Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Želva-čelist

 

NápovědaFórum » Želvy  

+ přidat příspěvek
Želva-čelist
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 11:00 mirko
SÚRNE Neviete mi prosím poradiť telefónny kontakt na predakjňu v Žilinskom hypermakete. ĎAKUJEM
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 10:56 Ronny – Větší foto
Fotka k příspěvku Z literatury mám něco k želvám i nemocem plazů obecně. Postupně se prokousávám euzelva.cz, dávám mu aktuálně nastrouhanou sépiovku na zelí, a dneska dostane i na "ohlodávání". Vzhledem k tomu, že bych ho chtěla mít přes teplé měsíce venku, je teď ubytovaný na stole v bedně. Je z části zakrytý, aby měl klid. Večer ho trochu rosím. Jinak v bedně má hlínu a štěrk, plus lignocel a kachličky (něco na ten způsob) jako hrubší povrch. Klidně doporučuj budu jen ráda. Přece jen informací a publikací na to téma je spousta, a ne každá je dobrá.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.12.2013 22:10 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Ronny
Malé obrázky. Zobák na první fotce byl děs a dle druhé je zlepšení markantní, jenže odhadovat skutečný stav zvířete podle snímků "do občanky" by bylo jen namistrované tahání si trička.
Rozhodně dej zvířátko do co nejklidnějších podmínek přehledného jednoduchého terka se snadno dostupným úkrytem, průběžně to konzultuj kdekoli je to jen možné a získané info ještě projistotu jinde prověřuj... Literaturu na to téma máš? Kdyžtak bych Ti mohl něco doporučit, plus kolega Pogona má kontakt na supr chovatele co by Ti mohl bezvadně poradit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 18:50 Ronny – Šílení chovatelé
Fotka k příspěvku Tak se mi do rukou dostala nechtěná želva, je vidět že ne moc dobře chovaná. Jde o 8 let starého samečka t.h.b. Na první fotce je zobák před úpravou na druhé po. Myslíte, že už si to zvládne obrousit sám nebo mám ještě zasahovat. Vzhledem k tomu, že je u nás 2.den nechci ho zase přehnaně stresovat, pokud to nebude něco akutního.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2013 20:45 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Jiri_99
Tak to je fajn potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2013 09:06 Muž Jiri_99 [25] - JeštěřiRe: fajfmen
Tak jsi měl naprostou pravdu. Už ale předevčírem, či kdy to bylo jsem si všiml, že po flíčku ani stopy.. ano ano
palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2013 23:20 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Eva
Jo, to jsem dopředu zohlednil. Vzrůst a povahu největších oproti mrňatům (nejde ovšem o miminka) ;-)
Shodou okolností mé želvy obvykle čekají spořádaně na krmení ve frontě, jen ta prťousa předbíhá a krade jim to z tlamek :-D . Ačkoli čas od času k omylu v zakousnutí dochází, nikdy to nemá fatální náskedky. Kousnuvší želva si to brzy uvědomí a pustí dřív, než dojde k úrazu... (nejmenší Kačka má přes 10 cm v karapaxu, který je dík pravidelnému požírání křídy tvrdý jako cihla... nadto je mnohem rychlejší než ty dospělé...). Mimiko by ale dospělá želva snadno překousla vejpůl, to je naproto jasné. A stalo by se tak i omylem (ony špatně vidí na blízko)... Mé dospělé želvy ale tahle konkurence dohnala k jistému pozitivu - přestaly obrůstat mechem (přesněji řasami) a začaly se trochu hýbat. Není nad zdravou konkurenci :)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2013 23:16 Eva Re: fajfmen
Třeba tady je fotka želvy s ukouslou hlavou, tak bacha.
www.ifauna.cz/…/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2013 22:45 Muž Felix [754] - Ještěři
Od doby, co jsem (dle příruček úplně špatně) sesypal mrňata a dospělé dohromady, nestíhám se divit - mrňavá Kačka rve dospělým samicím krmení přímo z tlamek... a ony si to nechají líbit :)
Naprosto v pohodě...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2013 21:39 Muž Jiri_99 [25] - JeštěřiRe: fajfmen
Jo jo, přesně to. Kdo ví, co trouba Morlor dělal.. Ani to nevypadá jako rána či bolístka. Snad možná modřina.. Akorát teda jiné barvy než člověk. Každopádně jsem rád, že to "nic" není.. :-)
Jinak je želvák v pořádku a teď v předělaném želvárku plave o stošest.. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2013 20:00 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Jiri_99
To jako takový ten horizontální ždíbanec zhruba uporostřed mezi liniemi (co do kresby) obráceného Y? To neřeš. Prakticky stejný šlic způsobila naše malá Kačka (malinko přes 10 cm karapaxu) zhruba trojnásobné Emily - obě naráz chtěly sníst tu samou rozmraženou chobotničku a pískle se omylem zakouslo dospělé želvě do krku...
Při páření vznikají i mnohem horší poranění hrdla. Tohle se v čistém prostředí zahojí za pár dní ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2013 18:37 Muž Jiri_99 [25] - Ještěři
Fotka k příspěvku Ještě jedna..
Nikdo neví?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2013 18:36 Muž Jiri_99 [25] - Ještěři
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2013 07:49 Muž Střelec [74] - Ještěři – Pogona
S tou kvalifikací zvěrolékařů přes plazy to je dost pofidérní. Kolegovi z práce jeden "odborník" odčervil želvy preparátem pro psy (v dávce pro koně). Jedna v důsledku toho pošla, druhou mu zachránili kvalifikovaní odborníci v zoo a nakonec mu doporučili i specialistu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2013 22:08 Muž Jiri_99 [25] - Ještěři
Objevil jsem želvě /vodní/ na "bradě" jakoby nažloutlý až nahnědlý flíček. Nikdy dřív jsem si ničeho podobného nevšiml. Neví někdo co by to mohlo být? Zítra se to pokusím nějak rozumně nafotit, pač teď večer se mi to nedaří a pak už taky želvu nechci takhle večer stresovat..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2011 21:52 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Pogona
Amen. Jen bych rád doplnil, že mj. návod k odstranění přerostlého zobáku je detailně popsán a jednotlivé jeho kroky nafoceny v brožurce od nakladatelství ROBIMAUS o chovu suchozemských želv. Zhruba za kilo to mají snad ve všech zveráčích a jméno autorky je, myslím, zárukou skutečně fundovaných informací :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2011 15:50 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Suchozemská
Není zač, od toho jsme tu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2011 15:49 Suchozemská – Re: Pogona
Samozdřejmě a ještě jednou děkuji za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2011 15:45 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Suchozemská
Držím palce a je mi fakt divný, proč to původní veterinář neudělal, vzhledem k tomu, že teraristika zažila v posledních letech obrovský rozmach, pak ze zkušeností vím, že tohle jsou základní věci, které dnes zvládne 99% veterinářů.

Pokud by jsi i tak nesehnal, pak ano, zbrušuj jej postupně a dej jí ty kameny a sépivku aby ti s tím sama pomáhala :)

Papíry nejsou dnes již problém, mnoho suchozemských želv vylo loni z Cites vyjmuto a mezi nimi i Želvy - řecká, zelenavá ty máš jednu z nich ;-)

Jídelníček změň určitě a pokud budeš mít chuť, dávej průběžně vědět, jak pokračuješ :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2011 15:40 Suchozemská – Re: Pogona
Tak to budu muset najít nějakého zkušenějšího veterináře..jenže nemám ty papíry.. sestřička tam říkala že bych ho měl brousit postupně, to by také šlo ne? brousit bych ještě zvládl ale tahle želva šílí i když jí chci umít krunýř houbou ..
-tak ji změním jídelníček, koupím vitamíny, budu víc svítit a budu hledat lepšího veterináře.. tak jo díky snad to dobře dopadne.


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2011 15:16 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Suchozemská
1. V tomto stadiu pilník na zobák nepomůže, musí se odstřihnout kleštěma - pokud to neudélář, věř, že želvička bude trpět a je to za hranicí týrání zvířat. Takže opravdu sežeň veterináře, který je schopen tento problém odstranit.

2. Projdi si tyto odkazy :

www.euzelva.cz/…


www.euzelva.cz/…/

www.euzelva.cz/… - tady u toho odkazu zejména bod 3. - Čím krmit suchozemskou želvu

rajčata, citrusy, nedej Bože piškoty - úplně VYNECH !!!!


3. Pořiď želvě kvalitní zdroj UVB ( a spolu s výhřevnou žárovkou, sviť min. 12hodin denně oběma ! )


4. Pořiď minerály NutriMix či Roboran, příp. čistý vápník a sypej želvě každé krmení, kup želvě i tu sépiovou kost, příp jí dej do terária nějaký pískovec či podobný kámen, moje želvy je také okusují a brousí si tím zobáky.

5. Výlety po bytě jsou v pořádku, terárium by to chtělo alespoň 80*50cm ( ideálně pak 100*50cm )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2011 15:04 Suchozemská – Re: Pogona
Díky. .. No já ji krmím vším co doma najdu, když doma nic neni tak jí dám třeba jablko. Jednou za měsíc rajče, piškotu (tam jsem jí kapal nějaké vitamíny). Mrkev ji taky dávám občas dobře tak ted častěji. Často ji dávám také salát a okurku. Měl bych koupit nějakou směs pro želvy? Vitamíny mám : od sery "reptilin" ty mám asi měsíc a dávám týdně deset kapek ( je to asi málo když váží 1 kg, ale nechám ji zvyknout).
-Veterinář řekl že ho má trošku větší, ale nemohl najít pilník.. a já bych ji nechtěl poranit..
-Želvu mám asi 6 let. dostal jsem ji od dědy který ji měl prý od "chovatelky" ta ji nejspíš někde chytila, nebyli papíry a želva měla dost nemocí.. děda ji nosil k jinému veterináři ( to je ale u prahy a já jsem z loun) ten ji dával injekce a uzdravila se.
-Želva má menší terárko (asi 100l ?).. ( občas ji nechávám proběhnout po bytě)Má tam sluneční žárovku a 40w. obyčejnou (nesvítím celý a každý den obouma) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2011 14:39 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Fotka k příspěvku Navíc dle fotek mi přijde, že želva má počínající raychytidu, jaký zdroj UVB používáš?
Příp. dostává nějaké vitamíny AD3 a vápník?
Želví krunýř má být čistý rovný a hladký, Tvá želva jak je vidět má "vystupoliny a rýhy" mezi jednotlivými "letokruhy".
Přikládám fotku správně vypadajícho krunýře ;-)
Na Tvém místě bych tedy opravdu našel schopnějšího veterináře, nechal obrousit zobák a necht jej ať želvě na určitý čas nadávku vitamíny AD3 komcinal, vápník ( tím sypej každé krmení ).
Co se potravy týče krm pouze a jen čínským zelím, mrkví. Vynech veškeré citrusy, rajčata a ovoce - vše odvápňuje a může to být příčina právě rachytidy - pokud necháš želvu jak je a rachytida se rozroste ( což se rozroste ) pak se želva letošních vánoc nedožije :-(
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2011 14:33 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Suchozemská
Fotka k příspěvku Tady se jedná o přerostlý zobák ( veterinář, který řekne, že je tohle v pořádku a nezakročí, by měl vrátit diplom tone ). Želvu to jednak bolí, pak má problémy s příjmem potravy, a v nejhorším případě se jí z toho může udělat ošklivá nateklá krvavá boule a uhyne,....
Posílám odkaz, kde je názorně popsáno jak a co dělat - želvě se přerostlý zobák MUSÍ co nejrychleji odtranit, když má zobák v pohodě pak má ústa "rovná podobně jako člověk".

www.euzelva.cz/…

vypadá to poměrně drasticky, ale želvě to moc moc pomůže, pokud si na to netroufáš, pak najdi opravdového veterináře či chovatele, který Ti rád pomůže.
Fotka, kterou přikládám je mojí želvy, pro příště jako prevenci dávej želvě do terária sepiovou kost - želvy ji moc rády okusují a nejen že si obrušují právě zobák, ale navíc dostanou do těla tolik potřebný vápník v čisté a přírodní formě. ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2011 12:51 Suchozemská – Re: Suchozemská
Na jedné straně to má víc jakoby do oblouku, kdyby se mi povedlo ji vyfotit z otevřenou tlamou tak by to bylo vidět líp..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2011 12:43 Suchozemská – Re: Sewer
Nevím jestli je to dobře vidět ale má to okolo tlamy jakoby oloupané.. takže je to v pořádku a doroste ji to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2011 12:35 Muž Sewer [151] - Ještěři
Taky se mi nezdá, že by měla něco s čelistí... Podle mýho názoru je v pořádku.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2011 12:34 Suchozemská – Re: Suchozemská
Fotka k příspěvku Foto 2/ ze strany(Zrovna jsem ji dokoupal)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2011 12:32 Suchozemská – Re: Pogona
Fotka k příspěvku Ptám se jestli jue želva v po¨řádku, protože s e i nezdá její čelist:
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2011 11:47 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Suchozemská
No a,....? Nevím na co se ptáš a pokud na tu čelist, chtělo by to fotku,....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2011 11:18 Suchozemská – Želva-čelist
Zdravím moje želva má ze stran chybějící čelist.. byl jsem s ní u veter. ale on že je to normálně mě to tak něpřijde..

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Želvy • Zobrazeno 1052x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/404-zelvacelist