Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

poulení oči

 

NápovědaFórum » Ještěři  

+ přidat příspěvek
poulení oči
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2011 19:53 Muž Felix [754] - Ještěři
Hmmm, tak to bude ono. Jen se důkladně nahřívá :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.05.2011 21:46 Muž Jervis [1] - Ještěři
Právě. moje Pogona to udělala poprvé, když jsem jí zapojil světlo.. aktivně vyběhla pod světlo a začala se vystavovat na světle.. a prostě zničeho nic vyvalila přivřené kukadla a po chvilce je zase zatáhla zpátky.. a nedávno to udělala taky na světle.. jindy to u ní nevidím..
Dnes jsem jí pustil po pokoji a dováděla kde mohla.. pak usnula u mě v ruce a když jsem jí chtěl vrátit do terárka, tak mi vylezla po ruce nahoru a zase zavřela očka....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.05.2011 19:17 Muž Felix [754] - Ještěři
Ono je to s tím poulením sporné, může to být průvodní znak nějakého problému stejně dobře, jako to nemusí znamenat vůbec nic. Občas to dělají i naprosto spokojené agamy při slunění - přivřené či zavřené oči jakoby vysunou ven z hlavy a na chvíli je vystaví sluníčku (moje pravidelně po zimě, jakmile je začnu vynášet zas ven). Když jsem to u nich viděl poprvé, taky mě to celkem vylekalo. Ony si to ale celkem užívaly - jen se pokoušely důkladně prohřát a přirozenému zdroji UV vystavit co možná nejvíc ze svých tělíček ;-)
Bohužel ale k témuž jevu dochází i v situacích, kdy má ještěr nějaké vnitřní bolesti. Např. krátce před smrtí je naše Agátka třeštila zrovna tak :-(
Pro jistotu ještěráka pozoruj, jestli nevykazuje nějaké odchylky od obvyklého chování, dobře žere, vylučuje, roste atp. a taky za jakých okolností přesně ta svá očka vykuluje.
Zrovna teď ležím co chvíli ve veterinárních příručkách o exotermních živočiších, jestliže v nich najdu tenhle projev jako možný symptom některých onemocnění, tak Ti dám co nejdřív vědět :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2011 06:43 Muž Sewer [151] - Ještěři
Jervis napsal:jestli je to tím vápníkem tak ho jdu okamžitě sehnat..

To jako že jí ho nedáváš? coze coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2011 06:26 Muž Jervis [1] - Ještěři
moje pogona to dělá taky.. nevím čím to je ale občas sem tam vykulí oči a připadá mi jako chameleon.. jestli je to tím vápníkem tak ho jdu okamžitě sehnat.. osvětlení mám stejné jako kolega.. jedna bodovka a jedna UVB
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 21:39 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Larisa
Jj, omluvám se, nekoukl jsem, osvětlení je OK, nicméně raychytické zvíře trpí nedostatkem vápníku, vit D3 a vitt A - ten je mj. i "na oči" ( jako když my, jíme mrkvičku, abychom lépe viděli ), můj odhad je, že to má spojitost, právě s jeho nedostatkem,...... pokud nejsou výtoky z očí či otoky, zákal atd. pak bych pokračoval v "léčbě" a časem se to srovná ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 21:35 Žena Larisa [4] - JeštěřiRe: Pogona
ja to zkusim vyfotit a dam to k sobě do prezentace tam mam i uvedené čím svítim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 20:52 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Larisa
Když já nevím ( a ostatní asi také ne ) co si představit pod pojmem "poulení očí"? Má z nich u toho nějaký výtok, či je nervózní, jaké má osvětlení,......to vše na to může mít vliv a může jít od prkkotiny až po nemoc,....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2011 12:04 Žena Larisa [4] - Ještěři – poulení oči
dobrý den,je normální u agamy vousaté poulení oči coze ? dělá to celkem často po jídle zeleného, trvá to chvíli, možna minutu a pak je zase ok.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 551x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/517-pouleni-oci