Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Strongyli u gekona

 

NápovědaFórum » Ještěři » Nemoci 

+ přidat příspěvek
Strongyli u gekona
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2015 21:00 Muž alterationx [82]
Tak dnes som dal urobiť rozbor trusu na štátny veterinárny ústav BA. Dal som takú zmesnú vzorku od dvoch gekonov za viac dní a nález je negatívny. Je to dva týždne od poslednej dávky Albendazolu. Tak snáď to bude v poriadku. Rozbor budem musieť ešte po nejakej dobe opakovať, ale verím, že je to dobré znamenie. Použili flotačnú metódu - vyšetrenie na prítomnosť zárodkov nízkej špecifickej hmotnosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2015 08:02 Muž alterationx [82]
Tak som to riskol a použil v sobotu Albendazol (liek Zentel pre ľudí, k albendazolu pre zvieratá som sa nevedel dostať, ale existuje nejaká Albenza, ale neviem či aj u nás), nechal som cez noc vyprchať arómy z toho Zentelu aj som to niekoľkokrát miešal, aby to lepšie vyprchalo, lebo je aromatizovaný, aby to ľudia chceli ľahšie vypiť, nariedil som to vodou, dobre zhomogenizoval, lebo albendazol je slabo rozpustný vo vode a nadávkoval v dávke cca 50-60 mg albendazolu na 1kg živej hmotnosti. Po 8 hodinách od nadávkovania zviera v noci normálne lovilo cvrčky aj behalo po teráriu, v noci malo výkaly, na druhý deň tiež normálne lovilo aj bolo akrívne, výkaly tiež. Takže zatiaľ sa zdá, že v tejto dávke je použitie bezpečné a neprišlo k nejakej prípadnej intoxikácii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2015 14:47 Muž alterationx [82]
Rozhodol som sa, že opakované odčervenie (po 14tich dňoch) urobím Albendazolom. Prvé odčervenie bolo urobené Flubendazolom u veterinára. Keďže staršia samica má asi Strongyli dlhšie môže byť nimi dosť napadnutá a tieto parazity môžu vytvárať aj cystované larvy a môžu sa zavŕtavať do orgánov a reinfektovať celkom ľahko zviera, tak siahnem po Albendazole, ktorý je lepšie vstrebávaný z traktu a dokáže ničiť aj encystované larvy a dostať sa aj k prípadným larvám v orgánoch. Fenbendazol, Flubendazol a Mebendazol väčšinou účinkujú len na tie, čo sú priamo v tráviacom trakte, ale sú považované za bezpečnejšie pre zvieratá ako Albendazol. Rozhodol som tak, lebo tieto samice majú pre mňa potenciál iba ak budú čisté od Strongylov a zatiaľ ich nechcem dať preč resp. ich vyradiť z tohto sveta, lebo mi to je ľúto ale pokiaľ nebudú čisté z dlhodobého hľadiska nemajú potenciál byť v nejakej skupine. Odčervím tú staršiu samicu Albendazolom a dám jú do plastového boxu do druhého dňa a ak bude reakcia na Albendazol dobre tolerovaná, tak odčervím následne tú menšiu rovnakou látkou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2015 12:36 Muž alterationx [82]
Čo sa týka antiparazitík na Slovensku s účinnou látkou na báza imidazolov, kde je iba jedna účinná látka, nie kombinácia s pyrantelom a praziquantelom, tak je to celkom problém. Panacur pasta (fenbendazol) nezohnateľná - nemá registráciu, Flubenol pasta (flubendazol) - rovnaký scenár ako Panacur, Telmin pasta (mebendazol) tiež nezohnateľná. Dostať sa dá cez recept k lieku, ktorý sa používa pre ľudí, volá sa Zentel, orálna suspenzia 20ml, účinná látka je albendazol. V ČR asi bude iná situácia, Panacur tam asi je možné zohnať. V zahraničí samozrejme no problem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2015 11:00 Muž alterationx [82]
Ešte k tomu Pyrantelu: dočítal som sa, že oproti fenbendazolu je takmer neúčinný na encystované larvy Strongylov. Fenbendazol a albendazol účinkujú aj na encystované larvy. Asi tak pôsobia aj iné imidazoly: mebendazol, flubendazol,.... Albendazol je účinnejší ako fenbendazol, lebo sa lepšie absorpuje tráviacim traktom, ale je tým pádom aj menej bezpečný ako fenbendazol, hlavne pokiaľ sa predávkuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.10.2015 22:25 Muž alterationx [82]
Gekon po včerajšej medikácii Pyrantelom normálne funguje a dnes zjedol aj dvoch menších cvrčkov palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.10.2015 08:46 Muž alterationx [82]
Takže gekon noc prežil, zatiaľ vyzerá, že funguje normálne, uvidím aký priebeh to bude mať ďalej. Ešte poznámka k tomu Pyrantelu, on funguje ako paralyzátor na červy, ktoré sú prichytené v trakte. Blokuje funkčnosť svalov a tým vlastne červy stratia možnosť ako byť prichytené v čreve a nedokážu sa tam udržať a následne sú vylúčené prirodzenou cestou v truse. Pokiaľ sa nepredávkuje, tak nepôsobí paralýzu samotnému zvieraťu a je málo absorbovaný črevom zvieraťa, takže je "šetrný" k tráviacemu traktu. Samozrejme rôzne narušenia traktu môžu existovať, ale od červov, ktoré si robia svoju prácu a následne sa uvoľnia. Pri použití Pyrantelu u naozaj veľmi začervených zvierat vzniká jedno "určité" riziko: pokiaľ má zviera v sebe obrovské množstvo červov a je správne podaný Pyrantel, tak dôjde k rýchlej paralýze týchto červov a tie sa uvoľnia do traktu, ale nie sú rozložené alebo deštruované a musia byť vylúčené prirodzenou cestou v truse, ak je tých červov naozaj veľké množstvo, tak môže dôjsť k problému, že zviera sa môže upchať, čiže ako keby dostalo zápchu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2015 00:52 Muž alterationx [82]
Akurát som sa chystal do postele, tak si hovorím, že idem ešte skontrolovať medikovaného samca: samec je zatiaľ živý, všetko vyzerá ok a už to z neho vyšlo, ale to čo z neho vypadlo, tak bol fakt pekný humus, som sa to neodvážil ani zblízka študovať a ten zápach, tak to je naozaj sila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2015 22:20 Muž alterationx [82]
Zatiaľ gekon po dávke Pyrantelu normálne vybehol do terária a nateraz sa tvári všetko ok, dúfam, že do rána to bude rovnaké.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2015 18:43 Muž alterationx [82]
Ešte doplním, že podľa zahraničných zdrojov je na Stronyloides účinný: fenbendazol, može byť aj flubendazol, albendazol, mebendazol, thiabendazol, pyrantel
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2015 18:15 Muž alterationx [82]
Samec, ktorého som kúpil od chovateľa spolu s postihnutou samicou má úplne rovnaké príznaky ako samica, sivý trus, krvavé bodky v truse, zápach, nekadí pravidelne, nafúknuté bruchu, prajavy zápchy, keď sa vykadí, tak je to nášup, takže som sa rozhodol zariskovať a odčerviť sám, lebo som ho pôvodne neplánoval ani zaradiť do chovnej skupiny.

Kúpil som pastu BANMINTH 10g pre psy www.docsimon.sk/… , ktorá obsahuje 21,62mg Pyrantel Pamoátu v 1g pasty, čo je 7,5mg čistého Pyrantelu v 1g pasty, 10g tuba je určená na odčervenie 15kg psa, čo je dávka 5mg čistého Pyrantelu na 1kg živej hmotnosti, navážil som 1 gram pasty a riedil/homogenizoval s 30 stupňovou predtým prevarenou vodou z vodovodu, bál som sa, či sa to bude dať rozpustiť resp. zhomogenizovať, ale išlo to celkom dobre a pri váhe gekona 20g som nadávkoval gekonovi 0,12mg čistého Pyrantelu, čo je dávka 6 mg čistého Pyrantelu na kg živej váhy, také malé množstvo som dávkoval inzulínovou striekačkov, ktorá má max. objem 0,5 ml a dajú sa na nej veľmi presne dávkovať malé dieliky odčervovacieho roztoku, zo striekačky som samozrejme dal dole čiapočku s ihlou, takže bez ihly.

Verím, že gekon to prežije, dám vedieť ako to dopadne, ale verím, že úspešne.

V určení dávky som postupoval aj podľa tohto, kde sa tiež odporúča dávka 5mg čistého Pyrantelu na kg živej hmotnosti. www.reptilesmagazine.com/…/

Pre Pyrantel som sa rozhodol, lebo má účinok na veľkú väčšinu červov a Flubenol s účinnou látkou Flubendazol sa už nevyrába, alebo ho u nás nie je dostať, ostatné pasty sú hodne koncentrované a Ivermectin má šialene nízke dávkovanie pre takto malé zvieratá. Nejaký predpripravený roztok s nejakou vhodnou účinnou látkou som vôbec nevedel jednoduchou cestou zohnať a to som volal do rôznych vet. lekárni a zisťovali mi u dodávateľov atď...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2015 10:07 Muž alterationx [82]
Ešte jeden odpozorovaný prejav a aj v súvislosti s tým článkom o parazitoch u koní: napadnutie gekona Strongylmi a predpokladám, že to môže byť aj v prípade iných červov, spôsobuje črevné/tráviace koliky = gekončík netrávi úplne v poriadku a trus nevylučuje pravidelne a trebárs sa vykadí po niekoľkých dňoch a naraz až moc veľa, je to badateľné hlavne, ak kŕmite gekončíka každý deň menším množstvom potravy cca rovnakej veľkosti, čiže zožerie cca rovnakú porciu potravy, tak vtedy robí výkaly každý deň v takmer rovnakom množstve, ak samozrejme má dodržané podmienky vhodnej teploty na trávenie atď, toto sa v prípade napadnutia Strongylmi môže výrazne narušiť a môžu sa navodzovať stavy podobné zápche alebo zas opačné, že má riedku stolicu a preženie ho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.10.2015 21:01 Muž alterationx [82]
Ešte jedno celkom zaujímavé čítanie o Strongyloch, je to síce u koní, kde sa často vyskytujú, ale píšu sa tam o nich podstatné veci.

don-a.blog.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.10.2015 08:46 Muž alterationx [82]
Keby ste niekto z Bratislavy potrebovali dať urobiť rozbor trusu, tak sa dá tu:

Laboratórium parazitológie a mykológie
Štátny veterinárny a potravinový ústav
Veterinárny a potravinový ústav v Bratislave
Mgr. Daniela Valentová
Botanická 15
842 52 Bratislava
+421 2 38108 222

treba doniesť alebo sa asi dá aj poslať trus z 3 dní a cena je 7 eur.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.10.2015 20:45 Muž alterationx [82]
Treating Reptiles for Parasites

www.reptilesmagazine.com/…/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.10.2015 19:42 Muž alterationx [82]
Ešte doplním, že po tom, čo som študoval na nete, som sa dozvedel, že u niektorých jedincov, ktorí ich majú v sebe v relatívne malom množstve, môže byť ich prítomnosť viacmenej asymptomatická a chovateľ bez rozboru trusu ani nevie, že niečo také majú. Prejavy sa môžu rozbehnúť pri strese: prevoz, nové prostredie, výrazná zmena stravy, zhoršenie podmienok chovu atď...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.10.2015 18:10 Muž alterationx [82] – Strongyli (parazity) u gekona
Ahojte, toto vlákno zakladám pre prípad, žeby sa niekto iný stretol s týmito parazitmi u gekonov. Tú sú nejaké informácie o týchto parazitoch, sú to červy, ktoré žijú v hostiteľovi a uvoľňujú do trusu hostiteľa vajíčka a larvy. Tieto červy sú prenosné aj na človeka, takže bacha na ne.

www.wormbook.org/…
www.reptileboards.com/…/

Živia sa traveninou v tráviacom trakte hostiteľa a dokážu aj cicať krv hostiteľa, môžu penetrovať do tela aj cez kožu a pri vysokom zamorení môžu byť aj v iných orgánoch. Na zdravé jedince sa prenášajú zjedením výkalov od nakazeného jedinca resp. nakazený jedinec chodí po truse a potom napr. ide do misky s vodou, kde donesie vajíčka a zdravý jedinec sa napije s takejto vody alebo ich nakazený jedinec roznáša po teráriu a zdravý v ňom chodí a potom si oblizne nohu atď...

U veterinára je možné odčervenie flubenolom (flubendazol), panacur (fenbendazol), prípadne som sa dočítal, že určitý účinok má aj ivermectin.

Nákaza sa prejavuje hlavne: zvrásneným trusom, ktorý ako keby mal v sebe guličky a vlákna, trus je väčšinou sivej alebo sivastej farby a pri zväčšení môže obsahovať fliačky krvi, ktoré sú také čevenkasté až tmavé bodky, trus viac páchne a môže byť aj taký "slizovitý", vodnatejší, ale stále tvarovaný.

Doležité je pri nákaze komplet vydezinfikovať terárium, odstrániť všetok substrát a dať iba utierky, odstraňovať čo najskôr výkaly, každý deň meniť vodu a súčasne dezinfikovať misku s vodou, úkryty by sa mali tiež často dezinfikovať (vyvárať vo vriacej vode alebo vypekať v trúbe, prípadne použiť savo, ale vyvarenie a vypečenie pri 100 a viac stupňov je lepšie), nepoužívať nič, čo prišlo do styku s postihnutými zvieratami pre zdravé zvieratá.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 377x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1336-strongyli-u-gekona