Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Leguánek obojkový - vypadnutí zubů !

 

NápovědaFórum » Ještěři » Nemoci 

+ přidat příspěvek
Leguánek obojkový - vypadnutí zubů !
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2012 22:23 Žena Vini [34] - SavciRe: KrteCZek1415
Pogona má pravdu, kdyby měl každý hned hrcnout s teraristikou či s chovem jen kvůli tomu, že mu jedno ze zvířat umřelo pak by dnes zvířata nechoval nikdo - ani já ne. Takže bych raděj opravila to, v čem si chyboval a pokračovala dál, je to jen neblahá zkušenost která se ti bude do budoucna hodit... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.04.2012 21:09 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: KrteCZek1415
Opravdu mě to moc mrzí. Než je ale hned prodávat, bych napravil dosavadní chyby a určitě bych si je nechal ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.04.2012 14:10 Žena TerkaS [12] - Ještěři
trochu škoda ne? :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2012 10:18 KrteCZek1415 – Cassandra
Včera večer Cassandra uhynula.:-( Její zánět byl tak rozsáhlý, že ani po 4 dnech léčení antibiotiky se neléčila :-( Mrzí mě, že se to stalo kvůli špatným chovným podmínkám. Leguánky Joeyho a Ellis nabídnu k prodeji. Tero zruším. Kdybyste měl někdo zájem napište mi na mail mailto:petr.kratky1415@seznam.cz . Kdyžtak pošlu i fotky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2012 12:19 Žena Vini [34] - SavciRe: Sewer
Nebo tam stačí dát takovou tu gumovou termo-lahev co si dáváš na břicho když tě bolí, ta je placatá a tak se nekutálí - naplníš jí vodou, strčíš na dno termoboxíku a na něj hodíš ještěrky a máš to vyřešeno. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.04.2012 11:57 Muž Sewer [151] - Ještěři – Termobox
A do termoboxu je vhodné dát například lahev s horkou vodou (zajistit proti "kutálení se" a ještě třeba obalit hadrem).
Dá se pořídit třeba tady - www.wespa.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.04.2012 10:50 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: KrteCZek1415
To převážení není úplně ideální, pokud to však nejde jinak pořiď si polystyrenový termobox, ideální pro tyto účely.

CO se dalších otázek týče, dát jí do samostatného terária by bylo vůbec ideální, pokud však nemáš možnost, rozděl to původní. Teploty jsou pro ně ideální po teráriu 30 - 35C ( samozřejmě s možností úkrytu ), pod zdrojem tepla, klidně 50 - 70C.

Jinak koncept UVB atd. by bylo dobré řešit tak, že si založíš tady prezentaci a nahraješ pro představu fotky a dopníš u prezentace informace ( rozměry terária, způsov odvětrávání, podestýlku, atd.,.... ). Pak by se dalo poradit daleko líp ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2012 08:38 KrteCZek1415 – Omluva
Fajn. Vyhráli jste. Překonám svou hrdost a nechám si tedy poradit opravdu ve všem:) Jsem teď ve stresu, tak jsem holt vypěnil. Omlouvám se za toto rozčilení.

S tím napadáním mi šlo o to ironické "odkud poocházím" a "co je k smíchu". Nic proti uživateli Pogona.. Sewer se do mě začal navážet, a to mě naštvalo. Dělal, jako bych jim svítil 4 hodiny denně a zbytek je nechával potmě :( Ale to už je jedno. Teď bych stejně radši řešil současný stav tera a budoucí revitalizaci, aby k něčemu podobnému už nedošlo.

Ještě s tím rozporem, jak si protiřečím jde o to, že já leguánky i s celým terem převážím mezi dvěma městy 4krát do roka.(tam zpět tam zpět) Bohužel nenadělám jinak :( Proto bývají po cestě promrzlí a psal jsem proto to zmiňované "jako vždy". Snažím se jim na tu hodinovou cestu alespoň dodat trochu tepla, tak jim postupně po půl hodině zlomím po jednom výhřevném polštářku 10x15cm. Velké teplo ale vydávají tak prvních 10 minut, potom méně, ale aspoň něco. Zkusím to vymyslet, aby tu cestu trávili v teple více.

Jak už jsem psal- ven už je stejně tak rok nepouštím. Defakto ještěra. Holky ještě tehdy nebyly na světě.Od té doby, co jsem je k samci pořídil, už Joeyho stejně nepouštím po pokoji. Výjimkou byla ta předělávka tera před půl rokem.

Jinak s tou zářivkou mně jde o to, že je to žářivka. Ta je napevno přidělaná ke stropní desce. Snížit se nedá. Kámen pod žárovkou v kyblíku (kde hodně všichni leží)je asi tak 25 cm od té UVB, takže co bych měl tedy ještě přikoupit za UVB (žárovkové), aby to bylo optimální?Dal bych to blíže ke kameni...

Neekonomické mi to přišlo kvůli důvodu, že nahoru za zářivkou lezou mezi 10-14. Jindy ne. Dosah je tak 15cm, tak jsem opravdu necítil potřebu tím svítit defacto zbytečně když zbytek dne leží 25 cm od UVB. Nebo i tak by to nebylo zbytečné? Snad asi tedy úplně předělat koncept UVB, koupit žárovkové a umístit ke kameni..


Veterinář mi nic o oddělení ještěrů neřekl (MVDr. Vítězslav Raška, Ostrava). I přesto jsem je tedy po včerejší radě oddělil, aby měla Cassandra klid. Dodal jsem ještě jednu žárovku, když jsem teď tero rozdělil. Aby se mohla nahřívat. Ještě seženu ten heřmánek. Nevím, jestli bych ji neměl dát do vlastního tera úplně. Kvůli třeba úplné karanténě. To uvidím, co mi na to řeknete.

Kolik tedy stupňů bez problému Crotaphyti snesou?

Díky za rady. I přes toto mé rozčilení si vážím, že si mnou píšete a radíte mi. Rady jsou vždy přece k nezaplacení a rád je uvítám. Děkuji



 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2012 08:29 Muž Sewer [151] - JeštěřiRe: Pogona
Pogona napsal: Naopak rozpory jsou spíše v tom co píšeš Ty ( uvedu příklad ):


- Nechal jsem je běhat po pokoji a když jsem je pochytal, tak byli jako vždy tak promrzlí, že byli rádi, když jsem je dal na mírně rozehřátou plotnu

- Sporákem jsem opravdu vyhříval jen jedinkrát

Jak myslíš, že tohle vypadá? Jednou byli JAKO VŽDY promrzlí, v zápětí to bylo pouze jednou,.....



Ještě k tomu přidej tohle -

KrteCZek1415 napsal: Po bytě jsem pouštíval jen samce Joeyho. Ten si v tom liboval. Vždycky vyskočil na okno a díval se ven (!) třeba i deset minut.. Když jsem pořídil před rokem holky, tak jsem je přestal pouštět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2012 05:27 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: KrteCZek1415
Ale on má kolega s tím UVB pravdu, umísti jej co nejblíže k tepelným žárovkám - aby byly nasvícení i když se půjdou vyhřívat. Jinak 4 hodiny jsou opravdu k ničemu, na tom není nic tvrdého. Tyhle zářivky mají sílu asi tak deseti-tisíciny výdeje UVB slunce, takže velmi málo a Ty to málo ještě zkrátíš na pár hodin. Opravdu ji nech svítit, pokud Ti to příjde neekonomické, nevím proč sis taková zvířata pořizoval - když ( jak jsem pozorně četl ) je zahrnuješ péčí a láskou.....
Co bych měl dělat já, když mám v teráriích výbojky o síle několika desítek tisíc Wattů :)

A propos. dostali jsme se opravdu trochu jinam, nicméně řešil jsi zoubky i to, že nežere. A ten zánět cest dýchacích má opravdu ze špatných chovných podmínek,.... To Tě nikdo nenapdadá, jen se snažím poradit, abys je změnil leguánkům ku prospěchu, na tom nevidím nic špatného ;-)
Naopak rozpory jsou spíše v tom co píšeš Ty ( uvedu příklad ):


- Nechal jsem je běhat po pokoji a když jsem je pochytal, tak byli jako vždy tak promrzlí, že byli rádi, když jsem je dal na mírně rozehřátou plotnu

- Sporákem jsem opravdu vyhříval jen jedinkrát

Jak myslíš, že tohle vypadá? Jednou byli JAKO VŽDY promrzlí, v zápětí to bylo pouze jednou,..... Vsadím se i, že leguánci jsou u sebe i přesto ( a to Ti musel nařídit i veterinář ), že nemocná samička by měla být ve "své" dočasné nádrži, jak jsem už zmiňoval,.....
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2012 22:57 KrteCZek1415 Re: Sewer
Proboha lidi, co je to s váma, že musíte hned po každém špatném vyjádření mě napadat?

K smíchu to samozřejmě není. Napsal jsem to proto, že vlastně celá tahle diskuze je oficiálně o chybějících zubech méhe leguánka a přitom jsem zjistil, že je nakonec má...

A při pozorném čtení lze zjistit, že nesvítím 4 hodiny denně, ale že svitím Sun glo zářivkou 9-19 a že MODROU zářivkou UVB svítím 10-14. Zářivka, co svítí modře UVB je tam jen kvůli náhradě blahodárné síly slunce ne kvuli světlu. Sun glo je tam jako náhrada svitu (9-19), ale je to jen světlo. Ne spektrum vitamínů ve světle slunce - proto tam je modrá UVB.

Doporučuji pozorněji vše číst, když už se k tomu vyjadřuji...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2012 22:37 Muž Sewer [151] - JeštěřiRe: KrteCZek1415
KrteCZek1415 napsal: Doktor zjistil, že zoubky má. Jen má nateklé dásně, tak nejsou moc vidět:)
To mi nepřijde moc k smíchu...



KrteCZek1415 napsal: A 4 hodiny přece nejsou k ničemu. Lepší než nic, tak slovo k ničemu je celkem tvrdé.
Odkud pocházíš, že tam svítí slunce jen 4 hodiny denně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2012 22:31 KrteCZek1415 – Zuby má !!!
Doktor zjistil, že zoubky má. Jen má nateklé dásně, tak nejsou moc vidět:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2012 22:28 KrteCZek1415 Re: Pogona
Děkuji za rady. Proč tedy ale to UVB mám nechat tak dlouho? Dosah má přece tak 15cm a ještěři cíleně chodí co nejblíže k němu. Po 3 ěsíčním pozorování jsem zjistil, že k zářivce chodí jen mezi tou 10. a 14. hodinou. Jinak u ní vůbec nebyly. Přišlo mi neekonomické svítit UVB když jsou od ní mimo 10-14 asi tak 30 cm daleko....A 4 hodiny přece nejsou k ničemu. Lepší než nic, tak slovo k ničemu je celkem tvrdé.

Žárovka 25 W nevytápí samozřejmě tero sama. Mám tam ještě Sun glo zářivku 25 W, co svítí od 9 do 19. Přeměřil jsem tero a spočítal objem. Trochu jsem přestřelil. Má 250 dm krychlových...Když jsem jim dal žárovku 40W místo 25 W, tak teplota v teru byla okolo 35. Zdálo se mi to hodně. Kolik je optimální?

S tou vlhkostí, to přece zas tak nepřeháním. Vždyť píšu, že přes den mají 25%. Misku zruším. Šlo mi spíš o to, že u té misky mají nižší teplotu, tak ať si mohou vybrat.

Krmení taky napravím. Stejně je už teď půl roku krmím každého jednotlivě zvlášť. Teď jsem dostal od veterináře výživu v prášku. Mám to za pár dní, až nebude mít nateklé cesty, smíchat s vodou a dávat ji malou dávku injekčně do krku, ať má sílu.

S tím heřmánkem. Jsou i nějaké alternativy? Ať to můžu dát i dnes než půjdu nakoupit. Mám lipový květ, květ sedmikrásky, rakytník. Asi nic, že?

Ještě jednou díky za rady.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2012 21:56 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: KrteCZek1415
Jinak přeju ať se uzdraví, kadopádně by to pro ni chtělo samostatnou nádrž, ve které bude mít opravdu teplo a hlavně klid od spolubydlících. Terárium ros odvarem z heřmánku ( je protizánětlivý - podpoří účinek ATB ) ;-) a hlavně do ní násilím necpi potravu,.... a průběžně informuj, sám jsem zvědavý, zda se uzdraví :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.04.2012 21:49 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: KrteCZek1415
Nezlobím se, jen je potřeba si o chovu takovýchto ještěrek nastudovat maximum, aby se měli co NEJ. On je člověk může mít rád sebevíc, ale někdy je to spíše špatně,.... Tady v tom případě, toho o nich, zatím moc nevíš.....

UVB zdroj potřebují mít zapnutý minimálně 10 hodin denně ( ideálně 12 hodin ), 4 hodiny jsou k ničemu. Navíc nevěřím tomu, že 25W žárovka vytopí terárium 100-100-50 cm ( což je půl metru krychlového, jak uvádíš ) na 29C ( což je i tak málo ). Mám je v teráriu cca 1-1-1metr a mají tam dvě výbojky 300W + UVB + zářivkovou trubici a i to se mi zdá málo,....
Vlhkost v teráriu není dobrá, tyhle ještěrky milují slunné vápencové skály, písčité pláně - jednoduše SUCHO !
Terárium stačí na noc ( obden ) jen trochu orosit, z toho se i napijí - misku nepotřebují, umí moc dobře hospodařit i s málem vody. ;-)

A nacpat terárium krmením, když jedu na 2 dny pryč je další hloupost, tyhle ještěrky stačí krmit 3-4krát týdně, takže 3 - 4 dny v týdnu se vynechávají úplně. Bez potravy vydrží dospělé klidně měsíc bez úhony - naopak takováto nepravidelná strava spojená s půstem jim i prospěje,.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2012 21:41 KrteCZek1415 – Příčina chřadnutí Cassandry
Byl jsem dnes na veterině. Cassandra má rozsáhlý zánět dýchacích cest. Nežrala, protože cítila, že když žere, tak se dusí. Už jí podávám antibiotika. Za týden jdeme na kontrolu.

Doktor jí dává 60% na přežití :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2012 21:31 KrteCZek1415 Re: Pogona
Díky za rady. Moc si toho vážím. Co se týče plotny. Bylo to jedinkrát. Mají tero o objemu asi tak půl metr krychlový.Mají tam vše, co potřebují. Opravdu to nezanedbávám. UVB Retpi glo 10.0 přístup až k zářivce, kdyby chtěli (hoďku denně u toho na střídačku polehávájí asi tak 5 cm od zdroje UVB). Měním ji jednou ročně a to s ní svítím jen 4 hodiny denně. Teplo pod kyblíkem s žárovkou 25W mají. V celém teru je tak 29 stupňů. V rohu je zapuštěný bazének s vodou o objemu půl dm krychloveho, od kterého jde do celého tera vlhkost. Vlhkost v teru okolo 25%, když jim na večer orosím africký kmen, co tam mají, tak ten přijme vlhkost a v celém teru je na noc hezkých 50% , někdy 40%. Semtam schválně přejili nádržku na tu vodu, nasákne písek a vlhkost v teru je 60%. Dělám jim zkrátka přírodní podmínky. U té nádržky s vodou teplota okolo 25 stupňů.



Cassandra byla překrmována z jediného důvodu. Když jsem do tera vypustil cvrčka, dva, tři, vždycky je sežrala většinou ona. Jelikož jsem od tera odjížděl na 2 dny v týdnu, tak než aby kvůli její žravosti hladověli všichni, tak jsem tam radši dal tolik žrádla, aby se nakrmili všichni a přitom ona se bohužel přežrala :-/ Takto to fungovalo 2 měsíce, co jsem takhle od tera odjížděl. Blízcí jen rosili. Krmit odmítli.



Po bytě jsem pouštíval jen samce Joeyho. Ten si v tom liboval. Vždycky vyskočil na okno a díval se ven (!) třeba i deset minut.. Když jsem pořídil před rokem holky, tak jsem je přestal pouštět.



Sporákem jsem opravdu vyhříval jen jedinkrát. Kvůli údržbě tera jsem je nechtěl nechávat v teru, když tam bylo tak prašno. Tak jsem je dal na plotnu aby byly pořád v teple. Při té příležitosti jsem je vyfotil, přišlo mi to vtipné.



Nechci se tady obhajovat, ale mrzí mě, že přes mou veškerou lásku a péči, co jim dávám, mě máte za chovatele amatéra...



Nezlobte se, jestli jsem vás tímto nějak rozzlobil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2012 19:55 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Ještě mě napadlo, pokud je rozmrazuješ na plotně, může mít poškozené ledviny či jiné orgány, pro zvíře je tohle naprostý šok. Za předpokladu, že jej vyndám, ze správně vyhřátého terária, kde je kolem 35C ( pod žárovkou mnohem víc ) a nechám pobíhat po místnosti s pokojovou teplotou 18 - 22C, pak se během chvilky jejich teplota změní o nějakých 20C, načež je šoupneš na plotnu - kde vstřebají teplo zespod a teplota jim rázem stoupne o víc než 20C. Můžeš si být jistý, že takovéto výkyvy přes den v místě jejich výskytu nejsou.... ´Proč myslíš, že se při zimování hadů, želv,.... snižuje teplota postupně třeba celý měsíc vždy o pár C,........? Co udělá had, kterého hodím z vyhřátého terária na hodinu do ledničky a pak zpět - a to opakovaně?......
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.04.2012 19:45 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: KrteCZek1415
No když to shrneme, chybí velmi základních informací pro jakýkoli pokus o radu, velikost terária, čím byli krmení, zdroj UVB, jedná-li se o import či "domácí" odchov......

Navíc z informací, které píšeš, naskakuje husí kůže a popravdě se divím, že
( podle zatím napsaných faktů ) všichni tři ještě žijí, protože jak jsi sám napsal:

- nebyl jim podávám vápník v dostatečné míře
- zvíře bylo překrmované a obezní
- byly pokusy o násilné krmení
- pouštíš je po bytě ( soudě dle věty "když jsem je pochytl byly jako vždy promrzlí".... )
- navíc hazard s "vyhříváním se na plotně" když je zvíře promrzlé ( což asi taky nebylo poprvé, že? )

Tihle leguánci jsou o 500% choulostivější na chovné podmínky oproti třeba vousatkám, rozhodně není vhodné pouštět je pobytě, navíc je nechat "vymrznout".
Jsou to pro ně nežádoucí velké výkyvy teplot, spojené s průvanem, stresem atd.
Takže to, že nežere může být důsledek špatných chovných podmínek. S8m mám tyhle leguánky v pouštním teráriu, kde je teplota po teráriu nad 30C a pod zdrojem tepla k 70C a nenapadlo by mě je nechat kdesi pobíhat mimo terárium apod. Tady to bude chtít určitě specialistu a hodně štěstí, aby se leguánek dal dokupy. Moje doporučení tedy je změnit chovné podmínky co se hlavně manipulace týče. Příp. poskytnout podrobnější informace výše zmíněné,....
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2012 14:18 KrteCZek1415 Re: TerkaS
Vodu jí dávám pipetou, když ji nevstřebává z potravy, kterou nežere. Síly už nemá 2 týdny. Nedivím se, když nejí. Zásoby tuku ale ještě má, tak počkám, ale ne dlouho. Dnes už dokonce po tom včerejším cvrčkovi defekovala.

Fotka vznikla, když jsem jim měnil písek v terárku. Nechal jsem je běhat po pokoji a když jsem je pochytal, tak byli jako vždy tak promrzlí, že byli rádi, když jsem je dal na mírně rozehřátou plotnu a hezky si vychutnávali to teplo:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2012 12:24 Žena TerkaS [12] - JeštěřiRe: KrteCZek1415
A co navštívit nějakého veterináře, nejlépe specialistu na plazy? Pokud už ani nemá sílu tak bych si být Vámi pospíšila. A jak se Vám povedlo je takhle vyfotit venku na jednom místě? coze Jsou dost rychlí ne? Jinak pokud proti krmení od Vás neprotestuje, tak bych jí krmila.. A nezapomeňte taky na vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2012 00:35 KrteCZek1415 Cassandra
Fotka k příspěvku Ta nejvíc vzadu... 22.12.2011
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2012 00:34 KrteCZek1415 Re: Pogona
Fotka k příspěvku Nedodával jsem ji vápník v množství, ve kterém by si ho zasloužila:-/ Vážila 30g a byla hodně dá se říci obezní. Ale chodila po teru. Potom jsem jí omezil trochu žrádlo, protože opravdu se po teru už jen tak procházela a na vyšší místa nechodila. Prostě obézní ještěr. Už ani neskákala po římsách. Omezil jsem tedy žrádlo, aby se nepřajídala a zhubla 2g. Dokonce potom už i začala zase skákat a vypadala lépe. To bylo tak v prosinci. Od března ale přestala jíst úplně a začala hubnout víc a víc. Teď jí je celkem zřetelně i vidět hrudní koš. Váží 24g. Jemně podvyživená, když měsíc nežere...Už je na ní ale vidět, že nemá sílu. Chodí jen z nutnosti - z jeskyně do kámen pod lampu a večer zase do jeskyně nebo spí někde poblíž. Je vidět, že ubyly síly.

Kůži má ale krásnou, oči uši zkrátka otvory v pořádku.Nic nezanícené. Žádné bulky, nic nehnisá. Jen jsem si teď všiml, že nemá ty zoubky. Mně vypadat zuby, tzn. mít asi tlamu v bolestech, taky bych s ní nechtěl žrát. Otázkou je, jestli opravdu nekrmit jemným násilím. Dnes se ani moc nebránila, když jsem jí přímo až do krku dal torzo cvrčka (bez hlavy, noh,atd.).Trochu jídla přece do ní musím dostat.

Zajímalo by mě, jak opravdu postupovat.Nevím si rady.Děkuji za jakoukoliv radu.

Pozn.: Fotka jak visí je z 12.12.2011
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2012 19:50 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Petr Krátký
Čeleď leguánovitých narozdíl třeba od agamovitých má tzv. pleurodontní typ chrupu. Česky řečeno, mají zoubky narostlé na čelisti bez kořenů s tím, že když jim vypadají, nic se neděje - dorostou další. Takže pokud nechce žrát, může to být skutečně ročním obdobím, nebo bude problém někde úplně jinde...... pokud však neznáme bližší podrobnosti, těžko radit. Může se jednat o infekci, či "vyvržení" ze skupiny a utlačování samcem, a dalších 10000 věcí.
Určitě ale pozor na jakékoli násilné krmení, jak jsi napsal :

" jsem jí nutil sníst moučného červa "

Určitě ji násilím nic nenuť jenom to zhoršíš. Navíc takovýto ještěři zvládnou bez úhony i několika týdenní púst ( dospělí a v dobré kondici ), takže je i možné, že prostě jen "nemá hlad"....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2012 16:44 Muž Hunter [100] - Želvy
čo tak skúsiť nejakú kašičku ? roztlačený banán s cvrčkami napr, ja by som to tak skúsil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2012 16:18 Muž Sewer [151] - Ještěři
Já bych to viděl na veterináře, ale uvidíš, třeba tady s tím má někdo zkušenost...
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2012 15:47 Petr Krátký – Leguánek obojkový - vypadnutí zubů !
Prosím, můžete mi poradit?

Mám 3 leguánky obojkové (1samec, 2samice). Kluka mám 3 roky, holky rok. Ta větší z holek, Casandra, milovala jídlo. Nemohla se dočkat, až ji zase nakrmím. Už třetí týden nejedla a tak jsem se o ni začal pečlivě starat. Myslel jsem, že to bylo zimou, ale až dneska jsem si toho všiml, když se pokusila vzdorovat tomu, že jsem jí nutil sníst moučného červa. Kousla mě do prstu a já nic necítíl! Zjistil jsem, že jí vypadaly všechny její zoubky!! Až teda na jeden. Proboha, je to normální? Chuť k jídlu nemá. Asi jí to bolí. Tlama jí nehnisá. Prosím poraďte. Děkuji

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 204x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/784-leguanek-obojkovy-vypadnuti-zubu-