Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Nemocné mládě želvy ozdobné

 

NápovědaFórum » Želvy  

+ přidat příspěvek
Nemocné mládě želvy ozdobné
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.03.2014 22:31 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Hunter
Jistě že se to někdy dá zachránit, i naše Mája je toho živoucím důkazem - rozsáhlá nekróza gumovitě měkkého krunýře hemžícího se mezi štítky červy, svalová atrofie a scvrklý žaludek na začátku, dnes mohutné silné zvíře přes kilo váhy, vesele snášející vejce... ;-)
Petřino upřesnění ze včerejška, to bylo to podstatné - oči a dech v pořádku, ve spánku želvy nevisí ochable z krunýřů ven. Čili nic hrozného, při troše péče se to dá. Mnoho takhle malých želviček jsem už ale po zveráčích i jinde viděl zdechat se zmíněnými příznaky, takže jsem předem počítal spíš s tou horší variantou ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.03.2014 21:53 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
No ja som presne takú zachránil, ... pancierik mala už rozpadnutý na niektorých miestach, pred cca dvoma hodinkami som ju bol pozrieť, už má nejakých 6cm :) takže dá sa to, .... Petra: Začni tým že ich dáš do misky s harmančekovým vývarom teplým, bez možnosti vylezenia na sucho, budu proste nútené vyliezť, trochu toho vypiť čo je dobré. Skús im tam dať viac druhov potravy, najlepšie je podľa mňa začať malými kúskami granúl. Ďalej im treba kvalitné UVB ! Vápnik sa dá kúpiť v podobe bloku, ten daj do normálneho akvárka. Tie kúpele so žrádlom rob každý deň, malo by to pomôcť aj keby boli nachladené. Nehovorím že je to isté, ale viem že som tak jednu zachránil ( resp. dve, ale jedno z toho mláďa ) mám to aj v deníku terarka.net/terarka/1341 skús si to prečítať, pozrieť fotky, prvé dni mi korka nejavila záujem ísť do vody neskôr už áno ale plávať nevedela preto je potrebné aby aj v tej miske bolo len pár centi vody, čiže aj v akvárku. terarka.net/fotogalerie.php… tu na boku sa jej už odlupovali celé štítky, vpredu to mala tiež rozpadnuté terarka.net/fotogalerie.php… .... avšak prežila, prosperuje :) Držím palce X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2014 07:26 Petra
No myslím si, že to jsou mimča, mají tak 5 cm na 3 cm. Fotky kdyžtak nahraju večer, já a foťák nejsme velký kamarádi :)Oči mají v pohodě, když chrápou, tak jsou většinou normálně zatažené. Dýchají v pohodě, jen mi ta jedna přijde občas, jako by jí zaskočilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2014 22:18 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Petra
Jsou to vyloženě miminka anebo už krapet odrostlejší mláďata? Jestli to první, tak tam by to bylo opravdu vážné. Nemají napuchlá očka? Když pospávají na břehu - jsou normálně zatažená, nebo jen bezvládně visí z krunýřů ven? Nemají sípavý dech? Měkký krunýř je příznak nedostatku vápníku (zdravému mláděti má krunýřek jen mírně pružit) patrně i s nějakou přidruženou avitaminózou. Nezájem o potravu pak bude nejspíš kombinací scvrklých žaludků (kdoví jak dlouho ta zvířátka u překupníků nedostala nažrat), dlouhodobého stresu a dalších nepříznivých faktorů, kdy se na nich už jen zimní převoz přes oceán a pak pobyt v X překladištích atp. mohl nevratně podepsat.

Je to hodně rozšířený problém, takové želvičky mají jen mizivou šanci na přežití. Určitě vyhledej co nejdřív veterináře kvalifikovaného na léčbu plazů. Sem kdyžtak nahraj fotky mláďat v jakých pozicích se drží, detaily hlaviček (oči) atd. Sice to Tvým želvičkám asi nebude moc platné, na jejich základě Ti ale aspoň budeme moct poradit a ukázat, čeho si propříště všímat a při nákupu se vyvarovat :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2014 20:19 Petra – Nemocné mládě želvy ozdobné
Ahoj, chtěla bych poprosit o radu. V sobotu(5 dní) jsem si pořídila ve zvěráči dvě malý želvičky ozdobný. Od příchodu domů jsou želvy totálně neaktivní, nelezou skoro do vody a hlavně nechtěj žrát, zkoušela jsem to na ně s patentkama, utřenym kuřecim masem, hovězím srdíčkem a granulema pro želvy od Tetry. V neděli snědla každá tak dva patentky a tim to skončilo. Až dnes jedna želva skočila do vody a zase tak dva tři patentky snědla. Ale jinak jen spí a vůbec se nehýbou. Ta želva, která toho snědla krapet víc měla už po příchodu domů strašně suchý krunýř, a po stranách ho má strašně měkký. Tim, že nechce žrát, tak nevím, jak do ní nacpat nějaký vitamíny. Ve zverimexu ochota víceméně žádná, rady tam nepodávaj, jen nabízej výměnu :(
Vodu v akvárku maj vytopenou na 28 stupňů a teplota vzduchu je kolem 30 stupňů(jediná rada ze zvěráku)
Předem děkuju za rady :)

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Želvy • Zobrazeno 73x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1175-nemocne-mlade-zelvy-ozdobne