Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Nežravost-leguánek obojkový

 

NápovědaFórum » Ještěři » Nemoci 

+ přidat příspěvek
Nežravost-leguánek obojkový
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2013 21:44 haňuma – voda
My u leguánků obojkových v terárku máme misku na vodu a jsou zvyklí pít.. sice jako ne že by toho vypili nějak extra.. ale když chcou tak tam tak trochu ponoří hlavu a normálně pijou :)) to je tak pro info, někteří to třeba nedělají, ale naši jo.. podle mě miska s vodou v terárku neuškodí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2011 17:06 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Pogona
Fíha, to máš v miniZOO? Super pozadí a rozměry palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2011 20:19 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Fotka k příspěvku Přidávám pro ilustraci fotky terárka pro leguánka, které jsem vyhrabal ;-)
Co se týče pohlaví, je to podobné jako u např. agam vousatých, samci mají u kloaky viditelné hemipoenisy, jsou robustnější a větší než samice, mají mohutnější hlavu a v období páření za krkem se jim objeví pěkný oranžový až hnědý obojek. ( jezírka si nevšímej - je prázdné, terárium mělo být "univerzální pro případné jiné obyvatele ;-) )
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2011 19:20 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: messi13
Vodu mu stříkačkou určitě nedávej, bude z toho ve stresu a nebude tím pádem vůbec pít ( resp. ho bude jakýkoli kontakt s vodou stresovat ) no Je to pouštní ještěr, který umí velmi, velmi dobře po dlouhou dobu hospodařit i s málem vody. Stačí jej navečer každý den orosit + orosit nějaký ten kámen či větev v teráriu, miska s vodou je u něj naprosto zbytečná.
90*50*45 je pořád pro tohoto "běžce" málo, dva do tak malého terka určitě NE. Sám mám jednoho v teráriu cca 130*100*100 s pěkným členitým pozadím a odpočívadly na obou bočních stěnách a stěně zadní a uvažuji o větším,.......
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2011 16:13 messi13
Děkuji vám moc za rady terko mám už jiné (95x50x45) nejsem si jistej jestli do toho mužu dat dalšího leguánka (jestli to neni na 2 moc malé)a jinak volné běhání kolem má poskytnuto už od té doby co ho mám ho pouštím se proběhnout po pokoji.UVB osvětlení už mám také ,konečně už i něco snědl,ale vodu sem mu musel dát stříkačkou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2011 22:10 Muž Felix [754] - Ještěři
Hups, teď jsem se zrovna (projistotu) mrknul na čukvalí stránku atlasu a zjistil, že jsem tam jaksi dodnes nenapsal rozměry terka (fakt ani ty minimální) stydim
Někdo z kolegů ovšem (za dobu, co jsem tam byl naposledy) sepsal pěkný návod k chovu pro Tebe stěžejního druhu na terarka.net/jesteri/atlas/Leguanek_obojkovy
Jukni na to. Doufám, že to Tobě (a hlavně Tvému ještěrákovi) pomůže :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.07.2011 21:30 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: messi13
Teď přímo k potřebám Tvého leguánka - projdi si důkladně zdejší atlasovou stránku terarka.net/jesteri/atlas/cukvala_zavalita
V zahraniční literatuře jsou velice často leguánci obojkoví zmiňováni jako ideální spolubydlící k čukvalám. Vzácný to případ vhodnosti zřízení vícedruhového terka - v přírodě totiž oba druhy koexistují v naprosté shodě a jejich klany se běžně dělí o společné území, kde se navíc ani dominantní samci nepovažují za konkurenci... ;-)
Zřiď svému ještěrákovi terko podle tohoto návodu (samozřejmě s tím, že je narozdíl od čukval vpodstatě ryzí predátor) a pořiď mu společnost. Kdybys nesehnal rychle nic příbuzného, postačí alespoň vousatka podobných rozměrů. Některé tvory dokáže pocit osamění oddělat stejně spolehlivě, jako nedostatek UVB. Leguánek obojkový mezi ně patří přímo ukázkově ;-)

Mmch. rozměry terka by měly být aspoň dvojnásobné než uvádíš (i pro singl ale raději tří až čtyř), navzdory menšímu vzrůstu jsou totiž tyhle potvůrky velice aktivní. Další variantou je, nechat (otevřené) terko prťavé, a ještěrce umožnit libovolné pobíhání kolem. Tomu ale musíš uzpůsobit celou místnost, aby nedošlo k nehodám, takže se to větší terko vyplatí :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.07.2011 23:53 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: messi13
Tak to je, kamaráde, jasná věc! S tím UVBčkem Ti ve zveráči samozřejmě kecali (kšeftík typu housky na krámu, rozhodně ne "kupte si zvíře, co vydrží nejmíň deset let" - a my nebudem mít tržbu)
Máš to principielně stejné, jako u nákupu chamíků - krátkověké (a oproti některým jejich málo chovatelsky známým daleko jednodušším příbuzným druhům) jemeny Ti nabídne ve velkém každý zverimex. Styl: "až vám za týden umře, přijďte a kupte zas, ono se to dobře množí..."
O mnoho méně háklivé blízce příbuzné druhy, které se přitom běžně dožívají i kolem deseti let, na trhu jednoduše nezakopneš (ani třeba rohatý chamík jacksonův pod šest let věku obvykle nejde - a to je ještě celkem krátkověký ;-))
Holt kšeft je kšeft. Chama, co se buď dožívá běžně dvanácti let v "jemenovských podmínkách" anebo je spokojený v pouštním terku bez jediné větve na šplhání (ano, i takový druh chamíka existuje) a žije asi tak šest (vyjímečně prý až devět) roků, najdeš sice hojně v přírodě, ne už ale v obchodech... Hádejme proč? :)
Tvá otázka se sice týkala jiného typu ještěrů, v principu jsem se ale na příkladu "provařených" chamů pokusil poukázat na obvyklou praxi prodejců ve zverimexech. Nedej na ně.
Jinak: co napsal Pogona měj za bernou minci a v zájmu toho zvířátka se podle toho zařiď. Je to v jeho nejvyšším zájmu (a tenhle člověk ví moc dobře, o čem mluví) ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2011 23:07 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: messi13
Tenhle na teplo, světlo a UVB osvětlení ještěr neměl UVB osvětlení hmm navíc chovaný v takovém hrníčku, terárium to chce tak třikrát větší a IHNED udělat něco s osvětlením,...... sám mám pár a vím, jak jsou nároční,........
Pokud byl v takovém mikro teráriu bez UVB složky světla, pak se není čemu divit - je na "posledním tažení". tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2011 22:38 messi13
Starý je přes 1 rok,terárium je 45x30x35 mohu sehnat este asi 2x větší pokud je male,je vněm umělá rostlina myska na vodu a umělý malý dutý kmen,většinou leží na vyhřívaném kameni,zdroj UVB zatim nemam protože mi rekni v prodejen ze mu staci kamen,ale je na světle, UVB ihneed dokoupim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2011 21:28 Muž Felix [754] - Ještěři
Fotky by taky celkem pomohly. Nejen zvířátka, ale i celého chovného zařízení ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2011 19:55 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: messi13
Je to import? Jak je starý? Jaký má zdroj UVB? Jak vybavené avelké terárium, potřebujeme vííííc info,....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2011 19:26 messi13 – Nežravost-leguánek obojkový
Ahoj,mam leguánka obojkového 4 měsíce a ted najednou už 2 dny nehce jíst a jen leží nebo spí :-O :-O nevím co sním prosím o radu.Děkuji. sad

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 168x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/572-nezravostleguanek-obojkovy