Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Nemoc želvy

 

NápovědaFórum » Primáti » Nemoci 

+ přidat příspěvek
Nemoc želvy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2023 20:44 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Ilon
Z neostré fotky, žel, nepoznám ani že je želvička zraněná. Ale to nic, nejmenuje se to tady "fotokroužek" ;-)
Pokud ta maličká nemá poškozenou nebo vykloubenou kost čelisti, poranění měkkých tkání by se mělo brzy vyhojit. Vodní a semiakvatické želvy v tomto ohledu bývají docela odolné (vyjma choulostivých kožnatek, mezi něž ale tato už na první pohled nepatří). Neznám sice podmínky Tvého chovu, běžnou mantrou "Založ si prezentaci, ať vidíme..." (kterou se standardně obchází "Nevím, co to je za zvíře a ani v nejmenším netuším, co by mu tak mohlo být... Ale v životě to nepřiznám" smich ) se nebudeme zdržovat.
Základ je zvířátko zbytečně nestresovat nějakou vlastní vyplašeností, nechat je v klidu a v jeho komfortní zóně. Bedlivě sledovat změny, dbát na čistotu prostředí (coby desinfekční prostředek, pokud nemáš v akvareráriu vodní rostlinky, můžeš použít přídavek kuchyňské soli), samozřejmostí je kvalitní potrava. Pokud se neobjeví změny v chování zvířátka, patrně to zvládá dobře a brzy se uzdraví :-)

Jen ta zavřená očka jsou mi malinko otázkou - snímek se náhodou exponoval při jejím mrknutí? Viditelně absentující stahovací reflex (při uchopení schovka do krunýře) bych moc neřešil, jedna naše asi čtrnáctiletá želvička se jím taky neobtěžuje, naopak se při zvednutí vždy vytáhne co nejvíc a zvědavě rozhlíží okolo, právě že na chvíli získala perfektní výhled jak z rozhledny :-D
Ale u mláděte kombinace: zavřené oči + tah packami, po uchopení, místo zatažení do krunyřku + zmíněné zranění... Vyvolává určité otázky. Zevrubnější konzultace by dost možná byly namístě :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2023 21:21 Ilon – Zranění zobáku
Fotka k příspěvku Prosím o radu se zraněním zobáku naší želvičky.Spodní část má natrženou (viz.foto),žere normálně.Děkuji moc za radu.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2014 20:07 Muž maty [15] - Ještěři
foto pro zkušenější ano jinak je mi to líto :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2014 19:44 Svizel – Umrtí
Prosím poradí mi někdo zkušený dnes mi zemřela želva vodní neboli nádherná v teráriu jsem měl dvě a bojím se proto i o druhou. Želva měla zastrčenou hlavu a byla zakousnutá do kůže kolem krku, nohy měla složené za sebe měla zakalené oči jakoby doběla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2013 17:48 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
Je doma, snad je v pohode, ja som v Polsku...
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2013 21:17 Muž Felix [754] - Ještěři
Super potlesk . Rozhodně ale želvušu nedrž po dobu rekonvalescence v jezírku ale v akvaterku, kde ji budeš moct průběžně sledovat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2013 09:57 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: Střelec
nakoniec som ho našiel, v chladničke, takže ho mám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2013 09:07 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
Projeď obsah lékárničky, Betadine jedneska často součástí obsahu místo dřív oblíbeného Jodisolu (či jak se ten sajrajt jmenoval).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2013 22:15 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: . : Hunter : .
tak celý ten povrch rany som odstránil, pod tým mala už len krv, tak snáď som nemusel ísť hlbšie, prexid mi nebublinkuje ... tak neviem, jediné plus je že keď si ho tak rozbila mali v jazierku čerstvo vymenenú vodu, tak snáĎ to už bude lepšie. Zajtra idem kúpiť ten Betadine, lebo asi ho nemám doma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2013 21:37 Muž Hunter [100] - Želvy
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2013 21:19 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
do prdele toto čítam dosť neskoro, v rane nemala nič ako syr, ešte jej to krvácalo, môžem to odfotiť, ale asi máš pravdu je tam ten "syr" a asi jej to musím zoškrabať, je mi jej hrozne ľúto, bolí ju to už len keĎ sa jej tam dotknem ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2013 21:57 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
OK. Žádný vet přes želvy po okolí je docela klasika - aplikace léčiv pro teplokrevné (často ale i bezproblemových např. pro ještěry) nadělá u želv nezřídka větší škody než nemoc samotná... Chápu.

Co můžeš udělat:
Dej želvičku do karanténí dobře filtrované nárže. Vyměňuj tam vodu každý den, přisypávej sůl nebo přikápni jodovou tinkturu. Důkladně prozkoumej ránu. Najdešli v ní rozměklá místa s konzistencí sýru, důkladně je oškrabej nožíkem. Protože je krunýř nesmírně citlivý, želvičku to bude bolet. Příšerně. Asi jako vrtání zubů bez anestéze... nutně budeš potřebovat někoho v silných rukavicích, kdo Ti ji přidrží. Ránu následně desinfikuj peroxidem vodíku. Dokud bude bublat, je infekce silná. Jakmile toto pomine, ošetři ránu roztokem BETADINE či podobného jódového přípravku. Pro zvýšení účinku léku ji drž raději na suchu, průběžně jen ros a do vody dávej tak na hodinku denně.

Určitě zde již zápolíme s infekcí bakterií r. Beneckia, která, podchytí-li se včas, nebývá smrtelná a lze ji poměrně slušně neinvazivně vyléčit. Bohužel ale často funguje jako jakási předkapela bakteriím r. Citrobacter (SCUD), což uz je pro želvu poprava. Lze to sice zlikvidovat antibiotiky, ta jsou ale pro želvy v důsledku toxická, zničí jim játra, takže takto vyléčená želva (zdroj - Nataša Velenská, kurátorka pražské ZOO) tak jako tak uhyne do pěti let...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2013 19:30 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
Dobre, jediný kto by mi možno pomohol je tá moja známa, náš veterinár určite nie, najbližší vet na plazy je dosť ďaleko. Tento náš sa vôbec nesnaží, aj s tým samcom som si musel pomôcť sám, on ho odmietol vyšetriť, povedal že ho mám pustiť späť a nestarať sa do toho, pretože elegansky treba registrovať, aká už je len toto sprostosť ....
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.06.2013 22:39 Muž Felix [754] - Ještěři
Hele, infekce je tady jasná a zahlodává se den ode dne hlouběji. Do OKOSTNICE! Mazej s želvou k vetovi (a předevčírem bylo pozdě tone ) - Jediná přes net kloudná rada: tohle bylinkami nespravíš ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 22:12 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
stalo sa jej to za pár dní, tu si môžem pomôcť len nejakým dezinfekčným prípravkom, ešte jedna moja známa študuje veterinu, a jej sa opýtať má väčší zmysel ako sa radiť zo všetkými troma veterinármi čo tu máme ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 21:57 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
Všechny ostatní želvy máš v pohodě, takže taky nechápu, jak si takovouhle hrůzu přivodila.
Rozhodně ji ale dej okamžitě do karanténí nádrže a při nejbližší příležitosti navštiv veta - tohle není triviální poranění ale velkovýkrmna choroboplodných bakterií...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 18:28 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: . : Hunter : .
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2013 18:27 Muž Hunter [100] - Želvy
Fotka k příspěvku čaute, otázka hlavne na fajfmena, už vážne nechápem či je jedna eleganská sprostá alebo má rada sado maso... má nejaké samodeštruktívne sklony, zajtra musím znova poodstraňovať skaly o ktorých si myslím že sú pre ňu nebezpečné, lebo inak neviem ako si to robí, priladám fotku miesta kde má rozdretý pancier, na tom istom mieste z druhej strany to má len trochu.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2013 20:42 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
Pokud to nebude výživou, možná ještě překontroluj poměr teploty vzduchu a vody v nádrži. A taky zda větrání nevytváří průvan. Maličké želvy jsou na to dost háklivé ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2013 10:11 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
Tak, ja sa snažím, ona ma problémy, ale už sa snaží papať, dal som jej tam aj akvarijné rastliny, tie žerie, tak sa uvidí, kriedu jej tam tiež dávam, UVB som odstránil, pretože si nie som istý či nemá až nadbytok D3. Ono do tak malého škvrňaťa čo bolo doteraz zvyknuté (nezvyknuté) len na gamarusy .... no dávam jej všetko možné aby si vybrala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2013 20:49 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
Krunýř miminek vodních želv by měl být pod tlakem prstů poněkud pružný, je-li ale pružný (měkký) příliš, jde o nedostatek v příjmu vápníku anebo poruchu výměny látkové vedoucí k témuž - nedostatečnou metabolizaci zmíněného prvku.
K tomu může dojít různými způsoby: mj. nedostatkem vitamínu A a D, jejich špatnými poměry např. vůči fosforu v potravě, v případě vit. A dokonce i jeho předávkováním...
Předkládej co nejpestřejší přirozenou stravu, v této fázi želvina vývoje zejména hmyz a plže. Drobné celé rybky by byly fajn. Většina výživy z nich ovšem nepochází ze svaloviny, ale z vnitřních orgánů (včetně natráveného obsahu žaludku a střev), kostí, šlach apod. Mrtvé mořské a sladkovodní dravé ryby jsou pro ten účel ideální i syrovém stavu, v tělech běžných všežravých či vegetariánských sladkovodních ryb se ovšem už krátce po smrti začne uvolňovat enzym thyamin, bránící (mj.) metabolizaci vitamínu B. Anuluješ ho ohřátím na 80° C ;-)
A házej jí do vody kousky obyčejné bílé školní křídy. Ona si je dle potřeby okouše (dle mých osobních zkušeností nemá cenu podávat sépiovou kost - pro suchozemské je fakt skvělá, bez problému ji ohlodají a ještě si zbrousí zobák, typ Emys ji ale pravidelně nechávají shnít... plovoucí a příliš tvrdou prostě nedokáží uhryznout).
Ačkoli jsou v prvním roce života želvičky Trachemys scripta zaměřením prakticky karnivorní, v případě nedostatku dokáží přežít i na rostlinné dietě (Jiří Zych, Želvy v přírodě a péči člověka, nakladelství Brázda, 2006) - dle rozborů žaludků juvenilních T. s. scripta z přirozených výskytišť tvořil až 50% obsahu okřehek. Vyjma Antarktidy se vyskytuje kosmopolitně na celé planetě a např. v akvárku je nezničitelným plevelem (podobně, jako šneci kružníci, bahenky či plovatky), takže Ti vlastně postačí dát kontakt do nejbližšího zveráče a fůra akvaristů Tě těmihle výživnými příživníky zásobí (ráda) velice brzy ve velkém.
Osobní odhad - ty želvy by to jistě neupřednostnily před ostatními rostlinkami z okolí, kdyby to nemělo nejvyšší výživnou hodnotu ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2013 20:00 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: Chesterfield
Fotka k příspěvku no veď aj ja mám vodnú, práve preto že majú inú kožu ako suchozemské tak si ju môžu skôr poraniť ... a keď už sme pri tom, ako mám pomôcť tejto s pancierom ? má ho mäkký ako koža ...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2013 17:33 Žena Chesterfield [0] - HlodavciRe: Chesterfield

ďakujem za odpoveď, ale je to vodná korytnačka, preto sa mi otlak nezdá. Dala som ju von, ale nemám žiadne dalšie akvarko aby mohla byť vo vode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2013 17:06 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: Chesterfield
môže to byť niečo ako otlak, zodraté, niektoré nevedia ako chodiť, aj ja mám jednu takú "sprostučkú" stále sa dakde obije a má aj toto, len nie až také hrozné, oa si občas zoderie ale len pár mm, a tak to neriešim, radšej to nenatieraj, a hlavne aby bola na takom podloží čo jej to nederie, kým pôjdeš k vetovi :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2013 11:05 Žena Chesterfield [0] - Hlodavci – bolavé nožky
Fotka k příspěvku Ahojky, obracím se na Vás s prosbou o radu, než zajdu k veterináři. Dnes jsem objevila Godzilce na zadních tlapkách něco co neumím ani moc popsat, na jedné tlapce to vypadá jako plísen, na druhé je to otevřená rána připomínající bumble foot u potkánků - jakoby otlak. přidávám fotky. Nevím jak to ošetřit než se dostanu k vet, protože marodím a nemůžu z baráku. Děkuji za odpověď
add. na fotce je nožka kde to ještě není do masa, na druhé je bolák až do masa. Dala jsem ji na sucho, ale nevím co dál, jestli ji to můžu natřít peruánskym balzamem také nevím.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.12.2010 21:54 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Michal
Jestli je to vodní želva, tak ten průhledný povlak bude jednoduše svlečka :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2010 09:35 Muž Sewer [151] - Ještěři
Hoď sem fotku a snaž se to nafotit co nejlépe, pak ti teprve zkušení chovatelé budou moct poradit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2010 20:29 Michal – Nemoc želvy
Dobrý večer poradí mi nekdo? Mám novou zelvicku a ma pod krkem průhledný povlak a nevím co to muze být.Jinak je ve skvele formě a prijima normalne potravu.Dekuji Michal.
Reklama

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Primáti • Zobrazeno 502x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/377-Nemoc-zelvy