Předloni jsem za pár šušňů koupil ve výprodeji starých zásob zverimexu externí filtr italské provenience (z hlavy si teď firmu nevzpomenu, přes mašinky na kafe je ale dost známá) - samozřejmě to byl klump co fungoval asi tak dva měsíce, taliánům tyhle věcičky moc nejdou
, každopádně mi ale přinesl pár cenných poznatků:
A) zatímco vnitřní filtry musím čistit alespoň jednou (a raději dvakrát) do týdne, obzvlášť krmím-li rostlinami, i taková rachotina udržela vodu (co do vzhledu) čistou i u dospělých trachemysek skoro celý měsíc! Být to výrobek kvalitních značek typu Eheim nabo Fluval, asi bych si vrněl blahem
B) želvy jsem tím nepotěšil, sebral jsem jim oblíbenou hračku - nevím sice čím to přesně je, vibrace působené vnitřními Aquaely jsou jim ale příjemné (když jsem zkusil vnitřní Fluval, tak ten jim spíš vadil, měl jsem pocit že je poněkud znervózňuje). Rády na ně lezou, popř. spí s hlavami pod jejich hlavicemi, o možnosti zabavit se dolováním zbytků potravy z mřížek baterií ani nemluvě...
Možná by nebylo od věci prubnout kombinaci např. pořádného ext. Eheimu pro skutečně kloudné čištění s vnitřním Aquaelem k rychlému stažení bordelu a "na hraní"