nafouklá přilba u chamíka
Vypadá to, že alespoň na zadní straně hlavy "nafouknutí" snižuje po odstranění strupu objem (dnes je trochu menší, než na fotkách). Přikládám fotku jizvy, pořízenou po návštěvě u veterináře. Citlivost začátkem minulého týdne byla patrně zaviněna procesy při uvolňování strupu.
Včera jsem s ním byl odpoledne na veterině a všechno se doktorovi jevilo v pořádku. Prohmatal přilbu, odstranil už částečně uvolněnou zaschlou špičku, zkontroloval jizvu a konstatoval že příčina patrně bude v té zaschlé špičce. Ptal se, jak je starý a jestli mám i samici - prý se to občas stává samcům v přítomnosti samice. Z následné diskuse pak vyplynulo že a) dočasná citlivost byla asi dána uvolňováním strupu; b) že zvíře možná překrmuju. Z toho soudím, že by to mohlo být sádlo...
Hmmm, pak by opravdu mohl zánět být. Jak jsem ale psal, návštěva veta by byla nejlepším řešením.
Do minulého týdne na dotyk nereagoval, ale od neděle ho to zřejmě bolí, protože reakce na dotyk byla podrážděná. Včera jsem zjistil, že se zaschlá část začala oddělovat - na styku do poloviny "spoje" začalo prosvítat světlo a celá suchá špička zaujala novou pozici - je nakloněná k jedné straně. Navíc jsem měl dojem, že spáry v zadní části mají jiné zbarvení, jako by do nich prosákla krev.
Že se neshodnou, se ani nedivím, tohle je případ pro veterináře. Jinak je to věštění z křišťálové koule. Tipnul bych třeba nějaký zánět, buďto v souvislosti se spáleninou, nebo se mohl někde odřít, zarůst mu stará kůže apod.... - pak by byl zánět na cestě.
Je to však jen velmi hrubý odhad a pokud chceš mít jistotu, bude to chtít veterináře, který bude moct provést odpovídající vyšetření....
Jen otázka. Bolí ho to při stlačení?...
Co všechno může být příčinou nafouklé přilby u jemeňáka? Můj Strašík má zvětšený objem měkkých částí přilby (nejpatrnější je to v zadní části), ale evidentně mu to nijak nevadí. Na různých fórech se na příčinách nemohou přispěvatelé shodnout (ani na obsahu "nateklin" - tedy jestli jde o tuk či nějakou kapalinu), na fotkách zvířat na webu se ale tenhle jev občas vyskytuje. v případě mého chamíka bude možná příčina ve druhotném "strupu" po spálenině na špičce přilby, který po půl roce ne a ne odrůst, zatímco zvíře roste neustále. Krmím hmyzáky obalovanými střídavě v Nutrimixu, Biominu a Reptivitu, lampa je od září SolarRaptor 80W...
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 62x