Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Ježek a cestování

 

NápovědaFórum » Savci  

+ přidat příspěvek
Ježek a cestování
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.07.2014 06:22 Žena Kamishiro [2]
Tak jsem objevila Biddyho... Ježek cestovatel :)

instagram.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.07.2014 00:53 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Kamishiro
Před pár lety jsem u popelnic v listopadu našel maličkého ježoura a vzal ho domů. V rámci pídění po infu o nich jsem se proklikal na blog jednoho mladého manželského páru, kde psali (doplněno haldou fotek) o svém mazlíkovi samečkovi ježkovi, a zde by mohla být odpověď na Tvoji otázku (podle snímků to byl ježek západní).
Našli ho podobně jako já toho našeho, jen neměli kontakt na ochranářská centra a tomu podobně. Čili improvizovali, a s úspěchem... ježour přežil a ochočil si je :-D . Časem s nimi začal jezdit i na rekreace do Bulharska (viz ty fotky - na zádech rozcapené zvířátko se pod slunečníkem nechává na pláži mazlit opáleným chlapíkem v plavkách), v době kdy jsem inkriminovaný blog objevil mu bylo přibližně 8 let. Zákonem "megachránění" ježci se v naší "přírodě" obvykle dožívají tak tří let (pak je na silnici rozšmelcuje kamión, autobus anebo něco takového), ti na hraně zákona držení v "zajetí" okolo deseti. A cestování jim fakt nevadí - nejsou to tvorové vymezující si přesně ohraničené teritorium. Drží se tam kde je jim dobře, klidně se tam snesou i s haldou dalších. V jedné knížce (teď si nevzpomenu autora ale pokusím se to dohledat) se dokonce psalo o tom, že ochočený ježek přitáhl z lesa do domu v průběhu let dokonce několik DESÍTEK jiných...
Ježek sám za sebe cestovat bez problémů může podobně jako třeba pes. Možná že to snese, možná ho to bude dokonce i bavit. Podle nátury ;-) . Nebudeš-li ho rvát proti jeho vůli do nějaké přepravky, nemělo by jej to stresovat (mrkni na záznamy v jedné z mých prezentací popisující výlety s ještěrkou Alicí - ona se jich přímo dožaduje. Ještěrka! V jakém poměru oproti ní asi budou potřeby savce? ;-) )

Varianta a la jiný savec - prubni potkana, ten bude z cestování dokonce nadšený ;-) . Akorát to má zádrhel - laboráci jsou geneticky zmrzačení. Zatímco kanálník chovaný v "zajetí" běžně dosahuje věku kolem šesti let, domestikovaný obyčejný s bídou polovinu. Šlechtěné formy jako dumbo pak polovinu z oné poloviny a nu-nu olysalé chuděrky stěží pár měsíců. Většinou je sejme pro vědecké účely vyšlechtěný sklon k rakovině nebo mozková mrtvice...
Co takhle králíček? Morčátko? Osobní letité zkušenosti - pohoda. Stejně jako pes a vůbec cokoli co má sociální chování nadřazené vazbě na konkrétní území. Ze "samotářů" fretka, norek: vazba k člověku jen dokud se jim to hodí, vazba k území to samé, vzhledem k přirozené zvědavosti ale silná potřeba zábavy - stále něco objevovat... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2014 23:18 Žena Kamishiro [2] – Ježek a cestování
Dobrý den,
uvažuji o pořízení ježka, ale znamenalo by to pravidelné cestování(dojíždění kvůli VŠ). Nemáte někdo zkušenosti s tím,jak to snášejí? Popřípadě jestli neznáte jiné menší zvířátko, které by to v pohodě zvládalo.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Savci • Zobrazeno 76x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1219-jezek-a-cestovani