Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

hlada sa korytnacka mociarna (Emys orbicularis)

 

NápovědaFórum » Želvy  

+ přidat příspěvek
hlada sa korytnacka mociarna (Emys orbicularis)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2012 19:58 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
Hele, já mám čistě od pana Wilkeho příručky dvě, plus třetí co napsal společně s Uwe Andersem a všechny jedou stejnou linii. Oni se trachemyskám vyhýbají snad cíleně. Asi jedinou vyjímkou z německých autorů je R. Praschag... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2012 13:38 Muž radoslav [1] - Obojživelníci
ten predaj by bol fakt zaujmavy :-) by sa male deti chvalili ze maju doma dalmatinovu korytnacku smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2012 21:43 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
jop, ale tým ma Wilke na.ral, na fotkách ku textom trachemysky, ale popísať ich, to nie, akurát nejaké klapavky, dlhokrcky, a podobne, teda aspon v mojej knižke :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2012 17:23 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: petr
Podle mého názoru je problém nejen v devastaci jejich přirozeného prostředí, ale hlavně v legislativě - u nás se "chráněný" živočich prostě nesmí chovat a basta (i kdyby náležel k poddruhu odněkud z Turecka anebo severní Afriky)! A pokud to po hromadě obštrukcí úřady někomu nakonec milostivě povolí, postarají se o to, aby si dotyčný nadšenec za chvíli připadal jako nejhorší vyvrhel :-| . Na zkoušku se např. v listopadu stačí ujmout mrňavého ježka, udržet ho při životě a "uvědoměle" jeho držení nahlásit na patřičném úřadu. V tu ránu patrně zjistíš, že jsi porušil zákon. Necháš-li jej ovšem chcípnout (nehledě na desítky až stovky denně přejetých jedinců na silnicích) a obejdeš jej, je vše v nejlepším pořádku.

Mazaně jdou na to Němci - např. H. Wilke se ve svých začátečnických příručkách jako čert kříži vyhýbá zmínkám o T. scripta, jimiž je kdekterý jejich rybník doslova zamořen, zato při každé příležitosti propaguje chov E. orbicularis jako výborných "začátečnických" želv (nar. od nás není v Německu nijak zákonem omezen). Podle mého je to styl "nemůžeš-li nepřítele porazit, udělej si z něj spojence":
Pokud by se to totiž komerčně chytlo, mohli by se obchodníci místo importu soustředit na levnější místní faremní odchovy, těmi zásobit zverimexy ve velkém (jen by tam místo pruhovaných želvích miminek byla miminka puntíkatá), lidé by je samozřejmě pro radost svých ratolestí bez rozmyslu levně kupovali, tak jako to dělají dnes s želvičkami nádhernými - a za pár let je, po dodatečném zjištění si jejich prostorových nároků, dík pozvolnému přerůstání chovanců pidiakviška s "palmou" - začali vyhazovat do přírody! Blbeček si totiž nikdy nepořídí větší akvárium, on se radši zbaví zvířete (je to výrazně levnější). Tak proč toho nevyužít? Zaplaví-li vyhozené orbicularisky středoevropskou přírodu, dříve či později si nějaká ta reprodukční místa najdou. Během pár desítek let je po problému (i když to na straně druhé ohromně naštve rybáře :-D ) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.10.2012 00:39 petr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.10.2012 00:08 petr
No tak teda nevim s tim rozsirovanim zelvy baheni se na slovensku zabyva ochrana prirody - chovaji cca 60 kusu techto zelv puvodem z Madarska ale spis je problem kam jejich potomky vysadit, neni moc vhodnych lokalit kde by se dokazali dostatecne mnozit - pisecne jizni svahy v bliskosti vhodnych bazin, tuni a rybniku. V ZOO Brno zacali v 2009 chovat zelvy b. puvodem z Rakouska pro budouci vysazeni do prirody CR, taky se vyhledavaji vhodne lokality. Asi nejlepsi k sehnani zelv ikdyz ne zarucene uspesne by bylo kontaktovat ZOO zahrady v Budapesti nebo ve Vidni se zadosti o zakoupeni nebo zapujceni puvodnich zelv chovanych v zoo. Nebo mozna i Polske ZOO, tam probiha rozsahly reintrodukcni program a lihnou se tam umele stovky mladat rocne uz nekolik let. Jinak si myslim, ze nebude moc chovatelu kteri by chovali puvodni stredoevropske zelvy baheni, spis zelvy z balkanu a ty bych urcite radeji neintrodukoval do nasi prirody.

Tak doufam, ze vam to pomuze, a v pripade uspechu ziskani zelv a pripadneho rozmnozeni, doufam, ze zde date vedet treba nejakým clankem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 20:25 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: radoslav
Chov je prakticky shodný s Trachemys scripta, vyjma zimy, kterou trachemysky za stejných podmínek zpravidla nepřežijí. V průměru stejně velké E. orbicularis jsou dále dravější (nar. od všežravých T. s. si vodních rostlin příliš nevšímají) a inkubace vajec se zde rovněž plně vyrovnává s klimatem (opět narozdíl od v mnoha ohledech choulostivějších trachemysek).
Potíž je, že jednotlivé poddruhy a dokonce i lokální populace jsou nezřídka vzájemně geneticky nekompatibilní, takže z náhodných spojení nebývá nic a jejich základní podmínky bývají pro reprodukci natolik člověkem zničené, že je i ty subtropické (potravně nevybíravé a vůči znečištění odolnější) permanentně hojně vypouštěné želvy dokáží nevědomky dorazit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 07:32 Muž radoslav [1] - Obojživelníci
kolko korytnaciek by bolo potrebne mat, aby bola reprodukcia na 90% ista? aky velky revir by tento pocet potreboval? vopred dakujem za postrehy a napady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2012 22:09 Muž radoslav [1] - Obojživelníci
smich fakt krasne potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2012 21:54 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: radoslav
Mno, trefně to řekli v "Básnících": "Dej blbci funkci a on vymyslí lejstro" :-D
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2012 12:16 Muž radoslav [1] - Obojživelníci
tak to si trafil presne. nestaci zviera iba nafotit pre cervenu knihu alebo podobne. ak sa nieco pomaly ale isto straca treba sa pokusit to vratit tam kam to patri. ked ide o pandu, nosorozca su toho plne noviny ale vsetci vidia iba problemy niekde daleko. dalo by sa to nazvat kratkozrakostou systemu, alebo je to nieco ako nevydim zlo nepocujem zlo.zatial co pismenkove korytnacky postupne obsadzuju rozne jazierka, priehrady nasa korytnacka je tu skor v ulohe indiana v rezervaciach o ktorych sa vie ale naco s tim nieco robyt
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2012 00:32 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: radoslav
Např. H. Wilke, autor mnoha sešitových příruček pro naprosté začátečníky v chovu želv, považuje (s jistou drobnou legislativní výhradou pro ČR) EO za jednu z nejsnáze sehnatelných a chovatelných vodních želviček v Evropě. U nás, stejně jako u Vás, bude problém spíš v legislativě, než čemkoli skutečně podstatném z hlediska těch zvířat.
Když se např. v ČR ujmeš na podzim maličkého ježka, můžeš mít problém. Kdyby "chráněný" živočich přirozenou cestou uhynul, je to "v pořádku". Ujmeš-li se ho ale, vezmeš domů a nakrmíš jej, patrně jsi porušil zákon :-|
Takže asi tak...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2012 00:17 Muž radoslav [1] - Obojživelníci
mozem vypracovat akykolvek bohovsky plan ale problem je ich zohnat a preto som vytvoril tuto temu. podarilo sa mi raz narazit na inzerat cloveka ktory takuto korytnacku predaval asi najskor odchytenu a zdomacnenu ak sa to tak da nazvat. inzerat bol vsak bohuzial uz neplatny. a tak skusam kde sa da
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2012 23:48 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: radoslav
Řeknu to jednoduše - pokud budeš mít koncepci, jak původní populaci Emys orbicularis obnovit, jdu do toho taky (a pro ten účel z gruntu předělám starou lednici na hodně velký inkubátor) ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2012 22:57 Muž radoslav [1] - Obojživelníci
o tych bulharskych a podobnych viem podla jednej spravy o zachrane nasej korytnacky sa udava Emys orbicularis (Linnaeus, 1758) mozem pridat aj celad a neviem ake nezmysly ale viem ze sa nachadza aj na par uzemiach na slovensku (samostatne jedince obcas aj viac pokope) a je zakonom chranena stary ludia u nas ju spominaju ze tu zila rovnako ako raky ktore sa este sporadicky nachadzaju a to je jeden s hlavnych dovodou mojej myslienky.viem aj to ze bulharske poddruhy niesu vhodne do nasich podmienok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2012 22:26 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: radoslav
Pokud se podíváš na mapku rozšíření E. orbicularis, zjistíš, že je to od Atlantického pobřeží po Japonské ostrovy asi nejrozšířenější bahenní želva. To jen v našich končinách byla původní populace spolehlivě vyhubena už někdy v obd. II. světové války. Dnešní (nerozmnožující se) jedinci zde byli vysazeni za bolševika z bulharských populací, které se zdejšími původními nemají nic společného...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2012 00:12 Muž radoslav [1] - Obojživelníci – hlada sa korytnacka mociarna (Emys orbicularis)
chcel by som rozsirit tento druh korytnacky u nas. kedysi tu zili bezne ale ludia su potvory a teraz mame H...! ak by niekto mal moznost zohnat dake specialne info pripadne jedince tohoto druhu ale nie odchytene v prirode dajte vediet. budem velmy povdacny za kazdy odkaz k tomuto druhu ak niekto ma prebytocnu korku je to este lepsie.
(chcel by som minimalne 10 jedincou koli reprodukcii miesto pre dobre byvanie je zarucene vodny zdroj je lesny pramen)

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Želvy • Zobrazeno 217x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/895-hlada-sa-korytnacka-mociarna-emys-orbicularis