Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Vyhrievanie teraria

 

NápovědaFórum » Hadi » Chov 

+ přidat příspěvek
Vyhrievanie teraria
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.01.2018 05:36 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: martin
Ahoj, dej mu čas.... ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2018 10:20 podlolik Re: martin
Zdravím, je to normální, moje se často ani nenechá vyndat vůbec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2018 18:49 martin
Chcem sa ta este opytat jednu vec..je normalne ze na mna za kazdym ked vojdem do teraria na mna utoci? bravam ho aj do ruky ale vzdy si musim pomahat palickou ze mu prichytim hlavu..inak by som bol cely dokusany..dokonca aj pouzivam vzdy rovanake mydlo aby si zapamatal moj pach..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2018 20:52 Martin
Hadík je už spokojný pekne sa vyhrieva pod lampičkou a už sa nezašíva..snáď už je spokojný
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2018 20:01 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Martin
Terárko není potřeba prosvětlit, to se možná líbí Tobě, ale určitě ne hadovi, ti dávají přednost spíš stínu a temným zákoutím, na světlo se vylézají vyhřát, jinak ho nepotřebují a nemusí... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2018 13:12 Martin
Nové svetlo zmontované..bolo pod ním 45 stupňov tak som dal slabšiu žiarovku a teplota sa ustálila na cca 40 stupňov..svetlo je nejakých 10 cm od povrchu..budúci týždeň plánujem aj dorobiť automatické rosenie..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2018 08:21 Martin
Chcem sa ta ešte opýtať na tvoj názor. Pozeral som na nete aj co to trochu poštudoval..mohol by som to vyriešiť tak ze do kvetináča by som umiestnil topné teleso namiesto svetlá. www.akva-tera.cz/… a na vrch umiestnil klasické svetlo ale už iba s úspornou žiarovkou aby nebola už teplota strašne vysoká. Mne osobne sa nepáči to také svetlo umiestnené v nejakom tienidle..mam rad keď je pekne presvetlené cele terarium. Mohol by som to tak poriešiť? Ďakujem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2018 21:51 Martin
Teraz sa cítim dosť hlúpo..tak nič..musím potom cele svetlo prerobiť..dám tam asi ten keramický kvetináč ako tienidlo..snáď to už bude potom fajn..zajtra sa ozvem ako to celé dopadlo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2018 20:07 R Muž Pogona [762] - Ještěři
A ještě k té teplotě, 32C pod lampou je pro hada žalostně málo,.... 40C a víc přes den je ok...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2018 20:05 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: martin
Pokud neumožníš noční pokles teplot hadovi, pak se s ním za pár týdnů rozloučíš... Zkus si něco nastudovat, přečíst, poptat se... noční poklesy teplot u těchto hadů jsou žádoucí někam na 12-15C, nikde na světě v přírodě se přes noc "netopí" noční poklesy teplot vymyslela příroda právě proto, aby had zregeneroval, zpomalil životní procesy, v klidu trávil....

Nechápu proč má kdokoli potřebu neustále vymýšlet nějaké noční topení....
Hady zimuju při 5C , mladým agamám od narození dopřávám teď v zimě noční poklesy na 8C ( a jsou to pouštní tvorové )...

UVA žárovka = obyčejná žárovka, opět pokud použiješ gůgl, pak zjistíš zjednodušeně řečeno, to co bylo nejen zde popsáno už milionkrát... UVA složka světla je v podstatě základní složka světla obsažená v každém světelném zdroji ( klasické žárovky, světla u auta, svíčka,..... ) a pokud koupíš "speciální" UVA žárovku, pak jsi jen naletěl a koupit obyčejnou předraženou žárovku,...jo a z toho přesně vychytralí výrobci těží..
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2018 19:08 martin
Zatial som ho este nekrmil lebo som chcel pockat kym sa teplota neustali. Ze vraj aj ta teplota podporuje travenie hadika. Mam nove svetlo s dvoma ziarovkami. abc-zoo.sk/… jedna je klasicka ziarovka a druhu som kupil daytime heat lamp..vyzaruje UVA a infracervene ziarenie. Pod lampou ma nieco okolo 32 stupnov a v chladnesej casti nieco okolo 23 - 25 stupnov. Ked nahodou ze sa ani to neosvedci tak asi budem musiet dat klasicke tienidlo alebo nieco vyrobit z keramickeho kvetinaca. Rosim to tak 2..3x denne aby bola vlhkost okolo 60 - 70%. Ale trapi ma ta nocna teplota. je okolo 22 - 23 stupnov. Mam to teraium zateplit zvnutra..na strany podavat polystyren s 3d pozadim alebo ako? mam tam aj vyhrevny kamen. Ten bezi nonstop. Hadik je vacsinou pri nom a sa vyhrieva. Nie je nejaky extra vyhrevny ma nieco okolo 6 vatou v podstate ako tepla voda. hadikovy by to nemalo ublizit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2018 16:50 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Marrin
Já nedám dopustit jako podklad na bukovou štěpku, ale i kůra je OK, podklad je v podstatě o tom co se Ti líbí, v pohodě je i třeba lignocel, mulčovací kůra, kokosové vlákno, nebo různé mixy výše uvedených...

Co se týče toho, že had je zalezlý, bude nejspíš změnou prostředí a s tím spojeným stresem, určitě mu ještě týden, dva normálně sviť, pokud i pak bude zalezlý, nebude žrát, můžeš zkusit to mírné zimování ;-)

A šok rozhodně nedostane, ve volné přírodě má před den výkyvy teplot i několik desítek stupňů Tebou zmíněná teplota o pouhých 5C v podstatě nic neznamená :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2018 00:51 Marrin
A keďže teraz mal hadík dosť nízku teplotu tých 23 stupňov..a zrazu 28..nedostane nejaký šok? Mal som ho v rukách piatok..a dosť bol chladný..mal som teplú ruku a po chvíľke som aj ja mrzol..snáď už mu bude teplejšie..je možné že začal to obdobie keď zimuje? Lebo dosť často ho vidím zalezeného v podstielke..a co odporúčaš ako podstielku? Mam tam piniovu kôru..som sa niekde dočítal ze je lepšia ako buková lebo tak skoro nehnie..to osvetlenie ešte asi lepšie doriešim..dnes som to len na rýchlo zbuchal..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2018 19:16 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Martin
Žárovka stačí úplně obyčejná, klasická se závite E27 s normální objímkou, ideální zavěsit v květináči...aby kužel tepla a světla dopadal pod něj...

Co se zimování týče, pokud neplánuješ odchovy, což zřejmě ne a nemáš s ním zkušenosti, pak pokud zimovat nebudeš, nic se neděje.
Jinak se zimuje konstantní teplotě 6-12C a to 2- 3 měsíce.

Případně můžeš provést tzv. mírné zimování, to se provede tak, že když vypozoruješ klesající aktivitu hada ( nevyhřívá se tolik, je zalezlý, nežere,.. ), pak prostě na měsíc až dva přehodíš přes terárko prostěradlo, vypneš veškeré osvětlení a vytápění v terárku, jednou týdně terárium trochu orosíš...vše při pokojové teplotě... ;-)

Kdyby něco, ptej se...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2018 17:03 Martin
Super dakujem velmi pekne. Dnes som bol v obchode kupil som svetlo dal teplota sa zdvihla na cca 27 stupnov. Aku mam kupit ziarovku? Klasicku alebo nejaku specialnu? lebo ked som pozeral na obale v obchode tak tie ako keby usporne ziarovky nevyzaruju nejak moc tepla. A zas tie ziarovky ako keby bodove su fajn, lenze ja mam svetlo ako keby na lezato nevisi v terarku. Ale musim kupit vacsie lebo to tam nevyzera dobre ale ine nebolo a uz mi ho bolo luto v aby v takej zime tam lezal. To co som objednal tak bude na 2 ziarovky. Momentalne mam tam jednu ziarovku. Este jedna vec. Kdesi som cital ze had aj zimuje. Kedy teplota klesne na nejakych 22 stupnov. Je to potrebne aby sa mal dobre? Lebo na forach som sa docital ze to robia vacsinou ti co chovaju a rozmnozuju ich. A este som nepredstavil svojho mladenca. Ano je to python molurus bivittatus alias Spike :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2018 16:01 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Martin
Tu folii určitě vyhodit, akorát bude vysušovat substrát a prohřívat terárium odspodu což je nežádoucí. Žárovku zvol tak silnou a umísti ji tak nad povrch, aby pod ní bylo min 38C může být až 45C ( had se nespálí, sám si vybere teplotu jaká mu bude vyhovovat ), teď přes zimu stačí svítit 8hodin denně, každý měsíc pak do června o hodinu interval prodlužuj ( tzn. červenec + srpen ) sviť 13hodin denně a pak zas co měsíc, to hodinu uber až do ledna.. budeš tak imitovat zkracování a prodlužování dne ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2018 13:25 Martin
Ja som dostal terarium ako dar od manželky aj s malým hadíkom..čo to som mal naštudované..nehovorím že som odborník nechám si poradiť..a terarium bolo už používané..bol tam chovaný nejaka Agama..spať k problematike..v par článkoch sa uvádza aj topenie zo spodu aj topenie pomocou žiarovky..tak preto som sa to pýtal..ale keď vravíš ze je pre hada prirodzenejšie z vrchu tak tam umiestnim svetlo..tu fóliu co mam teraz mam odstrániť? Alebo nechať ako dotápanie?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2018 12:23 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Martin
Máš-li na mysli Python regius, pak se ptám, proč jsi vše nenastudoval a nezařídil dopředu?
Jinak pro hady se topné folie absolutně nehodí, v mnoha případech jen přivodí hadovi zdravotní komplikace, které v krajních případech mohou končit fatálně...
Had potřebuje teplo proudící zvrchu, stejně jako v přírodě. Úplně mu postačí klasická žárovka,
dle velikosti terária a hada 25 - 100W , další dosvit není potřeba, není to pouštní zvíře, vyhovuje mu spíš stinné prostředí s možností lokálního výhřevu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2018 01:19 Martin Re: Martin
Prepáčte nejak mi nezobralo celu tému. Chcem sa opýtať ohľadom vytapania. Mam tam topnú fóliu zo spodu trvala teplota 23 stupňov. Do 28 je to dosť. Chcem sa opýtať na radu skúsenejších. Buď to termostatom a výhrevným káblom alebo osvetlením? Teplo stúpa hore dorobil by som ešte nejaké vetranie v prípade spodného vytapania. Osvetlenie by som chcel spraviť pomocou LED teplej bielej. Ďakujem za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2018 01:14 Martin – Vyhrievanie teraria
Zdravím všetkých. Mame doma nového člena rodina pytona tmavého..je to drobec ale bude z neho riadny macek
Reklama

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Hadi • Zobrazeno 102x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1491-vyhrievanie-teraria