Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Prosím o identifikaci hada

 

NápovědaFórum » Hadi » Identifikace 

+ přidat příspěvek
Prosím o identifikaci hada
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2024 21:18 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: BBchory
Z Tvé strany se není omlouvat za co, spíš bych se já měl znovu omluvit cernousovi - den po viděném usmrcení níže zmíněné obojkovky jsem si totiž po dlouhé době zašel na pivo pro odreagování, nějak neodhadl vliv, nudíce se koukl na net a první co uviděl byla, v kombinaci s fotkou, poněkud nešťastná formulace "včera jsem našel tuhle bestii..." Právě díky poslednímu slůvku mi v tu ránu bouchly saze, navazující text jsem již (zatmívačka před očima) neviděl. Jen emoce v nevhodnou chvíli, prostě se to špatně sešlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2024 22:24 Žena BBchory [1] Re: Felix
Uplne ti rozumim. Sorry za spatnou identifikaci, prislo mi, ze tazatel hlavne potrebuje uklidnit, jinak se oblepi ve svem byte izolepou a pak zemre hlady a hruzou ;-) Vlastne me ani nenapadlo, ze zmije ma taky spatnou povest. Jeste jsem ji nikdy na zivo nepotkala a kdyby jo, budu volat "je, deti, zmije, pojdte se podivat, ale pozor, at ji nepolekate!" smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2024 21:17 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: cernous
Omlouvám se, blbě jsem si to přečetl (potažmo ani nepřečetl řádně, má chyba). Když jsem viděl snímek, popadl mě prostě amok zapříčiněný osmi rozmlácenými hady, vesměs užovkami, jen za poslední dva týdny (!) v těsném okolí mé chajdy. Od mláďátek (výkřiky "Fuj! Had! To je odporný! Zabij to!" jsou celkem časté) po dospělou samici obojkovky, již konkrétní jsem poraněnou na jaře odchytil, vykurýroval a následně vypustil přesně na místě odchytu... A blbka sousedka ji, pouhý den před mrknutím na tu fotku (hledala si zimoviště v kompostu), přímo před mýma očima bleskurychle rozsekala s divokým řevem na mraky motykou, než jsem stihl jakkoli zareagovat.
Osm! Jedna podplamatka a sedm obojkovek, od cca 30 cm mladinké žížalky po skoro metr (v této velikosti docela vzácnou) macandu.
Z mastňáků z Prahééé, kteří kolem naší staré osady i uvnitř ní už zkoupili kde co... ale neví, co se v lese patří, jen dělají bordel, borůvčí trhají hráběmi a odpadků je po nich za víkend několik pytlů... už mi prostě "šplouchá na maják" :-O

No a teď jsem zrovna viděl umřít to krotké zlatíčko. Že jsem o ni pečoval, získala důvěru k lidem a to se jí šeredně nevyplatilo :-(
Na základě toho bylo na fotce viděné pověstným škrtnutím sirkou v prachárně. Moji nepozornost k textu to sice neomlouvá, k pochopení stavu na hranici "vraždil bych" to ale snad dopomůže :-O X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2024 07:25 Muž cernous [0]
Vztek není na místě, Felixi. V úvodním příspěvku píšu, že jsem ji našel, nikoliv zabil. Vzhledem k tomu, že jsem ji - preventivně ještě jednou - našel na parkovišti, předpokládám, že ji přejelo auto. Já jsem hada uviděl, vyfotil a protože mě zajímalo o jaký druh se jedná, položil otázku zde na fórum. A děkuji ti za upřesňující identifikaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2024 00:48 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: cernous
Zamordoval jsi druhou nejvzácnější a zákonem chráněnou užovku ČR. Můžeš si gratulovat :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2024 00:38 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: BBchory
Ale hovno zmije! A už si opravdu nemíním brát servítky na téma korektnost, tohle je zlo! Chudák zvíře. Za posledních 20 let zjevně MARNÉ osvěty stačilo! (Býval jsem zde redaktorem, tak třetinu zdejšího atlasu sesmolil a haďáckou praxi mám od osmdesátých let - tím se nechlubím, pouze konstatuji fakt že dobře vím, o čem zde mluvím).
V ČR žije pouhých 5 druhů hadů a jen jeden dokáže člověka kousnutím potenciálně ohrozit, totiž zmije obecná, jež je ovšem naturelem mírumilovná a pokud do ní nikdy žádný kretén nebušil klackem, nekouše! Všechny druhy našich hadů byly popsány, nakresleny i nafoceny v rámci literatury, včetně učebnic pro základní školy, za posledních cca 40 let až s notorickou pravidelností mnohokrát. Pro rozpoznání do mrtě přesně!
Tím chudákem, z něhož nějaký naprostý debil (který evidentně na základce chyběl min po celý ročník bižule v sedmičce) vymlátil střeva, je užovka hladká, Coronella austriaca, po stromovce náš druhý nejvzácnější had.
Dotyčný blbec si může pogratulovat, mj. na sebe sám právě naprášil (i s vlastnoručně pořízenou dokumentací) usmrcení zákonem chráněného zvířete. Prostě kabrňák tone

PS:
Dobře míněná rada pro Tebe: Děláš nevděčnou neplacenou práci v osobním volnu, mám k Tobě úctu. Mnozí Tě mají za velkého gurua a to nese zodpovědnost. Neodhaduj! Pokud nevíš, (nikdo neví všechno) vygoogli si. Odhad je na prd ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2024 10:52 Muž cernous [0] Re: BBchory
Děkuji mnohokrát za rychlou reakci, nicméně Vaše odpověď ve mně vyvolává rozporuplné reakce :). Zmije ve městě? Navíc tohle bylo mládě, počítám tedy, že má někde poblíž rodiče... No, snad si mě nenajde. Ještě jednou děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2024 10:43 Žena BBchory [1] Re: cernous
zmije. mrtvá. čili zcela neškodná. Možná dokonce ani ne zmije ale užovka. Každopádně si jen tak hoví na asfaltu a stupačkama už nikam nepoleze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2024 07:37 Muž cernous [0] – Prosím o identifikaci hada
Fotka k příspěvku HD Dobrý den,

včera jsem našel tuhle bestii na parkovišti u bytového domu ve Zlíně. Velikost větší tkanička - tak 20 cm. Zdvořile bych vás požádal o identifikaci hada a sdělení, jestli jde o exotiku, která utekla sousedovi a mám tejpovat stupačky nebo jestli jde o neškodné hádě z volné přírody.

Děkuju mnohokrát a přeju hezký den
 

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Hadi • Zobrazeno 55x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1617-prosim-o-identifikaci-hada