Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Ještěrka zední mimo štramberk

 

NápovědaFórum » Ještěři  

+ přidat příspěvek
Ještěrka zední mimo štramberk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2010 02:06 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Johan
Ad zubr - nemyslel jsem znovupoužití stejné metody u malé uzavřené populace, ale samotný prvopočátek celého záchranného programu v době, kdy si takovými "detajly" ještě nikdo hlavu nelámal. Stačí se pozeptat průvodců po Bělověži, oni se tím beztak nikdy netajili (stejně, jako není tajemstvím, že třeba kůň przewalského anebo i obyčejný muflon v čistokrevné formě taky dávno neexistuje). Dostáváme se tu ale k zajímavému paradoxu, totiž stavy bizonů byly kdysi "vylepšeny" prozměnu zase tím zubrem. To, že jde o záležitosti staré zhruba století a pro další plemenitbu byly vybírány úzkostlivě vždy jen kusy s exteriérem odpovídajícím přírodnímu archetypu, už na tom nemění nic :-)

"Bojkotujte zbytečné výstavby..." To je jak vystřižené z předvolební agitace nějaké politické strany (nebo toho pána z Hradu, co říká pravdu, jenom když se splete). Sorry za tu ironii X-), ale s tím bych jako jednotlivec nesvedl naprosto nic, ani kdybych měl koryto v europarlamentu a dělal tam stojky na uchu. Varianta B by byla jít se "s jiskrou v oku, ohněm v srdci" a úderným heslem na ceduli přikurtovat řetězem někam k bráně staveniště. S jakým asi výsledkem, krom toho, že by Nova měla reportáž? Pokud se nezmění celý systém od základu (a on se i přes drobné "úlitby bohům" vážně nezmění), tak se stavět a asfaltovat bude, protože počet obyvatel narůstá, stejně jako jejich potřeby (a ruku v ruce s tím i rozežranost). Takže jako varianta C, jak tuto invazi do prostředí doopravdy zarazit, by nejspíš zbývalo jen něco podobného tomu, o co se v minulém století pokoušel jistý menší chlápek se šizeným knírkem. A že to tenkrát taky nebyl dobrý nápad snad nemusím ani psát smich

Teď zase vážněji:
ad P.S. Schopnost rodit 2x za sezónu jim dala sama evoluce. Mají to v genech. Všichni. Jsou tedy všichni defektní? Jejich potravinová základna už je navíc v troskách... Ale o tom vážně dost.

ad 1) Tam jsem nevyslovil nesouhlas, pouze jsem k "nejasné formulaci zákona" poznamenal, že je to fušeřina ;-)

ad 2) A jak se má takový drobný plaz zbavit dospělé samice tohoto parazita, zakousnuté v jeho podpaží (kam si nedosáhne)? On nebyl napaden proto, že by byl neživotaschopný, ale proto, že klíště má nožičky, hostitele vyhledává aktivně a světe div se, žije v trávě naprosto stejně, jako zmiňovaná ještěrka. Ta další se na ztrátou krve oslabené zvíře nabalila druhotně. Mmch. na největšího a nejmohutnějšího samce agilisky, jakého jsem dosud viděl. A velice vitálního, poté, co se uzdravil X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.06.2010 21:20 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Johan
Také by se to dalo přenést do "lidštiny" , nemocní rakovinou, parazity, nebo Ti co si zlomí ruku, ochrnou,... by se měli nechat zemřít. Jelikož jsou slabí a jejich zachraňováním je vlastně zdegenerujeme.
Možná jsem to naspal dost tvrdě, ale přesně to Ty píšeš. Prostě pokud ochrnutý nevstane a nepostará se sám o sebe, nezaslouží si žít,... :-(
A z toho je mi smutno.

na druhou stranu Davit Rath by měl z Tebe radost...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2010 15:53 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Johan
No a právě proto, že na silnici zemře každý rok tolik ježků ( a nejen jich ) je záchrana každého z nich důležitá, ne?
Přece každý rozumný člověk ví že novým zástavbám, ježdění automobilů a stavění silnic, dálnic, apod. nemůže nijak zabránit.
Proto díky Bohu, že existují právě dobrovolníci, kteří zachraňují, dle tebe slabé a smrt zasloužící si jedince.
I kdyby se takto zachránil jeden ( "degenerovaný a slabý" ) jedinec, pak je to úspěch a díky tomu, kdo jej zachrání.

je vidět, že se tady s tebou v tomto neschodneme. Proto spíš bojuj Ty za zrušení chovných a záchranných stanic, pže, jak už jsem psal níže, vlastně degenerují a vybíjejí populace živočišných druhů a měli by tedy být potrestáni, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2010 13:15 Muž Johan [14] – Re: Saša
Zubři byli fakt učebnicovým příkladem záchrany za pět minut dvanáct. Krom toho je kvůli malému počtu přeživších jedinců a tedy mizivé genetické diverzitě museli přikřížit americkým bizonem... To jen tak na okraj. Tento slovenský chov se do přírody nedostal. ;-)

Ano, souhlasím s váma, že člověk do všeho citelně zasáhl a zasahovat bude. A právě proto mi je příjemnější myšlenka v možné adaptaci organismu, než mu pomáhat stát na místě. Což záchrana ježků je. Pro něj není ohrožení umrzání nepřizpůsobených mláďat, ale doprava. Bojkotujte zbytečné výstavby nebo se snažte o citelnější stavby a nebudete zachraňovat jen ježky, ale bude to pokračovat třeba až k medvědům (na silnici každoročně zahyne víc jak 300000 tisíc ježků, kolik, že jich dobrovolníci zachrání?).
P.S. k ježku: rození mláďat je načasováno do nejvhodnějšího prostředí pro jejich odchov. Pokud se z nějakého důvodu rodí jinak, tak to defekt je. Samozřejmě defekt ve smyslu, že v současných podmínkách mají menší šanci na přežití. U ježků, když je mírná zima, mají možná lepší šanci na přežití, než ti, kteří začali hybernovat a díky mírné zimě se probouzejí. Nicméně k ježku už asi dost. Použil sem ho jen jako příklad.

Jinak s čím ze začátku vlastně nesouhlasíte?
1) při manipulaci s chráněným živočichem porušujete zákon (při jeho chycení na ukážku např. dítěti to je ale sporné - nejasná formulace zákona)

2) jedinci, kteří jsou napadány parazity se jim nedokáží dostatečně bránit např. z důvodů stresu a tudíž jim např. dané prostředí nevyhovuje. Pokud jsou v populaci zdraví jedinci, tak právě ti jsou pro přizpůsobení danému prostředí a přežití populace důležití.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2010 03:42 Muž Felix [754] - Ještěři
Johan napsal: Navíc výkřiky do tmy typu "Nebo ste neslyšeli o evoluci?" jsou fakt k ničemu a vypadají jak vystřižené z nemoderovaných diskusí na iFauně. Neshody či případná nedorozumění můžeme řešit na redakčním fóru (od toho je taky máme) a ne na fóru veřejném, které je tématicky zaměřeno na cosi zcela odlišného (zde ještěrka zední) a jednak zdejší uživatele zajímá diskuse věcná. Na nějaké dohadování tu vážně není nikdo zvědavý a redakce sama díky tomu může velmi rychle ztratit svůj prozatím solidní kredit. Mnoha jiným webům se to stalo... Já tu své problémy neřeším. Jen se divím. Jen přispívám k tématu na který se tu narazilo.

OK. Protichůdné názory jsou v diskusi v pořádku. Měly by se ale opírat o věcnou podloženou argumentaci, ne ale o podobná krátká bezobsažná zvolání (- evoluce). Ta sem doopravdy nepatří X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2010 22:28 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Johan
Takže, jestli to dobře chápu, až bude těch zmiňovaných ježků zbývat dvacet, tak teprv začneme něco dělat? Anebo taky ne, pokud nebudou dost "zajímaví"? Zubři byli fakt učebnicovým příkladem záchrany za pět minut dvanáct. Krom toho je kvůli malému počtu přeživších jedinců a tedy mizivé genetické diverzitě museli přikřížit americkým bizonem... To jen tak na okraj.
Mmch. spousta živočišných druhů dnes přežívá už pouze v zajetí, ať už v ZOO nebo soukromých chovech. Takže ano - odchovávání syrotčích lvíčat skutečně JE jedním ze způsobů jak lvy zachránit. Ve své domovině budou totiž s největší pravděpodobností zcela vyhlazeni během nejbližších pár desítek let.

Ano, naprosto souhlasím s myšlenkou, že by se nemělo zasahovat do divokých populací, není-li to nutné. Jenže my jako druh jsme už do nich zasáhli. Do všech! Neexistuje na planetě Zemi organismus, který by nebyl lidskou činností nějak ovlivněn a to takřka bez vyjímky negativně. Ten problém, který "je úplně jinde" jsme my. Ve velmi širokém spektru, kdy lze jednu každou "příčinu" vnímat odděleně jako samostatný fenomén, všechny dohromady ale mají společného jmenovatele a to bezohlednou rozpínavost Homo sapiens. To už sice nezvrátíme, můžeme se ale pokusit alespoň o určité zmírnění důsledků včasnou záchranou rychle ubývajících organismů a to nejen těch "zajímavých", ale všech, u kterých se to ještě vůbec jde.

No a k poslednímu příspěvku - pozdní narození vážně není genetický defekt. Nedorostou a umírají prostě proto, že jsou příliš mladí (malé dítě se o sebe taky nedokáže samo postarat, princip je tu stejný). Samice mnoha živočichů zpravidla podruhé zabřeznou brzy poté, co např. přišly o svůj první, správně načasovaný vrh. Důvodů pro to mohou být mraky. A ty zmiňované "spousty dalších" už dnes bohužel taky jen tak nepřežijí (někde ještě ano, takových míst ale neskutečným tempem ubývá). Tento konkrétní druh rychle vymírá na celé ploše svého areálu výskytu a to díky... Proboha, proč bych to psal zas a znovu? A nejen já, příčiny v tomto vláknu vypsali i jiní. Nestrkají "se jim pod nohy klacky v podobě zvýšené konkurence o jedince, kteří by už umřeli", těch pár zachráněných (zdravých a plnohodnotných) jedinců jim vážně prostor ani zdroje neubírá. To jim bereme my. Potomci těchto ježků mohou naopak přispět k návratu druhu do míst, kde jsme je svou činností zdecimovali, dané prostředí ale bylo (třeba) zrekultivováno a opět jim umožňuje přežití.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2010 07:52 dan999
noé já si myslím že dřív nebo později na planetě zemi bude žít možná pes kočka dobytek a drůbež protože ti ostatní kteří zde žijí dotěd mají své nějaké uzemí kde je dost potravy atd. ale expanzí lidských obidlí a kácením lesů těžbou uhlí diamantů atd. techto uzemí ubývá a může za to člověk a to co postavil vybudoval i upravil pro své pohodlí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2010 07:32 Muž Johan [14]
Nemají žádný genetický handicap, To, že se narodí pozdě, nebo že se samo nedokáže v prostředí nasytit už je samo osobě handicap. Přežijí ti, co se dokáží přizpůsobit. ymrzlé, hubené mládě, dlouhé stěží jako dospělý křeček, čenichající v prosinci okolo popelnic uprostřed města, jednoduše nemá šanci Ale přežije spousty jiných. Takhle se akorát ubírá prostředí pro ty, kteří přežijí a strkají se jim pod nohy klacky v podobě zvýšené konkurence o jedince, kteří by už umřeli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2010 07:20 Muž Johan [14] – Re: Saša
Navíc výkřiky do tmy typu "Nebo ste neslyšeli o evoluci?" jsou fakt k ničemu a vypadají jak vystřižené z nemoderovaných diskusí na iFauně. Neshody či případná nedorozumění můžeme řešit na redakčním fóru (od toho je taky máme) a ne na fóru veřejném, které je tématicky zaměřeno na cosi zcela odlišného (zde ještěrka zední) a jednak zdejší uživatele zajímá diskuse věcná. Na nějaké dohadování tu vážně není nikdo zvědavý a redakce sama díky tomu může velmi rychle ztratit svůj prozatím solidní kredit. Mnoha jiným webům se to stalo... Já tu své problémy neřeším. Jen se divím. Jen přispívám k tématu na který se tu narazilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2010 07:19 Muž Johan [14] – Re: Saša
Ano, je spousta záchraných programů zajímavých zvířat. Pár by jich už vymřelo (viz. zubr). Když už jich je těch zvířat dvacet, tak co jiného zbývá, než je nechat vymřít, nebo se je pokusit zachránit. Nicméně, když to není nutné, proč zasahovat do jejich populací. Myslíte si, že snad lvi budou zachráněni kvůli odchovávání syrotčích lvíčat, když problém jejich vymírání je úplně někde jinde?
Problém odchovávání druhů, jejich vysazování do přírody, popř. posilování populací je dost aktuální. Viz. např. aktuální diskuze v české botanické společnosti, když vysazování rostlin má jen několik málo zastánců. A to samé je u zvířat.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2010 06:35 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Miky53
Miky, blbou otázkou jsem myslel tu, co jsem Ti položil. Protože nebyla k tématu ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2010 03:41 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Johan
No a k výkladu zákona někde dole ve vláknu - ke skutečnému pochopení takového textu je zapotřebí několikaleté studium a ne jen zakoupení si ÚZtka, nebo přečtení jeho (zpravidla z kontextu vytrženého) přepisu kdesi na netu. Ale to už vážně radši ponecháme koňovi ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2010 01:44 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Johan
Ještě k tomu "jednomu ze způsobů jak pomáhat degenerovat zvířata" - že by např. afričtí lvi mizeli proto, že manželé Joy a George Adamsonovi (blahé paměti) zachránili spoustu lvíčat, která by jinak nepřežila a následně jim umožnili návrat do divočiny? Nemám pocit, že by třeba Elsina koťata byla nějak defektní. Podle téhle Tvé "logiky" by totiž takový Terence Adamson (již rovněž zesnulý mladší bratr pana G. Adamsona) částečně mohl za vymírání slonů, Tony Fitzjohn za úbytek levhartů, o celé řadě dalších proslulých a celosvětově uznávaných osobností už ani nemluvě... no a projekt ZOO Praha na záchranu a navrácení koně przewalského do přírody by byl taky naprosto špatně, stejně jako podobná aktivita plzeňské ZOO zaměřená prozměnu na krokodýly. Všichni ti renomovaní odborníci, angažovaní v těchto věcech, by asi měli vrátit diplomy a jít si po nějaké jiné práci, že? Když si evidentně ani nezjistili nic o tom, "jak se počítájí vymírající druhy"...
Navíc výkřiky do tmy typu "Nebo ste neslyšeli o evoluci?" jsou fakt k ničemu a vypadají jak vystřižené z nemoderovaných diskusí na iFauně. Neshody či případná nedorozumění můžeme řešit na redakčním fóru (od toho je taky máme) a ne na fóru veřejném, které je tématicky zaměřeno na cosi zcela odlišného (zde ještěrka zední) a jednak zdejší uživatele zajímá diskuse věcná. Na nějaké dohadování tu vážně není nikdo zvědavý a redakce sama díky tomu může velmi rychle ztratit svůj prozatím solidní kredit. Mnoha jiným webům se to stalo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2010 00:26 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Johan
Mláďata z druhých vrhů nedokáží dostatečně vyrůst a vykrmit se, aby dokázala přežít hybernaci. A ta u nich ani nenastoupí, pokud nemají tu správnou hmotnost (min. 600 g). Jednoduše umrznou. Všechna (pokud není mimořádně mírná zima). Nemají žádný genetický handicap, jejich jediným prolémem je to, že se narodila příliš pozdě v klimaticky proměnlivých podmínkách a stále častěji i do prostředí, které pro ně není přirozené. Vymrzlé, hubené mládě, dlouhé stěží jako dospělý křeček, čenichající v prosinci okolo popelnic uprostřed města, jednoduše nemá šanci.
Další problém je s jejich záchranou, anebo "záchranou" - ježek, který se poprvé nezazimoval, to už nedokáže nikdy a v lidské péči musí zůstat trvale (cca 10 let, zatímco v dnešní "přírodě" žije obvykle jen 3 roky a méně). Jeho potomky, pokud se minimalizuje kontakt s nimi a dodrží celá řada dalších pravidel, už ovšem do přírody vracet lze, několik záchytných stanic se tomu už leta na vybraných, zatím nezničených lokalitách s úspěchem věnuje. Tady ale pozor! Pokud se ježčí mládě ochočí a přilne k člověku, ztrácí většinu svých obranných reflexů a výrazně mění i své chování. Takový jedinec je ostatními ježky v útulku okamžitě rozpoznán, napaden a bez milosti zlikvidován (obvyklý útok spočívá v uhryzání končetin). Krotké zvíře už skutečně musí žít jenom jako mazel u někoho doma, jinou možnost prostě nemá a jeho genetický vliv je potom nulový... Lidský faktor je jako problém číslo jedna bohužel až příliš rozšířený, zfušované zákony jsou dvojka a notoricky známé šlapání na paty ze strany úřadů prakticky každému záchranářskému projektu (dotovanému ze soukromých kapes) zase číslo tři...
K níže zmíněnému vymírání - podle statistik připadá v současné době 1,75 usmrcených ježků na každé tři kilometry silnic denně a stále se to zvyšuje. Spolu s faktory z linku od Pogony, připočtením narůstajícího počtu parazitů, vlivu introdukovaných invazivních druhů, které vytlačují jejich přirozenou kořist (jako např. američtí slimáci, kterými se ježci narozdíl od původních ubývajících druhů plžů neživí) apod. a třeba i za pomoci trochy vlastního googlení dojdeme brzy k alarmujícím číslům, obzvlášť v porovnání se stavy ještě tak před dvaceti lety.
Ano. Zkusit si něco pročíst, je pro věcnou argumentaci doopravdy vhodné, osobní zkušenosti potom mají cenu zlata ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 23:08 Muž Johan [14] – Re: Pogona
Chjo. Zatracená média. Zkuste si zjistit, jak se počítájí vymírající druhy. Třeba na něco přijdete. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 23:06 Muž Johan [14] – Re: Pogona
Ne, jsou podviživení z toho důvodu, že jsou z pozdního vrhu. A za b), to že jsou podviživení, neznamená, že umřou. Zkuste si něco pročíst.. =)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 21:55 R Muž Pogona [762] - Ještěři
www.priroda.cz/…

to jsou ale magoři ne zachraňují ježky,... ne

Ti kdo si to pročtou, ať věnují pozornost odtavci "Teréní zkušenosti z Jaroměře"
začíná takto :

"Naše krajina před sto lety byla jiná než dnes. Pokud chceme mít představu, jak to tu zhruba vypadalo, je nutné vyrazit do některých částí Slovenska, či lépe třeba na Ukrajinu. Naše leckterá regionální muzea jsou plná muzejních sbírek živočichů a rostlin, které jsou dnes již zcela vyhubené, nebo alespoň nesmírně vzácné. "

Víc asi nemusím psát, stačí si pročíst stránky ( omlouvám se za ty "magory", ale jsem rozzlobený )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 21:42 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Johan
Jo slyšel evoluce = přirozený vývoj druhů.
A co je přirozeného na zvyšujících se skleníkových plynech, těžbě uhlí, vypouštění CO2 do atmosféry, letadlech a 1000000 dalších civilizačních výmyslů, vymíraní živočišných a rostliných druhů v souvislosti s těžbou dřeva v pralesích apod...????
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 21:40 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Johan
Ale to je hloupost.
Za 1. pokud se takoví ježci nebudou zachraňovat, pak jejich už tak klesající počet klesne ještě víc a vymřou - proč se tedy pomáhá různým vymírajícím druhům - když jsou slabí ať vymřou, ne?

2. Musíme si položit otázku PROČ jsou podviživení. Je to proto, že člověk osídlil jejich teritoria, postavil zde silnice, sídliště a cyklostezky a tak jim zabránil přirozeně získávat potravu, nabrat potřebná deka a úspěšně přezimovat, tudíž jim člověk dluží záchranu viz. bod 1.

Já toto chápu ( a většina ostatních zřejmě taky ) jediný kdo to pořád asi nechápe,...jsi, bohužel Ty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 21:39 Muž Johan [14] – Re: Pogona
Nebo ste neslyšeli o evoluci? :)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 21:37 dan999
jo ale žeby si ježci zvykli na zazimování u lidí? to se mi nezdá ale možná na tom něco je:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 21:34 Muž Johan [14] – Re: Pogona
Ne, to je jen nepochopení. Zachraňování živočicha zraněného při střetu s autem nebo zasaženého elektrickým proudem není pro druh nic špatného (svým způsobem). (radši to vysvětlím na příkladě) Lidé rádi zachraňují ježky, kteří na podzim mají nižší hmotnost, než která je doporučovaná pro přezimování. Čili tito jedinci, kteří jsou slabí, nemocní apod. přežijí a mohou se třeba i množit. To znamená, že své špatné vlohy pro přežití předají dál a oslabují populaci. (ve stručnosti, je to samozřejmě na stovky stran)
Už mi rozumíte? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 21:29 dan999
jj mě to taky zvedlo ze židle a tak jsem mu chtěl dát na jevo že je blbost to co napsal ale každý má právo mít svůj názor
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 21:23 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: dan999
Díky za podporu, ale není to nic o stírání kohokoli jiného, ale když někdo napíše očividnou pitomost, tak mě to pořádně nadzvihne ze židle. A při vší účtě kolego Johane, to cos napsal, pro to je pitomost moooc slabé slovo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.06.2010 21:15 dan999 – pogona
Johane nic proti tobě ale ted ti to pogona natřel a ještě má pravdu palec palec palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 21:15 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Pogona
Vždyť přeci pomoci zraněnému, či jinak handicapovanému zvířeti je základem každého správného "zvířatomila". Proč se tedy nezruší chovné stanice po republice a po světě???
Vždyť zvířata v nich pochází z volné přírody v dané oblasti a ti, co je zachraňují je vlastně degenerují.
Hned ráno napíšu na ministerstvo - STOP DEGENERACI ZVÍŘAT, ZRUŠMĚ ZÁCHRANNÉ STANICE. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 21:00 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Johan
Tady se tedy musím kolegy Sašy zastat, sám jsem zachránil před jasným úhynem několik desítek ještěrů, ptáků, obojživelníků v mnoha případech mi je donesli lidé z vesnice. pže je nalezli - tu žábu s přejetou nohou, tu kosa s polámaným křídlem, atd. všechna zvířata po úspěšném vyléčení skončila v přírodě a že by byla degenerována jsem nikdy nepozoroval.
Vždyť žába, pták ani ještěrka nejsou nikterak od přírody vybaveni např. na střet s jízdím kolem ve 30km/h.
Podle Tvé logiky by se tedy neměli např . zachraňovat pelikáni, racci a mnoho dalších živočichů zasažených ropou v Mexickém zálivu. Vždy´t ropa je přírodní, její únik mohlo vyvolat i zemětřesení a polovina obyvatel moře bude nyní degenerována.
Tvé uvažování nechápu, promiň. ne ne ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2010 19:53 Muž Johan [14] – Re: Saša
Totéž! Když jsem před deseti lety sebral z chodníčku v plzeňské ZOO samečka ještěrky obecné téměř vycucaného třemi vypasenými klíšťaty a ujal se ho, než se dá dokupy (a následně vypustil na jedné zdejší ještěrčí lokalitě), balancoval jsem dost na hraně zákona. Víte, že je to jeden ze způsobů jak pomáhat degenerovat zvířata?
Příklad za všechny - druhdy všude běžní ježci začali na našem území masově vymírat právě po zavedení přísných ochranářských opatření... Mohl byste to nějak upřesnit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2010 23:13 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Saša
Masíruj, máš proč. A ohledně toho smajlíka - písni Rexovi smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2010 22:38 Muž Felix [754] - Ještěři
:) Ještě to chce smajla, co sám sebe plácá po rameni - jejda, to si budu masírovat ego po vší té chvále :-D
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2010 22:17 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Saša
Opět děkuji za skvělý výklad, máš neuvěřitelnou schopnost argumentace. A hlavně na dvě slova dokážeš napsat své argumenty ( trefné a správné ) na dvě a4. To obdivuju. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2010 22:03 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Johan
Neznalost zákona sice nemlouvá, problém ale je, že většinu právních norem vytváří totální právní diletanti a následně je zaměstnána celá armáda právnických veličin, aby ten paskvil "učesala" do aspoň trochu přijatelné formy... Jen do formy právní. Ne té, o kterou běží (zde ochranářskou), ne té z daného oboru. Řeší se jen ta slova, papír, štemply atp. Nedělám si srandu, je to z mého oboru. Parafráze "dej blbci funkci a on vymyslí lejstro" je tady plně namístě. Příklad za všechny - druhdy všude běžní ježci začali na našem území masově vymírat právě po zavedení přísných ochranářských opatření... Proč jsou např. štíři Pandinus imperator
zahrnuti pod CITES? Absolutně bez důvodu! Brachypelma albopilosum? Totéž! Když jsem před deseti lety sebral z chodníčku v plzeňské ZOO samečka ještěrky obecné téměř vycucaného třemi vypasenými klíšťaty a ujal se ho, než se dá dokupy (a následně vypustil na jedné zdejší ještěrčí lokalitě), balancoval jsem dost na hraně zákona. Držel jsem ho ilegálně ;-). Osobní názor - zákon má člověku sloužit k dobru. Je-li ovšem cár papíru povýšen nad člověka, je nutno přehodnotit zákonodárce samého. A pokud je to blbeček anebo lump... :-P ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2010 20:04 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Johan
No ale o tom je tu řeč, vidím - opatrně chytnu - okouknu - a pustím. Nepadlo tu ani slovo o nějakém odchytu, přenášení, apod.,... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2010 19:38 Miky53(Czesnek)
nechytám aktivně jen když nějakou shlédnu a u nás jic je fakt moc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2010 19:07 Muž Johan [14] – Re: Pogona
To, že je nedodržují a neznají neznamená, že neplatí. Neznalost neomlouvá a ignorace je ještě horší. Když si někdo chytne ještěrku a ukázku dítěti, tak proč né. Ale když jsou ještěrky aktivně chytány jen z důvodu aby se chytly, tak to opravdu dobře není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2010 16:22 Miky53(Czesnek)
přesně tak ja je jen chytám pak je pouštím jo a mimochodem přestaňte my vykat je mi 13 tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2010 22:30 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Johan
Ono podle těchto vyhlášek, nařízení apod. se nesmí kouřit na zastávkách MHD, musí se jezdit po obci 50km/h , nesmí se agitovat v den voleb v bezprostřední blízkosti volebních místností, alkohol a tabák se nesmí prodávat osobám pod 18let,... - každý den se přesvědčuju, že vyhlášky a zákony ( bohužel ) 99% lidí nedodržuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2010 22:26 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Johan
No, po pravdě kolego se takto stresují i mláďata veškerých ještěrů ( agamy, gekončíci, chameleoni,... ) a na ty už vyhláška nemyslí,.... Po pravdě předevčírem jsem měl v ruce taky naši Ještěrku obecnou, cestou na zmrzlinu jsme ji odchytli s dcerou a když jsem viděl jak je unešená, že si ji může prohlídnout jinde než v knihách, tak si myslím, že ta vyhláška je dobrá tak na utření víte čeho,... :-D Pokud se zvířátku neublíží, neodnese se o kilometr jinam apod. pak proti vyloženě "poznávacímu odchytu" nic nemám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2010 20:46 Muž Johan [14]
Miky53 napsal: (už dlouho chytám ještěrky a na takové jsem ještě nenarazilUvědomujete si, že porušujete zákon 114/1992 Sb. Na manipulaci se zvláště chráněnými druhy živočichů je potřeba výjimka ze zákona. Zbytečně je stresujete!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2010 19:17 Miky53(Czesnek)
co je blbá otázka?
a ja sem tam dával toho hopsala
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2010 17:05 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Miky53
Hele, mám trochu blbou otázku, ale jak to děláš, že Ti to přidalo k textu smajla stydlína? Kdykoli já na něj kliknu, přimaluje mi to toho hopsala na trampolíně tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2010 16:50 Miky53(Czesnek)
Fotka k příspěvku Samozřejmě že vím že nemám všemu věřit hmm . Včera jsem chytil další FOTO
jde to špatně poznat protože se zrovna svléká ale je to ona protože měla přs tělo tmavou čáru, dlouhý ocas bíle tečkovaný a krásně oranžové břicho(už dlouho chytám ještěrky a na takové jsem ještě nenarazil) ato nejlepší mám nakonec . Dnes jsem viděl celou skupinu u nás na zahradě. hop
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2010 23:46 Muž Felix [754] - Ještěři
Taky kolik reportérů rozezná jeden druh ještěrky od jiného ;-) . Většinou je to spíš styl Standa Blábol (od Disneye), než něco co má váhu :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2010 22:42 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Johan
Naprostý souhlas NÉ vždy co je psáno,.. je dáno,... no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2010 09:42 Muž Johan [14] – Re: Miky53
To je jenom důkaz toho, že k informacím na internetu a v televizi se musí přistupovat s určitým despektem.

www.biolib.cz/…/
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2010 07:18 Miky53(Czesnek)

V telvizi říkali (bylo to asi před týdnem) že žije jenom tam tady je
to napsáno taky cs.wikipedia.org/…
Fotku bohužel nemám ale vypadala skoro stejně jako na této fotce www.biolib.cz/…
poznal jsem ji podle dlouhého ocasu tmavé pruhu po celém těle
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2010 21:58 Muž Johan [14] – Re: Miky53
Nežije jen na Štramberku, ale i na "Olomoucku", možná i Brněnsku. Máte fotografii?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2010 21:50 Miky53(Czesnek)
Je to zbytečná otázka :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2010 16:01 dan999
pěkný úlovek. doufám že jsi ji pustil:-) (to je asi zbytečná otázka že:-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2010 14:26 Miky53(Czesnek) – Ještěrka zední mimo štramberk
Chytil jsem ještěrku zední bydlím sice nedaleko štramberku ale přesto je to dost daleko
A u nás žije jen ve štramberku takže jsem rád že se rozšířila :)

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 949x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/250-jesterka-zedni-mimo-stramberk