felsuma: černají prsty
nějaká oděrka třeba od pinzety, skla, vybavení v teráriu, může se do toho dostat infekce. Chtělo by to vydesinfikovat a možná na pár dní snížit vlhkost, aby se to vyléčilo a nemokvalo to.
0 02.04.2014 20:28 Jana – Felsuma
Neví nekdo co to je? Tři roky stary samec. Posledni mesic se mu na cumaku udelalo tohle. Nekdy to vypada jako suchy strup, jindy jako by to mokvalo. Bohuzel ho nechytim abych si to poradne prohledla. Terarko velke teplota vlhkost svetla vse v poradku. Zere normalne. Jak crvky tak presnidavky, obcas pridavam vapnik a vitaminy..
Tak půl tablety do lžičky přesnídávky,rozdrtit co to půjde a rozmíchat.Dávej to opakovaně,snad to pomůže.
dobře, ale kolik jí toho mám dát?
Tak to opravdu nevím,ale někde bude něco špatně.Ještě mě napadá,skus přidat do přesnídávky B komlex.
no řekl bych, že tady problém nebude: kromě té umělé kytky mám totiž ještě dvě živé, rosím 2x denně a rašelina (už) rozhodně nezůstává vyschlá, právě teď vlhkoměr v terárku ukazuje 80%...
S tímto problémem můžeš udělat to,co ti před 2 měsíci doporučoval elegans1.Ta umělá kytka a vyschlý substrát,to nebude to pravé.Černé prsty=pravděpodobně nevratné poškození.A loupat starou kůži ručně,to by na tom mohla chudák felsuma být ještě hůř než ted´(ulomený ocas nebo stržená kůže).
0 29.03.2012 22:20 Rajce63 – svlékání
už je to 2 měsíce, co mojí felsumě zčernaly prsty, od té doby se to naštěstí nijak nezhoršuje, má však problém se svlékáním, proto bych se chtěl zeptat: jak dlouho průměrně trvá felsumě svlékání? Co můžu s tímto problémem dělat: na jiném fóru jsem našel, že ji mám dát na pár hodin do vlhké krabičky s ubrouskem, případně ji dokonce namáčet v teplé vodě a poté kůži sundat... Měl bych podávat nějaké vitaminy navíc?
díky za odpověď
Přímo na felsumu neros a už vůbec jí nic nepatlej žádnou mastí.Vlhjkost v teráriu zajistí vlhký substrát,porosení a živé kytky.Pokud si ty prsty dobře svlíkala,tak příčina je někde jinde.Bohužel takto na dálku ti sotva někdo poradí.Může to být třeba nějaká mykóza,bakteriální infekce a kdoví co ještě.
ok, felsumu budu rosit.
Ale napadá mě, že tou odumřelou kůží to nebude, prsty totiž nejdříve zrudly, což značí prokrvení, řekl bych...
Jestli si ty prsty dobře nesvlíkala,tak jí stará kůže ty prsty zaškrtila a časem odumřely.Takhle na dálku je ale těžké poradit.
je docela možné, že jí tam trochu kůže zůstalo..
Svlíkala si ta felsuma před těmito problémy ty prsty?Nezůstávaly na nich svlečky?
0 22.01.2012 19:19 Rajce63 – foto
jo, na květináči je skoro pořád, mám zářivku Repti Glo UVB, prsty jsou rovné, řekl bych, páteř asi trochu křivá...
Na tohle určitě odpoví kolega Elegans, tak vydž
0 22.01.2012 17:23 Rajce63 – felsuma: černají prsty
Ahoj, mám felsumu madagaskarskou, stáří nevím (veliká je 15 cm), je chovaná v terárku 40x40x60, pod UV, teplota cca 25°C, vlhkost 70-80 %, krmena cvrčky a přesnídávkou, doplňky: drcená sépiová kost a Roboran H + Plastin... Takto ji chovám už několik měsíců, teď se ale stalo, že jí zčervenaly prsty na zadních končetinách a postupně černají a odumírají! Nevíte někdo, čím to může být a co s tím?
Děkuji
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 262x