Gekončík noční-krmení
0 31.07.2024 15:00 vojta husak –
Re: Adél Mozna si ještě nezvykol na nove prostředí. A nebo sa možná bude zvlykat. Aky je starý?
0 31.07.2024 09:08 KaterinaLatkova Dobrý den,
To, že jste našli gekončíka a rozhodli jste se mu poskytnout domov, je skvělé. Nicméně, adaptace na nové prostředí může být pro zvířata stresující, což může ovlivnit jejich chuť k jídlu a pití. Zde je několik tipů, jak mu pomoci:
Stres: Gekončík může být stále vystresovaný z nového prostředí. Dejte mu čas na aklimatizaci. Udržujte terárium klidné a vyvarujte se častého rušení.
Skrytá místa: Zajistěte v teráriu dostatek úkrytů, aby se cítila bezpečně. Skrytá místa mohou snížit stres a podpořit její chuť k jídlu.
Potrava: Nabízejte malé a snadno dostupné živé cvrčky nebo jiné hmyzy. Někdy může být potřeba trochu experimentovat s různými druhy potravy.
Pokud preferuje mrtvou potravu, můžete zkusit nabízet mražené a rozmrazené krmivo.
Můžete také zkusit nabídnout jí potravu pinzetou, ale velmi jemně a trpělivě.
Voda: Ujistěte se, že má přístup k čerstvé vodě. Můžete ji zkusit jemně postříkat vodou pomocí rozprašovače, což může simulovat přirozené pití z listů.
Hydratace: Pokud se vám zdá, že nepije dostatečně, můžete zkusit nabídnout vodu pomocí kapátka nebo stříkačky. Jemně kápněte vodu na její nos, což ji může povzbudit k pití.
Pozorování: Sledujte ji pečlivě. Pokud nebude jíst nebo pít po delší dobu (několik dní), může být vhodné vyhledat radu veterináře specializovaného na plazy.
Vitamíny a minerály: Ujistěte se, že potrava je obohacená o potřebné vitamíny a minerály, což je důležité pro zdraví gekončíka.
Dejte jí čas, aby si zvykla na nové prostředí. Je skvělé, že je aktivní a prozkoumává své okolí, což je dobré znamení. S trochou trpělivosti by měla začít přijímat potravu a vodu normálně.
Hodně štěstí a děkuji za vaši péči o ni! Pokud budete mít další dotazy, ráda vám pomohu.
0 24.07.2024 20:18 Adél – Nalezeny gekoncik
0 24.07.2024 20:13 Adél – Gekoncik nocni
Dobry den. Predevcirem jsme nasli na stromě gekoncika a vzali jsme si ho domu. Mame volne terarko s veškerým vyhrivanim po zelve . Koupili jsme cvrcky a snedla jen mrtvého. Sama nebyla schopna ho ulovit . Dnes jsme zkusili červy a utika od toho pryc. Zkouseli jsme i pinzetou a nic. Zázemí ma spravne . ( velikosti terarka , vyhřívání , uvb i uva a teplota . Je docela ziva. Hezky prozkoumáva ale trapi na, ze neji a nepije . Je jeste vystrasena , nekdo se ji asi zbavil. Mate prosim nekdo radu , jak do ni dostat potravu a vodu ? Pila jen jednou, co jsme ji videla . Chodi kolem vseho , olizuje se , ale nic nesni , ani nevypije . Vypada to na Samecka , ale syn ji dal holcici jmeno , proto pisu v rodě ženském
Ahoj Báro, jestli na ně nejsou moc velký, tak bych se toho nebál...
0 16.07.2019 12:30 Bára – Krmení
Ahoj chtěla bych se zeptat jestli žerou gekončíci noční chrousty. Děkuji moc
Ahoj. Můžeme ti poradit. Pokud je to možné dej se fotku terárka popřípadě i zvířátka. Snadněji se pak dopátráme problému. Těžko se posuzuje a radí když nevidíme jaké má tvé zvířátko prostředí. Čím gekončíka krmíš? Jak dlouho svítíš? Jakou mají teplotu? Jak často se vyprazdňují? Může to mít více příčin.
Ahoj nevíme žádné podmínky o chovu, ale pokud do teď žral v pořádku nebude třeba počasím a nebo už stářím? Jak dlouho nežere?...
To rosení každý den se mě taky nějak nezdá....
0 28.11.2018 22:30 Tygris Ahoj všem. Mam problem gekoncik asi 7 roku starý nam přestal žrát. Nechce vubec nic je strašně vyhubly a veterinář rikal ze je to obcas normalni ale nam to neprijde normalni. Ma zarovku, teplo,vitaminy, roseni kazdy den. Nevime co s nim. Prosim o radu. Dekuji
Ahoj podmínky chovu a fotky terária?
0 21.01.2016 18:16 vaclav – fajfmen
Dobrý den chci se zeptat mám dávat mláděti každyden cvrčky?A kolik cvrčku?
Hubeňour to rozhodně není, ačkoli v ocásku moc zásobní hmoty nemá. Dle mého názoru - zvířátko v dobré kondici, jenom nepřipravené na zimování
Ti moučňáci bez posypu byli samozřejmě špatně. Sami o sobě jsou příliš tuční se špatným poměrem fosforu a vápníku, proto je jako hlavní krmení rozhodně nelze doporučit (obzvlášť pro zvířata v růstu). To je jako kdyby člověk jedl pořád salám a nic k tomu. Nějaký ten levný typ a neustále stejný druh. Akorát mu to zalátá střeva
Chce to cvrčky, šváby, sarančata odchycená na louce... a moučňáky jenom jako doplněk. Kdybych je přirovnal k chlebu - housenka potemníka je krajíc a to v čem ji oválím zas máslo, šunka, sýr... Z misky nezdrhnou a narozdíl od cvrliků se neumí očistit, proto, chci-li do ještěrů něco dostat, hodí se mi bezvadně. V přípravě na zimování taky fajn - zásobárna sádla par excelence
. Využití tedy mají, chovatel jen musí vědět kdy konkrétně a jak. Jinak z toho bude průšvih
K vyprázdnění - zkus jej vykoupat ve vlažné vodě, samozřejmě tak aby se nevylekal. Teplá voda dělá plazům všeobecně dobře na bříško, obvykle se do ní velice rychle vytentí
Díky za reakci, zatím krmím denně 1 - 2 cvrčky, plánuji každý týden 1 den půstu. Původním majitelem byl 2roky krmen pouze moučnými červy bez vitamínů,tak jsem si nebyla jistá zda má žravou díky změně jídelníčku nebo je hladový
Mohl by jste mi prosím ještě poradit ... Podle ocásku si myslím že je hubený, je to tak? Také se mi již 5 dní nevyprázdnil, četla jsem že to zvládnou i 8 dní, ale co když přetáhne 8 dní?? děkuji
Tak to mam asi vyjímečnýho ještěra. Je sice mlsnej, ale rozhodně se nepřežírá. Třeba na něj působim jako odstrašující příklad...
Ve stravovacích návycích divokých zvířat pravidelnost vlastně neexistuje, u ještěrů zvlášť, obecně platným rysem jejich povah je - narvi se k prasknutí kdykoli to nález dobrého zdroje umožní, možná je to poslední gábl který nejbližší měsíc uvidíš... (proto celkem četné případy přežírání a následné obezity v teráriích) U takových pomalých prcků to platí dvojnásob, fenomén zvaný "sytý gekončík" tím pádem spadá kamsi do kategorie sci-fi
.
Zvířátka sama by se dokázala ládovat od rána do večera anebo naopak měsíc bez újmy na zdraví hladovět, pro Tebe bude ale stěžejní udržet je v určité linii - celkem štíhlé pružné tělíčko a bambulatý ocásek. To je tak akorát (net je plný fotek zvířátek v prvotřídní kondici, stačí Ti jen porovnat), když se jim začnou boulovatět i podpaží, už je to kapánek o překrmení a dal bych jim trochu půst
. Neřeš pravidelnost a kvantitu krmení, klidně dávej různé množství namátkou. Pokud budou mít zvířata pěknou postavu a chovat se jak je pro ně typické, je to v pořádku
0 20.10.2014 16:14 niky Zdravím, potřebovala bych vědět jak často gekončíka krmit? Každý den, obden??? Krmím cvrčky, vitamíny jsou samozdřejmostí. Jen nevím zda posypat každého cvrčka nebo stačí jen jednoho... díky
0 02.09.2011 21:02 R Pogona [762] - Ještěři No já je nechávánm v krabičce co je koupím a přidám jim tam řrádlo a nebo je přehodím do boxu na cvrčky co jsem koupil ... ale v krabičce vydržej . jen pozor na červy ty se pvc pytlíkem prožerou
0 02.09.2011 17:11 Windy18 Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jde nějakým způsobem zabezpečit, že mi cvrčci, broučci a ostatní jídlo pro gekončíka, uteče a bude se množit?Nebo mu musím kupovat jídlo na každý krmení znovu?Díky za odpověď.
jasný díky
je my jasnéže se o něj musím starat
Mamé doma nejaké ty akvárka takže pravidelná udrzba atak ale prece jen sem časové omezen (škola)a pokud je hezky snažím se byt venku.ale určitě večír na nej čas je pořád
o sobotě,a neděly ani nemluvim
pokud by denně stačily 2 hodky a o volných dnech déle aby si na me zvikl byl bych rád
0 10.05.2011 06:43 Nováčeek Ješte vám napisi rozměry dneska jak se vrátím že skoly..
A chtěl sem se zeptat sou časově nároční??
Staré akvárko předělat na terárko je výborný nápad, sám jsem to tak udělal. Ale není vhodný přístup shora. Bude to chtít předělat. Já jsem to vyřešil tak, že jsem přední stěnu vyříznul, ze spodní části jsem uříunul proužek, který jsem tam nalepil silikonem zpátky (aby písek držel v terárku) a zbylý kus skla jsem svisle rozřízl napůl, na bozích přilepil silikonem pantíky a vytvořil tak dvířka. Jestli jsi trochu zručný nebo poprosíš někoho o pomoc, nebude to problém
Strop jsem udělal ze sololitu a větrání jsem vyřešil vyvrtanými otvory. Asi by byla lepší volna vyříznout tam díru a vlepit tak síťku proti hmyzu, co se dává do okna, ale už to mám takhle
Podívej se mi do prezentace, kdyby jsi chtěl, rád ti to nafotím...a určitě ti tu ještě nekdo poradí a nebo najdeš inspiraci v prezentacích dalších kolegů tady na webu
0 09.05.2011 21:19 Nováčeek dobře a děkuji
jinak asi bych si pořídil jeden kus.A použil bych staré akvárko jen nahoru musím vymyslet větrání ne?
Já svoje gekončíky vyndavám běžně. Zrovna nadšení nejsou - teda spíš podle toho kdy. Jsou chvíle, kdy si na ruku vlezou sami, ale jindy zase ne. Něco o "ochočení" gekončíka máš třeba tady
terarka.net/forum/341 , ale žádného ještěra nemůžeš ochočit úplně jako např. psa, králíka a pod.
Jinak si myslím, že pro začátečníka jsou nejvhodnější právě ti gekončíci a nároční na prostor taky nejsou, pokud využiješ co nejvíce prostor teráriu (různé skrýše, můžeš udělat 3D pozadí aby po něm mohli šplhat apod. ... tipů je tu spoustu
)
1 09.05.2011 20:48 Sewer [151] - Ještěři Gekončík bude pro tebe určitě vhodný
. Krmení myšími holaty není vůbec důležité, je to jen spíš takové zpestření potravy (jako když si dojdeš do cukrárny na zmrzlinu
). Krmení postačí hmyzem, přesně jak píše Petra. Každé krmení se pak obaluje v minerální směsi, kterou koupíš za pár kaček. Pak už jen stačí žárovka na ohřev a jednou denně porosit. Čili ani na výbavu terárka není nijak náročný. Postačí mu dobrý úkryt a pár "prolejzaček".
A co se týče toho "nočního života", tak to není úplně 100% noční tvor, někteří gekončíci dokonce dělají ostudu svému jménu
. Jak kdy... a taky co jedinec, to originál... Moje samička Terezka přes den vylejzá z úkrytu minimálně, naopak samec Arturek je večně nalepenej pod žárovkou a leze sem a tam po celém terárku i přes den
0 09.05.2011 20:39 Nováčeek vím že se to sme nehodí ale popřípade nevíte nějakého plaza kterýho když vemu tak bude rad nebo mut o aspon nebude vadit...
0 09.05.2011 20:27 Nováčeek Ahoj děkuji za odpověd ale myslím si že ty holátka bych asi nezvádl.. no uvidise časem..
A myslís že by jim vadilo kdybych ho vyndal nebo tak ?? popřípade nevíte co je nenáročního pro uplného začatečníka a neni to nároční naprostor
Ahoj.
Myslím, že krmit gekončíky holátkama není povinnost, ale určitě by jim to nevadilo ... Jinak žerou cvrčky, sarančata, šváby, moučné červy ... A k druhému dotazu - aktivní přes den jsou také, ale opravdu jen minimálně. I když jsou dny, kdy svoje gekončíky nevidím přes den vůbec vylézt ze skrýší.
0 09.05.2011 20:16 Nováčeek – Gekončík noční-krmení
Ahojte chtel bych si pořídit nejake zviřadko a jak sem to tu tak prolejzal tak s emi zalibíl gekončík noční ale mám obavu s tím že bych neunesl krmit holátkama bylo by my jich líto myslíte že by to vadilo?? popřípade i když je to Gekončík noční je aspon trochu aktivní prež den nebo jen spí?
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 750x