Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Velká a malá želva... ???

 

NápovědaFórum » Želvy  

+ přidat příspěvek
Velká a malá želva... ???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2015 16:03 Muž VVV [21] - Želvy
Ahoj, včera jsem jednomu pánovi prodal poslední mládě klapavky ze snůšky (stáří 6 měsíců, velikost karapaxu cca 4,5 cm) a on se mě ptal, jestli by si odemě za čas nemohl koupit i další mládě, které je z právě vyklubané snůšky (velikost desetikoruny), jako kamaráda pro to stávající. Otázka zní, jaký je podle vás minimální věk pro prodej želvy (já jsem je prodával tak od 3 měsíců) a jestli nebude mezi želvami příliš velký velikostní rozdíl. Otázka bude mít smysl jen v případě, že by byla ta starší samice, potom se pohlaví mladšího mláděte nemusí řešit, neboť jeho matka ke mě přišla z jiného chovu a předpokládám, že už byla oplodněná. Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2015 12:28 Žena Chesterfield [0] - Hlodavci
Ďakujem za reakcie, no ten rozdiel je obrovský, žiadna polovička dlžky Žubrienka je v podstatě odrastenejšie miminko, tak preto moj strach. No budem to robit ako u každého zoznamovania, skušat sledovat ... díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2015 21:59 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: Chesterfield
tak ja mám od 21 cm po 10 a v pohode, väčšinou platí že ak je menšia aspoň polovičnej dĺžky najväčšej, problém by byť nemal... Avšak, ak sú tie veľké kľudasky tak myslím že nebude problém, treba odsledovať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2015 20:34 Muž MomoMMC [15] - Tachemis Scripta ScriptaRe: Chesterfield
Nemam moc skusenosti s takymito velkostami koriek, ale ked sme domov doniesli mensie korky (cca 1/2 vacsej) tak sa vacsia Bubu zacala bat tych mensich a ma pred nimi mensi respekt aj teraz, aj ked si uz asi zacala uvedomovat svoju velkostnu prevahu ;-) . Aby vsak pri krmeni nejako vacsia utocila na mensie sa neda povedat skor je to u mna naopak, ze mensie skacu do Bubu a sem tam ju aj kvaknu :-( . Zalezi podla mna od povahy tvojich koriek ak su mierne agresivne pocas krmenia a doslovne trhaju z ruky radsej by som mensiu k nim nedaval, avsak ak su flegmy a kludne sa daju pohladit a ked si s nimi neutocia na teba (hlavne na prsty ;-) ) nemas sa coho bat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2015 19:42 Žena Chesterfield [0] - Hlodavci
Zdravím, jak jsem se již představovala, mám tři želvuchy nádherne, dvě červenolíce a jednu žlutolícou. Loni jsem se ujala další malinkaté želvušky a nyní si nejsem jista, jestli ji můžu pustit do jezírka k ostatním. S nejstarším Šlapíkem žije v akvarku, ale je to malý sameček, tam jsem se nebála. Ale Gappa a Godzila jsou obrovské cca 27 cm a bojím se že by ji ublížily. Máte s tím prosím někdo zkušenosti?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2015 20:13 Muž MomoMMC [15] - Tachemis Scripta ScriptaRe: fajfmen
Zatial vsetko zvazujem a chcem si dat robit akvarko na kluc s pozadim (pre ludi co povedia preco si to nespravim sam: pracujem a je pre mna pohodlnejsie dat si akva spravit ako robit svojpomocne kvoli casu ktory moc nazvys nemam) tak aby som vedel, ake mam zadat poziadavky v pripade, ze by bolo mozne tieto druhy chovat spolu v jednej nadrzi ;-) . Dlhokrcky sa zdrziavaju vo vode a na sus lezu len naklast vajcia a to zase moja trachemys sa povacsinu slni a do vody sa zbehne len namocit :-D preto budem rad ak by mal niekto aj realne skusenosti ci je to mozne, lebo ak nie tak radsej mojej korke obstaram suputnika rovnakeho druhu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 20:49 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: MomoMMC
To jakože dlouhokrčka? Jestli mě teda paměť v názvosloví neklame?
Mnoooo... Oba druhy, byť z odlišných kontinentů, mají podobné nároky, obdobný vzrůst karapaxu a poměrně tolerantní povahu. Plus odlišný způsob obstarávání si (víceméně stejné) potravy. Technicky vzato by se mohly ve stejné a pro potřeby obou druhů zařízené nádrži snést a nekonkurovat si přibližně jako v pozdní juře až rané křídě sauropodní dinosauři diplodocidního a brachyosauridního typu - jedni se popásali u země, druzí zas vysoko ve větvích ;-)
V soužití těch dvou bych v zásadě problém neviděl, akorát dej bacha na ňafnutí omylem do krčku "žirafy". Želvy na blízko moc dobře nevidí a jakmile zavětří kořist, jsou z nich rázem neskuteční hamouni a hryzálkové ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 01:53 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: MomoMMC
To by som radšej neriskoval ... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2015 10:17 Muž MomoMMC [15] - Tachemis Scripta Scripta – Trachemys a chelodina?
Ahojte, mam v plane nove avaterarko o rozmeroch zakladne 110 x 70cm s vyskou vody 50cm pre moju korku Trachemys ktora je momentalne cca 11cm velka a zvazujem pridanie dalsich koriek konkretne chelodina mccordi - samcek a samicka, len nikde som nenasiel ci tieto dva druhy mozu byt spolu v jednom akva a ci s tym nebude problem. Vdaka za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2012 22:02 Muž Jiri_99 [25] - Ještěři
Tohle asi nevyřešíme chlapíci. Pokud nemám stoprocentní jistotu jak byla stará než se dostala k nám.. Alespoň vím, jak dlouho ji mám doma, že dobře prosperuje a má co potřebuje.. Další asi v momentální situaci nemá smysl řešit.
Každopádně děkuju za zájem.
:-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2012 21:45 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
Fotka k příspěvku Pravda ano . Na to téma taky často uvádím jako příklad pro srovnání našeho senegalského bichira (akvarijní rybička na fotce), kterého mi koupila má paní před cca třemi lety jako dárek k narozeninám, v porovnání s jeho sourozenci, kteří jsou v tom zveráči dodnes. Ti stále vypadají jako nejvýš roční mláďátka, žížalky co by se mi vešli do dlaně, zatímco ten náš (dík buclatému bříšku patrně samička) už dávno měří bezmála 30 cm!
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2012 21:19 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
tak či tak, nikto nevie ako dlho bola vo zverimexe
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 17:55 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Jiri_99
Dvouletá scripta měří (při od narození kvalitní výživě) v karapaxu 7-10 cm. Stejně staré zverimexové mládě bude ve stejném věku o cca čtvrtinu až třetinu menší :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2012 15:51 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: Jiri_99
podľa mňa nemá až 6 rokov, dáke 3, 4 maximalne, ved vo velkom akvarku rychlo rastu.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2012 19:15 Muž Jiri_99 [25] - JeštěřiRe: fajfmen
Takže si myslíš, že je stará okolo těch pěti šesti let? Jsem z toho trocha paf. Celou dobu mám za to, že má okolo dvou let. tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.10.2012 23:04 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: sirpavol
Jednoznačně zvířátka oddělit! Malé graptemysce zařiď příjemné menší SNADNO ČISTITELNÉ akvaterko typu KARANTÉNÍ NÁDRŽE na zotavenou (velká písmena jsem vypíchl jen proto, aby si jich snadno všimli i budoucí návštěvníci této diskuse řešící případně podobný problém). Tvá trachemyska je zjevně výbojná a snaží se odehnat z území nežádoucí konkurenci, což by pro slabší želvičku mohlo být časem i fatální (nemluvě o dlouhodobém stresu v uzavřených podmínkách).
Želvy jsou zkrátka individualistky - např. naše Emily (T.s.e.) byla původně silně utlačována svou silnější vzrostlejší sestrou které se doslova bála (trvalo víc než rok, než se bez její přítomnosti zbavila stresového chování), s nepatrně menší Májou (T.s.s.) se ovšem okamžitě sžila a dnes jedna bez druhé nedají ránu. Cokoli udělá jedna, druhá okamžitě kopíruje :-)

Až želvičky oddělíš a graptemys se zotaví, poohlédni se po jiné společnici pro tu želvu, kterou máš ve větší oblibě. Třeba formou výměny za jinou od dalšího chovatele... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 21:57 sirpavol
Menší problém - práve som si všimol že naša veľká (cca 8cm) korytnačka hryzie chvost menšej (cca 4cm). Sú spolu asi 3 tyždne nikdy nebol problém... Čo s tým? Je to normálne? Malá má na chvoste ranu :(
Inak veľká je trachemys scripta scripta a malá graptemys kohnii...
Zahojí sa jej to?
Dik
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 21:47 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Jiri_99
To stáří se dost dobře zjistit nedá - např. "letokruhy" na štítcích vypovídají jen o hubených a hojných časech ve výživě (které se v terarijních či jezírkových chovech vůbec nemusí vztahovat ke střídání ročních dob), a ani dosažená velikost v momentě zakoupení také nemusí odrážet skutečný věk zvířete. O téhle problematice jsem se už někde v diskusi dříve podrobněji rozepsal, ve zkratce bych zde na vysvětlenou použil jako příklad mého bichira senegalského (Polypterus senegalus):
Před několika lety mi má paní zakoupila jako jako dárek cca osmicentimetrové mláďátko této masožravé, ovšem jinak nekonfliktní mírné ryby s úhořovitým tvarem těla, dorůstající okolo 30 cm délky (jde navíc o evoluční raritu, vpravdě živoucí fosílii, rybu blízce příbuznou předkům prvních obojživelníků, která se od prvohor prakticky nezmněnila - má svalnaté nástavce ploutví stejně jako latimerie podivná, k tomu, vedle stadartních žaber, plně vyvinuté primitivní plíce, a potěr připomíná pulce - má např. vnější keříčkovitá žábra jako třeba axolotli). Moje rybička dnes měří mezi 25-28 cm (přesně to při jejím pohybu v akvišku samozřejmě změřit nelze), zatímco její sourozenci, kteří ve zmíněném zverimexu trčí celá ta leta dodnes povyrostli s bídou maximálně o cenťák! Jeví se tedy stále jako tak dvouletá mláďata...
A stejné je to u těch želv ;-) . Když jsem loni koupil naší Gabrielce cca 4,5 cm maličkou Trachemys scripta scripta, která dnes měří v karapaxu přes 10 cm, měli v jiném zveráči podobná mláďátka obdobného vzrůstu. Některá z nich tam mají dodnes - a stále skoro stejně malinká ;-)
Tvé zvířátko nejspíš jen v náhle lepších podmínkách dohání zanedbaný čas, jinak si tak obrovský přírůstek (bez deformací krunýře) nedovedu laicky vysvětlit :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2012 13:26 Muž Jiri_99 [25] - JeštěřiRe: fajfmen
Taktéž se přikláním k T.s.troosti, ale osobně si myslím, že je namíchaná z T.s.scripta a s.troosti. Pač to bude nějak jak píšeš, kámen š.. cihlu.. :-D
K té velikosti bych s tebou normálně naprosto souhlasil a z vlastní zkušenosti, pač je to moje první želva nemůžu posoudit. Z toho co jsem načetl, to tak je, ale taky jsem se dočetl, kdy želva jednoho druhu měla ve třech letech 10cm a totožný druh stejného stáří z jiného chovu měla cca 20cm.
Já z vlastní zkušenosti můžu napsat jen to, že když se ke mě želvička dostala, měla být stáří cca půl roku a velikosti +/- 3-4cm. Mám ji rok a půl a dorostla do velikosti již zmíněných 16cm.
I kdyby jako malá měla stáří dvě léta, jak by mi mohla během jednoho a půl roku dorůst do velikosti pěti-šestiletého zvířete.
Podle mě je odhad stáří dle velikosti pouze dost a hodně orientační, není v mých silách její věk přesně určit a vycházím pouze z informací co mám hmatatelně po ruce.
Ovšem o jejím skutečném věku můžeme pouze spekulovat... sad

Musím se přiznat, že přinést si želvu podobné velikosti z nějakého spolku či útulku, mě ale vůbec nenapadlo. Předpokládal jsem, že bych ji koupil jako mládě na některé z burz. Proto ta otázka. Tohle mi ovšem přijde jako moc dobrý nápad. Ovšem má to ještě čas minimálně půl - třičtvrtě roku než udělám větší želvárko.

Pokud by tě napadlo, jak se její stáří dá zjistit podle jiných dalších znaků, které by mi upřesnily dobu jejího života, sem s tím. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 22:19 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Jiri_99
Protože mnohé želvy ze středoamerických faremních velkochovů, kde pro blízkou druhovou příbuznost s pominutím kámen š... cihlu jsou neurčitelné a variabilita poddruhů jenotlivých druhů i lokálních populací v rámci těch druhů bývá obrovská, netroufnu si určit co Tvůj Morlor je. Rozhodně to ale není T. s. scripta a už ani trochu dvouletá!
Člověče, dvouleté mládě libovolné želvy Emydae napříč všemi kontinenty a zverimexi je právě to pidimrně které běžně všude zakoupíš smich
16 cm v karapaxu měří běžně dospělí samci rodů Trachemys a Emys ve věku tak šesti sedmi let. Samci r. Graptemys jsou sice o téměř polovinu menší i v dospělosti, ovšem vypadají jinak. A samečci r. Pseudemys jsou zas o poznání vzrostlejší smich
Hele, máš tak baj voko minimálně pětileté zvíře, možná že Trachemys scripta troosti (anebo mýšence), a docela určitě samici která určitě povyroste ještě o pořádný kus. Při 16-ti cm vzrůstu by už totiž dávno dospělý sameček měl na předních pacičkách mimořádně dlouhé drápy - a Morlor je prostě nemá.

Další želvu klidně pořiď. Z osobní zkušenosti - jedna želvička je málo, tři želvičky zase moc. Z nějakého útulku anebo tera spolku dones další (nekonfliktní) samičku (rozhodně ne samce!) podobného vzrůstu a bude to v pohodě :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2012 21:08 Muž Jiri_99 [25] - Ještěři
Ahoj, máte někdo osobní zkušenost s přidáním malé mladé želvičky k velké? Velká má stáří necelé dva roky a velikost cca 16cm. Už nějakou dobu přemýšlím, že bych Morlorovi pořídil kamaráda, ale mám trochu strach aby to klapalo, popřípadě jestli by malému nějak neublížil. Agresivní není. Krmení by počítám probýhalo zvlášť..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2011 17:37 Muž Felix [754] - Ještěři
Ahoj, od loňska je vedena jako samostatný druh Trachemys venusta (s několika poddruhy). Zkus to zadat do googlu a jistě brzy něco najdeš. Typuji, že rozdíly oproti scriptám budou zanedbatelné :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2011 12:13 Muž Hunter [100] - Želvy
Zdravím, chcel by som sa spýtať či neviete niečo o tejto korytnačke Pseudemys scripta venusta, myslím veľkosť do akej dorastá, nejaké postrehy, atď, jednu som si kúpil a zatial pojedla len rastlinky, mäso nechce ... ale dúfam že začne poriadne jesť .. ďakujem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2011 20:24 Žena petastastna [4] - HlodavciRe: Pogona
:) to určitě,ale zas někdo mi radí že pro malé želvičky je lepší málo,ale myslim si že když má na čem stát pod hladinou a normálně dýchat že mu nemůže vadit že si může zaplavat a možno st vlézt na souš taky má....
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2011 20:06 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: petastastna
Pokud má krunýř o průměru 3cm, pak je to stejný poměr jakoby v dospělosti ( cca 25cm ) měla hloubku vody 116cm, což je dle mého více než luxusní ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2011 19:45 Žena petastastna [4] - HlodavciRe: Pogona
doufám že máš pravdu :) nerada bych aby se měla špatně, napadlo mě jestli to nemůže být tim že má 14 cm hloubku vody, jestli jí to nevadí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.04.2011 19:33 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: petastastna
Vyčkej a uvidíš, dva dny jsou na jakékoli závěry málo, je ve stresu z nového prostředí, a co vím od ještěrek, tak nežrat díky tomu můžou i týden ;-) Uvidíš, že žrát na 99% začne ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2011 19:05 Žena petastastna [4] - Hlodavci – Velká a malá želva... ???
Dobrý den ,mám želvu s krunýřem 8 cm a pořídila sem malinkou s krunýřem 3 cm, mám jí dva dny, první den se najedla a dneska nic, kousne do ryby a zas se pustí, nevíte kde by mohl být problém? hladinu vody mám tak 13 cm, možná ani ne

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Želvy • Zobrazeno 465x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/486-velka-a-mala-zelva-