Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Testovanie na kryptosporidie

 

NápovědaFórum » Ještěři » Nemoci 

+ přidat příspěvek
Testovanie na kryptosporidie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2016 16:07 Muž alterationx [82]
Tak výsledok na cryptosporidium spp. je doma a je negatívny palec Neznamená so stopercentnou istotou, že zviera ich nemôže mať, keďže tieto parazity sa nemusia vylučovať pravidelne ale v určitých intervaloch, no istota je väčšia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2016 11:27 Muž alterationx [82]
Dnes som dal urobiť test na kryptosporídie. Zatiaľ iba Ziehl-Neelsenovou metódou, keďže tá je finančne ďaleko dostupnejšia ako PCR test, ako prvý krok je to dobré a potom uvidím. Tak dúfam, že nedostanem neželaný darček a všetko bude v pohode. Držte palce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2016 15:22 Muž alterationx [82]
Výsledok pozitívneho PCR testu vyzerá takto.

www.horsetesting.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2016 13:11 Muž alterationx [82]
Akurát som dostal informáciu, že na Slovensku, konkrétne v Bratislave, existuje spoločnosť, ktorá poskytuje vykonanie PCR testu na kryptosporídie u plazov. Vzorku posielajú v rámci firmy mimo SR a jedno PCR vyšetrenie stojí 40 eur bez dph. Vyšetrenie je možné robiť zo zmesnej vzorky trusu, trebárs trus zozbieraný z 3 dní za sebou.

Tá cena nie je malá, ale ani nie je šialená. Úprimne, čakal som, že bude vyššia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2016 11:00 Muž alterationx [82]
Zatiaľ najspoľahlivejšou metódou testovania/potvrdenia prítomnosti kryptosporídii je PCR metóda/test. PCR = polymerázová reťazová reakcia (Polymerase Chain Reaction), pri ktrorej sa z vhodnej vzorky namnoží do veľkého počtu určitý segment DNA kryptosporidie a tým sa preukáže ich prítomnosť/neprítomnosť.

www.kbg.fpv.ukf.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 21:40 Muž alterationx [82]
Pridám ešte informáciu, že v momentálnej dobe stále neexistuje liek, ktorý by vedel zviera úplne zbaviť kryptosporídii. Že neexistuje je ale na diskusiu, lebo sú určité zmienky o podávaní paromomycinu, ktorý dokáže kryptosporidiam veľmi priškrtiť krk a možno ich aj úplne vykynožiť, no terapia je dlhá a každý gekon reaguje inak. Otázna je, či naozaj dokáže úplne potlačiť kryptosporídie, lebo sú aj zmienky, ktoré hovoria, že úplne nie.

Pridám odkaz na jeden zaujímavý príspevok vo fóre, stojí za prečítanie (EN jazyk)
www.geckosunlimited.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 21:31 Muž alterationx [82] Re: Pasyok
Diky, skúsim si niekedy nájsť čas. Teraz ma vcelku dosť zamestnávajú moje zvieratá. Od vtedy, čo ich mám som si musel hodne naštudovať a to zaberá dosť veľa voľného času.

To že nevzniká diskusia môže byť dané aj tým, že ľudia nemajú potrebu diskutovať o niečom takomto. Myslím si, že bude asi veľa chovateľov, ktorí ani netušia o týchto veciach. Tým nechcem povedať, že všetci. Keď som si kúpil prvého gekona, tiež som nič netušil ani nevedel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 21:17 Muž Pasyok [37] Re: alterationx
Sú to užitočné informácie a vidím, že celkovo si toho dosť zisťoval z parazitológie a pod. Mohol by si radšej skúsiť napísať ucelený článok, kde to zhrnieš dokopy, lebo takto vo fóre to nie je extra prehľadné a je to niečo, čo si človek prečíta, ale väčšinou na to nie je dôvod reagovať a nevzniká k tomu diskusia. Takže článok by bol asi vhodnejší. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 10:12 Muž alterationx [82]
V prípade hadov, ktorým sú samozrejme často podávané myši, môže byť testovanie na kryptosporídie pozitívne aj z dôvodu, že môže byť zistený kmeň crypto, ktorý napadá myši (hlodavce), ale nie je schopný parazitovať u plazov, no pri kŕmení hlodavcami sa tieto crypto dostávajú do trusu po strávení potravy. Nie je potom jednoduché rozoznať, či sa jedná o druh hlodavcov alebo samotných hadov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 09:56 Muž alterationx [82]
Okrem toho, zviera môže byť nositeľom tohto parazita a nemusí prejavovať príznaky resp. neprejavuje také príznaky, ktoré by už poukazovali na klinickú fázu napadnutia týmto parazitom. Túto informáciu mám potvrdenú aj od odborníčky na parazity zo štátneho veterinárneho ústavu. Samozrejme, že takéto zviera pokiaľ je v styku s inými zvieratami môže urobiť so zdravých zvierat nosičov tohto parazita.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2016 19:21 Muž alterationx [82] – Testovanie na kryptosporidie
Ahojte, podelím sa informáciu aj s ostatnými, aby ste ju prípadne v budúcnosti mali. Pri rozboroch trusu na parazity nie sú vo všetkých relevantných inštitúciach robené aj testy na prítomnosť kryptosporidii. Nemusia byť robené paušálne a treba o ich testovanie požiadať v žiadanke. Existuje viacero možností testovania kryptosporidii, ktoré inak nie sú ľahko detekovateľné a napr. pri flotačnej metóde sú ťažko vôbec preukazateľné. Jednou zo známych metód je modifikovaná metóda farbenia Ziehl-Neelsen. O presnosti metódy zatiaľ toho moc neviem, ale podľa internetových zdrojov to vyzerá, že nestačí iba jeden test a je potrebné urobiť viacero testov. Vzorka trusu na test kryptosporidii musí byť čo najčerstvejšia. Dostal som doporučenie, že max. deň starý.

en.wikipedia.org/…

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 178x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1369-testovanie-na-kryptosporidie