Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Agama Vousatá - Nežere.

 

NápovědaFórum » Ještěři  

+ přidat příspěvek
Agama Vousatá - Nežere.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2017 19:51 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Reskator
Jak můžeme poradit, když o Ferdovi nic nevíme.....? ( stáří, pohlaví, chovně podmínky, potrava,.... )??? Ideálně fotky Ferdy i terária,.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2017 14:57 Karloskabanos Re: Reskator
Zdravim , ja si myslim ze se snazi zimovat , proto nechce moc jist. S tim citlivym briskem se me ale moje teorie nezda . Pokud se jedna o zimovani on se doto zas dostane pokud mate obavy a pro vetci klid vzit bobek k veterinari a ten rekne vic :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2017 13:04 Reskator – Agamak nafouklej
Zdravim.Uz 6 dni nam Ferda nic nezere po tom co sezral 12 cvrcku a asi 10 cervu.Vykadil se uz 3x no stale ma hodne nafoukle a citlive bricho.Zkouseli jsme koupel tam se jednou vykadil nechce ani zivou stravu ani zelene max se napije.Ferda ma 32cm 140g a je mu 4 mesice.Dost se o nej bojime tak prosim o radu.Dekuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 20:01 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Ludwa
Asi bude dobře, když navštívíš diskusi na lizards.cz
Tam se věnují téměř výhradně vousatkám Pogona vitticeps (označení "agama vousatá" se ve světě vztahuje jako souhrný pojem asi na šest blízce vzájemně příbuzných druhů, nejen na ten jeden u nás masově chovaný a populární druh, takže např. v USA je klasickou "vousatkou" podobná Pogona henrilawsoni).
Protože Ti na "lizards" budou odpovídat specialisté na daný druh, máš daleko větší šanci na rychlou a fundovanou odpověď, než na našem všeobecně zaměřeném webu.
Pokud by ale u Tvého ještěráka šlo vážně jen o menší chuť do krmení, pak můj osobní tip (vzhledem k ročnímu období) je - chce se zazimovat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2012 20:27 Ludwa
Fotka k příspěvku Ještě jedna fotka.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2012 20:25 Ludwa
Fotka k příspěvku Tak jsem se konečně dostal k tomu přidat jsem nějakou tu fotku. Teploty už jsou v pořádku. Dodělal jsem odvětrání z boku, přidal žárovku na vytápění a kamen jsem vypnul, ještě jsem dal větší kmen. Jed už prcek zase roste jako z vody. Ještě jednou všem děkuji za rady.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2012 10:06 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Ludwa
Dneska ráno prcek už spapal 4 cvrčky tak snad zítra bude pokračovat.

Tak to je na dobrý cestě ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2012 23:09 Johny Re: Ludwa
je to takový nepřirozený aby ti šlo teplo zespodu ta žárovka je lepší dej jí k rohu terárka a pokud ho máš alespon 60cm dlouhý tak by na druhé straně měla být pokojovka ten přechod by měl bejt spíš pozvolnej pošli fotku ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2012 22:36 Ludwa
OK tak že v teráriu je ideální pokojová teplota. K tomu jedno místečko kde bude cca 45°C. To jsem vlastně celou dobu splňoval a přesto má agama problém s trávením. Jen jsem teda měl výhřev zespodu od topného kamenu a nad ním UVB žárovku která teplo taky dává. Teď jsem kamen vypnul a nad něj dal reflektorovou 25W žárovku. Trošku mám problém s uregulování teploty, ještě udělám z boku větrání snad se to vylepší. Už jsem přečetl několik příspěvku o tom jak se o agamy starat a někde se píše, že je topný kamen nevhodný jinde zase že je to super. I chovatel od kterého agamu mám mi říkal, že stačí topný kamen akorát kdybych měl nízké teploty tak pak dát bodovku. A navíc jsem ani nevypozoroval, že by se agama nějak tulila ke kamenu. Jen doufám, že můj problém žárovka vyřeší. Pokud ano vyndám topný kamen a dám místo něj nějaký normální. Dneska ráno prcek už spapal 4 cvrčky tak snad zítra bude pokračovat. Jinak taky leze na horní hranu pozadí, trochu jsem to vyřešil umělou dlouhou kytkou a až tam nezaleza.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2012 09:50 Žena Verčák [112] - JeštěřiRe: Johny
spíš pozor aby ti tu perlinku nerozkousali :-) mě jedno oko prokousli, zalepila jsme to lepící páskou a pak už to neudělali.. (určitě to nebude tou páskou) pak jsem stejně přešla na sarančata.. ty jsou oproti cvrčkům zlaté ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2012 06:28 Johny Re: fajfmen
děkuju si zlatej :) palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.09.2012 22:36 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Johny
Jednak má přehled, jednak i teplo ;-) . Každopádně vousatky milují vyvýšená místa, takže, ačkoli se na netu běžně dočteš že nešplhají a stačí jim i relativně nízké terko, není to tak docela pravda - ony jen nemají potřebu šplhat v poměrně vysoko umístěné nádrži, ze které mají perfektní přehled o dění okolo :-)
Krmné cvrčky ani neřeš. Jsou-li to "zverimexoví" banánoví cvrlici, pak se nedokáží v našich bytových podmínkách reprodukovat. Vzrostlý uprchlý cvrček sice někde za skříní umře až sešlostí věkem (takže to vlastně sám za sebe vyhrál na celé čáře), pro zárodky zde ale nejsou ty správné podmínky. Např. mě při každém krmení zdrhne nějaký ten cvrk a pak mi někde dva tři týdny v noci koncertuje, nikdy se to ale nemnoží. Něco jiného by ale byli Acheta domestica - tihle cvrčci prozměnu v krátké době zamoří celý dům...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2012 22:13 Johny Re: fajfmen
Fotka k příspěvku Super děkuju tak se jí nahoře asi líbí leze furt nahoru nad světla uplně až k víku má přehled. pod žárovkou 42 - 45 a 10 cm od žárovky už to klesá na pokovjku zhruba v půli terária už je pokojovka. ještě taková věcná nahoru jsem dal perlinku plastovou sítku používanou na sádrokarton atd .. přišla mi že má docela malý otvory ale furt těm cvrčkum moc nevěřim má stim někdo zkušenost ? :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2012 22:00 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Johny
Protože jsou vousatky enormně adaptabilními tvory pocházejícími z klimatického pásma podobajícího se např. Itálii, nemusíš u své ještěrky řešit nic moc. Chce to jen naštelovat někam UV-B lampu a žárovku pro lokální vyhřívání, všechno ostatní je brnkačka. Z osobní letité zkušenosti - s takovou přidanou drobností Ti vousatka klidně může celoročně běhat volně po místnosti a bude na maximum spokojená ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2012 21:26 Johny Re: Pogona
Fotka k příspěvku Zdravím pokud je tomu tak jak lze zajistit správnou teplotu pokud pokojová se pohybuje kolem 26 v teráriu je tedy nejchladnější něco kolem 25. Ted byly teda horké dny a vedro bylo všem ale rada by se hodila rosit ? případně zvětšit otvor v teráriu ? drží se spíše ve vrchní části terária u otvoru je to možnost že jí je příliš horko ? přidávám fotku za radu moc děkuji zatím žere ale chtěl bych předejít problému
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2012 11:24 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Ludwa
Pokud se tedy jedná o teploty v teráriu, pak 23 je ideál - po teráriu může být klidně 20C s nočním poklesem na 12C, 28C po teráriu je docela dost. 50C stačí mít jen pod žárovkou v místě, kam se bude chodit vyhřívat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2012 11:09 Ludwa
No původně jsem měl v teráriu jenom topný kamen který je regulovaný a má teplotu kolem 40°C nad ním UVB žárovku. Teplota se přes léto pohybovala kolem 28°C v prostoru terária. Ale teď jak se ochladilo tak mi klesla i teplota v teráriu. Tak jsem dodělal reflektorovou žárovku, kterou jsem po radě HammerJoe přemístil k UVB žárovce. Teploty musím znovu přeměřit. Děkuji za radu a večer dám vědět co jsem naměřil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2012 20:52 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Ludwa
Ludwa napsal: Vím že 23°C je málo proto jsem taky hned dodal žárovku. Teď je tam kolem 33°C.

Pokud jsou tohle teploty po teráriu ( nikoli pod žárovkou ), pak agamu upečeš, i když je to pouštní ještěrka, pak trvalé teploty nad 30C zvlášť pro mládě mohou být nebezpečné,.....
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2012 20:50 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Ludwa
Ludwa napsal: přes den kolem 23°C a přes noc kolem 18°C. Agama mi koncem minulého týdne přestala přijímat úplně potravu. Opět jsem zkoušel cvrčky, ale bez úspěchu. Začátkem týdne jsem dal do terária žárovku na vytápění (ještě řeším Wattáš a umístění). Teplota teď je kolem 32°C přes den a 22°C v noci.


Teploty které píšeš jsou pod žárovkou, nebo po teráriu???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2012 20:33 Ludwa
Ahoj tak ještě než jsem prcek spinkat tak jsem mu to v teráriu trochu přeorganizoval. Světlo jsem přesunul vedle UVB. Reflektorovou žárovku jsem tam měl, snad bude 40W v pořádku. Zítra změřím teploty a uvidím, žárovky jsou nad kamenem a v jedné půlce terária tak by snad měl být v části dostatečné teplo a v části chlad. Vím že 23°C je málo proto jsem taky hned dodal žárovku. Teď je tam kolem 33°C. Po větvích zatím leze a počítám že až bude o trochu větší tak je vyměním. Ještě musím vyřešit to větrání zespoda, zatím mě nic moc nenapadá. Terárium jsem si nechal udělat, bohužel přední a boční stěna je dost nízká. Tak že se bojím aby mi nevypadával písek ven. No něco vymyslím. Každopádně moc děkuji za radu a za připomínky. Snad se prckovi už udělá líp.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2012 08:22 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Ludwa
Pokud se agama nebude moct dostatečně vyhřát(což znamená min. 45 stupňů)tak jí nebude správně fungovat trávení, zavěs(nejlépe vedle uvb) tam výhřevnou lampu nejlépe lokálně vyhřívající halogen nebo reflektor a změř aby pod tímto osvětlením měla minimálně 45 stupňů tak jak jsem už psal.To že se vyhřeje jen odspoda z topného kamene to nestačí.Musíš zachovat chladnou a teplou část terária....kde se agama ohřeje i ochladí.Větrání mohlo být větší ale stačí na vrchu,ale chybí tam větrání ze spoda/strany kvůli nasávání vzduchu.Ty tenké větvičky tam jsou asi zbytečné,pro agamu jsou tenké na lezení,to je tak pro chameleony. 23 stupňů přes den je neskutečně málo pro pouštního ještěra!!! 18 stupňů v noci může bejt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2012 21:49 Ludwa – Agama Vousatá - Nežere.
Zdravím všechny,
mám doma cca 3 měsíční agamu (asi samička), měří 30cm s ocáskem, bydlí v terárium 90x45x60cm, terárium mám osvětlené led osvětlením + UVB žárovkou, pod kterou je topný kamen. Agamu krmím cvrčky, občas dostává kobylky. Zelený zkouším, ale nemá o něj moc zájem. Před 3 týdny jsem byl na dovolené a o prcka se starala mamka a jelikož cvrčci nebyli k dostání tak dostávala asi 2 týdny červy. A zjistil jsem, že následkem chladnějšího počasí poklesla i teplota v teráriu. Myslím, že to nebylo nic divokého přes den kolem 23°C a přes noc kolem 18°C. Agama mi koncem minulého týdne přestala přijímat úplně potravu. Opět jsem zkoušel cvrčky, ale bez úspěchu. Začátkem týdne jsem dal do terária žárovku na vytápění (ještě řeším Wattáš a umístění). Teplota teď je kolem 32°C přes den a 22°C v noci. V pondělí se agama kompletně svlékla (naše druhé společné svlékání). Ale stále nic nebaští a docela pohubla, už jsem nervozní. Včera a dneska jsem jí dal do vany a vykadila se a hovínko bylo jako by ve slídě.
Ještě bych chtěl poprosit o připomínky k teráriu viz. foto? Hlavně co se týče větrání, nevím jestli je dostatečné v horní části.
picasaweb.google.com/…

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 251x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/888-agama-vousata-nezere