Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

plánovaný chov gekončíka

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Přejít na předchozí stránku 3 Žádná další stránka   1  
plánovaný chov gekončíka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2012 01:46 Muž gaster [15] - Ještěři
Jistě, že můžeš.

Jsem rád za každej názor :-)
Každej dělá jak umí, ten smrad mi ani tak nevadí, navíc to terarko bych dělal začátkem srpna, takže by uběhl téměř víc než měsíc, než bych nastěhoval gekončíky, mezitím by se dokonale vyvětralo a vysmrdálo.

To terárko jsme spíš uváděl jako příklad, jestli je odbrý mít nějaký podobný nebo tak =)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2012 01:05 halaly1
Jestli se můžu vmísit...

Terárium je nejlepší si udělat svoje, třeba z OSB desek. Je to za pár korun, mně osobně se to líbí víc a hlavně je to lehké. Kdyby jsi terárium náhodou přenášel, tak se sklem budeš mít problémy. Můžeš si do dřeva vyvrtávat otvory na větrání, na kabely - prostě co tě napadne.
To terárium z aukra bych nevzal. Nevidím v něm totiž větrání.

Určitě bych nedělal pozadí leptáním ředidlem. Musí z toho být neskutečný smrad. Myslím si, že budeš mít doma starou trafo pájku. Vezmeš si drát, natvaruješ (uděláš očko na konci), oba konce zasadíš do pájky a takhle můžeš krásně "řezat" polystyren. Jde to opravdu od ruky, i když to někdy zasmrádne. Což se ale s ředidlem srovnat nedá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2012 22:31 Muž gaster [15] - Ještěři
Díky za odpovědi :-)

joo jediný, co budu pořizovat je terárko, žárovka a dalších pár nezbytečných věcí, 3D pozadí hodlám dělat podle návodu na www.gekoncik-nocni.cz/… jako substrát písek. A ze začátku koupit ty hmyzáky, pak bych si je chtěl sám chovat :-)

Ne, neboj já jezdim domu cca 4-5x za semestr, takže s tim problém nebude :-) Co jsme čet, tak stačí substrát vyměnit párkrát do roka. No, chtěl bych do toho terárka asi 2 najednou, i když si řikám, že bych nejdřív pořídil 1 a nechal bych ho na sebe navyknout a po čase pořídil dalšího a snim to stejný :-)

Uvažuju o pořízení aukro.cz/… co myslíš, šlo by to? nebo by bylo výhodnější koupit nějaký až na burze? ;-)

No nevim, jak moc mí dotazy jsou hloupý nebo ne, ale radši se zeptám, když si nejsme jistej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2012 18:42 Muž Sewer [151] - Ještěři
Dotazy, které nejsou hloupé tady nikomu nevadí, takže se klidně ptej :-)

Začnu topnými kameny. Já mám v teráriu s gekončíkama kameny dva. Místo žárovek. Osvětluju LED diodama a vytápím kamenama. Na noc se kameny pochopitelně vypínají. Noční pokles teplot na pokojovou teplotu (nebo klidně až k nějakým 15°C) je pro gekončíky žádoucí.
V případě dvou samců to nechce velký, ale spíš obří terárium a asi tak 10 samic. Možná i víc...
O reakcích gekončíků na změny tlaku a podobně jsem nikdy nic neslyšel a ani sem nic nepozoroval. Myslím, že s tím si hlavu lámat nemusíš.
S chovem od prcka - sameček, kterého jsem si pořídil jako miminko a bylo to moje první zvířátko je na mě tak navyklý, že mi vleze sám na ruku, kdykoliv jí dám do terárka. A to i když je někde na druhé straně, tak přijde. Ostatní jsem pořizoval dospělé. Ty se nechají vzít, ale nepřijdou. Pokud budeš mít od malička jednoho gekončíka a budeš se mu věnovat, taky si na tebe navykne. A kdykoliv tě zahlídne v místnosti, bude škrábat na sklo a dožadovat se tě. Ale v případě chovu ve skupině budou řekl bych závislí spíše na sobě a po tobě tolika toužit nebudou (i když můj Arturek mě denně volá, i když má u sebe tři samičky :-) ).
S převozem taky není problém (pokud ho nebudeš tahat každej pátek domů a každou neděli zase na kolej). Máš-li v plánu jezdit na víkendy z koleje domů (asi se to tak dělá :-D ), s klidem ho můžeš nechat na koleji, nic se mu nestane (dospělec hladovku na víkend v pohodě zvládne...při denním krmení mu jen prospěje).
A co se týče nočního svícení - přikrýt mu terárko klidně můžeš, jen pozor na větrání. A navíc ... gekončíci jsou spíše noční tvorové (jak už vyplívá z názvu) Já jejich chování pozoruju tak, že přes den jsou zalezlí a nebo se vyhřívají a v noci loví..proto je navečer i krmím a rosím.
Jestli seš chudej student, není nic jednoduššího, než někde nakopat písek, pak nasbírat nějaký klacky a kůru na dekoraci a nemusíš nic kupovat. Vypadá to nejlíp a nic to nestojí :-) ...dostatek úkratů je pro gekončíky velmi důležitý. Čím více úkrytů, tím lépe.

Inspiraci čerpej ze zdejších prezentací...gekončíků tu má spousta lidí :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2012 12:36 Muž gaster [15] - Ještěři
Omlouvám se, že tu spamuju ohledně dotazů, snad to nevadí =)
Měl bych dalších otázek ohledně chovu.

Dočetl jsem se, že i když gekončíkům uděláme v terárku prostředí jaký má, tak se díky vnímání změn tlaku chová podle aktuálního počasí. U nás na severu Čech je po většinu roku docela dost zataženo a většinou prší. Myslíte, že to bude mít velký vliv na gekončíka? + v říjnu se budu stěhovat zpátky na kolej a vzít si ho s sebou, i když ho nechci zbytečně vystavovat stresu z převozu..je tam lepší počasí o moh bych se mu věnovat.

Plus, pokud se budu potřebovat učit a svítit daleko přes půlnoc, měl bych gekončíkovi stimulovat tmu tim, že mu něco přehodim přes terárko a až skončim s učenim, tak zhasnout a přehoz mu sundat? Já vim, je to komplikovanější, ale budu rád za reakce popř. za nějaký nápady

díky =)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2012 10:13 Muž gaster [15] - Ještěři
Díky za poklonu,
ale tak je to přeci normální, když chci nějaký zvířátko chovat, natož třeba právě gekončíka dožívající se 10 a někdy i více let, tak si o tom musim co nejvíc přečíst aby chudák zvířátko netrpělo nějakou začátečnickou chybou kvůli nedostatku informací.

Jojo, vím, že pokud bych chtěl 2 samce, tak to chce velký terárko a hodně samic, jelikož samci jsou hodně náruživý :-D a když 2 samice tak stejně velký viď aby jedna neutlačovala tu druhou :-)
No podle mojí logiky by ta žárovka mohla stačit a myslím si, že není třeba tam cpát ještě topnej kámen. Když budou chtít mohou se přeci nahřát na nějakym většim kameni přímo pod žárovkou a navíc, zatim jsme ještě neviděl v přírodě šutr, kterej by přes noc měl teplotu 27°C a víc :-D

Jo právě ohledně substrátu jsem víc takovej zmatenej, každej doporučuje něco jinýho, ale díky =) Přeci jenom, jsem chudej student, takže bych zvolil asi tu nejlevnější, ale zároveň pro gekončíka nejlepší variantu...ohledně toho si ještě něco málo radši přečtu.

Máš pravdu :-) radši bych měl prcky a vypiplal si je už od začátku, chtěl bych je nechat zvyknout na lidskej kontakt, aby mi nechňapali po ruce a když budou chtít, tak aby si na mě klidně vylezli.

Díky ti za slušnou slohovku =) Přeci jen bych se ještě zeptal jak často třeba měníš substrát v terárku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.07.2012 05:01 Muž Sewer [151] - Ještěři
Ahoj :-)
Za prvé ti skláním poklonu, že všechno děláš tak, jak to tu máme rádi, ale málokdo to dělá...nejdřív nastudovat, pak se ptát na to, co jsem nenašel a nebo čemu jsem nerozuměl a pak pořídit zvířátko :-)

Terárko tvých rozměrů ti pro 1-2 gekončíky bude stačit (pro tři už ne). Osobně doporučuji pořídit dva (jsou to společenská zvířata) ...přesněji řečeno dvě. Jistě to už víš, ale raději to zmíním - v terárku nikdy nesmějí být dva samci ani jeden pár (samec a samice). Pokud chceš jen jenoho Gekončíka, je jedno, co pořídíš. Pokud chceš dva, měli by to být obě samice. Ideální je skupina jednoho samce a 3-5 samic. Já mám samce a tři samice. Dřív jsem míval u samce jen dvě samice a jedna strádala. Přesnji řečeno - byla to chudinka. U gekončíků jsou samci pěkní otravové a samicím nedají pokoj. Proto jich na jednoho samce musí být několik, aby samec mezi ně svoji pozornost rozložil.

40W žárovka ti určitě bude stačit. Teplotu bude samozřejmě potřeba proměřit, ale nemyslím si, že by byla potřeba silnější. Je možné (žáleží na bytě, pokoji a teráriu), že ti bude stačit i slabší. Např. 25W ...

Ohledně substrátu ... hmm...ono je to vlastně jedno :-D. Čistý lignocel bych nedoporučil. Ale zase lignocel opravdu dobře drží vlhko. Dobré by bylo ho půl na půl promíchat s hrubým pískem. Nebo můžeš použít čistý písek. Na tomhle skutečně až tolik nesejde, protože každý terarista ti doporučí něco jiného a od něčeho jiného tě zase bude odrazovat.

3-4 dny po přivezení domů nekrmit je nesmysl :-). Ale je možné, že třeba i týden žrát nebude (nebudou), to je právě ta doba aklimatizace. Ale krmit můžeš hned druhý den. Jen musíš prostě počítat s tím, že bude potravu ignorovat. U dospělých kusů s tím problémy nebývají. Na druhou stranu - mláďata jsou dravá. Je to kus od kusu :-D

Osobně bych doporučil pořídit dospělce, s mláďaty někdy může být starost, ale na druhou stranu - člověk si to chce vypiplat od prcka :-)

A frekvence krmení? Je to jednoduché, buď můžeš krmit každý den. To bych potom krmil tak cca 2-3 cvrčky (středně velké) na jednoho gekončíka. A jeden den v týdnu nekrm (například v neděli nebudeš krmit - čištění střev). A nebo já krmím obden, za to trochu více. V případě mláďat je důležité, aby u nich v teráriu nezůstalo příliš mnoho nesnědených cvrčků - můžpu jim i ublížit. To se potom na noc dává do terárka třeba kousek okurky (potrava pro cvrčky, aby nenapadli mládě). Krmím navečer (gekončíci jsou noční lovci), krmný hmyz obaluju v NutriMixu (NutriMix je prášková směs minerálů). U mláďat je nutné obalit hmyz při každém krmení, u dospělců stačí dejme tomu každé druhé krmení. A navečer i rosím - celé terárium.

Snad jsem odpověděl na vše a snad i správně :-)

Někdo mi tu možná i něco vyvrátí, což je normální :-) Každý to dělá jinak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2012 13:50 Muž gaster [15] - Ještěři – plánovaný chov gekončíka
Ahoj,
ačkoli už jsme si přečetl o chovu tohoto úžasnéh tvorečka celkem dost informací, rád bych se nějaké přeci jen zeptal :)

1. Jak velké terárko bych měl pořídit pro 1-2 gekončíky? Případně stačilo by co do rozměrů ŠxVxH 60x30x30 nebo by mělo být větší.
2. Ohledně substrátů jsem se dočetl hodně názorů. Někteří chovatelé zavrhují lignocel a stejný počet ho i doporučuje. Osobně bych byl pro Mikeše, ale nevím jestli by stačil sám o sobě nebo ho skombinovat s pískem? Jak často by se měl měnit?
3. Stačila by na výhřev výše zmíněného terárka 40W žárovka?
4. V září plánuju jet do Prahy na burzu na výstaviště a když všechno půjde jak má, tak si 1 nebo 2 gekončíky koupit, vím, že bych je měl nechat tak 7 dní aklimatizovat + 3-4 nekrmit. Moje otázka se týká frekvence krmení, pokud si pořídim mláďata nebo dospělce.

Díky za odpovědi, to je prozatím ode mně vše :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 2 ...... [3]

Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 852x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/849-planovany-chov-gekoncika?od=101