Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Koupě želvy

 

NápovědaFórum » Želvy  

+ přidat příspěvek
Koupě želvy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2013 23:47 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Petr
Dle H. Wilkeho jsou guttky mimo dobu páření vzájemně nesnášenlivé (údajně i vůči jiným želvám), pro malý vzrůst a vzhledem k zeměpisnému rozšíření ovšem ideální pro tuzemské chovy např. v jezírkách přes léto.
Osobní zkušenost s nimi nemám, s tolerantními klapavkami z jihu bych je ale projistotu dohromady hned nedával...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2013 14:41 elegans1 Re: Petr
Na terraristik.com je nabízí dost lidí,tak se jich poptej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2013 09:44 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: Petr
Možno by si mohol skúsiť nájsť nejakých zahraničných ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2013 06:56 Petr – otázky
Dobrý den.

Mám otázečku. Před pár měsíci se mi podařilo k chovu získat ze zahraničí snad v budoucnu páreček vodní želvy Clemmys Guttata(želva tečkovaná). V dnešní době zařazených v CITES II a proto tento duh v ČR není moc rozšířen(dle mých o obsahu na internetu). Chovám ještě Klapavky obecné a tak se chovám i ke Clemmyskám. Jen nevím zda je to nejvhodnější. Neznáte nějakého chovatele, který by byl ochotný mi s chovem poradit?

Děkuju moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2013 22:53 Muž monty [4] - ŽelvyRe: allysh
Jak kdy. Mám tři samce a samici a je to v pohodě, spíš jeden "vůdčí" samec hryzne mě, když jim vlezu do výběhu, když mám pantofle, ale jinak je to v pohodě.

A hlavně, druhá odrostlejší samice se bude těžko pořizovat. Velmi nedostatkové zboží.

allysh napsala: psal mi jeden chovatel, že pokud mi samec otravuje samici, tak pořízením druhé se jeho síly nerozloží mezi ně, ale bude obtěžovat obě dvě pořád, že je mám oddělit..je to opravdu tak jak říká?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 21:25 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: allysh
U většiny želv, ať už vodních nebo suchozemských, jsou samečci velmi sexuálně náruživí, často i se sklony k agresivitě (pokud jim samičky nevyhoví). Samci se mezi sebou obvykle nesnášejí, zatímco chov více samic pohromadě je obvykle možný. Samec a samice v jednom terku taky není dobrá volba, on ji/je bude neustále stresovat.
Želvy dvou pohlaví dávej k sobě jen v období říje, jinak nastanou problémy...

Kup si příručky např. od Hartmuta Wilkeho (v jedné německé ZOO byl dokonce ředitelem), tam odpovědi na základní otázky najdeš okamžitě. V detailech to pořeší net a hlavně intuice v rámci nárustu Tvých zkušeností... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2013 10:24 Žena allysh [0] - Želvy
psal mi jeden chovatel, že pokud mi samec otravuje samici, tak pořízením druhé se jeho síly nerozloží mezi ně, ale bude obtěžovat obě dvě pořád, že je mám oddělit..je to opravdu tak jak říká?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2013 09:37 Žena allysh [0] - ŽelvyRe: Pogona
ta cena mě štve no..ale co mi zbejvá..nejradši bych brala od někoho, kdo už želvu nechce, ale nechci riskovat to, že bude mít zničenej krunýř špatnou péčí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2013 05:26 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: allysh
Prohledej i-faunu, dej si tam inzerát,...zkus oslovit nějaké chovatele, zda nemají k prodeji odrostlejší kusy..... Jen je potřeba vzít v úvahu, že cena větší želvičky bude vyšší než mláděte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2013 21:35 Žena allysh [0] - Želvy
Zdravím, mám samce a samici hermanek, bohužel samec jí nedá pokoj a hodně jí terorizuje, terárko nechci předělit a ani je nechci od sebe oddělovat, potřebovala bych sehnat ještě jednu samici..kdybych koupila mládě, tak bud netrefim pohlaví nebo by jí asi mohli umlátit ne? Poraďte, jsem z Plzně, a blbě se dospělý jedinec shání.. ne
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2013 20:58 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: radoslav
Určitě jak kde. Při západní hranici (když jdu s malou sáňkovat na kopec Tři kříže, mám odtamtud kousíček za barákem bezva výhled na hraniční přechod Klínovec) se sem do zveráčů dostávají i tereky r. Pelusios a Pelomedusa, australské dlouhokrčky, a dokonce i mláďata kajmanek. A čas od času kožnatky... Rody Trachemys, Chrysemys a Pseudemys jsou v regionu "obnošená vesta" (taky to pitomci nejčastěji vyhazují do řeky). Klapavky tu taky nejsou vzácností...
Sice to ku prospěhu zvířat není, koupit se dá ale fakt kde co ;-)

U suchozemských želv je to podobné - mezi haldou obvyklých hermanek si to čas od času pochoduje např. jedno miminko paprsčité... ve zveráčovém terárku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2013 17:24 Muž radoslav [1] - Obojživelníci
takze v cechach sa predava aj zelva trojkylna (Chinemys reevesii) najde kazdy kto by mal vazny zaujem o mensi druh korky palec ja od mojich cakam aspon 20 cm :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2012 18:50 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: parisse
Ty ironizující poznámky si neber ve zlém X-) , naprosto nespecifikované dotazy se tu pokoušíme zodpovídat po řadu let dokolečka dokola... a nosit v hlavě obsah celé řady chovatelských příruček a ty pak slovo od slova předatlovat do netového vlákna na zadání "TEĎ chci něco, nevím přesně co - doporučte SNADNÉ, od toho jste tady" je fakt otročina pro nic (za nic) ;-)

Máš-li o želvičky opravdový zájem, jistě se tímto úvodem nenecháš odradit (celkově je to jen o specifikaci kladených dotazů - a když je dobrá vůle všechno jde - jen se musíme naučit komunikovat tak, aby to každý pochopil do nejmenších podrobností). Já zatím pochopil, že máš zájem o želvičku v dospělosti hodně malého vzrůstu a pokud možno nenáročnou. To dobře děláš a hned bych Ti mohl jednu takovou doporučit:

Sternotherus odoratus, česky klapavka pižmová - skutečně prťavá bahenní želva (v dospělosti délka krunýře kolem 10 cm) obývající mělčiny. Je velice špatný plavec, takže sloupec vody v akvaterku postačí tak 8-10 cm a teplota v rámci běžné pokojové (samozřejmě vyjma vyhřívacího místa pod lampičkou). Živí se prakticky výhradně živočišnou potravou - tzn. hmyzem, korýši, šneky, žížalami a dalšími menšími červíky (např. krmení pro rybičky) a rybičkami. Navíc se dožívá jen tak deset patnáct let, na želvičku vážně málo, takže Ti např. v důchodovém věku odpadne problém (i kdyby Ti zrovna teď bylo třeba jenom 10 let, u např. suchozemských středomořských želv by po pořízení mláděte a dobrém chovu onen problém nevyhnutelně nastal), kdo se o mazlíka po Tvé smrti postará... A k tomu by u mnohých druhů snadno došlo, věk 100-120 let není např. u pozemních (a často velice chovatelsky náročných) druhů ničím neobvyklým. I bahenní želvy např. rodu Trachemys (oblíbené zverimexové malé barevné "akvarijní" želvičky) žijí běžně 40 a více let, navíc brzy dosáhnou velikosti nad 20 cm délky krunýře a tomu odpovídajících potřeb odsobního prostoru, o produktech jejich metabolismu už nemluvě...

Rozhodně se ale snaž, jak ve svém vlastním tak i (hlavně) v zájmu toho zvířátka, před jeho pořízením nastudovat co nejvíc naučné literatury. U žádných tvorů to není jen tak, uvědom si, že za zvířátko spolu s jeho zakoupením přebíráš plnou zodpovědnost na celý zbytek jeho života a tomu budeš nevyhnutelně muset podřídit ten svůj. Obzvlášť u želv to nemůže a NESMÍ být věc jakési momentální "módy" a spontáního rozhodnutí. Hodně hodně si to předem rozmysli... ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2012 18:01 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Pogona
Hmm... a ono dlouho nic hmm
Hele, o co se vsadíš, že už nás někde na webu nabeton zdrbli za těch pár dnů coby bandu arogantních náfuků, co neporadí a neporadí a... neporadí, i když jim dáš úplně jasnou otázku fakticky do puntíku jdoucí k věci? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2012 09:34 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: parisse
Chtěl bych si kopuit autíčko, jaké bude pro mě vhodné a ve kterérm se budu cítit dobře? hmm

- musíš být konkrétnější, máš zájem o vodní/suchozemskou. Jaké máš možnosti financí - vybavení terária...... atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2012 08:57 parisse
Chci nějakou malou želvičku a tak se ptám,jaká je nejmenší a jak by měla bydlet. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 20:20 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: parisse
A to jako která? Ta od přispěvatelky sirpavol?
Napiš to poněkud jasněji, pak Ti jistě poradíme ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 14:55 parisse – Jaká vodní želva?
Je nejmenší a jak by měla bydlet?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2012 21:40 sirpavol Re: . : Hunter : .
Dik
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2012 21:30 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: sirpavol
Trachemys scripta troosti
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2012 21:27 sirpavol – identifikacia
Fotka k příspěvku Aka je to korytnacka? Dik
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2010 22:48 Muž FallinAngel [0] - Želvy – Re: milan126
Mam pro Joseho 150 l a to je relativně jestě jinoch a vím, že čím větší tím lepší :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2010 16:34 Žena Tessee [1]
Věděl by někdo, kde by se dala sehnat Cuora amboinensis, pokud možno co nejmladší? Jestli tady někde v Praze, či od chovatele, nebo jestli by mohla být i na blížící se akci v Ládví v sobotu? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2010 10:26 Žena Tessee [1]
děkuji, odkazy jsou super a o druhu klapavky malé začínám uvažovat. ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2010 08:59 dan999
myslím že by to mohl stačit několika jedincum klapavky malé ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2010 17:32 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Tessee
zelvanadherna.sweb.cz/…

www.lexikonplazu.estranky.cz/…

www.zelvy-4ever.cz/…

různých odkazů je spousta ;-) stačí použít vyhledávač X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2010 15:34 Žena Tessee [1] – začátky
Ahoj lidi, jelikož z jistých důvodů likviduji jedno akvárium, rozhodla jsem se ho předělat na želvárium. Rozměry jsou (d*h*v) 62*40*30 - 74 litrů. Měla bych představu o nějaké menší vodní želvičce a moje otázka jakožto začátečníka v plenkách zní:jaká želvička by byla vhodná, jaká technika je třeba a vůbec co se týká dekorace. Zkoušela jsem něco hledat, ale většinou se to týká želv suchozemských a počítám, že na ně by to už bylo moc malé a raději bych po zrušení jednoho akvária stále tak trochu "zůstala u vody" :-D za jekékoli rady a doporučení velmi děkuji :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 19:14 milan126
A kdybych měl např. Klapavku obecnou tak by to 60 l akvárko stačilo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 18:59 milan126
Díky za radu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 18:45 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Jasně, ale opět jen na mládě, zkus kontaktovat tohoto člověka -

mailto:danntera@seznam.cz

lepí vybavená terka za bezkonkurenční ceny a do 400,- je schopen dopravit je kamkoli po ČR - dělal i želvária tuším 1m krát 0,5m krát 0,5m s ostrůvkem i schůdky za rovných 1000Kč.
Tak to zkus ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 15:57 milan126
www.spokojenypes.cz/… Stačilo by takové akvárko na nějakou želvu? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 15:00 milan126
A ten známý má Želvu nádhernou má ji 3 roky a měří pouze 8 cm. Myslíte si že ještě vyroste? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 10:43 Žena Utahraptor [4] - Želvy – Re: milan126
Pro základní orientaci stačí i Doporučení pro chov plazů v zajetí :)

eagri.cz/…/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 10:40 milan126
:-) Velmi děkuji za rady. Prvně si raději něco nastuduji, protože kdybych si teď koupil želvu tak bych udělal chybu, protože o tom ještě moc nevím. :)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 10:37 Žena Utahraptor [4] - Želvy – Re: milan126
Napsala ;))

Pokud opravdu chceš želvu a není to jen takové náhodné hnutí mysli, tak si sežeň knížku Želvy v přírodě a v péči člověka, to si pečlivě nastuduj a můžeš začít s chovem :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 10:36 milan126
Podle obrázku jsem zjistil, že to je Želva nádherná
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 10:33 milan126
Podle toho co jste tu psal tak rozhodně ne.. Asi tomu taky nerozumí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 10:31 Žena Utahraptor [4] - Želvy – Re: milan126
Tak pokud je to jedna z druhu jako jsou trachemys nebo graptemys, tak dospělá není, a co se týče ubytování, podle toho vzorečku co jsem tady uváděla, myslíš že jí kamarád poskytuje dostatečný prostor?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 10:08 milan126
Druh teď nevím ale má okolo 14-15 cm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 10:07 Žena Utahraptor [4] - Želvy – Re: milan126
No záleží na tom, co je to za druh a jak je velká?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 09:56 milan126
Můj známý má tu želvu už tři roky tak už je asi dospělá ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2010 09:52 Žena Utahraptor [4] - Želvy – Re: milan126
Pokud tvůj známý má tam mládě, tak to ok je, ale musíš počítat s tím, že je to dočasné :)

Menší druhy jsou třeba klapavky, nebo moje oblíbená chinemys reevessi :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 09:27 milan126
Děkuji za rady a nějaký menší druh vodní želvy není? Můj známý má 40 litrové akvárko a má v něm vodní želvu, takže jsem myslel že to bude stačit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 09:13 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: milan126
Naprosto souhlasím s kolegyní, zapoj hlavu, myslíš že ve 40ti litrovém hrníčku můžeš chovat 30cm dlouhé zvíře hmm
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 08:18 Žena Utahraptor [4] - Želvy – Re: milan126
Koukej, doporučená velikost terária pro jednu želvu se počítá podle vzorečku:
délka = 5x velikost krunýře
šířka = 0,8x délka

To při 25 cm želvě dává rozměr 125 cm x 100cm, takže musíš počítat s tím, že za cca za 4 roky budeš potřebovat takhle velké "akvárko".
Pořád chceš chovat vodní želvu? :)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 08:08 milan126
Aha přečetl jsem si a zjistil jsem, že můžou dorůst až do 25 cm. Takové 40 litrové akvárko by stačilo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 07:25 Žena Utahraptor [4] - Želvy – Re: milan126
Ne, nestačilo. To bys musel dva týdny kupovat větši. Zkus si prosím tě neco přečíst o vodních želvách, ju? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2010 22:14 milan126
Chtěl bych vodní želvu :-)

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Želvy • Zobrazeno 1473x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/190-koupe-zelvy