíc ji měl takovou křivou, evidentně měl něco s prsty. Všimli jsme si toho druhý den večer a chtěli jet hned 26. k veterináři, ale noha se přes noc zlepšila (nastříkala jsem mu to Elmetacinem - 1 malý střík (dle složení v něm není nic na ublížení - studuju to). Normálně pak chodil, Žárovku s UVB dostal hned 24. Ale od té doby se mi nezdá, míň se hýbe, když ho vezmu tak polehává na břiše, ani pro cvrčky si nejde, spíš čeká, až půjdou za ním, to je pak sní. Před chvílí jsem si všimla, že má i zapadnuté oči. Neporadili byste mi co dělat? Vzít k veterináři nebo stačí mu začít něco dodávat? Nevypadá na umření, vypadá zdravě, krásně se barví a i by jedl, když mu to dáte před čumák..Děkuji za jakoukoliv radu.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 36x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1142-chameleon-pardali-malo-vit-d