Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Jak začít s chovem such. želvy?

 

NápovědaFórum » Primáti » Chov 

+ přidat příspěvek
Jak začít s chovem such. želvy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2023 18:46 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: kaossik
Žádné veliké. Tihle tvorové pochází z končin kde je skoro všechno trnité a jedovaté... A není-li to "jenom" jedovaté, je to jedovaté ještě víc :-D
Civilizovaný člověk by v těch podmínkách nepřežil týden, oni tam prosperují desetitisíce let. Co je nebezpečné, rozpoznají dílem instinktem a dílem schopností učit se velice rychle ;-)

Pravda, jednou se nám nebožtík Rudolf, ještě za mlada, vydrápal na vysoký kaktus (umístěný na poličce metr třicet nad podlahou, dodnes jsem nepochopil, jak se tam dostal) a pak se z něj bál slézt, notabene vůbec se hnout. Musel jsem jej velmi velmi opatrně sundávat. Za jeho přibližně třináctiletý život (možná malinko přes, z hlavy to teď přesně nedám) to byl ale jediný přešlap. Jinak si věděl perfektně rady v jakékoli životní situaci, ať už doma, na zahrádce před domem anebo na chajdě u lesa :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2023 17:07 Žena BBchory [1] Re: kaossik
Ahoj,
taky jsem se chystala napsat, že želvu asi raději ne. Myslím, že kontaktní ještěrka bude lepší. Tady máme zkušenost s pagekonem řasnatým (viz prezentace). Je to noční tvor (netřeba se strachovat, že se bude nudit, když je dítě ve škole a dospělý v práci, protože spí), nepotřebuje se nahřívat ani mít denní osvětlení (to je při současných cenách elektřiny důležitý argument) i když topítko má mooc rád, je velmi milý, heboučký, kontaktní, roztomilý, teoreticky ho lze chovat jen na kašičkách (ale mi mu obětavě cvrčky chováme, předkládáme, a loví je s radostí), umí skákat (nejraději lidem na svetr nebo klávesnici od počítače) a lézt po skle. Nevýhodou je nutnost opatrné manipulace, při stresu může ulomit ocásek (ale když se dítě naučí, že ho nemá po terárku honit, bude vše v pořádku). O agamě jsme taky uvožovali. Tak hodně štěstí při správném výběru!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2023 23:36 kaossik Re: Felix
Díky, už na to koukám :-) Pochopitelně s tím, že o zvíře se budeme starat hlavně my počítám. Zaujal mě ten volný chov, v podstatě se u nás vyskytují hlavně kaktusy, což by problém být neměl, to jsou rostliny netoxické s výjimkou několika málo halucinogenních druhů, čeho bych se možná obával jsou fíkovníky (Ficus carica) jelikož z nich teče latex. Co myslíš, jaké to může být riziko?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2023 21:48 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: kaossik
Ahoj, kvituji, že na to jdete dobře a s rozmyslem, každopádně počítejte s tím, že se o zvířátko budete minimálně pět budoucích let starat ještě prakticky výhradně Vy.
Povětšinou ani když dítě chce např pejska déle než rok a dokonce si celé měsíce aktivně shání literaturu (tedy už je mnohem větší, vyzrálejší) a z vlastní iniciativy si poctivě načte první poslední, nedokáže se mu věnovat soustavně. Zkušenost od mých dětí, pro něž je přitom interakce s rozsáhlým zvěřincem od narození přirozeností.

Želvy, vyjma obvyklých zverimexových vodních (dost aktivních, takže náročných na prostor), pro začátek úplně vynechte. Že to zvířátko vypadá jak živý tank, vede naprosté laiky k mylné představě, že jde o nenáročného začátečnického tvora. Jen málo věcí je vzdálenějších realitě, úspěšný chov i té nejodolnější suchozemské želvičky je prubířským kamenem zkušeného teraristy. Je to zvíře pro pokročilé. Opravdu HODNĚ pokročilé. U roztomilého mláďátka se obvykle zbabrá na co se sáhne, po třech čtyřech letech "máme maličkou želvičku" bývá doživotně (za optimálních podmínek 80-120 let délky života), totálně nevratně na odpis. Zbytnění a deformace krunýře, odtud ochrnuté zadní packy, přerostlé čelisti (zobák - to lze operativně spravit, domrvený krunýř už ale ne)...

Osobně bych Vám doporučil agamu vousatou (Pogona vitticeps) z Austrálie. Dorůstá mezi 40 - 50 cm, zhruba polovinu délky tvoří ocásek, takže není kdovíjak velká, zároveň ale ani malinká (zranitelná zašlápnutím nebo tak něco). Robustní, na svou délku mohutný a přitom hbitý ještěr opatřený krátkými trny (měkkými, je to kamufláž, aby jej nechtěli sníst v domovském prostředí všudypřítomní hadi), všežravý, vysoce společenský, vůči chovateli komunikativní a též od přírody kontaktní (tzn má rád tělesný dotyk, dokonce jej vyhledává). A jako bonus - nekouše... pokud nejste cvrček, šváb apod. co se tak akorát vejde do tlamky a vypadá jako úža neodolatelná pochoutka. Má-li možnost lokálního výhřevu v nějakém koutě pokoje, obvyklá lidem příjemná bytová teplota je vyhovující, tentit obvykle chodí pod výhřev a koupátko.
Pokud si přes můj nick najedete poslední mou prezentaci, jíž jsem po ukončení nesmazal - máte tam cca 14 let soužití s těmito tvorečky, kteří v domácnosti s dítětem, kocoury, psem a papoušky, od dosažení tak 30 cm délky neviděli terárium zevnitř. Též s námi chodili na čundry, sedě na batohu a užívající si sluníčka, celé dny si běhali na chajdě. Pak jsem je prostě posbíral, usadil na bágl a šlo se domů... Už z principu své přirozenosti ochočení, celkem otužilí, vůči svému chovateli přátelští a relativně nenároční tvorové, schopní ustát i nějakou tu dětskou neohrabanost. Pro začátek plazi zn. ideál ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2023 11:28 kaossik
Ahoj všem, prosím o doporučení. Naše dcerka, které bude brzo 5 let, je nadšeným milovníkem všech plazů a v jakékoliv ZOO je nemožné jo odtrhnout od jakéhokoliv terária s plazy. Už se dostává ve věku, kdy může alespoň částečně převzít odpovědnost za nějaké zvíře a tak bychom ji nějakého plaza pořídili k 5. narozeninám.

Podmínkou je, aby chov byl spíše jednodušší a aby se jednalo o zvíře, spíše menší, které je možno brát do ruky a nebude ho to nějak zvlášť stresovat ani mu to ubližovat. Napadlo nás, že nejvhodnější bude asi nějaká želva, ale klidně si necháme poradit i cokoliv jiného :-). Zkušenosti s chovem plazů v rodině nikdo nemá a tak budu rád za jakoukoliv radu či námět.

Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2019 11:56 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: Tereza
Ahoj Terezko, myslím že pokud má želva dostatek tvrdých předmětů v teráriu k okusu včetně sépiové kosti, neměl by být tak velký problém s přerůstáním zobáku...
Každopádně zkus přihodit fotku jestli je to opravdu tak nutné. ;-)
Nemám sám s tím velkou zkušenost, ale zapravuji kozám paznehty a koním kopyta a bude to skoro to stejný :-D
Nee teď vážně, vůbec se toho neboj, nic na tom není...mrkni na odkaz co ti sem dávám, je tam vše perfektně popsáno a určitě si s tím poradíš sama, zkus prvně jen pilník a uvidíš, že to není tak zlé. Želvy to nikterak nebolí.
Odkaz:
euzelva.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2019 10:14 Tereza – „Údržba“ želvího zobáku
Dobrý den, mám želvy žlutohnědé cca 2 roky. Mám i příručku chovatele a v ní je napsáno že by se jim měl strouhat zobák. A že když to zanedbám tak nemůžou želvy přijímat potravu a následně umřít.Jenže jsem to ještě nikdy nedělala a mám trochu obavy. Chtěla bych nejdříve vidět jak to dělá někdo zkušenější ale když jsem hledala veterinu co se specializuje na plazy, našla jsem nějakou pohotovost a je mi blbý jezdit s nima na pohotovost když vlastně ani nevím jestli je to nezbytné. Moc se mi do toho nechce a nevím jak to udělat.

Není tu někdo kdo má s želvami dlouholetou zkušenost a poradil mi jestli se mám o to pokoušet?

Děkuji moc za odpovědi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2019 21:09 Muž $ [0] - Želvy
Zrovna o tom ovoci pisou ze by mělo tvorit jen 10% stravy, coz mne prekvapilo.
Terárium bude 60X40X30, objednal jsem si ho z www.palacjesteru.hys.cz
Podle recenzi si lidi chvali, ani uz nevim jak jsem stranku nasel, protože sehnat na internetu primo set se mi nepovedlo najit, pouze prazdny terária. Tady by mělo byt vse podle popisu pozadí, větve, osvětlení, podklad, umělá květina, ukryt pro zvířata, misky, uvb osvetleni, vyhřevna.
Sam jsem na to zvedavy. Prezentaci pak urcite udelam.

Ještě bych chtěl doplnit terarko rostlinama, zasadit je primo do dna, tak dlouho nevydrzi, tak bych chtěl něco jako mají lidi paludaria a mají rostliny zasazeny na pozadi, ale absolutne mne nenapada jak se to dela.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2019 20:07 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: $
Můžeš prakticky jakoukoliv zeleninu a ovoce... strouhaná jablka, mrkev, to zelí jak píšeš apod. Pohledej na internetu co dávají ostatní. Já sám želvu nemám, ale určitě někdo ještě poradí.
Hlavně nezapomeň na doplňování vápníku a kvalitní UVB. Svítit samozřejmě jen přes den..cca těch 12-13 hodin.
Ať se daří a kdyby něco klidně ještě napiš. Jaké budeš mít terárium? Jaký podklad? Bylo by dobré potom vytvořit prezentaci, ať můžeme kdyžtak poradit. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2019 16:58 Muž $ [0] - ŽelvyRe: Landvir
Nejvic jsem se dozvedel v tom posledním odkaze, ale nikde jsem se nedocet poradne o strave.
Prijde mi blby krmit ji ted přes zimu jen cinskym zelim, rukola a senem.
Rajce se nedoporucuje kvůli odbouravani vapniku, ale co okurka? Nebo ledovy salat, vzdyt je tolik moznosti, ale neuvadeji se a nevim proc
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2019 16:36 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: $
Zkus trochu hledat..
cs.m.wikipedia.org/…

euzelva.cz/…

www.zelvazelenava.cz/…

A neříkej mně, že jsi nikde nic moc nenašel...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2019 14:55 Muž $ [0] - Želvy – Jak začít s chovem such. želvy?
V unoru mi prijde terárium 60X40x30 uz bude v nem UVB, vyhrevna, pozadi, podklad domek a misky.
Mate nejaky rady jak se vyhnout komplikacim, o zelvach toho moc nevim, ale chci si poridit zelvu zelenavou.
O strave jsem si něco cet, ale moc jsem toho nenasel.
Hlavne přes zimu všude pisou cinsky zeli, seno. Není to malo?
Muzou třeba cervenou papriku, okurku?
Musim svetlo nechavat zaply 24h denne?
Prosim o cokoliv co se mi hodi

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Primáti • Zobrazeno 97x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1541-jak-zacit-s-chovem-such-zelvy