A proč krotit? V překladu - násilím si podmanit a předělat ku obrazu svému? Není spíš princip chovu rozličných tvorů v pochopení jejich potřeb a zajištění zmíněného?
Pokud o tebe zvíře nestojí, nenuť je. Já se taky svému štírovi a pavoukům nevnucuji
, zatímco některé z ještěrek a jedna želva se velice rády chodí mazlit...
Jeden náš pes mě zbožňuje, druhý tak akorát somruje krmení. O jednoho kocoura permanentně zakopávám, jak chce být stále u mě a spí se mnou v posteli (stejně jako prvně zmiňovaný pejsek, akorát každý z nich na jiném oblíbeném místě), další si vybírá situace a další přede mnou utíká (aniž bych mu kdy ublížil a vlastně je na světě jenom díky mě, nějak si ale vzal do hlavy že jsem pro něj strašlivě nebezpečný tvor). Tři půlmetroví ještěři se ke mě hrnou sotva mě uvidí, čtvrtý na sebe nedá sáhnout. Jedna myš mé dcery mi vyleze na ruku při každém otevření boxu, ostatní dvě se schovají... Vždycky je to indviduální, subjektivní. Podle nich!
Chceš zvíře? Počítej s jeho názorem, obrň se trpělivostí a pokus se získat jeho sympatie
Chceš mazlíka bez osobnosti? Pořiď si plyšáka anebo Tamagoči
Nikdy zvíře do ničeho nenuť. Respektuj je a ono se to někdy někde zúročí. Možná...