U mě se mladý želvák Vilík pokouší, kdykoli mě vidí, probourat sklo a divoce se drápe přes práh sotva terárko otevřu... a úplně dlabe na to co mu podávám z ruky. Ne, on si musí důkladně vybrat z misky strčené mu před čumák z hromady úplně stejných věcí ty "nejlepší", chňapnout alepoň čtyři kousky a pak teprve spokojeně žbluňknout spátky do vody
UV je sice podceňované, mnoho trachemysek se dokáže dovyvinout na pohled správně i bez něj, jenže pak žijí v průměru jen okolo 20-ti let. Internetový rekord v rámci ČR je 36... jeden z autorů knihy o invazivní herpetofauně u nás (název si teď nevspomenu, měl jsem to půjčené z knihovny) ale fotnul do knihy svou samičku TSE v perfektní kondici a dle jeho slov "věku přes 43 let" a někteří němečtí autoři zmiňují 50 a víc jako docela normálku...
Tahle zvířata jsou megaodolná, každá chybka je ale dříve či později dožene, ukrátí jim život (a mám pocit, že zrovna u tohoto taxonu je to v evropských chovech hlavně o chybách, jinak by jich tolik nekončilo vyházených do rybníků a blat). Slovy renesančního umělce Michelangela Buonarottiho: "Dokonalost spočívá v maličkostech, dokonalost sama ale není žádná maličkost"
Držím všechny palce ať ty maličkosti vychytáš