Osvětlení teda má předpokládám každý, kdo má v teráriu pralesničky. Už jen kvůli tomu, aby tam bylo vidět. Pralesničky neptořebují nijak zvlášť intenzivní osvětlení, ale nesmí zase trpět rostliny. Mám jednu zářivku (15W tuším) NAD teráriem a dvě bodové žárovku UVNITŘ jen pro vytápění.. funguje to tak svkěle, i když občas se mi nějaká kytka spálí, když se táhne za světlem. I tomu b yse dalo předejít vytápěním pomocí topných kabelů/destiček.
A k tomu UV světlo, už jsem na to tady dnes reagoval, zkopíruji tedy jen ten příspěvek:
Ne, nepotřebují. Může být i nebezpečné. Ve chvíli, kdy lze látky syntetizované pomocí UV záření nahradit vitaminovými přípravky, není ptořeba UV záření. Ty vitamíny jsou pak ale nutnost.
Viz:
www.dendroboard.com/…
Cit.: What about UV?
Well in has been long debated if the frogs benefit from UV or not, but in most case we do not have a easy way to supply UV or manage UV. Since we need to keep the humidity in our tanks high and most people do this with glass lids, we really do not have a lot of UV choices. Most glass blocks the majority if not all UV and many people's frogs have been doing very well in captivity without UV. Now there have been cases where UV has helped a sick frog, or helped people with tadpole rearing issues, but again this can be expensive and hard to manage.