Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Náhlé úmrtí agamy vousaté

 

NápovědaFórum » Ještěři  

+ přidat příspěvek
Náhlé úmrtí agamy vousaté
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2012 20:07 Fíďa Re: Fíďa
Jo a jak jsem z toho všeho byla zmagořená, tak jsem málem "pohřbila" svou užovku - ta se jmenuje Fíďa. Agamka byl Otík. Pro nového Otíka postavím velké krásné terárium a to bude vymazlené :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2012 20:03 Fíďa Re: HammerJoe
Díky vám oběma za to, co jste napsali, mám mnohem lepší pocit když to tedy vypadá, že příčina smrti nebyla v mém pochybení. Ale ujišťuji Vás, že ten debil tlustý v maskáčích, který na každé aqua-tera-flora výstavě prodává terária jako na běžícím pásu a každého, kdo se ho ptá, jestli je to terárium vhodné pro toho a toho ještěra ujišťuje že ano, tak toho si na příští výstavě v Jihlavě vyfotím a hodím sem ať každý vidí, že tenhle člověk neprodává dobrá terária. Už jen to, že jsem si musela potom sama přidávat druhou objímku na žárovku. A jestli tedy toto odvětrání skutečně nestačí, tak je to vůl, vůl a vůl. A to byl ještě nepříjemný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2012 19:48 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Fíďa
Já beru (nejen) vousatky ven imrvere, pokud je na ně počasí, a žádné to ještě neublížilo, spíš právě naopak.
Tvé zvířátko prostě mohlo mít nějakou predispozici k určitému typu onemocnění - a s tím nenadělá nikdo nic. Něco ve stylu - tisíc lidí si pochutná na burácích, tisící první si koštně - a oteče a umře, protože je alergik.
Není to samozřejmě adekvátní přirovnání, to rozhodně ne, jen se snažím napovědět, že zdaleka ne vždy může chovatel (ani při nejlepší vůli) podstatné věci ovlivnit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2012 19:15 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Fíďa
Ještě chci dodat, že takové to náhlé úmrtí by jsi si s takovou to příčinou neměla brát jako osobní selhání a obviňovat se z toho že za to můžeš ty....věřím tomu že s tvým přístupem se agama měla dobře a snažila jsi se jí dát to co potřebovala...takže koukej do budoucna po novém ještěrovy a na tento koníček nezanevři....kdyby měl každý rádoby terarista alespoň takový přístup k věci jako ty....bylo by mnohem méně zubožených zvířat v taráriích. Chovu zdar a ať se dílo daří ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2012 19:05 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Fíďa
Možná by stálo zato to s ním zkonzultovat... Třeba by stačilo jen telefonicky...Těmi občasnými venkovními návštěvami by to také nemělo být...já jsem napsal co si myslím neříkám že to musí být 100% pravda...ale ještě se chci vrátit k tomu odvětrání věř mi, že 5 cm ve stropě a švírky u skel je opravdu málo odvětrané terárium....vím ze své zkušenosti že to málo větrá....muselo by to ještě nasávat zepředu(od spoda)....ale to jen tak do budoucna, jelikož se mi zdá, že spousta lidí velice zanedbává větraní....většinou je to, to co se řeší až na posledním místě, přesto je to jedna z nejdůležitějších věcí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2012 12:00 Fíďa Re: HammerJoe
Ne, proběhla jen ta pitva. Terárium bylo koupené už hotové, má ve stropě zabudovaný přes celou jeho délku odvětrávací síťku širokou cca 5cm plus byly pořád lehce přiotevřená dvířka, protože tudy vedl kabel od vyhřívacího kamene. Také když se vykadil a v terárku to smrdělo, tak jsem mu vždycky nechala v té chladnější polovině přiotevřená dvířka, aby to lépe větralo. Písek určitě prašný nebyl, je to dost hrubý písek a také jsem ho na začátku tohoto roku velmi pečlivě proprala a vysušila pak na horkých kamnech. V průvanu terárium nestálo - mám podkrovní byl a terárko bylo v rohu po šikminami, tam ani při všech otevřených oknech průvan nefoukal. Dráždivé látky mne žádné nenapadají, že by se k nim mohl dosat. Tak mě tedy napadá že jedině mohl chytit nějakého vira nebo parazita venku v trávě, kde jsem ho nechala párkrát se napást jetele. Vždycky tam většinou jen tak stál, hřál se na sluníčku, pak si urval pár kousků jetele a zase stál. Nikdy tam nebyl déle než 5-10 minut. Ale jiný zdroj mě nenapadá. Nebo že by něco moh chytit z cvrčků ... ty jsem ale kupovala ve zverimexu vždycky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2012 10:53 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Fíďa
Většinou to způsobují nejrůznější bakterie a viry, méně pak plísně nebo paraziti.Tím co tu píšeš to nebylo...dle mého názoru to bylo špatně odvětraným teráriem, do toho se mohl přidat prašnej písek...plus možná nějak oslabená imunita která této nákaze dopomohla.... Může to způsobit také například vdechování dráždivých látek... P.S. A konzultace s veterinářem o možné příčině nákazy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2012 08:38 Fíďa Re: HammerJoe
No to je fajn, ale mě to stejně moc neřeklo. Co jsem tedy dělala špatně ... soudím že to bylo tím, že jsem Fíďu párkrát vzala ven - i když svítilo sluníčko a vzala jsem ho tam za tím účelem, aby se mohl vyhřát na sluníčku, tak venkovní teplota byla jen lehce nad 20 stupňů, museli jsme projít chladnějším barákem než jsme došli na zahradu ... tak jestli tyhle změny teplot (z vyhřátého terárka do bytu, pak přes chladnější chodbu ven zase na sluníčko) byly příčinou zánětu plic, tak to jsem ho chudáka malého zahubila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2012 22:40 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Fíďa
Díky za info... každá pitva, která ukáže na daný problém, který byl příčinou smrti je velkým přínosem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2012 20:54 Fíďa
Takže mi přišly výsledky pitvy: Délka 32cm, výživný stav dobrý, skelet pevný a bez deformací, sliznice dutiny ústní jsou zahleněné, v průdušnici a plicích velké množství hustého, šedého hlenu ... ble ble ble. Souhrnný závěr vyšetření: zánět plic.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2012 15:56 Muž vitticeps [21] - www.davidmuzicek.cz
Tady bych ještě připomněl, že UVB jde ruku v ruce s vápníkem, samostatně to nemá moc význam.. Jinak písek ve střevech by to klidně mohl být a to se nemusí ani jednat o hrubá zrna jako v tomto případě. Vyvsětlovalo by to i to sýpavé dýchání..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2012 10:44 Muž Sewer [151] - Ještěři
Jako naprosté minimum se pro Agamy Vousaté doporučuje ReptiGlo 26W 10.0 UVB
S touto žárovkou "vystačí". Musí se každých 6-9 mesíců vyměnit. A pak tu máme lepší žárovky a zářivky od jiných značek. Například mě napadá Solar raptor. V těch se vůbec nevyznám... jsou sice o dost dražší, za to o dost účinnější. Některými pak třeba stačí i svítit jen několik hodin denně a ne celý den.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2012 21:03 Muž Jervis [1] - Ještěři
Otika je mi moc lito, taky bych uz asi zadneho jestera nechtel, ale zvykl jsem si na jeho spolecnost, obcas semnou usne na postely...
Ale chtel jsem se zeptat, procitam to tu a nekdo tu psal ze 26W zarovka je minimum, muzete mi napsat ktera zarovka je tedy lepsi ?
dekuju za odpovedi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2012 16:41 Žena janetka7 [0] - Ještěři
nenech se odradit :-) třeba měl něco vrozenýho.. chybu si neudělala.. přijde mi, že asi o chovatelskou chybu nejde, to by bylo vidět už dřív.. ne najednou..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2012 09:04 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Fíďa
Nicméně pokud by příčinou úmrtí byl nedostatek UVB záření, zjistí se to z té pitvy?

Nezjistí....to už by bylo vidět.

Ale každopádně tam byl jinej problém kvůli kerému to zabalil, to s uvb nemá nic společného.... Ještě jsem zvědavej jestli v sobě nebude mít písek......zdá se mi celkem hrubej.....počkáme na tu pitvu co ukáže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 23:02 Muž Sewer [151] - Ještěři
Ale jak jsem řekl...toto je sice chyba, nicméně určitě nezpůsobila takto náhlou smrt. Problém bude jinde, uvidíš, co řekne veterinář :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 23:01 Muž Sewer [151] - JeštěřiRe: Fíďa
Fíďa napsala: On pod něj stejně vůbec nelezl.
Výhřevná žárovka a UVB by měli být u sebe, aby při vyhřívání přijímali i ono UV-B záření. Jinak 13W je málo...jako minimum se pro agamy doporučuje 26W (10.0 UVB).
Ale skutečně se nenech odradit...v knížkách se dozvíš jen obecné rady, které jsou mnohdy i nepravdivé. Nejvíce zkušeností získáš chovem a ne četbou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 22:14 Fíďa Re: Fíďa
A ta UVB žárovka byla do 10cm nad tím klackem, co měl v terárku, teď jsem to okukovala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 22:13 Fíďa Re: Pogona
Repti Glo 10.0 UVB 13W 220-240V 50Hz 0,095A
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 22:11 Fíďa Re: Pogona
On pod něj stejně vůbec nelezl. 99% času trávil buď na vyhřívacím kameni nebo nad kamenem na stěně vedle té obyčejné vyhřívací žárovky. Pod tu UV žárovku lezl jen na začátku, než tam byla přidaná ta klasická žárovka.
Nicméně pokud by příčinou úmrtí byl nedostatek UVB záření, zjistí se to z té pitvy?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 22:08 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Fíďa
Na každém ReptiGlu, je na objímce napsáno o jakou jde sílu a wattáž - takže krabička není zapotřebí, navíc je to na tej objímce dooost vidět,.... hmm
Nicméně UVBéčko bylo zakryté a velmi vysoko ( jakouš takouš účinnost má na nějakých 5-10cm ),......
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 21:55 Fíďa Re: Sewer
No já už to balení nemám, ale kupovala jsem ji na tom aqua-tera-flora s tím, že jsem si nechala od prodejce poradit typ podle velikosti teraria ... vzhledem k tomu, že jsme kupovali všechno najednou, tak to nebyl problém. Odradit se tedy nechám každopádně. Vážně jsem se snažila dodržovat všechny rady co jsem se dočetla tady a v knížce a jen si na mě Otík začal zvykat a měla jsem radost z toho, jak je ochočenější (nejradši mi seděl na rameni a koukal po světě) tak mi umře. Na to nemám nervy, krom toho si vyčítám, že jsem někde udělala chybu. Třeba to, že jsem neměla teploměr. Jenže tohle terárko jsme měli jako "dočasné", už mám nakreslené nové terárko, které jsme chtěli doma stavět, mělo být pro Otíka vymazlené. A prd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 21:49 Muž Sewer [151] - Ještěři
"Nějakou tu ReptiGlo" nám moc neřekne, mohla být slabá, což mohlo Agamě způsobit problémy. Ale na druhou stranu by jí to nezpůsobilo takhle náhlou smrt. Otíka je mi líto, ale určitě se nenech od teraristiky odradit.
Na výsledky od veterináře jsem taky zvědavý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 21:13 Fíďa Re: Pogona
Ano, to tam měl. Jednu žárovku klasickou na vyhřívání (to je ta dodaná cca po měsíci od koupě) a v té první objímce, která byla součástí terárka, jsem měla nějakou tu repti glo žárovku pro plazy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 20:43 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Fíďa
A UVB?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 20:39 Fíďa Re: HammerJoe
Kupovala jsem ho na aqua-tera-flora v Hradci Králové minulý rok na podzim. Krásně rostl, byl moc hezky zbarvený. Před cca třemi týdny se dosvlékal. Ono to ani nebylo sípání, prostě čas od času pootevřel hlavičku a sípnul .... jinak standardně dýchal normálně. Kupovala jsem ho tenkrát i s tím teráriem, někdy v lednu jsem prala a mysla všechen písek. To terárium bylo koupeno také na aqua-tera-flora od nějakého pána, který jezdí na aqua-tera-flora i do Jihlavy, je to takový silnější pán často v maskáčích, ale už si nepamatuji, jak se jmenoval. Dodatečně jsem tam nad topný kámen instalovala tu klasickou žárovku jako zdroj tepla (cca první měsíc jsem ho měla bez té druhé žárovky jen s topným kamenem a nebaštil, jak jsem tam dala tu druhou žárovku na teplo tak se krásně rozbaštil. Velmi jsem si hlídala, abych mu lupení nedávala vlhké nebo mokré. Fakt nevím .... zítra ho zavezu někam na tu pitvu a uvidíme. Určitě napíšu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 20:29 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Fíďa
Myslel jsem že by dle fotek mohlo jít vidět něco co by nás navedlo...jelikož náhlý úhyn zvířete bez předchozích náznaků není úplně běžný...s tím sípáním nevím do jaké míry...mohl být nachlazený...jak dlouho žil(ho máš) v tom tera? Každopádně pitvu zajeď určitě nechat udělat a pak napiš co a jak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 19:23 Fíďa Re: Pogona
Ok, už jsem ho dala do lednice a zítra zajedu na veterinu. Díky za tip!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 19:19 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Fíďa
Tohle Ti nikdo neřekne, krom již zmíněné pitvy a následného rozboru trusu, příp. krve,....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 19:12 Fíďa
Fotka k příspěvku foto 7
Ještě jsem si vzpomněla, že posledný cca jeden nebo dva týdny občas, když jse k němu šla do terária, tak trošku sípnul. Někdy ne, někdy ano, takže jsem předpokládala, že se jen rozčiluje, že mu tam lezu. Jinak dýchal normálně.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 19:10 Fíďa
Fotka k příspěvku foto 6
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 19:10 Fíďa
Fotka k příspěvku foto 5
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 19:08 Fíďa
Fotka k příspěvku foto 4
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 19:06 Fíďa
Fotka k příspěvku foto 3
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 19:06 Fíďa
Fotka k příspěvku foto 2
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 19:03 Fíďa
Fotka k příspěvku foto
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 19:03 Fíďa
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 19:02 Fíďa
Fotka k příspěvku Terárko na sluníčku není, je v koutě kam se slunce vůbec nedostane. Na sluníčko jsem ho nosila ven nebo k oknu, kde mi seděl vždycky na rameni a vyhříval se. Fotky přikládám, nejsou nic moc, ale lepší než nic.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 18:43 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Lenka
Prvně by jsi tu mohla dát to terárium vyfocené...jinak teploty třeba sledovat,hlavně v létě (kdy je na slunku klidně 45 stupňů) kvůli přehřátí...nevím jak ti to tam větrá....5 cm na vrchu a jinak nikde nic je velmi málo....jak dlouho jsi ho měla v tom tera? Můžeš dát foto i agamy... Jinak bych ho dal do lednice(ne do mražáku) a odnesl ho zítra na veterinu ať udělají pitvu(měla by jsi se vejít do 200kč),to je samozřejmě bez laboratoře krve to by stálo dalších 500+ - ,nebo rozbor trusu do 100kč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 18:18 Lenka – Náhlé úmrtí agamy vousaté
Ahoj, prosím o rady nebo tipy ohledně možných důvodů náhlého úmrtí mého Otíka, což byl cca rok starý sameček Agamy vousaté. Dnes jsem dorazila z práce domů a prostě jsem ho našla ležet na zemi terária mrtvého. Měl na kraji tlamičky nalepené kousky terarijního písku, který mám v terárku jako podklad. Zespodu hlavičky měl velmi ztmavlou kůži, skoro až do černa. Jinak na něm není vidět vůbec nic zvláštního - bříško má měkké na pohmat, žádné natekliny, žádné výtoky z žádného z tělních otvorů. Ani na chování jsem na něm nepozorovala nic zvláštního. Naposledy jsem ho měla venku z terária v sobotu, kdy jsem ho vzala ven, protože bylo krásné počasí, tam jsme se chvíli vyhřívali na sluníčku. Dostal nabaštit jetelíčku, což mu chutnalo. Když jsem ho na chvíli položila do trávy, tak škubal jetel sám a baštil. V neděli mi snědl asi dva cvrčky, pak už nechtěl. Standardně má v teráriu teplou i studenou zónu (ale nemám tam teploměr, takže přesné teploty nevím), misku s vodou (denně vymývám a měním) a misku s moučnými červy, kteří jsou zasypaní vitamíny. Ráno se vždycky hřál na vyhřívacím kamenu, nad kterým visí žárovka na teplo, která se automaticky rozsvěcí spínačem v 8:00 ráno. Zpravidla když jsem přišla domů, tak byl vylezlý v téhle teplé zóně ještě nahoře v teráriu, kde měl opravdu teplíčko. V té druhé části terária, kde je zářivka s těmi UV zářeními a miska s vodou a červy moc nevegetil. Upřímně, jsem z jeho smrti na mrtvici a vůbec nemám tušení, kde jsem udělala chybu. Že by to bylo tím, že přesně nesleduji teplotu? Ale kdyby na něj bylo moc teplo, tak by se nepekl pořád v té nejteplejší částí terárka ... já mu to terárium často ještě přiotvírala, aby tam víc proudil vzduch (standardně je v teráriu po celé jeho délce nahoře větrací síťka cca 5cm široká a zašupovací dveře terária nejsou úplně dovřená, protože tam vede kabel od toho vyhřívacího kamene. Včera jsem sbírala bobek, který nebyl nijak nestandardní, dnes tam byl také bobek, ale jen takový malý, vypadal jako neúplně stráveny vykakaný cvrček (mohu vyfotit a poslat, pokud by byl někdo ochoten mi poradit. Díky předem za jakékoliv tipy. Už nikdy si podobné zvířátko nekoupím, je mi ho strašně líto, krásně rostl a byl nádherně zbarvený, ale ráda bych pochopila co se stalo.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 313x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/829-nahle-umrti-agamy-vousate