Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Může se agama nudit?

 

NápovědaFórum » Ještěři  

+ přidat příspěvek
Může se agama nudit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2017 15:43 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Renata
Jestli jsem to dobře pochopil - zvíře se opakovaně v létě cpe jak nezavřené zatímco v zimě se nemůže na krmení ani podívat? A nehubne? Pak je to zřejmé a není důvod k obavám z nechutenství ale naopak ke korekci stávajících podmínek :-) - i ve vyhřívané nádrži metabolismus agamy přepnul do stavu zimního klidu, což je důležité pro její celkovou regeneraci, vyšší teplota v teráriu ji ale právě teď dost vyčerpává. Správně by měla přibližně dva měsíce hibernovat v chladu a temnu.
Za určitých okolností je sice lépe agamu nezimovat, pokud se např. zotavuje z nemoci, úrazu, případně nadměrné snůšky která ji vyčerpala, pro zdraví jedince v normální kondici je ale vynechávání zimního spánku v dlouhodobém měřítku škodlivé ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2017 16:34 Renata
Fotka k příspěvku Dobry den,
Chtela bych agame pomoci,ale nevim jak. Vypada na prvni pohled zdrave a spokojene. Ale nezere uz měsíc. Nejde do ni nic dostat. Vraci to. Když to dam střídačkou,tak to nechává ve spod huby a nechce to. Ma 3 roky. Vzdy zimy nějak doklepeme. Jakmile uz začíná leto. Agama je na zahrade na trávě velmi spokojena.ma tam výběh.jezirko.domek dreveny. Zere každý den 8velkych svabu. Začína zari a musi jit do terarka a je zle.jeste tak měsíc dva zere a uz je ignor. Narazi do terarka cele dny dosud ji nepustim ven. Venku si zaleze za skřín.kdyz zaterasim zaleze jinak. Je spokojena v pokoji . běhá pak spi atd. Ale nezere a to neni život . zatim nehubne.ale začínám to resit. Mrzi me ze ji nemam jak pomoct. Zarovky v pohodě. Větrani v pohode.120 na delku terarko. Uvnitř se nahreje.pak lita a chce do pokoje. Co s ni mam delat? Prosím. Dekuji moc moc! Renata
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2016 20:15 Muž cadaverous [22] Re: duhovymedvidek
Agama jakožto terarijní zvíře se nudit určitě nebude. Maximálně si zvykne, že se okolo něj pohybujete, ale kamarád jako pes nikdy nebude. Nicméně větší počet pogon v jednom teráriu je možný. Chce to ale větší terárium. A když už vícero, tak alespoň 3 a to 1 samec a 2 samice.
V období dospívání občas začne škrábat na sklo. Neznamená to však, že se chce kamarádit, ale pouze instinktivně hledá další prostory. Je to normální a přejde ho to.
Upřímně se mi toto terárium pro chov pogon také moc nelíbí, ale po úpravách bude pogona určitě spokojená.
Větrání by mělo být větší, než 2 trojúhelníčky v rozích. Je to pouštní zvíře, tudíž správné větrání je důležité. Žárovky také nejsou správně umístěné. Měly by být hned vedle sebe, aby se agama mohla vyhřívat a rovnou "chytat UVB záření". Mech v pouštním teráriu brzo uschne, nebo bude mít moc velké vlhko. Teplota pod výhřevnou žárovkou by měla být okolo 40 °C a v okolí okolo 25 °C.
Krmit jablkem, rajčaty a podobně je zbytečné, neli špatně. Stačí hmyz (cvrčci, šváby, sarančata...) a jako zelené postačí přes 3/4 roku pampelišku a v zimě polníček. Více nepotřebuje, ba spíše může uškodit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2016 19:44 duhovymedvidek Re: alterationx , Pasyok
Děkuji vám oběma za účelné rady, kterých se budu držet. Psíka už nemám, bohužel, ale uvidíme, on se zase nějaký najde. Kocoura mám a přes zimu musí být rovněž doma v teple, byl nalezen jako zubožené kotě s chřipkou, svrebem a plný červů, ale veterinární péče a naše následná vše spravila. Adysek je ale v pokoji u syna, přece jenom si myslím, že ze setkání s kocourkem by nevyvázl dobře a to bych nerada. Nebojte, pokud budu muset odjet, Ady bude mít zajištěnu adekvátní péči, stejně jako kocour Míša, protože se domnívám, že když už si někdo pořídí domů jakékoliv zvíře, měl by si být vědom toho, že je to živý tvor a nelze ho nechat napospas osudu. Je pravda, že Adysek je mého syna, ale jedno z pravidel správné matky zní, že se postará o výcvik a výživu zvířat jejichž původní majitelé se zřekli vlastnických práv. U Adyska výcvik odpadá))). Děkuji za váš čas, ráda se zde, v případě problémů, obrátím opět pro radu. Hezký den.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2016 16:47 Muž alterationx [82]
Ešte jedna malá pripomienka, pokiaľ chováte doma aj iné zvieratá ako psy a mačky, tak by som radšej agamu nepúšťal na výlety po byte a veľmi by som ju ani nebral na oblečenie a tak, kým si nedáte urobiť rozbor trusu na parazity. Treba nechať agamu zvyknúť na nové prostredie, nech začne normálne jesť a vyprázdňovať sa a povedzme po dvoch týždňoch až mesiaci pozbierať trus a nechať trus otestovať. Psy a mačky sa väčšinou odčervujú pravidelne, ale plazy nie ani to nie je žiadúce, ale nositeľmi parazitov môžu byť.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2016 15:43 Muž Pasyok [37] Re: duhovymedvidek
Rozhodne je vhodnejšie niekoho požiadať o výpomoc počas dovolenky a pod. Tým, že máte psy a mačky asi aj tak počas svojej neprítomnosti musíte niekoho na stráženie mať. :-) Ale čisto teoreticky vám chovateľ zle neradil a dospelé a zdravé zviera by malo zvládnuť aj nejaké 2 týždne. Vodu by som, ale dal v menšom množstve, aby sa odparila skôr ako sa stihne znehodnotiť. Čiže, aby vydržala v nádobke asi cca 3dni. Ako potravu by som volil, ale aj niečo zelené, aby z toho dokázala agama získať aj viac tekutín. Taktiež v rozumnom množstve, aby sa to nepokazilo. Prípadne sa dospelá agama dá v ideálnych podmienkach na tú dobu zazimovať. Ale niekto možno bude vedieť poradiť lepšie a konkrétnejšie. Určite by som to však bral ako poslednú možnosť a radšej mal zviera pod niekoho dozorom, ak je to možné. Aspoň každé 2-4 dni. Čiže počas jedného týždňa by som ju predtým poriadne nakŕmil, nechal jej vodu a potravu v teráriu a na 3.-4. deň dal niekomu skontrolovať a nakŕmiť/vymeniť vodu Ak potrebujete odísť len na pár dní je to úplne bez problémov.:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2016 15:19 duhovymedvidek Re: Pasyok
Větrání v teráriu má zajišťovat větrací podlouhlý otvor se síťkou na zadní stěně a dvě malá větrání v rozích skleněného stropu.Prý by měla být větrání dvě, aby vzduch lépe cirkuloval. Abych pravdu řekla, je to druhé terárium na zakázku, protože to první, ač ho dělal údajně člověk, který tyto tvory choval, mělo podle mě větrání zcela nedostatečné,pouze 5 půlcentimetrových kulatých otvorů ve stropě a já tam dmítla agamku dát, takže jsem nechala udělat toto terárium u někoho jiného. Teplotou si nejsem příliš jistá, snažila jsem se načíst co se dalo,ale i zde se názory různí. Náš Ady tam má přes den zhruba 30°C, na výhřevném místě to bude jistě víc, přes noc padá teplota na zhruba20- 22 °C. Teď mu svítíme tak 10 hodin přes den, většinou kolem 18h. se uloží k spánku. Ještě bych se ráda zeptala, pokud budu muset na týden odjet,až bude Ady větší, chovatel mi tvrdí, že mám Adymu hodit do misky červy a do druhé vodu, že to vydrží,ale mě se to zdá nelidské a přemýšlím, jestli je pro něj lepší variantou, že zajistím někoho, kdo ho bude obden krmit u mě doma nebo ho mám na tu dobu přestěhovat i s teráriem ke svým rodičům, kteří mu budou dělat zároveň společnost. Díky a omlouvám se, že se pořád na něco ptám, ale nechci udělat nějakou hloupou chybu, protože Ady je fakt zlatíčko))).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2016 14:04 Muž Pasyok [37] Re: duhovymedvidek
Aj napriek machu terárium vyzerá v poriadku a podľa fotky to vyzerá, že mach tam je len dekoratívne a na vlhkosť veľký vplyv nemá, takže keď vyschne, len sa vyhodí. :-) Druhú agamu by som do týchto rozmerov už asi nedával, v dospelosti by to nebolo ideálne. Takže reálne nevidím žiaden problém, ak sú teploty v poriadku. Ešte vetranie v terárku mi nie je úplne jasné, ale konkrétne pri druhoch, kde sa terárium otvára niekoľkokrát za deň to ako veľký problém nevidím. Agamám ani manipulácia v rozumnej miere nezvykne spôsobovať stres a je to pre nich zmena. Sú spoločenské, takže do budúcnosti by som možno uvažoval nad mierne väčším teráriom. Ak je to samička, tak pokojne k nej ďalšiu môžete dať, aj keď sa medzi nimi pravdepodobne jedna bude správať dominantne a neškodná výmena názorov bude medzi nimi na dennom poriadku. Ak je to samec potom v prípade, že budete chcieť viac kusov, bude potrebné o dosť väčšie terárium a nejaké 2-3 samice. :-) A konkrétne k vašej otázke, na to jednom mieste je možno preto, že je tam pre ňu ideálna teplota. Navyše v zime sa často stáva, že v teráriu je teplota správna, ale na dotyk je sklo chladnejšie ako v lete a zvieratá sa preto od neho držia ďalej. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2016 13:27 duhovymedvidek Re: Pasyok
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Děkuji za názor, ano, skutečně má v teráriu dvě místečka s mechem, ale jelikož bylo děláno na zakázku s tím, že v něm bude bydlet agama, domnívala jsem se, že dotyčný ví, co dělá, když ho tam umístil. Pokusím se přiložit fotku, pro lepší představu. Terárium má rozměry 90 x 50 x 45 cm š - h- v.Ale klidně mu ho nechám upravit tak, aby pro něj bylo co nejpřirozenější. Dokoupím nebo nechám vyrobit to, co bude potřeba. Zatím se o něj stará převážně syn, ale i já jsem chtěla vědět, co péče o Adyho bude obnášet, kdyby to náhodou zůstalo na mě. Ze začátku jsem měla strach, nyní zjišťuji, že i tahle zvířátka mají své specifické kouzlo , roztomilost a mám dojem, že Ady velmi dobře pozná, kdy vejdeme do místnosti, okamžitě reaguje otáčením hlavičky)))Možná je to tím, že ví, že se nese něco na zub))).
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2016 12:50 Muž Pasyok [37] Re: duhovymedvidek
Zdravím,
v prvom rade nemyslím si, že mach patrí do terária k tejto agame, jedná sa o púštne zviera, takže vyššia vlhkosť v teráriu nie je vhodná. Buď tam má nesprávnu vlhkosť mach alebo zviera. A to je aj dôvod, prečo na mach veľmi nepolezie. Aké sú rozmery terária? Rozhodne sa agamy dajú chovať aj v skupine, ale vyžaduje to väčšie rozmery ako pre jednu. Pomohla by foto terária, aby sme prípadne vedeli poradiť, čo sa dá ešte vylepšiť. Samozrejme ju môžete brať postupne aj von, jedná sa o relatívne dosť aktívne zviera. Vzhľadom na vek zimovať ešte nebude. Nesprávne teploty, či stres z nového prostredia môžu taktiež spôsobiť pokles aktivity. Ale "nudenia" v pravom zmysle slova ako u napr. u psa by som sa neobával. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2016 12:31 duhovymedvidek – Může se agama nudit?
Zdravím všechny. Vím, že jde patrně o trochu hloupý dotaz, ale naše rodina vždy chovala zvířata typu psi a kočky, sem tam v dětství křeček a želva. Terarijní zvířata jsou pro mě novinkou. Můj syn toužil po agamě vousaté a dostal ji pod stromeček. Nejdřív jsme si nastudovali kde se co dalo, abychom věděli, zda budeme schopní se o ni adekvátně postarat. Nyní máme Adyho doma , apetit má slušný, nejraději má cvrčky, šváby nechce jíst, sem tam červa, ale malinko, dále pekingské zelí a salát. Další potraviny jako okurku, jablko apod. zatím odmítá. Velikost terária má adekvátní, osvětlení patřičné, dáváme mu vitamíny. Ady vypadá dost spokojeně, ale jak ho tak pozoruji, oblíbil si v teráriu jedno místo, na skále a tam tráví většinu dne. Denně se tam ukládá i k nočnímu spánku. Prakticky ho nevidím, že by se nějak vyhříval, či byl na kořenu s mechem.Tak mě napadlo, když je sám, tedy bez další agamy, zda-li se nemůže nudit? Ráda bych, aby prožil kvalitní a plnohodnotný život a ptám se tedy, zda potřebuje ještě něco dalšího, co by mu mohlo být ku prospěchu? Podotýkám, že je malý, tipuji to na zhruba tři měsíce. Díky všem za typy a prosím, neodsuzujte můj typ dotazu. Děkuji a přeji hezký den.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 121x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1362-muze-se-agama-nudit