Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Kuňka východní

 

Atlasy » Atlas obojživelníků » Kuňka východní 

Bombina orientalis | © M. Kořínek- biolib.cz

» další fotky

VelikostCena
560
cm
6200
Latinsky: Bombina orientalis
Čeleď: Bombinatoridae
Objeveno: (Boulenger, 1890)
Rozšíření: Asie: Korea, Čína, východní Rusko
Potrava: Dospělé žáby jsou masožravé - žížaly, mouchy, larvy potemníka, cvrčci, sarančata, octomilky, červíci, vitaminové a minerální přípravky. Pulci se živí převážně rostlinou potravou (řasy), nepohrdnou ale ani masitou potravou - vodní korýši, uhynulé ryby, pulci obojživelníků. Pokud je nedostatek potravy, lze pozorovat kanibalismus.
Rozmnožování: Sameček je menší než samička, na prstech má malé pářící mozoly. Když je sameček připraven k páření, vydává tichý houkavý zvuk. V 1,5 roce života už mají samečci delší, masivnější přední nohy než samičky. Tyto žáby potřebují zimní spánek s teplotou 5-15 °C. Zdraví jedinci obvykle kladou vajíčka, jakmile vyměníte vodu za čerstvou, studenou. Přibližně 100 vajíček roztrousí po celém dně akvária. Dospělí často požírají vlastní potomky.
Charakteristika: Bombina orientalis je zajímavá, aktivní žába je vhodná i pro začátečníky, protože se snadno chová a množí. Záda mají zelená a černá nebo hnědá, břicho černočervené (u jedinců chovaných v zajetí žlutooranžové). Obvyklá barva kuňky je však zeleno-hnědá, dle pestrosti potravy a prostředí se může ze zelené změnit na hnědou. V ČR existuje dokonce už asi 30 let velmi zajímavá modrá forma kuněk, která se podařila vyšlechtit panu Miroslavu Koukalovi. Mezi prsty mají plovací blány, které jsou výraznější na zadních končetinách. Ušní bubínek není příliš viditelný. Tyto žáby žijí v chladných pomalu tekoucích nebo stojatých vodách.
Žabky můžete chovat v akvateráriu, paludáriu (bažinné prostředí), nebo v ripáriu (příbřežní prostředí). Žáby se často přesouvají z vody na souš, takže podklad z kompostu vodu rychle znečistí. Hygieničtější je souš vytvořená např. z žulových kostek. Kuňky nesnášejí teploty nad 30 °C. V létě je můžete chovat v zahradním rybníčku. Při vyrušení zajedou kuňky na dno akvária, na souši se převrátí na záda.
Každá žába uvolňuje jedovatý kožní sekret, proto je důležité pravidelná údržba a hygiena. Pokud je chováno více jedinců v malém prostředí, mohou se i vzájemně otrávit. Pro člověka není ale množství vylučovaného sekteru výrazněji jedovaté (přesto je lépe kuňky nelíbat a nelízat).
I v zajetí je lze rozmnožit. Po nakladení vajíček se pulci rodí do 5 dnů. K metamorfóze dochází za cca 6 týdnů od narození.
Vhodné je kuňky zazimovat v období února na dobu cca 2 měsíců. 6 týdnů před zimováním vydatně krmíme jeden měsíc, poté je 14 dní necháme hladovět, aby se vyprázdnily. Postupně snižujeme teplotu až na rozmezí 2-10 °C. Zimujeme v tmavém a vlhkém prostředí. Na jaře postupně teplotu zvyšujeme. Během hybernace kuňky kontrolujeme, především hrozí nebezpečí plísní.
Žije v terárku:
Zobrazit » Zobrazit vše « Vypsat pouze chovatele z kraje:
Zakoupeno:
Zobrazit » Zobrazit ceny v obchodech « (získáno z Výdajů v teráriích návštěvníků)
Biolib.cz: odkaz
Podobné:
Hledat fotografie Kuňka východní
GooglePicSearchYahooYouTube videaPoslat vlastní fotku Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Zobrazit » Zobrazit fotky z nádrží návštěvníků «

© TERARKA.NET - http://terarka.net/atlasy/obojzivelnici/kunka_vychodni